Konkursowiczki w ciąży

kalisto1986

#5373408 Napisano: 23.09.2012 06:35:48
Czyli dobrze zrozumiałam, że najlepie formowanki + otulacze ?
Wiem, że chciała znać przybliżony koszt tzn ile by musiała wydać, żeby używać ich tylko w domu

0 0

kalisto1986

#5373416 Napisano: 23.09.2012 06:39:20
Ps Dianek,a te twoje w jakim są stanie ?
Możesz podrzucić mi fotki i ceny na pw to też pokaże
0 0

Gość: allice

#5373435 Napisano: 23.09.2012 06:53:30
A moja malutka chyba ma katar emotka Szczególnie jedna dziurka ciągle zapchana. Psikam wodą morską i odciągam ale bidulka ciągle się męczy emotka
0 0

Gość: dianek

#5373438 Napisano: 23.09.2012 06:54:59
kalisto, te po 19,90 to chyba kieszonki właśnie
one są one-size w dodatku

nie dość że będą robiły noworodkowi dużą pupę to jeszcze będą ciekły (chyba że urodzi jej się dorodna dziewczynka, która malutko sika - jest jest szansa, że nie będą ciekły)

ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że warto zainwestować w 2 rozmiary - najpierw dla noworodka (tak na pierwsze miesiące), a później dla większego dziecka (mniej więcej od 6-7kg do końca pieluchowania)

jeśli chodzi o koszt - to zależy czym będzie pieluchowała, co jej się spodoba itd

wyjdzie jej w trakcie, ale i tak będzie to znacznie mniej niż za jednorazówki, stos kremów do pupy itd

to nie jest tak że najlepsze formowanki i otulacze i kropka
to zależy od dziecka, od mamy
są dziewczyny, które pieluchują tylko i wyłącznie otulaczami Imse Vimse i tetrą
są takie, które zakładają pieluszki AIO (wszystko w jednym - jak jednorazówka, tylko że nie leci do kosza, a do pralki)
i nie zamienią ich na żadne inne

koszt? bardzo zależy co kupi gdzie kupi i jak kupi
jak jej się trafi brzdąc, który będzie kupał co 2 godziny to będzie potrzebowała duuużo pieluch
a jak jej się trafi taki, co robi raz na tydzień - to duuużo mniej pieluch emotka

a na początek? nie wiem 200zł? 300zł? to od niej zależy czy chce od razu w wielo czy będzie używała pampków, czy chce jak najtańsze, czy chce przede wszystkim wygodne itd.

niech nie kupuje absolutnie od razu całego stosu, niech kupi co nieco, a później dokupuje

na początek 3 otulacze i ok. 15 jakichś wkładów (czy to formowanki czy to prefoldy czy choćby małe ręczniczki z ikei) powinno starczyć

a PW leci

0 0

monika1985monik

#5373513 Napisano: 23.09.2012 07:40:11
Ja polecam wełniaki są super szczególnie teraz na chłodniejsze dni emotka
0 0

#5373527 Napisano: 23.09.2012 07:47:40
Monia, a jakie wełenki macie? Storcheny, czy coś innego?
my się ostatnio zakochaliśmy w wełnie Imse Vimse - nie gatkach, tylko otulaczu z merynosa
na nowy mnie nie stać, ale dostałam za grosze na all i będę płakać jak mi młody wyrośnie

jakby ci się napatoczył to polecam - ale do prefoldów/wkładów, do formowanek niebardzo
0 0

dejzi

#5373554 Napisano: 23.09.2012 08:11:22
Pisałam wczoraj ale miedzy czasie mnie wylogowało i cała treść poszła donikąd, to już nie miałam siły pisać dalej.

Katrin z rozłąką było najgorzej jak wróciłam do pracy w połowie lipca to wtedy teściowa, mąż i moi rodzicem, i siostry po kolei byli z małym, to dzwoniłam czy już zjadł i ile co i jak, żal mi było jak go słyszałam w słuchawce jak gaworzy a ja w pracy. Jeśli chodzi o żłobek to już się przyzwyczaiłam, że mały tam jest witam mnie wielkim uśmiechem jak po niego wracam emotka a tam też mu się podoba bo nie płacze, raczkować mu dają to wraca zmachany, dostaje cycka i od razu zasypia to mam czas robić obiad. A w pracy młyn to staram się nie myśleć tylko patrze i już 15.

0 0

dejzi

#5373569 Napisano: 23.09.2012 08:24:25
allice ja też używałam od drugiego dnia kapturków Tommee Tippee i mały fajnie z nich pił aż do czwartego miesiąca. A tak to też od początku odciągałam laktatorem najpierw elektronicznym z medeli (ale był hałaśliwy) to później jak byłam trafiliśmy drugi raz do szpitala to miałam ręcznym z aventu, to nim szybko się mleczko robiło, bo sama mogłaś szybciej ciśnienie zrobić. I tak odciągałam do 8 miesiąca zawsze miałam jedno mleko wcześniej przed karmieniem zrobione, było wygodne jak ktoś miał przyjść że nie muszę wtedy przy wszystkich karmić, tylko mały z butelki wypił. życzę wytrwałości najgorzej się zrazić do karmienia piersią. Mój teraz ma 9.5 miesiąca to go karmie jeszcze po żłobku, na noc i nad ranem dostaje cycka.
0 0

dejzi

#5373579 Napisano: 23.09.2012 08:39:10
dianek a Ty jako już ze stażem ( te kilka miesięcy na tych pieluszkach) w tych wielorazówkach to ile miałaś tych pieluszek, otulaczy i wkładów do Benia?

Ja jestem cały czas na wielorazówkach, bo u nas w rodzinie i ze znajomych jakoś nie miał tych wielorazówek i w tym temacie nie jestem obyta. Mój mały to też straszny sikacz już przy porodzie mnie obsikał jak mi go dawali emotka a potem do drugiego miesiąca robił 8 kup dziennie 4 w dzień i 4 w nocy masakra jak se to przypomnę, teraz fajnie bo w nocy już nić tylko rano dziennie przez żłobkiem i czasem jeszcze jakaś w ciągu dnia się trafi ale nie zawsze. Jak miał 6 tyg, po tym drugim szpitalu jak miał zapalenie płuc (2.5tyg w szpitalu) to już nie wróciłam do tematu wielorazówek tylko zostałam przy pampersach. Mi jak miał 6 miesięcy to poszło 1000 szt., teraz na 9 miesięcy to było 1450.
0 0

Gość: eywa

#5373580 Napisano: 23.09.2012 08:39:22
dejzi, miałaś szczęście,bo np moja mała jak była na piersi, to nie akceptowała butelki i koniec,nawet z moim mlekiem;)a ten laktator to jak traktor chodzi! potwierdzam! używałam w ostateczności..a teraz boje się sprzedać,że ktoś pomysli,że zepsuty sprzedaje, heh
0 0

kalisto1986

#5373590 Napisano: 23.09.2012 08:51:33
Ja miałam to szczęście, że jak syn był malutki to też mogłam swoje mleko w butli dawać, ale nie miał wyjścia emotka
Bo jak skończył 1,5 tygodnia, co 2 tygodnie w weekandy do szkoły jeździłam emotka
Mi wtedy żaden laktator nie pasował, wolałam sama ściągać emotka
0 0

Gość: katrin22

#5373597 Napisano: 23.09.2012 08:59:30
dejzi podziwiam, że nadal karmisz, brawo emotka
Moje bobo też piło z piersi i z butli na zmianę, ale jednak wolał butelkę i karmienie piersią było udręką, bo pewnego dnia zaprzestał, bo mleka już tyle nie było i się denerwował..
teraz jestem o tyle mądrzejsza, że walczyłąbym, by dłużej pił niż 5 miesięcy, ale nad rozlanym mlekiem nie będę już płakać emotka
0 0

Gość: katrin22

#5373599 Napisano: 23.09.2012 09:00:14
kalisto1986 napisał(a):

Ja miałam to szczęście, że jak syn był malutki to też mogłam swoje mleko w butli dawać, ale nie miał wyjścia emotka
Bo jak skończył 1,5 tygodnia, co 2 tygodnie w weekandy do szkoły jeździłam emotka
Mi wtedy żaden laktator nie pasował, wolałam sama ściągać emotka

HaHa też sama ściągałam, w 5 minut potrafiłam 120 ml nachlapać emotka
0 0

#5373701 Napisano: 24.09.2012 05:35:25
dejzi, ja jestem pieluchowa maniaczka więc jestem kiepskim wyznacznikiem ilości pieluch emotka mamy różne, trochę za dużo - ale dla nas to frajda emotka

Benio nawet ma już swoje ulubione pieluchy - jest chichotanie jak mu się na pupę założy coś milutkiego albo się śmieje na widok otulacza w dinusie albo gatek polarowych emotka

gorzej jak sobie ubzdura, że chce jakąśtam pieluchę, a ona akurat jest w praniu emotka zdarzała się walka o założenie innej...
całe szczęście nie jest to jeszcze regułą

a teraz mamy tak:
3 otulacze Close Parent
1 otulacz Blueberry Dinusie
1 Gatki Storchenkinder (limonka paseczki - udało mi się dostać emotka )
1 Gatki polarowe od Magnoli (brąz/beż z małpą na pupie emotka )
2 otulacze Imse Vimse (biały PUL, M oraz L - kupione za grosze na all, nie planowałam ich, ale są super i zostają)
2 otulacze Imse Vimse wełniane (merynosek, też nie planowałam bo cena, ale kupiłam za pół darmo, a okazały się prawie nieużywane emotka )

planuję sobie jeszcze gatek polarowych uszyć i jak jakiegoś swetra wełnianego dorwę w ciuchlandzie do i wełniaka

do tego formowanki:
2 x bawełniana frotta Leny Lamb
1 x Tots Bots r.2 FlexiTot (na bambusiku)
2 x różowe Tots Bots z froty bawełnianej, zapinane na snappi
2 x Nature Babies starszego typu - z kieszonką
1 x Lollipop Fluffy (ulubiona Benia -puchata jak pluszak)
1 x Dizzy Diaper od Nature Babies (troche jeszcze duża)
1 x formowanka nocna chyba od Agny - hand made, welur bawełniany, meeeega chłonna (za to schnie mi 2 dni emotka )
2 x Bambinex r.2 bambusowy
1 x formowanka z kieszonką od Sylviontka - welur bawełniany w potwory emotka
2 x formowanka hand made (jakieś gratisówki do innych, okazały się rewelacyjne)

A na co dzień za dnia:
7 x prefold EcoPi z czerwonym obszyciem
6 x prefold Econobum (trochę duże,ale też kupione okazyjnie)
i wkłady bambusowe oraz mikrofibrowe, nad ilością których nie panuję, bo praktycznie żaden nie był kupowany - wygrane w konkursach lub otrzymane jako gratisy

Mamy jeszcze na stanie obecnie 3 kieszonki Lulajbaby oraz kieszonkę Blueberry, ale nie używamy bo nam przeciekają, czekamy aż młody będzie chodził, wtedy spróbujemy.

To tak mniej więcej tyle. Pieluch z których wyrósł (stosik formowanek w r.1, wełniak, prefoldy EcoPi) nie liczę - worek czeka na młodsze rodzeństwo emotka )

Ale jak mówie - ja jestem bardzo kiepskim wyznacznikiem ilościowym, bo my wielo kochamy, moglibyśmy mieć ich cały kontener i przebierać się co godzinę dla samej frajdy zmiany pieluchy emotka

A jeszcze poluję na kilka perełek emotka między innymi nocą od Agny i trochę wełniaków/polarków (o ile sama nie uszyję - brakuje mi materiałów niestety emotka )
0 0

#5373709 Napisano: 24.09.2012 05:54:54
aha - no i większość pieluch kupowana jako używane (zazwyczaj bardzo niewiele) lub nowe na all lub od forumek z forum chustowego

w sklepach niewiele kupuje bo drogo emotka (chociaż otulacz Blueberry za którego dałam 70zł dalej mnie kusi... żeby jeszcze jeden kupić emotka ale nie kupię emotka chyba że się trafi okazja.. emotka )
0 0

Gość: agasiam

#5374099 Napisano: 24.09.2012 10:11:06
promocja w c&a nawet za 5 zł
http://www.c-and-...duct.html#!/Przecena pojedyńczych artykułów/Chłopcy rozm. 92-128/Odzież narciarska/Garnitury i kombinezony/64952/1
0 0

agusia147

#5374820 Napisano: 24.09.2012 05:16:54
Ehh w środę obrona dyplomu, a ja w proszku! Teraz siedzę i usiłuję zrobić jakąś prezentację, tylko co cholercia w niej zawrzeć?
0 0

#5374843 Napisano: 24.09.2012 05:40:47
agusia chyba to co bronisz czyli wyniki pracy:)
ratunku dziewczyny jak przemycić żółko bo mi dziecko nie chce jeść w obiadkach. zastanawiam się czy może podać na twardo w kawałkach bo szkoda mi wyrzucać zupek- nie ruszy choćby nie jadł pół dnia.
0 0

beniaminowa

#5374853 Napisano: 24.09.2012 05:46:38
agasiam a jak podajesz?
0 0

#5374901 Napisano: 24.09.2012 06:24:21
w zupce- gotuje na twardo i miksuje na gładko lub gotuje razem z zupką , niestety wtedy nie chce jeść i obiad trafia do kosza:( a taką samą zupkę -jarzynowa najczęściej- bez żółtka wcina ze smakiem. Odpusciłam sobie na tydzień i nie podawałam, teraz myślałam że może się przekona i znów to samo. Ręce opadają.
0 0