Konkursowiczki w ciąży

Gość: dianek

#5393770 Napisano: 08.10.2012 08:30:22
noo to aga gratulujemy pierwszego zakwasowego emotka i jak, lepszy niż drożdżowy ?:>
0 0

fryteczka

#5393780 Napisano: 08.10.2012 08:37:57
agusia147 napisał(a):

Ja myślałam o gotowym rozwiązaniu http://www.sendom.pl/

fajneee:)
mi sie marzył drewniany jak obejrzałam nigdy w zyciu emotka
0 0

leoniu

#5393781 Napisano: 08.10.2012 08:39:28
dianek napisał(a):

agusia147 napisał(a):

a można, fajne domki, jeśli ktoś nie planuje jakiejś pasywnej chałupy to czemu by nie

no i to w ogóle do startu do zamieszkania w pół roku na luzie

chociaż w PL mało popularne, bo ludziom się wydaje, że drewniane domy to w ogóle wiatr zdmuchnie, złodzieje na plecach wyniosą itp emotka

Kurcze, a ja to oglądałam, i o ile do drewna mnie przekonywać nie trzeba, to jak policzyłam z kalkulatorem co i jak, to wyszło drożej niż tradycyjny...

Któraś z was mieszka w takim domu??? Ciekawam opinii.

0 0

Gość: ewachem

#5393784 Napisano: 08.10.2012 08:41:20
Może któraś z koleżanek (z okolic Łodzi, Piotrkowa itp) się zainteresuje. Żona chrzestnego mojego synka piecze torty i załozyła bloga. Zajrzyjcie bo torty naprawdę piękne:
http://slodkiprezent1.blogspot.com/

0 0

kalisto1986

#5393785 Napisano: 08.10.2012 08:41:21
Wcale nie jest tak łatwo dostać kredyt. Co z tego jak są zarobki, jak np na umowie są dużo mniejsze.
My kupe lat wynajmowaliśmy mieszkania i wszyscy się dziwili, tylko nikt nie brał pod uwagę,że dostać kredyt nie jest tak łatwo. Do tego jakby nie było jest to obciążenie na minimum 20 lat i ludzie boją się tego czy np za 10 lat będą mieli tyle siły/prace itp

Więc ja rozumiem obie strony emotka

A jeśli chodzi o budowe też bardzo chcieliśmy drewniany domek, ale wszystko zależy kiedy i gdzie będziemy chcieli się budować. Jeśli zdecydowalibyśmy się na jedną działkę, na której mamy taką możliwość, to niestety może być problem z projektem domu drewnianego ( dom musiałby, być długi,a wąski - tzn nie w kwadracie).

Ale jak to mężowi powiedziałam, nie ważne gdzie, nie ważne jaki ważne by miał duuużą werande otwartą i balkony :marzyciel:
0 0

fryteczka

#5393786 Napisano: 08.10.2012 08:41:44

leoniu

#5393797 Napisano: 08.10.2012 08:48:03
Co do tych kredytów... Ja brałam na 15 i jestem już poza połową emotka Zaparłam się. Odliczanie do 30 mnie przerażało. I okazało się, że dajemy radę. A różnice w racie nie były jakieś ogromne...
0 0

Gość: size

#5393810 Napisano: 08.10.2012 09:00:56
Ani zakup działki ani domu nie jest dzisiaj/? łatwy. My oglądaliśmy mnóóstwo działek i z każdą było coś nie tak. Nie mówię o cenie, bo z nią zawsze nie grało emotka
A my kupowaliśmy dom, który nawet nie był oddany do użytku... Szukaliśmy kierownika budowy, który owe dzieło rozpoczął. Wszystkie sprawy domowe instalacyjne wymagały kontroli i orzecznictwa, ze jest ok, od elektryka po kominiarza itp. Dom był obciążony kredytem, dodatkowo małżeństwo po rozwodzie, jedną część kupiliśmy w drodze licytacji komorniczej plus potem notariusz by właściciel drugiej się nie rozmyślił. Potem sprawy, oczekiwanie na uprawomocnienia, potem znowu notariusz i wreszcie koniec. Kupić fajny dom, powiedzmy z jakąś tam perspektywą na rozwój jest trudno.
Domy inne też oglądaliśmy, zawsze coś jest. Ludzie kłamią w wielu sprawach, nie wiedząc, że można ich słowa łatwo zweryfikować. Moim zdaniem rynek jest zły. Nie polecam też agencji nieruchomości - ich obsługa często przez brak kompetencji kończy się na pokazaniu czegoś o czym nic nie wiedzą.

PS. Kredyt też ciężko zdobyć, 2 lata temu dostaliśmy, dzisiaj prawdopodobnie już byśmy nie mogli.

PS1. Taki zakup zawsze jest lokatą kapitału.
0 0

agusia147

#5393836 Napisano: 08.10.2012 09:26:23
leoniu napisał(a):

dianek napisał(a):

agusia147 napisał(a):

a można, fajne domki, jeśli ktoś nie planuje jakiejś pasywnej chałupy to czemu by nie

no i to w ogóle do startu do zamieszkania w pół roku na luzie

chociaż w PL mało popularne, bo ludziom się wydaje, że drewniane domy to w ogóle wiatr zdmuchnie, złodzieje na plecach wyniosą itp emotka

Kurcze, a ja to oglądałam, i o ile do drewna mnie przekonywać nie trzeba, to jak policzyłam z kalkulatorem co i jak, to wyszło drożej niż tradycyjny...

Któraś z was mieszka w takim domu??? Ciekawam opinii.

Podobno mieszkanie w drewnie jest zdrowsze. Poza tym ocieplisz, otynkujesz i nikt się nie pozna emotka Wychodzi taniej jak zakup mieszkania w bloku i tak emotka

Dianka lepszy chlebek na zakwasie.
0 0

benasia

#5393849 Napisano: 08.10.2012 09:49:16
no ciekawe dianek to co piszesz bo jak pisałam można mieć w rok dom ale wg wielu opinii zamieszkanie w takim domu nie jest dobrym pomysłem jesli ma on być na długie lata domem dla rodziny.
Po pierwsze: tak jak pisałaś fundusze trzeba mieć spore bo mnostwo ekip jesli od razu z wykończeniówka
po drugie robić coś to porządnie: ściany 3-warstwowe ceramiczne od razu z ociepleniem, strop itd.
po trzecie: dokumentacja na dom i wszystkie sprawy tego typu zajmuja mnóstwo naprawdę miesięcy
po czwarte: sucho? czy sądzisz że przez rok czasu nie spadnie na dom deszcz? wg wielu opinii nie tylko mojej ale i fachowców dom powinien w stanie surowym odstać przez zimę aby to co wsiąkłą wyparowało a poza tym teraz pod domem musi się ukształtować bo jak wiadomo jest to ogromny cieżar
I nie mówię - można się wprowadzić bo niektorzy tak robią ale jak potem ściany pękaja bo dom osiadł a tynk ktoś zrobił już bo chciał zamieszkać, lub po kilku latach wilgość wyjdzie bo dom na łapu capu robiony byle szybko przez rok skończyć i zamieszkać - to później ma taka osoba ładny dom...

Takie jest moje zdanie - i co nie co jestem w temacie emotka
0 0

benasia

#5393853 Napisano: 08.10.2012 09:59:00
qurcze zamiast teren napisałam teraz emotka

Dobra z innej beczki - kolejne foto z sesji Mikołajka - oczarowało mnie to zdj emotka

http://www.fotosi...2899922e9014c12.html
0 0

Gość: size

#5393867 Napisano: 08.10.2012 10:23:47
benasia napisał(a):

http://www.fotosi...2899922e9014c12.html

Masz przepiękne dziecko emotka

A swoją drogą, fotograf-artysta. Bardzo fajna pamiątka. Gratuluję Ci wygranej, widać, ze było warto emotka
0 0

Gość: nniewidzialnaa

#5393900 Napisano: 09.10.2012 06:35:06
benasia gratuluję udanej sesji emotka Urodził Ci się baardzo dobry model emotka

Co do kwestii mieszkań to wiadomo, każdy by chciał być na swoim. Ja np. gnieżdżę się w kawalerce z jednym dużym pokojem - ja, Mateusz i siostra. Chciałoby się przestrzeń życiową większą, nawet nie dla siebie, a dla dziecka, ale finanse są na tyle ograniczone, że tak po prostu teraz musi być. Jak mogę to przyjeżdżam do moich rodziców - mieszkanie w bloku przy lesie, niedaleko rzeka, cisza i spokój, zacisze prawie 80tys. miasta..

A teraz mam ogromny problem, bo dopadło nas wstrętne choróbsko. Mateuszek w niedziele był na pogotowiu, bo szkliste oczy, gorączka, a ja w rodzinnym mieście nie mam pediatry, tylko w Poznaniu, poza tym rano, niedziela, nie będę przecież czekać do dnia roboczego.. I pani doktor powiedziała, że zapalenie gardła, a dzisiaj nocka cała nieprzespana, temperatura mimo czopków dochodzi do 40 st. C, katar się leje z nosa, za nic nie można mu odciągnąć, wczoraj wieczór i noc zwymiotował chyba całe wczorajsze jedzenie, osłabienie, płacz i ta nieszczęsna gorączka. Nawet leków nie daje sobie podać, a dostałam 3 syropy dla niego - drosetux, nurofen forte i pulmeo czy coś takiego. No nie idzie, normalnie nie idzie tego wypić.. Chcę, żeby już mu było lepiej emotka

0 0

benasia

#5393912 Napisano: 09.10.2012 06:45:50
dziękuję dziewczyny za miłe słowa - napewno pokaże kolejne fotki Mikołajka emotka

nniewidzialna współczuję bo wiem jak to jest gdy maluch taki chory bo u nas gdy mial 3- dniowke ktora swoja droga 5 dni trwala to mial tak wysoka goraczke ktora nie dało sie zbić.
Musisz być dzielna tylko Mateuszek musi brać antybiotyk... A temperature jesli wymiotuje sprobuj zbic czopkami. No nie wiem co ci poradzić wiecej emotka jak nie bedzie poprawy i nie bedzie mogl wziac lekarstwa bo nadal beda wymioty to wiesz nie ma co zwlekac wg mnie i trzeba jechac albo do dr albo na pogotowie...
trzymaj się emotka
0 0

benasia

#5393916 Napisano: 09.10.2012 06:51:01
a co do fotografa to faktycznie ma talent ale to pewnie rodzinne bo jej tata robił nam zdjęcia ślubne a potem ona z nim plener poslubny i byliśmy bardzo zadowoleni. A teraz przyszła pora na Mikolajka i on stał się modelem przed ich obiektywem emotka
0 0

#5393929 Napisano: 09.10.2012 07:19:06
benasia - mówię o domu w Silce, z resztą z pustaka ceramicznego typu Max mało kto teraz buduje bo to takie średnie rozwiązanie z wielu względów

jak budujesz systemowo to szybko leci, a problemu z zabezpieczaniem przed wilgocią nie ma

dom i tak częściowo trzeba suszyć aktywnie - ale to już przy wykończeniówce (tynki)

no i od początku budowy do stanu surowego zamkniętego nie powinny minąć więcej niż 2 lata, bo się zaczynają sprawy erozyjne i później dużo dziwnych problemów (w ogóle stan otwarty nie powinien zaliczyć żadnej zimy)

a trochę w temacie siedzę bo sama jestem po polibudzie, a mężu nie jedną chałupę wybudował (chociaż ostatnio raczej na biurowcach inżynieruje emotka )

ale - każdy sobie buduje jak chce
jedni budują przez 5 lat różnymi materiałami i ekipami bez wykrztałcenia
inni stawiają w rok systemowo
a jeszcze inni w pół roku stawiają drewnianą chałupkę

i każdemu dobrze emotka

co do papierkowej roboty z domem - w Krakowie z tym jest dramat, nawet 2 lata się czeka, ale całe szczęście coraz więcej działek do kupienia jest już z przyłączami i WZkami
0 0

benasia

#5393951 Napisano: 09.10.2012 07:39:28
dobra niech ci będzie może u was takie coś wystarcza - niech wam służa przez wiele lat takie domy emotka
0 0

#5394175 Napisano: 09.10.2012 09:24:59
w sensie że co, czy Silca wystarcza ?:> przecież to silikat emotka
nie czaje o co ci chodzi, ale ok emotka
0 0

benasia

#5394196 Napisano: 09.10.2012 09:38:29
no właśnie przecież to silikat - a teraz większość domów wznosi sie z porotonów bo są cieplejsze, mają lepsza izolację powietrzną a ponadto jak dodałam budowanie w rok to dla mnie na łapu capu - sądzę że jak coś ma być porządnie na długie lata to lepiej dłużej a dokładnie i jak pisałam dom musi odstać przed zamieszkaniem aby podłoże się pod nim ustabilizowało - ale nie będę tu pisać szczegółów bo nie do tego ten temat służy.
Jak ktoś robi dom dla siebie to raczej chce jak najlepiej więc proszę bardzo bo to sprawa indywidualna ale ja wiem swoje i w temacie również jestem.
I tym kończe temat bo nie chce mi się więcej pisać o wyższości jednego nad drugim bo przecież każdy robi jak uważa i ma swoje zdanie a ja oczywiście nie narzucam nikomu mojego zdania.
0 0

Gość: agasiam

#5394255 Napisano: 09.10.2012 10:11:38
dobra koniec tematu budowy, mieszkań, kredytów bo strasznie poważnie się zrobiło.
dianek na gruponie można kupić lot balonem widokowym korzystałaś z tej atrakcji bo mam wielką ochotę tylko czy warto?
I proszę Was bojowe mamy emotka pomóżcie wybrac tort oczywiście i tak decyzja będzie moja ale potrzebuje opini bo mąż ma to gdzieś emotka wszystko zje.
http://4.bp.blogs...czek+z+jedynka.l.jpg
http://2.bp.blogs...ioletowym+misiem.jpg
http://1.bp.blogs...tort+kraków+007.jpg
http://1.bp.blogs...ik+z+kubusiem2.l.jpg
to moje typy na chwile obecną
0 0