Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
Gość: dianek
fryteczka
Postów 4244
Data rejestracji 13.06.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane 1
fajneee:)
mi sie marzył drewniany jak obejrzałam nigdy w zyciu
leoniu
Postów 485
Data rejestracji 04.02.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Kurcze, a ja to oglądałam, i o ile do drewna mnie przekonywać nie trzeba, to jak policzyłam z kalkulatorem co i jak, to wyszło drożej niż tradycyjny...
Któraś z was mieszka w takim domu??? Ciekawam opinii.
Gość: ewachem
http://slodkiprezent1.blogspot.com/
kalisto1986
Postów 7986
Data rejestracji 13.01.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
My kupe lat wynajmowaliśmy mieszkania i wszyscy się dziwili, tylko nikt nie brał pod uwagę,że dostać kredyt nie jest tak łatwo. Do tego jakby nie było jest to obciążenie na minimum 20 lat i ludzie boją się tego czy np za 10 lat będą mieli tyle siły/prace itp
Więc ja rozumiem obie strony
A jeśli chodzi o budowe też bardzo chcieliśmy drewniany domek, ale wszystko zależy kiedy i gdzie będziemy chcieli się budować. Jeśli zdecydowalibyśmy się na jedną działkę, na której mamy taką możliwość, to niestety może być problem z projektem domu drewnianego ( dom musiałby, być długi,a wąski - tzn nie w kwadracie).
Ale jak to mężowi powiedziałam, nie ważne gdzie, nie ważne jaki ważne by miał duuużą werande otwartą i balkony :marzyciel:
fryteczka
Postów 4244
Data rejestracji 13.06.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane 1
ten fajny
leoniu
Postów 485
Data rejestracji 04.02.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Gość: size
A my kupowaliśmy dom, który nawet nie był oddany do użytku... Szukaliśmy kierownika budowy, który owe dzieło rozpoczął. Wszystkie sprawy domowe instalacyjne wymagały kontroli i orzecznictwa, ze jest ok, od elektryka po kominiarza itp. Dom był obciążony kredytem, dodatkowo małżeństwo po rozwodzie, jedną część kupiliśmy w drodze licytacji komorniczej plus potem notariusz by właściciel drugiej się nie rozmyślił. Potem sprawy, oczekiwanie na uprawomocnienia, potem znowu notariusz i wreszcie koniec. Kupić fajny dom, powiedzmy z jakąś tam perspektywą na rozwój jest trudno.
Domy inne też oglądaliśmy, zawsze coś jest. Ludzie kłamią w wielu sprawach, nie wiedząc, że można ich słowa łatwo zweryfikować. Moim zdaniem rynek jest zły. Nie polecam też agencji nieruchomości - ich obsługa często przez brak kompetencji kończy się na pokazaniu czegoś o czym nic nie wiedzą.
PS. Kredyt też ciężko zdobyć, 2 lata temu dostaliśmy, dzisiaj prawdopodobnie już byśmy nie mogli.
PS1. Taki zakup zawsze jest lokatą kapitału.
agusia147
Postów 4520
Data rejestracji 01.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Podobno mieszkanie w drewnie jest zdrowsze. Poza tym ocieplisz, otynkujesz i nikt się nie pozna
Dianka lepszy chlebek na zakwasie.
Zrobię zakupy w: Top Market, Rossman, Tesco, Real, Auchan, Carrefour, Lidl, Biedronka, Żabka
benasia
Postów 9176
Data rejestracji 08.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Po pierwsze: tak jak pisałaś fundusze trzeba mieć spore bo mnostwo ekip jesli od razu z wykończeniówka
po drugie robić coś to porządnie: ściany 3-warstwowe ceramiczne od razu z ociepleniem, strop itd.
po trzecie: dokumentacja na dom i wszystkie sprawy tego typu zajmuja mnóstwo naprawdę miesięcy
po czwarte: sucho? czy sądzisz że przez rok czasu nie spadnie na dom deszcz? wg wielu opinii nie tylko mojej ale i fachowców dom powinien w stanie surowym odstać przez zimę aby to co wsiąkłą wyparowało a poza tym teraz pod domem musi się ukształtować bo jak wiadomo jest to ogromny cieżar
I nie mówię - można się wprowadzić bo niektorzy tak robią ale jak potem ściany pękaja bo dom osiadł a tynk ktoś zrobił już bo chciał zamieszkać, lub po kilku latach wilgość wyjdzie bo dom na łapu capu robiony byle szybko przez rok skończyć i zamieszkać - to później ma taka osoba ładny dom...
Takie jest moje zdanie - i co nie co jestem w temacie
Zrobię zakupy na konkursy w: ABC, Tesco HM, Intermarche, Kaufland, Polomarket, Dino, Eko, Biedronka i innych - pw
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Dobra z innej beczki - kolejne foto z sesji Mikołajka - oczarowało mnie to zdj
http://www.fotosi...2899922e9014c12.html
Gość: size
Masz przepiękne dziecko
A swoją drogą, fotograf-artysta. Bardzo fajna pamiątka. Gratuluję Ci wygranej, widać, ze było warto
Gość: nniewidzialnaa
Co do kwestii mieszkań to wiadomo, każdy by chciał być na swoim. Ja np. gnieżdżę się w kawalerce z jednym dużym pokojem - ja, Mateusz i siostra. Chciałoby się przestrzeń życiową większą, nawet nie dla siebie, a dla dziecka, ale finanse są na tyle ograniczone, że tak po prostu teraz musi być. Jak mogę to przyjeżdżam do moich rodziców - mieszkanie w bloku przy lesie, niedaleko rzeka, cisza i spokój, zacisze prawie 80tys. miasta..
A teraz mam ogromny problem, bo dopadło nas wstrętne choróbsko. Mateuszek w niedziele był na pogotowiu, bo szkliste oczy, gorączka, a ja w rodzinnym mieście nie mam pediatry, tylko w Poznaniu, poza tym rano, niedziela, nie będę przecież czekać do dnia roboczego.. I pani doktor powiedziała, że zapalenie gardła, a dzisiaj nocka cała nieprzespana, temperatura mimo czopków dochodzi do 40 st. C, katar się leje z nosa, za nic nie można mu odciągnąć, wczoraj wieczór i noc zwymiotował chyba całe wczorajsze jedzenie, osłabienie, płacz i ta nieszczęsna gorączka. Nawet leków nie daje sobie podać, a dostałam 3 syropy dla niego - drosetux, nurofen forte i pulmeo czy coś takiego. No nie idzie, normalnie nie idzie tego wypić.. Chcę, żeby już mu było lepiej
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
nniewidzialna współczuję bo wiem jak to jest gdy maluch taki chory bo u nas gdy mial 3- dniowke ktora swoja droga 5 dni trwala to mial tak wysoka goraczke ktora nie dało sie zbić.
Musisz być dzielna tylko Mateuszek musi brać antybiotyk... A temperature jesli wymiotuje sprobuj zbic czopkami. No nie wiem co ci poradzić wiecej
trzymaj się
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
jak budujesz systemowo to szybko leci, a problemu z zabezpieczaniem przed wilgocią nie ma
dom i tak częściowo trzeba suszyć aktywnie - ale to już przy wykończeniówce (tynki)
no i od początku budowy do stanu surowego zamkniętego nie powinny minąć więcej niż 2 lata, bo się zaczynają sprawy erozyjne i później dużo dziwnych problemów (w ogóle stan otwarty nie powinien zaliczyć żadnej zimy)
a trochę w temacie siedzę bo sama jestem po polibudzie, a mężu nie jedną chałupę wybudował (chociaż ostatnio raczej na biurowcach inżynieruje
ale - każdy sobie buduje jak chce
jedni budują przez 5 lat różnymi materiałami i ekipami bez wykrztałcenia
inni stawiają w rok systemowo
a jeszcze inni w pół roku stawiają drewnianą chałupkę
i każdemu dobrze
co do papierkowej roboty z domem - w Krakowie z tym jest dramat, nawet 2 lata się czeka, ale całe szczęście coraz więcej działek do kupienia jest już z przyłączami i WZkami
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
nie czaje o co ci chodzi, ale ok
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Jak ktoś robi dom dla siebie to raczej chce jak najlepiej więc proszę bardzo bo to sprawa indywidualna ale ja wiem swoje i w temacie również jestem.
I tym kończe temat bo nie chce mi się więcej pisać o wyższości jednego nad drugim bo przecież każdy robi jak uważa i ma swoje zdanie a ja oczywiście nie narzucam nikomu mojego zdania.
Gość: agasiam
dianek na gruponie można kupić lot balonem widokowym korzystałaś z tej atrakcji bo mam wielką ochotę tylko czy warto?
I proszę Was bojowe mamy
http://4.bp.blogs...czek+z+jedynka.l.jpg
http://2.bp.blogs...ioletowym+misiem.jpg
http://1.bp.blogs...tort+kraków+007.jpg
http://1.bp.blogs...ik+z+kubusiem2.l.jpg
to moje typy na chwile obecną