Reklama na e-Konkursy.info

SMACZNEGO - sprawdzony przepis

Gość: anavaX

#5391795 Napisano: 07.10.2012 02:15:25
ziolko napisał(a):

ma ktoś może sprawdzony przepis na banany lub ananasy w cieście? może być w cieście kokosowym lub zwykłym, ale chcę, żeby ciasto było dosyć chrupiące po usmażeniu, bo to co ja zrobiłam to było takie... średnie i nie rumieniło się za bardzo podczas smażenia.


ja mam prosty sposób na deser z bananów
potrzeba tylko kilka bananów, tortille, nutelle

Banany obieramy, tortille smarujemy nutella, układamy na niej banana, zawijamy i na 5-10 minut do piekarnika

ważne by banany były dojrzałe, wtedy deser jest słodki

szybki sposób na zrobienie czegoś słodkiego i innego emotka
0 0

ziolko

#5391800 Napisano: 07.10.2012 02:21:25
anava dzięki, ale chcę banany w cieście emotka ostatnio w jednym lokalu jadłam, były dobrze usmażone i ciasto chrupiące

ale przejrzałam przepisy w sieci i mam dylemat, czy robić na mleku czy na wodzie, z cukrem czy bez, z proszkiem do pieczenia/sodą, czy bez tego.

ogólnie wiem, ze potrzebny jest płyn i mąka emotka czasami też nie wiadomo, czy dodawać jajka czy nie emotka
0 0

Gość: jolcia1984

#5391871 Napisano: 07.10.2012 04:21:14
Może kupić ciasto francuskie i zwinąć w nie banany?
0 0

ziolko

#5391912 Napisano: 07.10.2012 05:20:08
jolcia1984 napisał(a):

Może kupić ciasto francuskie i zwinąć w nie banany?


to nie to

ciasto a'la naleśnikowe, banany moczy się w nim i smaży na oleju
0 0

gracet

#5391931 Napisano: 07.10.2012 05:46:30
ziolko napisał(a):

jolcia1984 napisał(a):

Może kupić ciasto francuskie i zwinąć w nie banany?


to nie to

ciasto a'la naleśnikowe, banany moczy się w nim i smaży na oleju


tak, ciasto musi być gęściejsze niż na naleśniki i oczywiście z jajkiem i smażyć na głębokim oleju
0 0

koper

#5392094 Napisano: 07.10.2012 08:15:54
ziolko napisał(a):

ma ktoś może sprawdzony przepis na banany lub ananasy w cieście? może być w cieście kokosowym lub zwykłym, ale chcę, żeby ciasto było dosyć chrupiące po usmażeniu, bo to co ja zrobiłam to było takie... średnie i nie rumieniło się za bardzo podczas smażenia.



To, że ciasto nie rumieniło się podczas smażenia, to raczej nie wina przepisu na ciasto, a za niska temperatura tłuszczu podczas smażenia. Jak olej będzie za zimny, to ciasto nie będzie się rumienić, a co gorsze, będzie chłonąć więcej tłuszczu niż powinno, a więc będzie bardziej gumowate i ogólnie ble emotka
Temperaturę najprościej jest sprawdzić wlewając odrobinę ciasta do rozgrzanego oleju, jak nie rumieni się, to za zimny olej, jak się pali, to za gorący.
Trzeba też uważać na to, żeby nie wrzucać na raz za dużo bananów, żeby utrzymać temperaturę tłuszczu mniej więcej na tym samym poziomie- wiadomo, że każdy wrzucony banan będzie go schładzał w jakimśtam stopniu.
0 0

ziolko

#5392095 Napisano: 07.10.2012 08:17:52
koper - tłuszcz był gorący, sprawdziłam lejąc odrobinkę ciasta na niego i burzył się

0 0

agusia147

#5392993 Napisano: 08.10.2012 01:28:16
A może ma ktoś przepis sprawdzony na chlebek na zakwasie? Pilnie poszukuję/potrzebuję. Zakwas już mam emotka
0 0

asantesana

#5404161 Napisano: 16.10.2012 09:13:57
ziolko napisał(a):

koper - tłuszcz był gorący, sprawdziłam lejąc odrobinkę ciasta na niego i burzył się



Ziółko, robi się dokładniej ciasto takie jak na naleśniki, ale sporo gęstsze. Żeby było smaczniejsze, ja daję pół na pół mleko i wodę mineralną gazowaną - ciasto jest wtedy pulchniejsze i bardziej chrupiące (tak samo gdy robię naleśniki). Nie dodaję cukru, bo banany same w sobie są bardzo słodkie, a po usmażeniu wydobywa się z nich dodatkowa słodycz. I można po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą.
0 0

anta

#5404190 Napisano: 16.10.2012 09:26:21
agusia147 napisał(a):

A może ma ktoś przepis sprawdzony na chlebek na zakwasie? Pilnie poszukuję/potrzebuję. Zakwas już mam emotka



na zakwasie nie mam, ale nam na drożdżach - zawsze wychodzi
0 0

ziolko

#5404212 Napisano: 16.10.2012 09:35:26
ja mam chleb z drożdżami i zakwasem jak na żur, takim gęstym jak śmietana

jesteś chętna? emotka

szybko się robi i jest dobry
0 0

ziolko

#5404230 Napisano: 16.10.2012 09:41:09
kadjas, a nie lepiej ten sos wypić przed dodaniem do kurczaka?? emotka emotka
0 0

ziolko

#5404261 Napisano: 16.10.2012 09:53:00
mój przepis na chleb

proporcje na keksówkę ok 30-32 cm długości i 11 szerokości


- 40 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki żytniej
- 10 dag mąki pszennej razowej
- ćwierć kostki - 25 gramów - drożdży
- 2 szklanki wody (lub szklana wody plus szklanka maślanki) - ja dodaję 1 szklankę wody do rozrobienia drożdży i 1 szklankę zakwasu żurkowego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 2 łyżeczki cukru

(szklanka = 250 ml)

ok 1 szklanki wypełniacza (może być mniej, lub max 1,5 szkl) - słonecznik, siemię lniane, otręby owsiane, pszenne, żytnie, sezam
może być jeden rodzaj a może byc wszystko. Im więcej śmieci, tym bardziej ścisły i twardszy będzie chleb


Drożdże pokruszyć, wsypać do miski, dodać cukier, 2 łyżki mąki pszennej i szklankę letniej wody
wymieszać, odstawić do zwiększenia objętości

do miski przesiać mąki, dodać sól, wyrośnięte drożdże, żur lub maślankę, oliwę, wypełniacz, wyrobić ciasto. Może być lekko wyrobione, 5-10 minut roboty.

Posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Keksówkę wysmarować margaryną, posypać mąką.
Ciasto uderzyć, żeby powietrze wyleciało, przełożyć do formy, wyrównać. Można posypać mąką lub posmarować olejem.
Odstawić do wyrośnięcia. Jak urośnie - wypełni formę, wstawić do piekarnika.

Piekarnik - grzałki góra/dół, 220 stopni, 1 poziom od dołu (na 5 poziomów), piec w tej temp. 10 minut, po tym czasie zmniejszyć do 190 stopni i piec 50 minut.

Po upieczeniu od razu wyjąć na kratkę do wystudzenia. Inaczej chleb będzie miał miękkie boki

UWAGI:

Można robić różne proporcje mąki.. samą pszenną, pszenną i 20 dag żytniej.
Mąka żytnia powoduje, że chleb jest leciutko wilgotny i utrzymuje dłużej świeżość.

Dłuższe wyrabianie powoduje, że chleb jest delikatniejszy i lepiej wyrasta, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby mało wyrobić, wtedy będzie bardziej zbity, ale daleko mu do gnieciucha emotka

Można nie dawać żurku, tylko samą wodę, wtedy 2 szklanki.
Ciasto jest lekko klejące, ale nie powinno być zbite ani rzadkie.

Używam tylko GÊSTEGO zakwasu/żuru. Gęstego jak dobra kwaśna śmietana. Z piekarni. Nie te z butelek, co jest w nich więcej wody, niż właściwego żuru na dnie

Można zmieniać proporcje mąki, aby sobie dopasować do smaku.
2 łyżeczki soli to jest optymalna ilość. Jak ktoś lubi mniej słony chleb to niech da 1-1,5 łyżeczki, jak bardziej - to 2,5.
Najlepiej spróbować ciasto na surowo. Odrobinkę nabrać na łyżeczkę i wystarczy polizać, nie trzeba od razu jeść surowego.
0 0

ziolko

#5404288 Napisano: 16.10.2012 10:00:45
jeśli macie jakieś pytania, to pytajcie, chociaż starałam się w uwagach wszystko opisać emotka
0 0

ziolko

#5404370 Napisano: 16.10.2012 10:31:44
ok... to może przepis na mój żurek?? emotka

Żurek na szybko
bardzo dobry emotka

biorę:
- 1-1,5 litra wody
- 3 kiełbaski, dobre, sprawdzone
- cebulę dosyć dużą
- gęsty żur/zakwas - około szklanki - konsystencja gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- majeranek
- sól, pieprz

wodę wlewam do garnka, wrzucam ziele angielskie i liść laurowy, dodaję kiełbasę pokrojoną w plasterki, lub w grubsze kawałki. Gotuję ok 20-30 min na średnim ogniu. Wyjmuję kiełbasę.
W międzyczasie cebulę kroję w plasterki lub kostkę, podsmażam na oleju, do lekkiego zbrązowienia, dodaję do wody.
Do wszystkiego wlewam żur kontrolując jego gęstość i kwaśność.
Wtedy wszystko... miksuję blenderem.
Dzięki temu nie ma grudek z zakwasu i cebula jest rozdrobniona. A cały żur ma jedwabistą konsystencję.

Wrzucam kiełbasę z powrotem, przyprawiam do smaku solą, pieprzem, koniecznie majerankiem.

Podaję z ugotowanymi ziemniakami. Można też dodać jajko na twardo.

Jak ktoś nie chce, to nie musi miksować.
0 0

ziolko

#5404374 Napisano: 16.10.2012 10:34:23
dajcie znać, jeśli wypróbujecie moje przepisy emotka i co wam wyszło
0 0

Gość: wera

#5405336 Napisano: 16.10.2012 06:42:18
Szukam przepisów na smaczne potrawy z warzyw emotka
0 0

ziolko

#5405364 Napisano: 16.10.2012 07:01:25
wera napisał(a):

Szukam przepisów na smaczne potrawy z warzyw emotka


może sprecyzujesz co dokładnie? gotowane, pieczone, duszone, smażone?
0 0

okrysia

#5405372 Napisano: 16.10.2012 07:05:31
ziolko napisał(a):

ma ktoś może sprawdzony przepis na banany lub ananasy w cieście? może być w cieście kokosowym lub zwykłym, ale chcę, żeby ciasto było dosyć chrupiące po usmażeniu, bo to co ja zrobiłam to było takie... średnie i nie rumieniło się za bardzo podczas smażenia.


SMAŻONE BANANY W CIEŚCIE Z PARMEZANEM
4 twarde banany;
70g parmezanu;
2 jajka;
4 łyżki białego wina;
50g mąki tortowej;
2 łyżki soku z cytryny;
tłuszcz do smażenia;
świeża bazylia;
Obrane banany pokroić na skośne plastry,skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w tartym parmezanie.Z jajka,białego wina,mąki tortowej i bazylii przygotować ciasto,w którym należy obtoczyć banany.Smażyć krótko z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.Podawać nabite na wykałaczkę z listkiem bazylii.

0 0

Gość: wera

#5405382 Napisano: 16.10.2012 07:10:49
ziolko napisał(a):

wera napisał(a):

Szukam przepisów na smaczne potrawy z warzyw emotka


może sprecyzujesz co dokładnie? gotowane, pieczone, duszone, smażone?

Bez smażenia,mąki,tłustego nabiału emotka
0 0