WC - rozmowy o wszystkim

flinta_13

#6733462 Napisano: 03.10.2020 12:10:20
superloser napisał(a):

flinta_13 napisał(a):

Mam pytanie emotka  
Kupilam wczoraj w Biedronce legginsy i okazuje się że za małe emotka  
Czy jest możliwość wymiany na większe z tym,że pobralam naklejki z FAJNIAKOW a wiem że wtedy zwrotu nie ma..ale czy wymiana jest ??? Ktoś coś wie ? Będę wdzięczna..bo nie wiem.czy specjalnie jechać emotka  

Daleko masz?

Z 15 km.
0 0

dwaburekoty

#6734147 Napisano: 06.10.2020 16:53:58
Czy jest na sali lekarz/farmaceuta? Docelowo pediatra/kardiolog/chirurg...

pilnie potrzebuje porady.
0 0

dwaburekoty

#6734152 Napisano: 06.10.2020 17:04:10
androm napisał(a):

dwaburekoty napisał(a):

patrzcie do czego to doszło, że się normalnie nie można już dostać nigdzieemotka

kurczę, można. byłam dzisiaj u lekarza, zapisał córce niestandardowy środek. gdy go pytalam o wytyczne do stosowania, powiedział że nie ma żadnych. no to zastosowałam tyle, ile mi się wydawało. a teraz czytam w necie i nie wiem czy nie za dużo...
0 0

pikawka

#6734157 Napisano: 06.10.2020 17:14:05
dwaburekoty napisał(a):

androm napisał(a):

dwaburekoty napisał(a):

patrzcie do czego to doszło, że się normalnie nie można już dostać nigdzie emotka

kurczę, można. byłam dzisiaj u lekarza, zapisał córce niestandardowy środek. gdy go pytalam o wytyczne do stosowania, powiedział że nie ma żadnych. no to zastosowałam tyle, ile mi się wydawało. a teraz czytam w necie i nie wiem czy nie za dużo...

Zadzwoń do apteki, powiedzą Ci 
0 0

kejm

#6734223 Napisano: 06.10.2020 21:40:24
Niechcący przerwałam dół paragonu w okolicy podsumowania, wisi na cienkiej końcówce. Czy zdarzyło się wam, że uszkodzony paragon był zaakceptowany przez agencję? Czy już tylko do kosza się nadaje?
0 0

kreatia

#6734252 Napisano: 07.10.2020 08:04:11
kejm napisał(a):

Niechcący przerwałam dół paragonu w okolicy podsumowania, wisi na cienkiej końcówce. Czy zdarzyło się wam, że uszkodzony paragon był zaakceptowany przez agencję? Czy już tylko do kosza się nadaje?

skoro masz obie części to nie ma problemu, sklej od tyłu taśmą.
1 kejm 0

agusiac87

#6734277 Napisano: 07.10.2020 10:13:14
 w niektórych sklepach/marketach są kartony na zużyte baterie, czy ktoś wie gdzie mogę analogicznie oddać zużyte żarówki żeby nie musieć specjalnie jechać do punktu odpadów elektro? 
0 0

bluszczowelove

#6734278 Napisano: 07.10.2020 10:15:05
agusiac87 napisał(a):

w niektórych sklepach/marketach są kartony na zużyte baterie, czy ktoś wie gdzie mogę analogicznie oddać zużyte żarówki żeby nie musieć specjalnie jechać do punktu odpadów elektro? 

U mnie jest w Kauflandzie na żarówki i inne małe elektrośmieci np. słuchawki emotka
1 agusiac87 0

kreatia

#6734291 Napisano: 07.10.2020 10:53:14
agusiac87 napisał(a):

u mnie chyba wszystkie biedronki mają, auchan, castorama.
wydaje mi się, że każdy "szanujący się sklep" dzisiaj ma emotka
0 0

asiam

#6734294 Napisano: 07.10.2020 11:02:36
A kto wie gdzie się oddaje zepsuty termometr rtęciowy? Mnie pani  z apteki wysłała do sanepidu.
0 0

kreatia

#6734300 Napisano: 07.10.2020 11:07:27
asiam napisał(a):

A kto wie gdzie się oddaje zepsuty termometr rtęciowy? Mnie pani  z apteki wysłała do sanepidu.

"Selektywnie zebrane odpady niebezpieczne mieszkańcy zobowiązani są przekazać do Punktów Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych, zlokalizowanych na terenie Miasta", czyli u nas do pszoków
1 asiam 0

asiam

#6734306 Napisano: 07.10.2020 11:13:16
kreatia napisał(a):

asiam napisał(a):

"Selektywnie zebrane odpady niebezpieczne mieszkańcy zobowiązani są przekazać do Punktów Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych, zlokalizowanych na terenie Miasta", czyli u nas do pszoków

Wszystko jasne a teraz wystarczy się zastanowić ile osób pojedzie z jednym termometrem na koniec miasta. Jestem pewna, że puszki po farbach, baniaki po olejach i termometry lądują w kubłach na śmieci.
0 0

kreatia

#6734308 Napisano: 07.10.2020 11:17:37
asiam napisał(a):

kreatia napisał(a):

asiam napisał(a):

Wszystko jasne a teraz wystarczy się zastanowić ile osób pojedzie z jednym termometrem na koniec miasta. Jestem pewna, że puszki po farbach, baniaki po olejach i termometry lądują w kubłach na śmieci.

niestety, to powszechne. ja tylko odpowiadam na pytanie emotka  na pewno nie jest to sanepid emotka  wydaje mi się, że odesłaliby Cię dalej
0 0

halliday

#6734309 Napisano: 07.10.2020 11:25:05
asiam napisał(a):

kreatia napisał(a):

asiam napisał(a):

ale jak nawet chcesz jechać do pszoku to musisz znać numer umowy, są limity roczne na oddanie danej rzeczy itp to co ma się zrobić z resztą powyżej tego limitu?
0 0

FBmarta22

#6734311 Napisano: 07.10.2020 11:27:18
halliday napisał(a):

asiam napisał(a):

kreatia napisał(a):

asiam napisał(a):

ale jak nawet chcesz jechać do pszoku to musisz znać numer umowy, są limity roczne na oddanie danej rzeczy itp to co ma się zrobić z resztą powyżej tego limitu?

Ło matko, gdzie takie cyrki? U nas, na oświadczeniu, tylko adres wpisujesz, oddajesz ile tylko chcesz i ile razy chcesz, limitów brak. Tylko big bagi na gruz są limitowane.
0 0

asiam

#6734312 Napisano: 07.10.2020 11:27:41
kreatia napisał(a):

asiam napisał(a):

kreatia napisał(a):

asiam napisał(a):

niestety, to powszechne. ja tylko odpowiadam na pytanie emotka  na pewno nie jest to sanepid emotka  wydaje mi się, że odesłaliby Cię dalej

kreatia - dziękuję za odpowiedź. Chciałam być ironiczna ale co do  sposobu  realizacji tego typu zarządzeń. Jak na razie mój termometr leży i czeka.
1 kreatia 0

kreatia

#6734345 Napisano: 07.10.2020 12:27:12
asiam - czytanie ironii dziś u mnie: OFF  emotka
wracając do absurdów segregacji, to się nadaje do "wkurza mnie". Dlaczego całą robotę odwalamy my, konsumenci. I jeszcze mamy za to płacić grubą kasę. Producenci za to są zachęcani to produkowania więcej plastiku, a odbiorcy śmieci mają wywalone.
"więcej gratisów za 3 złote, stać Was na wywóz w końcu"
Do dziś zdarzają się miejsca, gdzie są śmietniki rozdzielnie na plastik i papier, a po wywozie są łączone i mają na to "wyśmiecione".
0 0

domika

#6734550 Napisano: 08.10.2020 09:38:32
halliday napisał(a):

asiam napisał(a):

kreatia napisał(a):

asiam napisał(a):

A propos termometru rtęciowego.

Gdy córka była malutka mój mąż stłukł takowy.
Nie doczytał co ma z tym zrobić wziął odkurzacz i no i pooodkurzał ... Potem jak się okazało zrobił najgorszą rzecz z możliwych.
Ale do brzegu.
Naczytałam się o szkodliwości rtęci rozpylonej w powietrzu zwłaszcza w stosunku do malutkich dzieci i zadzwoniłam do pediatry co mam zrobić . Ta kazała mi wietrzyć mieszkanie przez dwa dni, wystawić odkurzacz na balkon a worek z niego zawinąć szczelnie ( tam gdzie rtęć była ) i zadzwonić do straży pożarnej bo oni zajmują się takimi odpadami.
Zadzwoniłam do straży, ci za bardzo nie wiedzieli co mają z tym fantem zrobić, ale po naradzie stwierdzili ze przyjadą po ten worek z tego odkurzacza .
Wyobraźcie więc sobie taką sytuację : godzina 22 cisza na osiedlu pod blok przyjeżdża oświetlona jak choinka straż pożarna wielkim wozem , wchodzą do naszego bloku strażacy ubrani jak na akcje , zabierają ode mnie maleńki worek na śmieci, wsiadają do wozu i odjeżdżają ...

FBbeata7

#6734586 Napisano: 08.10.2020 12:08:27
U nas właśnie pojawiły się pojemniki na odpady zielone- oczywiście ludziska wrzucają obierki w reklamówkach, do tego stada muszek owocówek te kubły oblegają.Wywozić pewnie będą  raz w tygodniu...A po makulaturę to 2 razy w tygodniu przyjeżdżają.Masakra.
0 0

ziolko

#6734607 Napisano: 08.10.2020 12:54:15
FBbeata7 napisał(a):

U nas właśnie pojawiły się pojemniki na odpady zielone- oczywiście ludziska wrzucają obierki w reklamówkach, do tego stada muszek owocówek te kubły oblegają.Wywozić pewnie będą  raz w tygodniu...A po makulaturę to 2 razy w tygodniu przyjeżdżają.Masakra.

W zwykłych reklamówkach? czy brązowych workach do bioodpadów?
0 0