Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika kalisto1986

kalisto1986

#5650443 Napisano: 09.05.2013 21:04:26 w Konkursowiczki w ciąży
koper napisał(a):

bridget napisał(a):

dziewczyny i jeszcze mam pytanie skoro zwolnienie zus jest 100% czemu mam pensje mniejsza o 400zł?

A na zwolnieniu było zaznaczone, że jesteś w ciąży? U mnie kiedyś lekarka zapomniała zaznaczyć, ja nie zauważyłam i też dostałam okrojoną wypłatę...

Staszek gratulacje emotka emotka

dokładnie, zadzwoń do zusu i wyjaśnij to emotka

Ja mam pytanie o macierzyński, dziewczyny w jakim terminie dostawałyście ? Ja miałam wypłacane L4 przez zus i teraz zastanawiam się kiedyś moge spodziewać się wypłaty skoro na macierzyńskim jestem o 18 kwietnia ( tzn dostali już zaświadczenie o macierzyńskim, tylko nie dostali jeszcze aktu urodzenia, księgowa mówiła,że mogę chcieć,żeby dosłać w późniejszym czasie) Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5650380 Napisano: 09.05.2013 19:30:05 w Konkursowiczki w ciąży
staszek napisał(a):

Może za wcześnie, ale co tam. Mam parę pytań, więc się przyznam emotka oficjalnie dołączam do grupy emotka
Na usg dopochwowym jeszcze nic nie widać, a jest 5 tydzień od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Mimo tego lekarz dał mi jakieś tabletki duphaston chroniące przez poronieniem i prenatal. więc się zastanawiam po co te tabletki skoro to chyba jeszcze nic pewnego. kazał przyjść za 2 tyg, żadnych badań nie zlecił. Jak u Was było?
Dzięki z góry za odp i sorki za marudzenie, które pewnie będzie emotka

ale dlaczego duphaston ? bez powodu ? emotka
to na razie nieoficjalnie gratuluje emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5649419 Napisano: 08.05.2013 14:20:16 w Konkursowiczki w ciąży
Ja flipa mam jednego i chyba mi starczy,bo jak Bartuś wyrośnie z noworodkowych to dokupie otulacze kokosi - na razie z puli one króluje jak dla mnie.
A przesikiwał Ci taki zwykły wkład bambusowy, czy składany ? Ja bardzo lubie składane kokosi i dzisiaj przyszedł mi ręczniczek bambusowy, tak miły,że aż szkoda do pieluchy emotka podobno jest mega chłonny.
Mikrofibre to Bartuś teraz przesikuje, ewentualnie bardziej wytrzymałe są te firmowe np fuzziebunz, jeszcze milovie przetestuje Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5649379 Napisano: 08.05.2013 13:35:27 w Konkursowiczki w ciąży
allice popatrz tutaj http://chusty.inf...j%C4%85-nowej-pupy-)
formowankę bardzo się opłaca, te aio nie miałam, ale mam tej firmy formowanki i są świetne ( aio są jak pampers zakładasz tylko tą pieluszkę i nic więcej, ona ma w sobie już wkład chłonny)

tutaj masz formowanki nowe little lamb ( świetne są) w dobrej cenie http://chusty.inf...yfit-i-popolini-25zl

musisz w tym wątku pokopać, na prawdę warto, a jak coś to pisz na pewno doradzimy Ci emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5649372 Napisano: 08.05.2013 13:27:38 w Konkursowiczki w ciąży
To są chinki, niektórzy je używają i chwalą inni narzekają, ja mam jakieś, ale na razie nie używam, bo za duże raczej są.
Moim zdaniem kup coś na próbę używanego
i pogrzeb na prawde na bazarku, bo możesz bardzo tanio dostać
Aaaa i jeśli byś chciała używać wielo też na noc, to musisz zaopatrzyć się w chłonne formowanki, bo przy wkładach możesz ciągle przewijać.

Co do prania ja nie piore osobno pieluch, no chyba,że uzbiera mi się tyle. Zazwyczaj jest albo większość pieluszek + dopełniam jego ubrankami, albo na odwrót tzn dopełniam pieluszkami. Odkażacz musisz mieć, płyny do płukania zatłuszczają pieluszki przez co są mniej chłonne, ja kulom nie wierze. Jak kupisz odkażacz to starczy Ci on na baaardzo długo, do tego papierki ( są duże więc ja je tne na 3) jakieś wiadro z pokrywą. Ja pieluszki zapieram sobie w płynie do naczyń i dopiero takie wrzucam do wiadra przez co nie ma smrodku, plam i mogę je śmiało dorzucać do ubranek Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5649338 Napisano: 08.05.2013 12:38:35 w Konkursowiczki w ciąży
co osoba to opinia emotka
ja mam prefoldy, ale używam je jak skończą sie inne wkłady, tak samo mikrofibre emotka wole bambus - bo robi mniejszy tyłek i jest bardziej chłonny emotka
Ja nie kupuje poplamionych pieluch, a sama bardzo dbam,żeby plam nie było - papierek to dla mnie podstawa i często pod niego daje cieniutką wkładke polarową - ją moge wyrzucić jakby sie poplamiła. Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5649329 Napisano: 08.05.2013 12:26:04 w Konkursowiczki w ciąży
allice napisał(a):

Kali dzięki za informację emotka

A jak zakładasz otulacz i do środka wkład np. z mikrofibry czy bambusowy to czy ten wkład nie przecieknie na otulacz?

Jak dobrze widzę to otulacze generalnie sę cieńsze od kieszonek i może na lato to lepiej te otulcze?

Czasem przecieknie tak jak i pampers, ale to raczej jak źle się założy czy wkład, czy sam otulacz, tutaj nie ma złotego środka i trzeba próbować metodą prób i błędów, ja pierwsze 2 dni miałam z przeciekami, teraz rzadko tzn w kieszonkach częśćiej.
Na lato dużo osób poleca wełne (grzeje, gdy jest zimno, chłodzi, gdy jest ciepło) mi teraz przyszedl kokosi i jest świetny, cieniutki jutro jak wyschnie będę testować. No i wełna po zalanolinowaniu ( chwila moment) trzyma na mur beton. Popatrz na chustoforum w wątku handmade jest temat podaj dalej - tam magnolia szyje gatki wełniane i polarowa ( służące jako otulacz) śliczne są i latem nie trzeba na nie już nic zakładać, kolejkę ma długą więc trzeba się zapisywać, ja właśnie dzielnie stoje emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5649314 Napisano: 08.05.2013 11:47:13 w Konkursowiczki w ciąży
allice napisał(a):

mam kilka pytań do dzieczyn używających pieluch wielorazowych emotka
Bo i mnie wzięło i chcę spróbować takiego pieluchowania w związku z tym trochę pomęczę emotka

Czy trzeba przewijać zaraz po każdym zrobieniu siku czy dziecko może być w pieluszce dłużej?
Czy dobrze rozumiem, że te pieluszki kieszonki trzeba po każdej zmianie prać razem w wkładem? Czy można np. nie wkładać wkładu chłonnego w kieszonkę tylko położyć na pieluszce?
Gdzie najkorzystniej kupić nowe pieluszki, a ewentualnie te używane jak kupujecie to w jakim one są stanie? warto kupować używane?

1 nie trzeba, wszystko zależy od dziecka i tego jaką ma akurat pieluszkę na sobie. Bambus daje uczucie mokrego - ale można położyć na to cienką wkładkę np wyciętą z kocyka polarowego i już jest izolacja.
2 kieszonki wymienia się przy każdej zmianie pieluszki, ale możesz też ją używać tak jak piszesz jako otulacz, wtedy kładziesz wkład na wierzch i tylko jego wymieniasz - jednak ja w takim przypadku wole jednak otulacze.
3 nowe pieluszki polecam kupować od naszych Polskim mam szyjących, ja od zawsze polecam kokosi http://www.kokosi.pl/
uwielbiam jej wkłady, tetrę bambusową, otulacz jest jednym z moim ulubionych, a właśnie kilka minut temu przyszła mi kolejna paczka i będę testowała min otulacz wełniany, ręczniczek bambusowy i kilka innych emotka
zufizo http://www.zufizo.pl/ też jest polecane przez inne dziewczyny, ale mi na tyle przypasowało kokosi,że na razie zostaje im wierna .
To są jedne z najtańszych, a jednak trzymające jakość pieluszki, mogę też polecić droższe, ale
Warto kupować używane, często są w idealnym stanie dużo tańsze i dzięki temu możesz spróbować sobie różne systemy nie wydając na to kupe kasy. Ja polecam kupować używane na chustoforum i tam też przeczytasz sobie o wszystkim min recenzje danej pieluszki, jest wątek handmade gdzie znajdziesz szyjące dziewczyny ( też te co podałam linki), które uszyją Ci inne wzory i pieluszki niż są na sklepie, na bazarku kupisz co trzeba i sprzedaż jak nie będzie Ci pasowało, no i dla osób, które są już dłużej i udzielają się na forum jest wątek z wymiankami, gdzie można powymieniać nie potrzebne rzeczy np na pieluszki emotka
Jak będziesz miała jeszcze jakieś pytania śmiało pisz http://chusty.info/forum/forum.php Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5649138 Napisano: 08.05.2013 00:35:13 w Konkursowiczki w ciąży
podzielam opinie size emotka chociaż my mieliśmy pierwsze sandałki podobne do tych 2, ale to dlatego,że kupowaliśmy je jako "przejściówki" jak jeszcze nie było upałów i mieliśmy zamiar kupić później jakieś mniej zabudowane, jednak okazały się na tyle fajne i nózka małego nie pociła się w nich,że zostały całe lato ( przy czym spędzaliśmy dużo czasu na działce, a wtedy Domiś biegał sobie zazwyczaj bez butów), no i jak kupowaliśmy je to Domiś jeszcze nie miał roczku Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5649000 Napisano: 07.05.2013 21:01:45 w Konkursowiczki w ciąży
dianek napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

Ja uważam, że zapiętek powinien być minimum do 2 rż, tutaj nie chodzi tylko o wadliwy chód, ale też o to,że bez zapiętków maluchom często obsuwa się nóżka.

kali, crocsy są bez zapiętków - nic nikomu się nie obsuwa nijak emotka

bo mają zabudowany przód, teoria teorią, ale praktyka mówi co innego i ja bym takiemu maluchowi nie kupiła sandałów bez zabudowanego tyłu.Zobaczysz jak Beniu zacznie więcej biegać emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5648908 Napisano: 07.05.2013 19:25:15 w Konkursowiczki w ciąży
Ja uważam, że zapiętek powinien być minimum do 2 rż, tutaj nie chodzi tylko o wadliwy chód, ale też o to,że bez zapiętków maluchom często obsuwa się nóżka. Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5648718 Napisano: 07.05.2013 16:24:32 w Konkursowiczki w ciąży
Koniecznie zabudowany tył dla takiego malucha, przód braliśmy zabudowany tylko w pierwszym roku, później odkryte.
Dla starszaków i dla dorosłych polecam sandały campusa - genialne są ! Tylko właśnie z odkrytą piętą- ale trzymają nogę świetnie. W tamtym roku kupiłam takie sobie i identyczne Domiśkowi i sandały sprawdziły się nawet w górach - zdecydowanie wygodniej w nich było niż w adidasach, ciężko je zedrzeć w tym roku muszę sprawdzić, czy dla młodego są już za małe, a jesli tak to kupie identyczne - nawet sandały adidasa, czy reeboka nie sprawdziły nam się tak jak campusa Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5648619 Napisano: 07.05.2013 14:46:36 w Paragony
szukam paragonu wella z Dn proszę o konkretne propozycję na pw Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5648573 Napisano: 07.05.2013 14:07:55 w Konkursowiczki w ciąży
dolly napisał(a):

Kalisto czyli jakie masz teraz?

jak była położna to miałam koło 155/105 emotka

dziewczyny u mnie w rodzinie było zarażenie pneumo - ktoś był nosicielem nie wiedząc tego, odwiedził kuzynki córeczkę po urodzeniu tzn jak miała chyba ponad miesiąc. Nie było ciekawie, ale mała jakimś cudem wyszła z tego.
Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5648369 Napisano: 07.05.2013 11:30:16 w Konkursowiczki w ciąży
malutka456 napisał(a):

czesc dziewczyny emotka cos mi sie wydaje, ze za niedlugo bede Was zameczac pytaniami o pieluszki wielorazowe emotka Mloda miala straszne odparzenia przy pampkach (linomag i sudocrem nie pomogl, maka ziemniaczana odrobine, bepanthen jak na razie sie sprawdza), dopiero jak zaczelam uzywac zwyklej tetry to pupa po 1 razie byla juz o niebo lepsza emotka teraz zakladam na zmiane raz pampek, raz tetre i musze zaczac wgryzac sie w temat emotka jak na razie tylko je ogladalam i sa sliczne emotka

męcz, męcz, ja już Ciebie namęczyłam wystarczająco emotka

Na początek nie potrzebujesz żadnych super wypasów, bo moim zdaniem najlepiej zaopatrzyć się w noworodkowe, a dopiero jak podrośnie do one-size to wtedy możesz szaleć emotka
Jak chcesz używane, to na forum chustowym, jak nowe, to ja mogę śmiało polecić otulacze noworodkowe z zakładkami kokosi http://www.kokosi.pl/ - mam jeden i uwielbiam go, tak samo jak otulacze wełniane. U kokosi możesz sobie zamówić jaki chcesz otulacz (wzór) ona Ci uszyje. Teraz czekam na wełniany otulacz od niej. A w środek możesz ładować co tam masz pod ręką - tetre, ręczniczki ikea, prefoldy, wkłady, formowanki. My w dzień wrzucamy zazwyczaj ręczniczki ikea lub prefoldy/wkłady, ewentualnie cienkie formowanki, a na noc już takie chłonniejsze formowanki. Inne systemy np kieszonki też mam, ale uważam,że je lepiej już kupować w rozmiarach one-size.
A co do skóry, to faktycznie przy wielo jest nieporównywalnie inna niż po pampkach.

U nas była dzisiaj położna, młody pięknie przybiera na wadzę, tylko martwi nas moje ciśnienie emotka Ja niskociśnieniowiec, mam tak wysokie,że aż położna pytała się czy leczyłam nadciśnienie w ciąży emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5648264 Napisano: 07.05.2013 08:53:06 w Konkursowiczki w ciąży
prodiament napisał(a):

Dziewczyny - a jak właściwie powinno się liczyć co ile pojawiają się skurcze? Od początku pierwszego do początku drugiego, czy od końca pierwszego do początku drugiego? Szukam w necie i raz piszą tak, a raz tak i zgłupiałam emotka

od początku pierwszego do początku drugiego emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5647770 Napisano: 06.05.2013 15:48:30 w Biedronka
aerdna napisał(a):

masza napisał(a):

gracet napisał(a):

nikt się jeszcze nie chwalił z I dnia? myślałam, że dziś powiadomią emotka

cisza emotka

Dlaczego dzis ? 13.05 wybór + 5 dni roboczych na powiadomienie

też tak uważam 13 wybiorą najpierw 1 główną i nagrody dzienne i wtedy będą powiadamiać inaczej hasła które zdobędą kosze nie byłyby już brane pod uwagę przy głównej Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5647766 Napisano: 06.05.2013 15:46:16 w Konkursowiczki w ciąży
prodiament napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

prodiament mi teraz opadł ponad miesiąc przed porodem emotka A samego porodu gwarantuje Ci,że nie przegapisz emotka Mój lekarz mówił,że najlepiej jechać jak skurcze będą regularnie co 5, a nawet 3 minuty - tak czekałam przy porodzie z Domisiem, teraz od razu dowaliły mi co 3- 2,5 minuty, więc nie miałam wątpliwości czy jechać

kali - a od tych skurczów co 3 minuty ile trzeba mieć minimum czasu na dojazd do szpitala? emotka

kochana tego nie da się przewidzieć z Dominikiem jak miałam co 3 minuty to jeszcze zrobiłam sobie długą kąpiel, modelowanie włosów, malowanie emotka ( w tym czasie moja mama piszczała pod drzwiami,że urodze w domu bo akurat u niej mnie złapało) dojechałam do szpitala i jeszcze z 2-3 godziny mineły zanim urodziłam. Teraz jak złapały mnie to od razu własnie takie co 3-2,5 minuty i po półgodzinie w domu (ubieranie sie i ogarnianie) miałam cykora,żeby nie był to poród domowy emotka
Myślę,że sama wyczujesz, a jak będziesz miała obawy to jedź szybciej - chociaż ja akurat chciałam uniknąć za wszelką cene męczenia się w szpitalu Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5647733 Napisano: 06.05.2013 15:08:57 w Konkursowiczki w ciąży
prodiament mi teraz opadł ponad miesiąc przed porodem emotka A samego porodu gwarantuje Ci,że nie przegapisz emotka Mój lekarz mówił,że najlepiej jechać jak skurcze będą regularnie co 5, a nawet 3 minuty - tak czekałam przy porodzie z Domisiem, teraz od razu dowaliły mi co 3- 2,5 minuty, więc nie miałam wątpliwości czy jechać Wyświetl w wątku >>
0 0

kalisto1986

#5647384 Napisano: 06.05.2013 09:00:50 w Konkursowiczki w ciąży
emotka napisał(a):

Od 1:05 Jestem szczęśliwa mama małej Emilki. Niestety łatwo nie było... 8 godzin w męczarniach. Ale mała jest cudowna. Jednak uparla sie poznać nas przed terminem.

gratuluje emotka

abo Ty urodzisz migiem,nic się nie bój, moje fluidy dawno do Ciebie wysłane emotka Wyświetl w wątku >>
0 0