Dyskusje o innych konkursach (bez klików)

plaziks

#7339254 Napisano: 02.03.2026 19:56:56
notta napisał(a):

hej.. routines.. jedziemy z tematem?

Klauzule abuzywne w regulaminie​W regulaminach tego typu organizatorzy często przemycają zapisy, które są wpisane do rejestru klauzul niedozwolonych UOKiK lub naruszają dobre obyczaje:​Prawo do zakończenia konkursu bez przyznania nagród: Zapisy typu: „Organizator zastrzega sobie prawo do niewyłonienia zwycięzców w przypadku niskiego poziomu prac” są uznawane za bardzo kontrowersyjne. Jeśli 1000 osób spełniło warunki formalne (zakup, paragon, odpowiedź), to organizator ma obowiązek wybrać „najlepsze z nadesłanych”, a nie oceniać je w próżni.​Ostateczność decyzji jury: Klauzula mówiąca, że „decyzja jury jest ostateczna i nie podlega zaskarżeniu” nie może pozbawiać Cię prawa do drogi sądowej ani prawa do złożenia reklamacji. Jeśli regulamin wyłącza możliwość reklamacji w tym zakresie, jest to zapis abuzywny.​Dowolność interpretacji regulaminu: Zapisy dające organizatorowi wyłączne prawo do „wiążącej interpretacji regulaminu” również znajdują się na czarnej liście UOKiK.

Co z tym zrobic?
​KROK 1: Oficjalna reklamacja​Napisz formalną reklamację do organizatora (dane w regulaminie, zazwyczaj spółka Alkmie lub podmiot obsługujący).​Wskaż, że Twoja praca spełniła wszystkie wymogi merytoryczne i formalne.​Podnieś zarzut, że brak wyłonienia laureatów na dużą liczbę obiecanych miejsc przy dużej liczbie zgłoszeń narusza zasady współżycia społecznego i stanowi przyrzeczenie publiczne, z którego organizator się nie wywiązał.​Zażądaj udostępnienia kryteriów ocen, które zdecydowały o odrzuceniu Twojej pracy.​KROK 2: Zgłoszenie do UOKiK​To najważniejszy krok. Możesz złożyć zawiadomienie o podejrzeniu stosowania praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów.​UOKiK może nałożyć na firmę ogromną karę (do 10% obrotu), jeśli uzna, że konkurs był „wydmuszką” mającą na celu jedynie podbicie sprzedaży w drogeriach (np. Rossmann).​Możesz to zrobić online przez formularz na stronie uokik.gov.pl.

Dlatego piszemy zbiorowe reklamacje i straszymy ich UOKIKiem emotka
0 0

notta

#7339255 Napisano: 02.03.2026 19:57:45
Jeśli ma ktoś ochotę podziałać

​Szablon Reklamacji (Kopiuj-Wklej)​Miejscowość, Data: ​Dane Uczestnika:​Adresat:​REKLAMACJA UCZESTNIKA KONKURSU „ZIMOWY KONKURS ROUTINES’”​Niniejszym składam formalną reklamację dotyczącą rozstrzygnięcia konkursu „Zimowy konkurs Routines’” (zwanego dalej „Konkursem”). Moje zgłoszenie zostało wysłane w dniu i dotyczyło zakupu potwierdzonego paragonem nr .​Uzasadnienie reklamacji:​Niewywiązanie się z przyrzeczenia publicznego: Zgodnie z Regulaminem, Organizator zadeklarował pulę nagród w liczbie . Opublikowana lista laureatów wykazuje rażącą dysproporcję między obiecaną pulą a liczbą faktycznie przyznanych nagród. Takie działanie narusza art. 919 Kodeksu cywilnego.​Błąd w ocenie merytorycznej: Moje zgłoszenie konkursowe w pełni spełniało wymogi regulaminowe oraz kryterium kreatywności. Uważam, że odrzucenie go z argumentacją o „braku kreatywności” jest bezpodstawne, zwłaszcza w obliczu niewykorzystania niemal całej puli nagród.​Wprowadzenie w błąd: Informacja o ogromnej liczbie nagród była głównym czynnikiem motywującym mnie do dokonania zakupu produktów marki. Działanie Organizatora polegające na przyznaniu tylko znikomego ułamka nagród uznaję za nieuczciwą praktykę rynkową, mającą na celu sztuczne zwiększenie sprzedaży bez realnego zamiaru nagrodzenia uczestników.​Żądania:​W związku z powyższym żądam:​Ponownej weryfikacji mojego zgłoszenia przez Komisję Konkursową.​Przyznania należnej nagrody przewidzianej w Regulaminie.​W przypadku podtrzymania decyzji odmownej – przesłania szczegółowego, merytorycznego uzasadnienia, dlaczego moje konkretne zgłoszenie (treść: ) zostało uznane za niespełniające kryteriów, przy jednoczesnym niewyczerpaniu puli nagród.​Informuję, że w przypadku braku satysfakcjonującej odpowiedzi w terminie 14 dni, sprawa zostanie skierowana do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) w związku z podejrzeniem stosowania praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów oraz do Miejskiego Rzecznika Konsumentów.​Z poważaniem,​(Podpis)
1 joan 0

martucha-jk

#7339257 Napisano: 02.03.2026 20:00:12
notta napisał(a):

Jeśli ma ktoś ochotę podziałać

​Szablon Reklamacji (Kopiuj-Wklej)​Miejscowość, Data: ​Dane Uczestnika:​Adresat:​REKLAMACJA UCZESTNIKA KONKURSU „ZIMOWY KONKURS ROUTINES’”​Niniejszym składam formalną reklamację dotyczącą rozstrzygnięcia konkursu „Zimowy konkurs Routines’” (zwanego dalej „Konkursem”). Moje zgłoszenie zostało wysłane w dniu i dotyczyło zakupu potwierdzonego paragonem nr .​Uzasadnienie reklamacji:​Niewywiązanie się z przyrzeczenia publicznego: Zgodnie z Regulaminem, Organizator zadeklarował pulę nagród w liczbie . Opublikowana lista laureatów wykazuje rażącą dysproporcję między obiecaną pulą a liczbą faktycznie przyznanych nagród. Takie działanie narusza art. 919 Kodeksu cywilnego.​Błąd w ocenie merytorycznej: Moje zgłoszenie konkursowe w pełni spełniało wymogi regulaminowe oraz kryterium kreatywności. Uważam, że odrzucenie go z argumentacją o „braku kreatywności” jest bezpodstawne, zwłaszcza w obliczu niewykorzystania niemal całej puli nagród.​Wprowadzenie w błąd: Informacja o ogromnej liczbie nagród była głównym czynnikiem motywującym mnie do dokonania zakupu produktów marki. Działanie Organizatora polegające na przyznaniu tylko znikomego ułamka nagród uznaję za nieuczciwą praktykę rynkową, mającą na celu sztuczne zwiększenie sprzedaży bez realnego zamiaru nagrodzenia uczestników.​Żądania:​W związku z powyższym żądam:​Ponownej weryfikacji mojego zgłoszenia przez Komisję Konkursową.​Przyznania należnej nagrody przewidzianej w Regulaminie.​W przypadku podtrzymania decyzji odmownej – przesłania szczegółowego, merytorycznego uzasadnienia, dlaczego moje konkretne zgłoszenie (treść: ) zostało uznane za niespełniające kryteriów, przy jednoczesnym niewyczerpaniu puli nagród.​Informuję, że w przypadku braku satysfakcjonującej odpowiedzi w terminie 14 dni, sprawa zostanie skierowana do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) w związku z podejrzeniem stosowania praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów oraz do Miejskiego Rzecznika Konsumentów.​Z poważaniem,​(Podpis)

No to działamy

notta

#7339260 Napisano: 02.03.2026 20:04:07
Też mam ochotę utrzeć im nosa. Popatrzcie na postawe avanti. Wydali złe nagrody, reklamacje uznali i będzie rekompensata. A tutaj idą w ogień i nie wierzą w siłę internetu

nanajka81

#7339261 Napisano: 02.03.2026 20:07:07
martucha-jk napisał(a):

plaziks napisał(a):

czyi potwierdzili że uznają 90% swoich klientów za nieogarniających

Co za żenada... Albo zaraz, zaraz... czy wg nich większość konkursowiczów poszła w odpowiedzi chata AI, że aż tak się przyczepili, że słabe jakościowo? Choć szczerze czytając ten ich wpis wychodzi na to że i ja, która dostała klapki, napisałam badziwie...
0 0

notta

#7339271 Napisano: 02.03.2026 20:49:07
0 0

martucha-jk

#7339273 Napisano: 02.03.2026 20:55:05
notta napisał(a):

Też mam ochotę utrzeć im nosa. Popatrzcie na postawe avanti. Wydali złe nagrody, reklamacje uznali i będzie rekompensata. A tutaj idą w ogień i nie wierzą w siłę internetu

Dokładne, jednak Avanti to jest jakość

atlantydek

#7339276 Napisano: 02.03.2026 20:58:22
emi napisał(a):

martucha-jk napisał(a):

plaziks napisał(a):

Ale chamstwo, piszcie reklamacje.
Ja nie brałam udziału i na szczęście nie znalazłam się w gronie ......niespełniających minimalnych wymaganych standardów kreatywności....."
Szok, co z tymi Agencjami się dzieje

Sęk w tym, że to nie agencja. Producent uznał, że jak sam to ogarnie, to będzie taniej i jeszcze się zaoszczędzi na firmowy wypad
1 emi 0

xjustx

#7339289 Napisano: 02.03.2026 21:54:15
atlantydek napisał(a):

emi napisał(a):

martucha-jk napisał(a):

plaziks napisał(a):

Ja nie brałam udziału i na szczęście nie znalazłam się w gronie ......niespełniających minimalnych wymaganych standardów kreatywności....."

Sęk w tym, że to nie agencja. Producent uznał, że jak sam to ogarnie, to będzie taniej i jeszcze się zaoszczędzi na firmowy wypad

Chytry 2 razy traci emotka
1 joan 0

fan-mandaryny

#7339300 Napisano: 02.03.2026 22:33:31
Brainstorm najpierw powiadamia o nagrodach najwyższego rzędu?
0 0

koniczynka123

#7339302 Napisano: 02.03.2026 22:48:42
fan-mandaryny napisał(a):

Brainstorm najpierw powiadamia o nagrodach najwyższego rzędu?

Niekoniecznie  emotka  Miałam telefon z wygraną dwa tygodnie wcześniej niż inni zaczęli pisać na forum, a była to tylko nagroda 3 stopnia. Wygrał główną ktoś kto chwalił się wtedy co inni. Byś może po zebraniu danych "przydzielają" nagrodę wg swojego "widzimisię", żeby nie nagradzać tych samych osób  emotka

nanajka81

#7339310 Napisano: 03.03.2026 07:15:49
xjustx napisał(a):

atlantydek napisał(a):

emi napisał(a):

martucha-jk napisał(a):

plaziks napisał(a):

Chytry 2 razy traci emotka

Szkoda, że nie napisali ile osób wzięło udział w tym ich konkursie. Ja po tym co oni napisali czuję się przegrana mimo iż mam te durne klapki. Przegrana bo moja odpowiedź nie zasłużyła na nic lepszego mimo iż były i vouchery i kosmetyki. Nie pisałam z AI tylko historię z serca, prawdziwą bo w Szczyrku się wychowałam i znam go jak własną kieszeń więc nie miałam problemu aby napisać odpowiedź. Ech.

FBkasia17

#7339340 Napisano: 03.03.2026 09:06:11
Kłamstwo pogania kłamstwo.
Niestety wzięłam udział w tym oszustwie roku i dałam się zrobić w wałek. Niestety marketingowo dla mnie są porażką bo nie mają za grosz szacunku dla konsumentów.
Nie jestem analfabetą, pisać umiem, temat przemyślałam, zdjęcie paragonu też umiem załączyć i podać dane (imię, nazwisko, adres)  i wmawianie mi że nie spełniłam wymogów konkursu mnie rozpierdala! Nigdy więcej nie zakupię nic z tej firmy, będę omijać ich szerokim łukiem. Janusze biznesu! Oczywiście napisałam im to na instagramie, pewnie zaraz skasują jak to mają w praktyce. Szkoda mi swojego zdrowia psychicznego, więc napisałam reklamację z prośbą o pokazanie mi mojego zgłoszenia ale nie spodziewam się żadnej odpowiedzi ani żadnej reakcji z ich strony. Dla mnie oszuści!

kocie_lakocie

#7339354 Napisano: 03.03.2026 09:55:06
Na szczęście nie brałam udziału w tym przekręcie Routines (bo zakup za drogi i ilość wygranych kosmetyków już w domu za duża), ale to świństwo co zrobili.
Aż sama mam ochotę napisać reklamację.
Wpisuję tę markę na podium czarnej listy. emotka

endrjuen

#7339363 Napisano: 03.03.2026 10:15:21
Relacja Routines na ich fb tylko ich pogrąża jeszcze bardziej. Moja dziewczyna też jest w tej grupie oszukanych. Znam jej poziom, ba, czytałem nawet tę odpowiedź i była super! Będzie pisać reklamację, ale też podpowiada mi, że możecie kupione do konkursu kosmetyki ocenić na Wizażu emotka

kumulacja

#7339392 Napisano: 03.03.2026 11:16:29
endrjuen napisał(a):

Relacja Routines na ich fb tylko ich pogrąża jeszcze bardziej. Moja dziewczyna też jest w tej grupie oszukanych. Znam jej poziom, ba, czytałem nawet tę odpowiedź i była super! Będzie pisać reklamację, ale też podpowiada mi, że możecie kupione do konkursu kosmetyki ocenić na Wizażu emotka

Napisałam do nich reklamację.
konkurs@routines.pl
Ciekawi mnie, co odpiszą.

tamlin111

#7339393 Napisano: 03.03.2026 11:22:03
Czy z Milki w Biedrze udało się komuś wygrać kilka razy na ten sam numer telefonu?
0 0

mysiorka

#7339405 Napisano: 03.03.2026 12:04:04
dostał ktoś dodatkową kartę 300zł z "Galaktyka" Media Ekspert ?
z konta fb dodane były 2 różne nazwy galaktyk ..
W piątek 1 karta a dziś rano 2ga choć na liście tylko raz dane konta były wymienione
Może rezerwa .. emotka
0 0

darq1991

#7339426 Napisano: 03.03.2026 13:01:50
Otrzymałem wiadomość od Media Expert, że lista rezerwowa nie była prowadzona więc zapytałem organizatora skąd taki proceder dodatkowych kart ale póki co jeszcze nie odpowiedzieli.
0 0

sasaaabp

#7339430 Napisano: 03.03.2026 13:19:11
odnosnie Routines, czyli widzę, że konkurs zamiast pomóc marce, to ją raczej pogrążył, brawo emotka