Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
martucha-jk
Postów 702
Data rejestracji 11.10.2016
Punkty karne 0
Konkursy dodane 3
AgnieszkaNie
Postów 12
Data rejestracji 22.01.2026
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ananaska
Postów 307
Data rejestracji 04.11.2018
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Podobna sytuacja była z Coolpack'iem. Było 330 nagród, a przyznali 21
anialistopad
Postów 14240
Data rejestracji 06.07.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
www.zabawkikrasnala.pl
plaziks
Postów 52
Data rejestracji 09.05.2025
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja będę składać reklamację, bo twierdzą, że zgłoszenia, które spełniły minimalne wymagania formalne i kreatywne zostały nagrodzone. To dziwne, że nagrodzili moje 1/2 zgłoszenia, a raczej jakość odpowiedzi była podobna.
plaziks
Postów 52
Punkty karne 0
Konkursy dodane
mczarna
Postów 3036
Data rejestracji 03.01.2012
Punkty karne 0
Konkursy dodane 3
nie głosuję
martucha-jk
Postów 702
Punkty karne 0
Konkursy dodane 3
plaziks
Postów 52
Punkty karne 0
Konkursy dodane
notta
Postów 8894
Data rejestracji 20.02.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane 7
Klauzule abuzywne w regulaminieW regulaminach tego typu organizatorzy często przemycają zapisy, które są wpisane do rejestru klauzul niedozwolonych UOKiK lub naruszają dobre obyczaje:Prawo do zakończenia konkursu bez przyznania nagród: Zapisy typu: „Organizator zastrzega sobie prawo do niewyłonienia zwycięzców w przypadku niskiego poziomu prac” są uznawane za bardzo kontrowersyjne. Jeśli 1000 osób spełniło warunki formalne (zakup, paragon, odpowiedź), to organizator ma obowiązek wybrać „najlepsze z nadesłanych”, a nie oceniać je w próżni.Ostateczność decyzji jury: Klauzula mówiąca, że „decyzja jury jest ostateczna i nie podlega zaskarżeniu” nie może pozbawiać Cię prawa do drogi sądowej ani prawa do złożenia reklamacji. Jeśli regulamin wyłącza możliwość reklamacji w tym zakresie, jest to zapis abuzywny.Dowolność interpretacji regulaminu: Zapisy dające organizatorowi wyłączne prawo do „wiążącej interpretacji regulaminu” również znajdują się na czarnej liście UOKiK.
Co z tym zrobic?
KROK 1: Oficjalna reklamacjaNapisz formalną reklamację do organizatora (dane w regulaminie, zazwyczaj spółka Alkmie lub podmiot obsługujący).Wskaż, że Twoja praca spełniła wszystkie wymogi merytoryczne i formalne.Podnieś zarzut, że brak wyłonienia laureatów na dużą liczbę obiecanych miejsc przy dużej liczbie zgłoszeń narusza zasady współżycia społecznego i stanowi przyrzeczenie publiczne, z którego organizator się nie wywiązał.Zażądaj udostępnienia kryteriów ocen, które zdecydowały o odrzuceniu Twojej pracy.KROK 2: Zgłoszenie do UOKiKTo najważniejszy krok. Możesz złożyć zawiadomienie o podejrzeniu stosowania praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów.UOKiK może nałożyć na firmę ogromną karę (do 10% obrotu), jeśli uzna, że konkurs był „wydmuszką” mającą na celu jedynie podbicie sprzedaży w drogeriach (np. Rossmann).Możesz to zrobić online przez formularz na stronie uokik.gov.pl.
Szczęśliwych paragonów życzę
|
plaziks
Postów 52
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Dlatego piszemy zbiorowe reklamacje i straszymy ich UOKIKiem
notta
Postów 8894
Punkty karne 0
Konkursy dodane 7
Szablon Reklamacji (Kopiuj-Wklej)Miejscowość, Data: Dane Uczestnika:Adresat:REKLAMACJA UCZESTNIKA KONKURSU „ZIMOWY KONKURS ROUTINES’”Niniejszym składam formalną reklamację dotyczącą rozstrzygnięcia konkursu „Zimowy konkurs Routines’” (zwanego dalej „Konkursem”). Moje zgłoszenie zostało wysłane w dniu i dotyczyło zakupu potwierdzonego paragonem nr .Uzasadnienie reklamacji:Niewywiązanie się z przyrzeczenia publicznego: Zgodnie z Regulaminem, Organizator zadeklarował pulę nagród w liczbie . Opublikowana lista laureatów wykazuje rażącą dysproporcję między obiecaną pulą a liczbą faktycznie przyznanych nagród. Takie działanie narusza art. 919 Kodeksu cywilnego.Błąd w ocenie merytorycznej: Moje zgłoszenie konkursowe w pełni spełniało wymogi regulaminowe oraz kryterium kreatywności. Uważam, że odrzucenie go z argumentacją o „braku kreatywności” jest bezpodstawne, zwłaszcza w obliczu niewykorzystania niemal całej puli nagród.Wprowadzenie w błąd: Informacja o ogromnej liczbie nagród była głównym czynnikiem motywującym mnie do dokonania zakupu produktów marki. Działanie Organizatora polegające na przyznaniu tylko znikomego ułamka nagród uznaję za nieuczciwą praktykę rynkową, mającą na celu sztuczne zwiększenie sprzedaży bez realnego zamiaru nagrodzenia uczestników.Żądania:W związku z powyższym żądam:Ponownej weryfikacji mojego zgłoszenia przez Komisję Konkursową.Przyznania należnej nagrody przewidzianej w Regulaminie.W przypadku podtrzymania decyzji odmownej – przesłania szczegółowego, merytorycznego uzasadnienia, dlaczego moje konkretne zgłoszenie (treść: ) zostało uznane za niespełniające kryteriów, przy jednoczesnym niewyczerpaniu puli nagród.Informuję, że w przypadku braku satysfakcjonującej odpowiedzi w terminie 14 dni, sprawa zostanie skierowana do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) w związku z podejrzeniem stosowania praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów oraz do Miejskiego Rzecznika Konsumentów.Z poważaniem,(Podpis)
martucha-jk
Postów 702
Punkty karne 0
Konkursy dodane 3
notta
Postów 8894
Punkty karne 0
Konkursy dodane 7
nanajka81
Postów 5384
Data rejestracji 15.06.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 4
Wypowiedź była edytowana 3 razy.
notta
Postów 8894
Punkty karne 0
Konkursy dodane 7
emi
Postów 572
Data rejestracji 18.02.2019
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja nie brałam udziału i na szczęście nie znalazłam się w gronie ......niespełniających minimalnych wymaganych standardów kreatywności....."
Szok, co z tymi Agencjami się dzieje
martucha-jk
Postów 702
Punkty karne 0
Konkursy dodane 3
atlantydek
Postów 2692
Data rejestracji 08.04.2020
Punkty karne 0
Konkursy dodane