Konkursowiczki w ciąży

Gość: rachel

#5577986 Napisano: 08.02.2013 07:30:40
keiti78zg napisał(a):

miałam napisac ale w pracy nie mam jak , a w domu tyle obowiazkow i ten kaszel ze o 21 padam....

a wiec tak zawsze chodziłam prywatnie, moja 1 ciaze prowadził lekarz z polecenia, dobre wrazenia wizyty tez, ale w koncowce dal plame, same ktg , bez wizyty - obrzeki , gestoza, stan rzucawkowy, zapalenie, nerki, zielone wody, powiedziałam ze wiecej do niego nei wróce. Zaczełam jezdzic do Pani dr do kt raz w roku chodziłam, ale ona przyjmuje 30 km od mojego miasta i srednio mi sie usmiecha jezdzic w zaawansowanej ciazy, owszem jest kompetnentna ale u niej wizyta to koszt 150zł, mam do niej zaufanie, do niej trafiłam do szpitala , gdy ciaza obumarla. Kolezanka mi poleciła lekarza do kt chodziła kiedys przyjmuje na NFZ praktycznie 5 minut od mojego domu i tu do sedna....byłam na wizycie, starszy Pan ok 60 ogolnie wydaje sie kompetntyny, po wywiadzie zapytał sie o lekarza kt prowadził 1 ciaze, i rzucił od razu tekstem niech pani nie mysli ze na wizyte nfz bedzie Pani chodziła tak czesto jak prywatnie, po 2 czy bedzie chciałą Pani nadal tu przychodzic, a ja ze mysle ze mam tak, ze mam bardzo blisko, a on ze moze mi wskazac lekarza do kt mam jeszcze blizej, zapytałam sie o badania prenatarne bo po 35 roku sa refundowane na NFZ, a on ze tak zrobimy ale nie wie czy w 1 czy w 2 trymestrze, bo na NFZ jest duzo kolejka pacjentek na wizyty, a ja ze przeciez te badania sie robi miedzy 11-13 tyg? no i umowiona niby jestem za miesiac , miejsc wolnych masa mogłam wybrac jakie chce i kt godzine chce, dobre jest to ze dostałam skierowanie do labolatorium na 4 badania na nfz... oczywiscie zeadnych wydrukow z usg, pomiarów jak przy prywatnej wizycie nie dostałam, i zastanawia mnie fakt ba usg prywatnym 1,5tyg temu wyszło ze jest to 6tydzien 1 dzien, a u niego 6 tydzien 5 dzien - doscniedokładne chyba tez pomiary?
co sadzicie?

ja odkąd mąż mi opowiedział historię kolegi żony wolę jednak dmuchać na zimne i chocidziłabym na usg. Kobieta chodziła państwowo tylko 3 usg w czasie ciazy. Podczas drugiego badania pani coś tam niby zauwazyła ale powiedziała ze poczekamy zobaczymy i czekali az przy 3 usg okazało sie ze dziecko ma niewydolnośc nerek którą mozna było wyleczyć a teraz to juz za późno. Musiała przed porodem 3 miesiace lezec w szpitalu a po porodzie dziecko od razu na blok operacyjny:((( wiem ze to nie jest reguła , rodzi sie przeciez tyle zdrowych dzieci podczas badań na NFZ czyli tych z trzykrotnym USG ale jak słysze takie rzeczy to nie załuję że przy Dominisi miałam USG raz na miesiąc a potem raz na 2 tygodnie i że zrobiliśmy wszystkie możliwe badania...wiem że gdyby coś wyszło nie tak wiedziałabym że zrobiłam wszystko by zminimalizowac ryzyko...
0 0

monika1985monik

#5578042 Napisano: 08.02.2013 08:52:04
kalisto1986 znam to emotka mój starszy synek wstawał do póki był karmiony piersią czyli 10 miesięcy a potem musiał podobnie jak twoje dzidzi pić hektolitry emotka 1 przespaną całą noc miałam jak skończył 2 lata emotka

agasiam co do lekarza u nas odpowiadają tak różne są dzieci 1 spią 2 nie i koniec dyskusji emotka młody przybiera na wadzę tyle ile powinien nie ma nadwagi więc jest ok a spać nie lubi i już może jakoś to przetrwam choć nie raz chodzę z zapałkami masakra nie ma jak przy 1 dzidzi gdzie można odpocząć przy 2 niestety nie ma takiej możliwości emotka najbardziej mnie wkurza że starszy się zaczyna budzi w nocy bo jak młodszy się kręci to wiadomo że go obudzi bryyyyyyyyy emotka emotka
0 0

dolly

#5578194 Napisano: 08.02.2013 11:16:58
keiti78zg napisał(a):

oczywiscie zeadnych wydrukow z usg, pomiarów jak przy prywatnej wizycie nie dostałam, i zastanawia mnie fakt ba usg prywatnym 1,5tyg temu wyszło ze jest to 6tydzien 1 dzien, a u niego 6 tydzien 5 dzien - doscniedokładne chyba tez pomiary?
co sadzicie?

może być różnica, ja na to w ogóle nie zwracałam uwagi. Co do lekarza, z Twojego opisu wynika, że lekarz był niezbyt przyjemny- albo miał kiepski dzień, albo tak już ma. Zapytałabym o tego bliższego lekarza i sprawdziła go. USG na 100% robiłabym prywatnie, raz, że masz wydruki, zazwyczaj lepszy sprzęt, a i pamiątkę.
0 0

malutka456

#5578218 Napisano: 08.02.2013 11:27:56
dolly napisał(a):

keiti78zg napisał(a):

oczywiscie zeadnych wydrukow z usg, pomiarów jak przy prywatnej wizycie nie dostałam, i zastanawia mnie fakt ba usg prywatnym 1,5tyg temu wyszło ze jest to 6tydzien 1 dzien, a u niego 6 tydzien 5 dzien - doscniedokładne chyba tez pomiary?
co sadzicie?

może być różnica, ja na to w ogóle nie zwracałam uwagi. Co do lekarza, z Twojego opisu wynika, że lekarz był niezbyt przyjemny- albo miał kiepski dzień, albo tak już ma. Zapytałabym o tego bliższego lekarza i sprawdziła go. USG na 100% robiłabym prywatnie, raz, że masz wydruki, zazwyczaj lepszy sprzęt, a i pamiątkę.

ja chodze na USG i prywatnie i z NFZ i za kazdym razem dostaje wydruki
emotka co innego jak sie jest w szpitalu, to wszystko idzie do dokumentacji, ale w przychodni to co innego emotka
0 0

kalisto1986

#5578231 Napisano: 08.02.2013 11:34:12
Ja też dostaje wydruki od mojego lekarza, ale muszę mu przypominać przed zrobieniem usg, bo wtedy stara się złapać jak najlepsze ujęcie.
Na nfz dotychczas miałam 3 usg - nie mam na każdej wizycie, ale uważam,że tyle wystarczy + zrobiłam raz prywatnie na 3/4d.
Wizyty jeśli wszystko jest ok są co miesiąc, teraz mam co 3 tygodnie, a pod koniec będą co 2. Też mam kawałek do tego lekarza, bo musze jechać do miasteczka obok, ale nawet lekarza rodzinnego mam jeszcze dalej więc mi to nie przeszkadza.

malutka456 znasz już płeć ? Jak się czujesz ?
Mi dzisiaj w nocy mały dał taaaak popalić,że szok. Pomine codzienne bóle bo to norma, ale siedzi w poprzek i tak się rozciągał,że normalnie myślałam,że jajko zniose z bólu emotka

Dziewczyny wiem,że była już tutaj rozmowa o tym, ale ...
Musze jak najszybciej założyć konto, bo zus wypłaca mi wypłate przekazem na adres zameldowania, a wkurza mnie świadomość,że cała rodzina zna moje zarobki emotka Oglądam konta wiem,że w db jest wszystko darmowe- ale po ostatnich jajcach z ginięciem kasy z mężowego konta, mam opory,żeby swoje też tam założyć.
Patrze na alior sync, ma tam ktoś ? Jak tam jest z szybkoscią księgowania przelewów i czy faktycznie wszystko jest za darmo, bez żadnych haczyków ?
0 0

malutka456

#5578240 Napisano: 08.02.2013 11:41:00
kalisto1986 plec juz znam od grudnia emotka bedzie dziewczynka - Helenka emotka wymioty i mdłosci ustapily, nasilila sie zgaga i ulewanie emotka

co do konta to mam Inteligo i jestem zadowolona, szybkie przelewy, male oplaty emotka
0 0

kalisto1986

#5578244 Napisano: 08.02.2013 11:43:52
malutka456 napisał(a):

kalisto1986 plec juz znam od grudnia emotka bedzie dziewczynka - Helenka emotka wymioty i mdłosci ustapily, nasilila sie zgaga i ulewanie emotka

co do konta to mam Inteligo i jestem zadowolona, szybkie przelewy, male oplaty emotka

ale w inteligo są opłaty ?
Aaaa ja myślałam,że nie masz pewności emotka
A masz ciuszki ? Bo jeśli potrzebujesz to ja mam baaardzo dużo dzizewczęcych emotka
U mnie też zgaga się zaczeła, ale raczej pomaga mleko, w ciężkich stanach rennie
0 0

benasia

#5578304 Napisano: 08.02.2013 12:43:24
ja chodziłam w ciazy do 2 lekarzy -obydwóch na NFZ : pierwszy nie miły, starszy, wizyty co 2 tyg, usg rzadko, nic nie mówił, nie pokazywał, kazał płacić za wydruk z usg, w ogole nie miły...
drugi: byłam u niego prywatnie na 3d/4d i bylam zachwycona, pomimo ogromnych kolejek udalo mi się zapisać do niego na NFZ i chodziłam od 30tyg do niego, mily, młody, uprzejmy, wszystko dokładnie omawiał, pokazywał, zawsze miał czas by porozmawiac mimo i przyjmował wszystkie pacjentki nawet pomimo tego ze jego czas pracy sie skończyl - byłam naprawde zadowolona a dodatkowo pracował w szpitalu w którym rodziłam.
0 0

Gość: dianek

#5578321 Napisano: 08.02.2013 12:55:51
nie mam czasu czytać wszystkiego, ale tylko krótko dorzucę, do tego co dziewczyny wypisały

keiti78zg,
chodziłam do lekarza z NFZtu, USG miałam prawie na każdej wizycie (wizyty na początku co tydzień, później co 2-4tyg, w zależności od MOJEJ potrzeby)
wszystkie badania prócz tokso - darmowe
kolejek brak, praktycznie wszystko od ręki (łącznie z kardiologiem, do którego normalnie się czeka 2 miesiące - ja czekałam tydzień)
a na najważniejsze USG byłam zapraszana do szpitala na sprzęt bardzo dobrej klasy - też za darmo, też bez kolejek

to wszystko zależy nie od NFZtu, tylko od lekarza, na którego się trafi

0 0

agusia147

#5578723 Napisano: 08.02.2013 07:13:49
Kali my mamy Alior Sync i polecam, a do tego fajny cash back przy zakupach online. Wszystko działa ok i nic nie ginie. Mam jeszcze w mBanku, ale bank schodzi na psy, tak samo jak i ubezpieczenia przez nich oferowane. Idea Banku zaś nie polecam.

Ja na każdej wizycie mam robione USG i dostaję fotki emotka Fajna pamiątka. A po 20 tyg wybieram się na 3D.
0 0

kalisto1986

#5578725 Napisano: 08.02.2013 07:17:15
zamówiłam kuriera tzn założyłam konto w tym alior, tylko pytanie jakie tam muszą być comiesięczne wpływy,żeby dostawać zwrot za zakupy online ?
Wystarczy regularna wypłata, czy musi być 1500 zł ?
Bo teraz jak zus mi płaci i mam coraz krótsze zwolnienia to różne kwoty dostaje i nie zawsze na raz jest to cała wypłata.

0 0

#5578755 Napisano: 08.02.2013 07:43:12
dziewczyny czy witamina D jest też w czymś innym niż te kapsułki do wyciskania?? Dominiśka się na nie całkowicie zamknęła i nie chce przyjmować tej witaminy. Próbowałam przemycac w jedzeniu ale teraz przez to nie chce mi jeśc jabłek...nie wiem co robić...miała któraś z was taki problem?:>
0 0

bridget

#5578763 Napisano: 08.02.2013 07:50:18
my mislismy chyba cos takiego jak devikap i to w kropelkach było
0 0

bridget

#5578764 Napisano: 08.02.2013 07:51:20

monika1985monik

#5578772 Napisano: 08.02.2013 07:59:26
My też mieliśmy devikap bardzo wydajny i bardziej opłacalny niż te kapsułki ale u nas już nigdzie w aptece go nie dostanie
0 0

Gość: katrin22

#5578787 Napisano: 08.02.2013 08:07:08
rachel napisał(a):

dziewczyny czy witamina D jest też w czymś innym niż te kapsułki do wyciskania?? Dominiśka się na nie całkowicie zamknęła i nie chce przyjmować tej witaminy. Próbowałam przemycac w jedzeniu ale teraz przez to nie chce mi jeśc jabłek...nie wiem co robić...miała któraś z was taki problem?:>

Devikap w kropelkacj możesz kupić za grosze, ale jest na receptę, możesz dać wtedy do mleka kropelkę emotka zapytaj pediatry emotka
0 0

#5578790 Napisano: 08.02.2013 08:09:34
dzieki dziewczyny , musze spróbowac:))moze uda mi sie ja przechytrzyć
0 0

bridget

#5578793 Napisano: 08.02.2013 08:10:59
http://www.bangla...atory-do-nebulizacji

szukam nebulizatora, kolejny zakup po cisnieniomirerzu, od 3 tyg mam kaszel meczacy, osłuchowo czysto a sie dusze i prowokuje nawet wymioty, lekarka zaleciła nebulizacja sola fizjologiczna - tylko jaki wybrac?
w przychodni była ta biedrona z bangli, nie wiem na jakie parametry zwrocic uwage, zeby i dziecko/dzieci wykorzystały jak i dorosły
0 0

Gość: prodiament

#5578823 Napisano: 08.02.2013 08:38:18
Dziewczyny - pytanko emotka Mam umowę o pracę na czas określony do 30 czerwca, a termin porodu na 16 maja. Czy muszę zwracać się z jakimś pismem do ZUS-u, żeby mieć po 30 czerwca nadal zasiłek na urlopie macierzyńskim, czy to będzie automatycznie nadal wypłacane po zakończeniu umowy o pracę? I czy będę mogła w takim przypadku przedłużyć sobie urlop macierzyński do roku, czy nie będę miała takiej możliwości? Jak sądzicie?
0 0

Gość: klaudiag19

#5578840 Napisano: 08.02.2013 08:45:11
prodiament napisał(a):

Dziewczyny - pytanko emotka Mam umowę o pracę na czas określony do 30 czerwca, a termin porodu na 16 maja. Czy muszę zwracać się z jakimś pismem do ZUS-u, żeby mieć po 30 czerwca nadal zasiłek na urlopie macierzyńskim, czy to będzie automatycznie nadal wypłacane po zakończeniu umowy o pracę? I czy będę mogła w takim przypadku przedłużyć sobie urlop macierzyński do roku, czy nie będę miała takiej możliwości? Jak sądzicie?

miałam też taką sytuację, to pracodawca powinien powiadomić ZUS
0 0