Konkursowiczki w ciąży

Gość: prodiament

#5618723 Napisano: 22.03.2013 10:24:55
kalisto1986 napisał(a):

prodiament pytaj, pytaj
co do szpitala, ja nie z Warszawa, ale ... dużo czytałam świetnych opinii o domu narodzin świętej Zofii, poszukaj w necie, bo na bank trzeba spełnić jakieś warunki ( min dobre wyniki, jakieś spotkanie itp), ale podobno cud, miód począwszy od przygaszonego światła, muzyki, skończywszy na świetnej opiece emotka

Poczytałam sobie wczoraj - to dla kobiet, które chcą mieć poród "domowy", ale boją się, że coś może w domu pójść nie tak. Rzeczywiście - to tylko dla kobiet, u których ciąża jest idealnie zdrowa i nie przewidują żadnych problemów podczas porodu, dlatego trzeba spełnić szereg wymagań. Czytałam jednak podzielone opinie - z uwagi na to, że stawiają tam na poród jak najbardziej naturalny, nie podłączają matki do aparatury, nie kontrolują tętna dziecka, itp. W razie, gdyby coś się zaczęło dziać niedobrego, jest mało czasu, żeby przewieźć kobietę na ich zwykły oddział porodowy i zorientować się, jakie podjąć kroki dla ratowania Maluszka.
0 0

monika1985monik

#5618726 Napisano: 22.03.2013 10:25:37
prodiament nie ma co się zamartwiać jeszcze zdąży urosnąć emotka a to ich mierzenie też nie zawsze się sprawdza ja miałam mieć 2 małych dzieci a wyszły 1 - 3860 a 2- 4040 emotka emotka emotka
0 0

kalisto1986

#5618731 Napisano: 22.03.2013 10:30:35
prodiament napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

prodiament pytaj, pytaj
co do szpitala, ja nie z Warszawa, ale ... dużo czytałam świetnych opinii o domu narodzin świętej Zofii, poszukaj w necie, bo na bank trzeba spełnić jakieś warunki ( min dobre wyniki, jakieś spotkanie itp), ale podobno cud, miód począwszy od przygaszonego światła, muzyki, skończywszy na świetnej opiece emotka

Poczytałam sobie wczoraj - to dla kobiet, które chcą mieć poród "domowy", ale boją się, że coś może w domu pójść nie tak. Rzeczywiście - to tylko dla kobiet, u których ciąża jest idealnie zdrowa i nie przewidują żadnych problemów podczas porodu, dlatego trzeba spełnić szereg wymagań. Czytałam jednak podzielone opinie - z uwagi na to, że stawiają tam na poród jak najbardziej naturalny, nie podłączają matki do aparatury, nie kontrolują tętna dziecka, itp. W razie, gdyby coś się zaczęło dziać niedobrego, jest mało czasu, żeby przewieźć kobietę na ich zwykły oddział porodowy i zorientować się, jakie podjąć kroki dla ratowania Maluszka.

nie, nie tam jest dom narodzin i w nim rodzisz, w tym samym budynku jest porodówka normalna i w razie czego tam Cie przewożą. Na pewno jest ktg itp, wiem, bo czytałam kilka relacji z porodów właśnie tam
0 0

#5618735 Napisano: 22.03.2013 10:33:57
agusia147 napisał(a):

prodiament napisał(a):

@benasia - dzięki za zrozumienie emotka

Na początek podpytam dziewczyn z Warszawy - jaki szpital polecacie? Nie czytałam jeszcze żadnych opinii i nie wiem, gdzie najlepiej się kierować, kiedy już się zacznie poród.

Jak mieszkasz gdzieś w okolicach Bemowa to zapraszam, chętnie pogadam i pomogę w wyborze szpitala. Ja osobiście rodziłam w Zofii, i nie wyobrażam sobie rodzić gdzie indziej. Porodówka nowiutka, wanienki, muzyczka, woreczki, wanienki, piłki, drabinki, fotele porodowe miodne, jak w hotelu, brak tylko tv na ścianie emotka Muzyczka oczywiście też jest. Położne miłe i kochane, lekarze są super. Jedyna wada tego szpitala jest taka, że ma ogromne obłożenie i musisz się liczyć z tym, że trafisz na gorący okres i będziesz musiała leżeć na dostawce w korytarzu - podpisujesz na to zgodę przy przyjęciu, aa no i znieczulenie jest płatne 600zł, co na Inflanckiej na przykład jest za darmo.

Właśnie wczoraj wieczorem przeglądałam informacje na stronie tego szpitala emotka Ale jak to naprawdę jest z tym znieczuleniem? - była dłuższy czas temu jakaś afera związana z tym, że szpitale pobierają opłatę za znieczulenie i miały płacić za to jakieś kary. Teoretycznie kobiety mają prawo do "rodzenia bez bólu", a w praktyce jest inaczej emotka

http://www.rmf24....m-i-rmf24,nId,768751
0 0

kalisto1986

#5618741 Napisano: 22.03.2013 10:40:14
prodiament jeśli szpital wystawi fakture za znieczulenie, to trzeba złożyć wniosek do nfz i oni podobno zwracają emotka Ostatnio czytałam właśnie o tym.
Ja nie mam tego problemu, bo tam gdzie chce rodzić jest bezpłatne
0 0

#5618745 Napisano: 22.03.2013 10:45:47
quaqua napisał(a):

prodiament napisał(a):

Na początek podpytam dziewczyn z Warszawy - jaki szpital polecacie? Nie czytałam jeszcze żadnych opinii i nie wiem, gdzie najlepiej się kierować, kiedy już się zacznie poród.

W 2010r. urodziłam córkę w szpitalu bielańskim i niestety po swoich przeżyciach nie mogę polecić, ale głównie dlatego, że trafiłam pechowo na kiepski zespół. Po 18h ładowania we mnie oxy skończyło się i tak cc. Jak się okazało w tym roku nie byłam fizycznie w stanie urodzić, bo mam nieprawidłowo zwężoną miednicę - co zmierzyli dokładnie na Karowej i umówili na planowe CC - pod tym względem Karową polecam. Od przyjęcia na Izbie do cięcia opieka miła i fachowa. Samo cięcie trochę jak z taśmy, no ale cóż. Potem opieka też ok.
Dużo dobrych opinii słyszałam o Inflanckiej.
A do którego szpitala masz w miarę blisko? Prowadzisz ciążę prywatnie, czy w jakiejś poradni przyszpitalnej?

Mieszkam na Woli, ale pod względem bliskości, szpitala raczej nie będę wybierać, wolę pojechać dalej do jakiegoś polecanego emotka
W którym tc ocenili Ci na Karowej, że z powodu swojej budowy nie możesz rodzić siłami natury? - robił to ginekolog prowadzący Twoją ciążę?
Swoją ciążę prowadzę u dr Sierawskiego, w LUX MED - bardzo sympatyczny, ale nie pracuje w żadnym szpitalu w Warszawie - ma dyżury tylko w szpitalu w Nowym Dworze Mazowieckim.
0 0

#5618748 Napisano: 22.03.2013 10:50:07
monika1985monik napisał(a):

prodiament nie ma co się zamartwiać jeszcze zdąży urosnąć emotka a to ich mierzenie też nie zawsze się sprawdza ja miałam mieć 2 małych dzieci a wyszły 1 - 3860 a 2- 4040 emotka emotka emotka

Oj, to już chyba było Ci ciężko przy porodzie, wydać na świat taki słodki ciężar? emotka Ehhh... ja sobie na razie tego nie wyobrażam, bo już zaczęłabym się bać, tym bardziej że szczuplutka jestem emotka
0 0

#5618750 Napisano: 22.03.2013 10:51:57
kalisto1986 napisał(a):

prodiament napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

prodiament pytaj, pytaj

nie, nie tam jest dom narodzin i w nim rodzisz, w tym samym budynku jest porodówka normalna i w razie czego tam Cie przewożą. Na pewno jest ktg itp, wiem, bo czytałam kilka relacji z porodów właśnie tam

Mogłabyś mi podrzucić linki do tych relacji? emotka
0 0

#5618752 Napisano: 22.03.2013 10:54:05
kalisto1986 napisał(a):

prodiament jeśli szpital wystawi fakture za znieczulenie, to trzeba złożyć wniosek do nfz i oni podobno zwracają emotka Ostatnio czytałam właśnie o tym.

Hmmm... a może specjalnie nie wystawiają faktur, żeby nie można się było przyczepić? emotka
0 0

kalisto1986

#5618753 Napisano: 22.03.2013 10:55:19
tutaj masz do pogrzebania http://chusty.inf...%C5%82y%C5%9Bcie-tam
na forum też są historie narodzin dzieci forumowych i jest kilka opisów z zośki.
A tak nie pamietam gdzie dokładnie jeszcze czytałam
0 0

efelinkaaa

#5618757 Napisano: 22.03.2013 11:00:53
kalisto1986 napisał(a):

z tym nfz to nie takie proste... ja dostałam rachunek za poród rodzinny (nielegalnie pobrana opłata) i nie mogłam się doprosić o zwrot... emotka
0 0

Gość: quaqua

#5618758 Napisano: 22.03.2013 11:03:59
prodiament napisał(a):

quaqua napisał(a):

prodiament napisał(a):

W 2010r. urodziłam córkę w szpitalu bielańskim i niestety po swoich przeżyciach nie mogę polecić, ale głównie dlatego, że trafiłam pechowo na kiepski zespół. Po 18h ładowania we mnie oxy skończyło się i tak cc. Jak się okazało w tym roku nie byłam fizycznie w stanie urodzić, bo mam nieprawidłowo zwężoną miednicę - co zmierzyli dokładnie na Karowej i umówili na planowe CC - pod tym względem Karową polecam. Od przyjęcia na Izbie do cięcia opieka miła i fachowa. Samo cięcie trochę jak z taśmy, no ale cóż. Potem opieka też ok.
Dużo dobrych opinii słyszałam o Inflanckiej.
A do którego szpitala masz w miarę blisko? Prowadzisz ciążę prywatnie, czy w jakiejś poradni przyszpitalnej?

Mieszkam na Woli, ale pod względem bliskości, szpitala raczej nie będę wybierać, wolę pojechać dalej do jakiegoś polecanego emotka
W którym tc ocenili Ci na Karowej, że z powodu swojej budowy nie możesz rodzić siłami natury? - robił to ginekolog prowadzący Twoją ciążę?
Swoją ciążę prowadzę u dr Sierawskiego, w LUX MED - bardzo sympatyczny, ale nie pracuje w żadnym szpitalu w Warszawie - ma dyżury tylko w szpitalu w Nowym Dworze Mazowieckim.

Jak masz zaufanie do swojego doktora to zapraszam do NDM emotka Ja się nie odważyłam emotka No ale ja tutaj nikogo nie znam. Na Karowej w 36 tygodniu zgłosiłam się na IP z podejrzeniem wyciekania wód i przy okazji zapytałam o poród po cięciu itp + powiedziałam, co mi któryś lekarz kiedyś powiedział przy bolesnym badaniu na fotelu, że mam w pewnym miejscu przewężenie i tu lekarz dyżurny przy badaniu zwrócił na to uwagę + umówił mnie na usg 2 tyg. przed terminem porodu i powiedział, że jak dzidzia wyjdzie na usg powyżej 3500g to cc, jak mniej to próba sn. Oczywiście tuż przed CC, już po przyjęciu itp. znalazł się jakiś super ważny dr, który nagle mówi - a po co to cięcie, kto o tym zdecydował itd. No ale po badaniu wielkim cyrklem wysłał na salę operacyjną. Karowa generalnie mocno jest nastawiona na porody naturalne, tam nawet przyjmą Ci dziecko ułożone pośladkowo przy pierwszym porodzie emotka
W sumie z Woli faktycznie masz "wszędzie" blisko, więc pytaj dalej emotka A może Twój dr Ci coś doradzi?
0 0

Gość: allice

#5618764 Napisano: 22.03.2013 11:10:12
kluseczka napisał(a):

kluseczka świetne te buffy
tylko to chyba dla większych a nie dla maluszkow

Są dwa rodzaje buffów - dla dzieci i dla dorosłych. My używamy je już dwa lata - wtedy chłopaki miały 4 i 7 lat emotka Ten dziecięcy nie jest za duży i dla młodszych dzieci też nada się bez problemu.

Przejrzałam teraz google i jak się okazuje buffy są nawet dla najmłodszych dzieci emotka disneyowskie emotka

http://sklepbuff....F_BABY-BUFF-145.html

Ale się uśmiałam i to z samej siebie...
Jakiś czas temu wygrałam fotelik rowerowy hamax i do nagrody dołożone było "coś" Jakiś kawałek materiału w kształcie rękawa. Głowiłam się co to może być i do czego to służy. W końcu zakwalifikowałam to jako jakąś niewydarzoną ściereczkę bo nie dość, że w dziwnym kształcie to jeszcze z jakiegoś takiego dziwnego materiału. Aż teraz wchodzę i oglądam te buffy i mnie oświeciło. Juz wiem że to nie ścierka emotka
0 0

#5618772 Napisano: 22.03.2013 11:16:53

Na NDM mimo wszystko się nie zdecyduję - pytałam wczoraj na wizycie, które szpitale doktor poleca i o swoim nie wspomniał emotka Mówił, że dobre opinie ma właśnie Karowa, Żelazna (czyli św. Zofii) i Madalińskiego - teraz właśnie przeszukuję net pod względem opinii o nich.

Moja Malutka już się ułożyła głową w dół i mam nadzieję, że nie przyjdzie Jej na myśl, aby się przekręcać przez te ostatnie 8 tygodni do terminu emotka Trochę się boję porodu sn ze względu na dużą wadę wzroku, ale okuliści mnie przekonują, że skoro siatkówka mi się nie odkleja, to nic mi nie będzie. Pozostaje mi w to uwierzyć.
0 0

#5618775 Napisano: 22.03.2013 11:20:40
efelinkaaa napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

z tym nfz to nie takie proste... ja dostałam rachunek za poród rodzinny (nielegalnie pobrana opłata) i nie mogłam się doprosić o zwrot... emotka

efelinkaaa, a gdzie rodziłaś? - porody rodzinne są już chyba niemal wszedzie bezpłatne
0 0

Gość: katrin22

#5618802 Napisano: 22.03.2013 12:02:36
Dziewczyny co o tym myślicie??
http://www.kaufla..._37_00,A_37_370,#top
0 0

#5618805 Napisano: 22.03.2013 12:06:16
katrin22 napisał(a):

Dziewczyny co o tym myślicie??
http://www.kaufla..._37_00,A_37_370,#top

Przyjrzałam się, nie podoba mi się, nie można skręcić, bo kierownicza sztywna.
0 0

benasia

#5618818 Napisano: 22.03.2013 12:28:25
prodiament no nie wiem czy porody rodzinne sa bezpłatne - ja rodziłam w 2011 i teoretycznie sa bezpłatne a w praktyce płacisz 100zł na tzw fartuch dla tatusia - co niby 100zł kosztuje a w praktyce niby kasa idzie na sprzęt itp...
0 0

#5618892 Napisano: 22.03.2013 13:19:08
Wie któraś może do kiedy ten rowerek puky wutsch służy dziecku?
0 0

Gość: dianek

#5619001 Napisano: 22.03.2013 14:37:00
katrin, na chustoforum są fotki 3 latków na wutschu
wszystko zależy od wzrostu dziecka i jego rozwoju ruchowego (sa 2,5 latki które mają problemy z równowagą bo np w ogóle późno zaczęły chodzić i na dwukołowy rowerek biegowy się nie nadają, więc śmigają na takim wutshu emotka

i jak coś to dużo używanek się na all pojawia w fajniutkich cenach emotka
0 0