Konkursowiczki w ciąży

Gość: dianek

#5662973 Napisano: 27.05.2013 20:21:27
rodziców którzy nie szczepią dzieci lub szczepią wybiórczo jest bardzo dużo (chyba z połowa chustoforum, które jest ogromne)

jak się ma fajnego pediatre to powie jak szczepić żeby jak najmniej szkodzić, jak opóźnić szczepienia, żeby się sanepid nie czepiał (nie wiem jak w Wawie, w Krk są bardzo czepialscy, po drugim upomnieniu przychodzi mandat 500zł...)

czy warto szczepić czy nie warto to już każdy rodzic sobie powinien sam ocenić, w końcu to jego dziecko - jest bardzo dużo "za" nieszczepieniem ale i bardzo dużo "za" szczepieniem

my szczepimy jak leci z małymi opóźnieniami (mam zasadę że młody ma być absolutnie zdrowy do szczepienia, bez wychodzących zębów, alergii itd).
przy odrze-śwince-różyczce tylko się zastanawiam - czy szczepić M-M-RvaxPro (który jest obecnie u nas w przychodni), czy czekać na Priorixa (będzie koło listopada/grudnia), czy sprowadzać z czech niskortęciowe szczepionki pojedyncze (osobno na odre, osobno na różyczkę i osobno na świnkę lub w ogóle bez tej trzeciej) - lekarka nam pomoże je kupić, często ludziom sprowadza

Kasiu, mam prośbę, czy mogłabyś zerknąć w książeczkę Kubu i sprawdzić jaką szczepionką był szczepiony? Priorixem czy właśnie MMRpro? powinniście mieć wpisane
0 0

beniaminowa

#5662997 Napisano: 27.05.2013 20:45:22
Ja nie odważyłabym się nie szczepić... I Benio i Adek szczepieni jak leci (z zastrzeżeniem że mają być absolutnie zdrowi i po szczepieniu nie chodzimy na imprezy gdzie jest dużo ludzi). U młodego jeszcze jedna szczepionka i będzie spokój. Odpukać do tej pory nie było żadnych odczynów poszczepiennych.
Benio był szczepiony Priorixem a Adek MMR.
0 0

Gość: katrin22

#5663006 Napisano: 27.05.2013 20:59:01
Diana był szczepiony tym MMR.

JA pewnie też zaszczepię jeszcze, bo ostatnia dawka tych podstawowych 5w1, ale boję się teraz...
0 0

agusia147

#5663014 Napisano: 27.05.2013 21:05:31
A da się całkiem wywinąć bez szczepienia i bez płacenia mandatów?

Edit: Ok, mam: http://twojeporad...-sanepid-lamie-prawo
0 0

#5663069 Napisano: 27.05.2013 21:38:34
katrin22 napisał(a):

JA pewnie też zaszczepię jeszcze, bo ostatnia dawka tych podstawowych 5w1, ale boję się teraz...

no właśnie... kurcze nie wiem co jest z tym MMRPro, ale u nas w piaskownicy (czyt. z tych dwudziestuparu dzieciaków z osiedla) jeśli dziecko miało efekty uboczne po szczepionce odra-świnka-różyczka to właśnie było szczepione MMRPro... po Priorixie nikt na nic nie narzekał
a niby to samo emotka

chyba to przerzucimy na następny rok... Benek starzy będzie, a u nas w przychodni się już Priorix pojawi.... eh z tymi szczepieniami

a w ogóle to wam się pochwalę emotka bo my ostatnio kolejny skok rozwojowy zaliczyliśmy emotka co prawda ciężko było, bo noce przez niego nieprzespane, ale w sobotę włączyło się młodemu gadanie emotka wcześniej nie mówił prawie wcale, nie powtarzał (jakby miał regres)...
a nasza rozmowa (!!) z wczoraj:
- da ko!
- Beniu nie dam ci kotka, bo to kot sąsiadów i on drapie
- ko be! nieeee
- tak, kotek jest be, zostawimy kotka, chodź, idziemy do samochodu
- ... bum?
- tak, brum brum, auto
- mniam?
- nieee, samochodu się nie je, samochodem się jedzie papa
- papa...(chwila zamyślenia).. mniam be!

jestem z niego taaaaka dumna emotka strasznie mnie zaskoczył tym gadaniem emotka tak z dnia na dzień... eh emotka

a wasze dziecie coś rozgadane już?
0 0

agusia147

#5663119 Napisano: 27.05.2013 22:17:48
dianek napisał(a):

katrin22 napisał(a):

no właśnie... kurcze nie wiem co jest z tym MMRPro, ale u nas w piaskownicy (czyt. z tych dwudziestuparu dzieciaków z osiedla) jeśli dziecko miało efekty uboczne po szczepionce odra-świnka-różyczka to właśnie było szczepione MMRPro... po Priorixie nikt na nic nie narzekał
a niby to samo emotka

chyba to przerzucimy na następny rok... Benek starzy będzie, a u nas w przychodni się już Priorix pojawi.... eh z tymi szczepieniami

a w ogóle to wam się pochwalę emotka bo my ostatnio kolejny skok rozwojowy zaliczyliśmy emotka co prawda ciężko było, bo noce przez niego nieprzespane, ale w sobotę włączyło się młodemu gadanie emotka wcześniej nie mówił prawie wcale, nie powtarzał (jakby miał regres)...
a nasza rozmowa (!!) z wczoraj:
- da ko!
- Beniu nie dam ci kotka, bo to kot sąsiadów i on drapie
- ko be! nieeee
- tak, kotek jest be, zostawimy kotka, chodź, idziemy do samochodu
- ... bum?
- tak, brum brum, auto
- mniam?
- nieee, samochodu się nie je, samochodem się jedzie papa
- papa...(chwila zamyślenia).. mniam be!

jestem z niego taaaaka dumna emotka strasznie mnie zaskoczył tym gadaniem emotka tak z dnia na dzień... eh emotka

Z moim się można kłócić emotka Ja mówię Kamilku chodź zjedz, a on Nieee, a ja Taaak, a on nieee i tak w kółko. A ogólnie to częściej gada sobie po swojemu, ale coraz łatwiej się z nim porozumieć. Choć wiem że rozumie i to dobrze to co do niego mówimy.
0 0

agusia147

#5663120 Napisano: 27.05.2013 22:18:25
PS. Ale u męża w rodzinie dzieci wcześnie zaczynały chodzić a późno mówić...
0 0

dolly

#5663142 Napisano: 27.05.2013 22:38:24
dianek napisał(a):

a niby to samo emotka

aż sprawdziłam u swojego i widnieje Priorix.

Rozgadane, rozgadane, że hej emotka
0 0

benasia

#5663145 Napisano: 27.05.2013 22:42:32
My mieliśmy Priorixa i było ok emotka

moj też rozgdany jak na swój wiek- chyba tak od 8-9 mies. zaczał powtarzać po nas, teraz normalnie z nim rozmawiamy i fajnie sie rozmawia mozna powiedziec że prawie jak z dorosłym choc wiadomo nie wszysko powtorzy dokładnie ale nawet dosyc długie słowa typu "kukułka" nie sprawiaja mu problemow emotka
0 0

dolly

#5663155 Napisano: 27.05.2013 22:49:44
hmmmm a czy to nie było tak, że do PRIORIX nie było dofinansowania?
0 0

#5663157 Napisano: 27.05.2013 22:50:56
Diana moje dziecko dużo mówi po swojemu, zwłaszcza rano jak wstaje, wtedy macha nawet rękoma jakby coś tłumaczył, komicznie, to wygląda.
Jeśli chodzi o powtarzanie, to powtarza i jak zobaczy np.auto, to mówi "aaato", jak się bawi autkami, to mówi Bruuum- czyli wywali jęzor i pluje emotka Jak coś chce ode mnie to mówi "mam", wie kto to tata, ale nie woła "tata" do taty hehe, za to babcię widzi codziennie i mówi do Niej "baba", a ulubione słowo to "ne". Ogólnie dużo rozumie, jak powiem " Kubuś buduj klocuszkami", to idzie układa sobie, jak powiem idziemy "papa", to idzie po czapkę i próbuje ubierać. Słowo "be" też dobrze rozumie. Ostatnio mnie zaskoczył i to bardzo, bo jadł wafelka i wziął ode mnie papierek po wafelku, zgniótł go i zaniósł do kosza, a mnie gały wylazły, bo nie uczyłam tego, sam zaobserwował.
0 0

#5663159 Napisano: 27.05.2013 22:53:08
To wychodzi na to, że ta MMRpro jest jakaś lewa, bo moje dziecko się po niej strasznie męczyło.
0 0

benasia

#5663180 Napisano: 27.05.2013 23:15:59
moj Miki woła mamo lub nawet czasem po imieniu mnie "Asiu" zazwyczaj gdy jego kuzynka jest i tez mnie zamiast ciocia woła po imieniu.
Tatę woła normalnie "tata, tato" nawet czasem tatuś.
Ślicznie mowi "ciociu" - ostatnio jak była rodzinka on pokazuje cioci szklankę i mówi takim przymilnym głosem "ciooociuuuu" -tzn że ciocia miała się napić emotka
"Dziadziuś" ile woła na dzień to nie zliczę bo bardzo go kocha i ciągle to słyszę emotka
Poza tym mówi wiele innych słów ktore używamy i naprawdę fajnie mozna się już dogadać - czasem mnie aż zadziwia że taki mały a potrafi wszystko jakby był większy wiekiem tak z 2-3 lata jakby miał emotka
0 0

kalisto1986

#5663253 Napisano: 28.05.2013 00:56:31
to jak jesteśmy w temacie szczepień, napiszcie jaką szczepionką szczepiłyśćie w 6-8 tygodniu 5w1 czy 6w1, są różne rodzaje ? jeszcze nie zagłębiałam się w to, a przy domisiu były odrobine inne szczepienia. tzn na pewno te płatne ale za niektóre teraz refundowane, wtedy płaciło się
0 0

dolly

#5663255 Napisano: 28.05.2013 01:02:39
6w1 .....
0 0

kalisto1986

#5663259 Napisano: 28.05.2013 01:10:38
dolly napisał(a):

6w1 .....

no właśnie ja nastawiałam się na 6w1, ale pielęgniarka w przychodni (ufam jej) doradzala mi 5w1, ale wpadłam tam zaraz po porodzie na chwile i nie pamiętam już jej argumentów, a z lekarką jak rozgadałam sie (oczywiście wszystko nie medyczne tematy) toooo musiałam lecieć emotka teraz dopytam sie tzn pójde z listą, bo znowu się rozgadamy emotka
0 0

benasia

#5663260 Napisano: 28.05.2013 01:11:18
ja miałam normalne szczepionki nie płatne, jedynie dodatkowo szczepiliśmy na pneumokoki.
0 0

#5663269 Napisano: 28.05.2013 07:07:43
my normalnymi szczepiliśmy, pojedynczymi, bo na 5w1 ani 6w1 kasy wtedy nie było

teraz też bym szczepiła pojedynczymi, natomiast porozciągałabym te szczepienia w czasie, rozbiła

chociaż tak czy siak Benek je nieźle znosił
0 0

agusia147

#5663313 Napisano: 28.05.2013 09:10:07
My też szczepiliśmy normalnymi, kasy nie było na inne i tyle.
0 0

#5663320 Napisano: 28.05.2013 09:18:41
kalisto1986 napisał(a):

dolly napisał(a):

6w1 .....

no właśnie ja nastawiałam się na 6w1, ale pielęgniarka w przychodni (ufam jej) doradzala mi 5w1, ale wpadłam tam zaraz po porodzie na chwile i nie pamiętam już jej argumentów, a z lekarką jak rozgadałam sie (oczywiście wszystko nie medyczne tematy) toooo musiałam lecieć emotka teraz dopytam sie tzn pójde z listą, bo znowu się rozgadamy emotka

My szczepiliśmy 5w1, ponieważ lekarka i pielęgniarka mówiły mi, że na żółtaczkę i tak szczepionka jest refundowana i ta była oddzielnie, po 5w1 nigdy nie mieliśmy powikłań, raz czy dwa razy była gorączka, ale to standard.
0 0