Konkursowiczki w ciąży

dolly

#5681768 Napisano: 22.06.2013 21:39:20
benasia napisał(a):

no właśnie ja trochę teraz załuję że tak krótko karmiłam młodego ale co otoczenie i brak doswiadczenia zrobiły swoje... Teraz bede mądrzejsza emotka

tzn. kiedy? emotka
0 0

benasia

#5681828 Napisano: 23.06.2013 01:33:21
dolly napisał(a):

benasia napisał(a):

no właśnie ja trochę teraz załuję że tak krótko karmiłam młodego ale co otoczenie i brak doswiadczenia zrobiły swoje... Teraz bede mądrzejsza emotka

tzn. kiedy? emotka

nieprędko emotka
na razie jeden kochany uparciuch mi starczy - poza tym Ty masz starszego wiec na ciebie kolej emotka
0 0

emotka

#5681829 Napisano: 23.06.2013 01:45:31
malutka dzięki za uprzedzenie. W sumie w szpitalu nikt mnie nie uprzedził, że reakcja poszczepienna może wystąpić po kilku tygodniach. Dobrze, że położna środowiskowa o tym wspomniała, bo bym się przestraszyła...

staszek masz rację, że "najgorsze jest to, że my nie wiemy czy naprawdę te suplementy są potrzebne czy lekarz ma układ z firmą farmaceutyczną i odpowiednie korzyści z tego płynące". Mam wrażenie, że przepisując leki i suplementy diety lekarze realizują plan sprzedaży i wizję prowizji od firm farmaceutycznych. Dodatkowo wymyślają nam schorzenia i gonią nas po lekarzach załatwiając robotę kolegom po fachu.
Jak wychodziliśmy ze szpitala to powiedzieli nam, że mała ma dwa torbielki w mózgu. Że dzidziusie w brzuchu mają torbielki i one się wchłaniają do porodu, do 40 tygodnia. Ale że ona się urodziła 2,5 tygodnia przed terminem to jeszcze dwa ma i żeby się nie zamartwiać tylko jak skończy 4 tygodnie to przyjść na USG główki i to skontrolować. Oczywiście żyłam tymi torbielkami 4 tygodnie i pognałam zaraz na USG. Tam okazało się, że wszystko się pięknie wchłonęło, ale przy rutynowym osłuchiwaniu
dziecka pani doktor usłyszała jakieś szmerki w sercu i kazała iść to skontrolować do kardiologa. Lekarka powiedziała, że u takich małych dzieci takie szmerki są incydentalne i że to pewnie nic takiego, szczególnie, że w szpitalu była osłuchiwana dwa razy dziennie przez 5 dni a potem przy okazji jakiś wizyt w przychodni i nigdy nikt nic nie słyszał, ale lepiej to sprawdzić, więc znowu teraz się przejmuję serduszkiem. Wykończę się. W dodatku kardiologów dziecięcych jest bardzo mało, aparatów dla dzieci do EKG jeszcze mniej i szpitale i przychodnie się nimi dzielą. Kardiolodzy prywatni raczej nie mają wogóle i każą dzwonić po szpitalach. Ciężko jest się gdziekolwiek dostać. Mamy wizytę 8.07. Oczywiście prywatnie. Wszystko robimy prywatnie, bo państwowo się nie doczekasz i bioderka (lekko upośledzone, dawać pieluszkę, kontrola za 6 tygodni) i słuch (akurat ma dobry, ale z racji wcześniactwa powtórzyć badanie za pół roku) i teraz serduszko.
Wkurza mnie, że lekarz powiedział, że spokojnie mogę odstawić fenoterol w 36 tygodniu, bo płucka są już wykształcone i ciąża jest praktycznie donoszona, a teraz każą mi gnać po lekarzach, którzy w kółko powtarzają tylko, że to wcześniak więc trzeba sprawdzić to i to a za kilka tygodni albo m-cy powtórka z rozrywki, bo wcześniaki kontroluje się częściej...

cdn
0 0

bridget

#5681850 Napisano: 23.06.2013 09:08:34
emotka u WIkiego szmerki w serduszku wykryto gdy miał ok 1,5 roku przy badaniu rutynowym podczas testów alergicznych, jakos wczesniej ani w szpitalu ani rodzinny pediatra nie wykrył. Wiki ma prawie 6 lat i jestesmy pod kontrola dzieciecego kardiologa , ale wizyty mamy co raz rzadsze. U niego była wada wzrostowa a mianowicie przegroda miedzy komorami była zbyt mała i nie była zarosnieta, teraz juz jest prawie oki i mamy przyjsc kontrolnie za 1,5 roku. Moze nie ma co sie na zapas przejmowac. Tez mielismy larngologa z uszkami, z racji cc, i antybiotyku jaki miał maluszek po urodzeniu, do tego pamietam ze na jakies badanie musieli mu pobierac krew z piety , ale z tym naszczescie udało sie przy wizycie petronazowej i nie musiałam z kilkudniowym dzieckiem jezdzic....
0 0

kalisto1986

#5681854 Napisano: 23.06.2013 09:29:27
emotka mojej kuzynki syn urodził się z dziurką w serduszki i też lekarze mówili,że wszystko się zrośnie i faktycznie młody już jest duży i serduszko całe i zdrowe.
Ja pamiętam jak poszłam na 1 wizyte u okulisty z Domisiem, miał kilka tygodni, a szanowna pani doktor stwierdziła,że dziecko ma ostrą zaćmę, od razu trzeba operować, bo nie będzie widział, było to w dniu kiedy mój mąż wyjechał na kilka miesięcy za granicę, myślałam,że oszaleje. Szwagier pojechał ze mną do szpital, a tam lekarz spojrzał na Domiśka i stwierdził,że zanim przyjmie go na oddział porobi badania, bo coś mu nie
pasuje. Wiesz jaka była diagnoza ? Że mam iść do tej okulistki i zaproponować,że on jej zoperuje oczy, bo najwyraźniej sama jest ślepa, skoro chce zdrowe dziecko operować
emotka
Z bioderkami to jest bardzo częste, zazwyczaj wystarcza szerokie pieluchowanie ( i dlatego cieszę się,że używam wielo, bo tam tak pieluchujesz) Z dominikiem też ortopeda kazał nam szeroko pieluchować jakiś czas, więc w domu na pampersa nakładałam tetre szeroko ( ehh jak człowiek wtedy był nieświadomy).

Co do tych leków, popatrz,że żadna z nas tutaj nigdy,aż tyle nie podawała zapobiegawczo, co innego jak jest konieczność. Ja nawet teraz nie podaje wit D, skoro jest tak piękne słoneczko ( nie używamy kremów z filtrami) - spróbuj skonsultować te wszystkie witaminy z kimś innym.

U nas Bartuś załapał jak to jest fajnie, gdy łapie się tate za wargę ... wczoraj "męczył" tak męża cały czas i aż piszczał z radości emotka Zaczął fajnie bawić się zabaweczkami zawieszonymi w huśtawce - łapie je i gada do nich, tak samo karuzela ma teraz swoje 5 minut emotka
0 0

benasia

#5681888 Napisano: 23.06.2013 11:32:12
emotka ja tez odstawiłam w 36tyg fenoterol i Mikołaj urodzil się równo 3 tyg wcześniej ale mimo tego, nikt nigdy nam nie kazal nigdzie jeździć na żadne dodatkowe badania ani nic takiego... Bo to własciwie taki skraj wcześniactwa. A Miki mimo wszystko zdrowo rośnie, rozwija się wspaniale ba nawet powiedziałabym że, jest ponad swój wiek - więc nie ma co się martwić. Jeśli małej nic nie jest tzn nie jest chora/przeziębiona to chyba można zrezygnowac z czesci tamtych suplementów. Co do witamy D to nam kazali brac codziennie do pierwszego roku tzn nasz dr do którego chodzilismy no i tak bralismy.
A spadek żelaza to normalne i też w wieku 3 miesiecy młody dostawał żelazo w syropie przez miesiąc potem było ok.
0 0

benasia

#5681893 Napisano: 23.06.2013 11:35:15
Swoja drogą dziewczyny nie wiecie gdzie znajdę teraz te zielone pampersy w promocji? Bo młody ma jeszcze w nocy no i czasem w dzień gdy gdzieś jedziemy czy coś to nosi.
0 0

Gość: katrin22

#5681909 Napisano: 23.06.2013 12:21:11
benasia napisał(a):

Swoja drogą dziewczyny nie wiecie gdzie znajdę teraz te zielone pampersy w promocji? Bo młody ma jeszcze w nocy no i czasem w dzień gdy gdzieś jedziemy czy coś to nosi.

Asiu w Netto widziałam, ale wzięłam Huggisy (bo była promocja).
w Tesco też są, ale chyba żadna wielka promocja, bo za sztukę wychodzi ok 90gr

Dziewczyny, ma któraś taki fotelik, właśnie okazyjnie kupiłam (nie z tej strony). Prócz tych wszystkich certyfikatów ma rozsuwany misiaa do drzemki i zagłówki "dziurawe" do dobrej wentylkacji (mojemu Kubie zawsze się głowa poci jak uśnie).

http://www.smyk.c...7,swiat-niemowlaka-p
0 0

emotka

#5681924 Napisano: 23.06.2013 13:08:16
dianek napisał(a):

emotka,
położna Leokadia Gawlas +48 509 546 612 - sama jest bardzo fajna i bardzo pomocna, jeśli sama nie będzie mogła pomóc to na pewno będzie mogła kogoś polecić, da znać z kim się skontaktować (ona jest z Cieszyna)
zadzwoń sobie do niej, powiedz w czym problem, że chcesz karmić, a sobie średnio radzicie i potrzebujesz pomocy

Znam Panią Leokadię. Znalazłam ją w internecie. Była u nas dwa razy. Raz przed porodem była u nas kilka godzin i robiła nam przyspieszony kurs ze szkoły rodzenia, bo nie mieliśmy jak chodzić na normalne zajęcia. Drugi raz zadzwoniłam do niej w dzień wyjścia ze szpitala, żeby mi pokazała jak wykąpać dziecko, bo w szpitalu nie pokazali a połozna środowiskowa stwierdziła, że może do nas przyjść dopiero za 5 dni. Więc wezwaliśmy sobie prywatnie Panią Leokadię. Jest bardzo miłą i ciepłą osobą. Przed porodem uczyła mnie przystawiac dziecko na lalce. Niby robię tak samo, ale zamierzałam do niej zadzwonić i utwierdziłyście mnie w przekonaniu, że powinnam... Choć muszę się pochwalić, że od wczoraj robimy z małą postępy jesli chodzi o picie z piersi. Ale może po co samemu robić małe kroczki jak ktoś może pomóc w przeskoku...
0 0

agusia147

#5682016 Napisano: 23.06.2013 18:07:17
benasia napisał(a):

A jaki rozmiar? My w tesco kupiliśmy za 36zł paczkę i to tą większą, więc nie jest źle.

Kurcze, myślałam, że fajnie że popada, a tu kurde popadało 5 minut i przestało.
0 0

dolly

#5682026 Napisano: 23.06.2013 19:01:08
Przeczytałam Emotka, to co pisałaś i powiem tak... dziewczyny sie oburzacie od nadmiaru leków, no tak.. ale...
jeżeli bierze żelazo to powinna również kwas foliowy i wit. C która sprawia, że żelazo jest lepiej wchłaniane, także to jest prawidłowe- mozna jedynie zamienić 2 rzeczy na 1, czyli żelazo+witC na jeden syrop np. Ferrum (nie wiem, od jakiego wieku) Wit. K i D z tego co pamiętam jest przez jakiś czas na początku i w zależności od potrzeb dziecka. Jeżeli dziecko jest mało na powietrzu (a Emotka potwierdziła) to musi dostawać.
Co do szmerów- nie denerwuj się, bo najpewniej są to szmery "rozwojowe" ale skontrolować trzeba.
To tyle ode mnie, bo już nie pamietam co było jeszcze... emotka
0 0

kalisto1986

#5682041 Napisano: 23.06.2013 19:43:59
dolly ale emotka napisała,że cebion był zalecony od 4 tygodnia i tak podawała, a dodatkowo cebion multi od 6 tygodnia - nie jako dodatek do żelaza, tylko zalecenie + przypominanie o tym przez położną emotka
0 0

dolly

#5682088 Napisano: 23.06.2013 21:30:02
kalisto1986 napisał(a):

dolly ale emotka napisała,że cebion był zalecony od 4 tygodnia i tak podawała, a dodatkowo cebion multi od 6 tygodnia - nie jako dodatek do żelaza, tylko zalecenie + przypominanie o tym przez położną emotka

aaa to przepraszam, umknęło mi to w natłoku informacji. To jeszcze raz, jeżeli do żelaza to podtrzymuję to co napisałam, jeżeli "ot tak sobie" to absolutnie nie popieram decyzji lekarskiej, JEŻELI dziecko nie było chore
0 0

benasia

#5682090 Napisano: 23.06.2013 21:33:37
no my potrzebujemy rozmiar 5 pampersow ale nie widziałam w tesco w dobrej cenie tylko po 50zł emotka

Kasiu fotelik fajny jesli w okazyjnej cenie to chyba warto - tylko nie widzę zeby miał regulacje jak dziecko uśnie ale moze nie przypatrzyłam się. A to dobra sprawa - my mamy coletto sportivo i młody jak jeździmy daleko to śpi i wtedy do leżenia zmieniam pozycję mu - ale my mamy taki można powiedzieć na "bazie"...
0 0

Gość: agasiam

#5682230 Napisano: 24.06.2013 09:02:29
Część dziewczyny. Weszłam dziś na forum aby się chwile zrelaksować. Przypomniały mi się czasy ciąży i pomyślałam że to były fajne chwile:)
Nie śledzę forum bo czasu brak. Jeżeli pojawiło się kolejne dzieciątko to gratuluje mamie.
U nas jak to w życiu i tak i siak. Przełożyliśmy ostatnie szczepienie młodego (powtarzające 5w1) bo na kontroli młody miał katar i zaczerwienione gardło. Pani doktor uznała że spokojnie możemy poczekać nie ma pośpiechu. Za to skierowała nas do neurologa bo młody szalał w gabinecie. Jestem po wizycie u neurologa nic nie stwierdził ale profilaktycznie mamy zrobić badanie słuchu. Młody dużo mówi ale po swojemu, nie słucha się dlatego te badania. Trochę mnie to zmartwiło ale z drugiej strony mamy w rodzinie dziewczynkę u której wykryto dopiero w 5 roku ze nie słyszy na jedno ucho. Niestety jesteśmy na etapie wspinania się wszędzie. Musieliśmy wynieść krzesła z salonu bo młody zdobywał parapet i stół. ciesze się bo ładnie wchodzi po schodach i to bez podtrzymywania się. Za to nocnik to wróg nr jeden. Nie zmuszamy- czekamy. w weekend byliśmy na basenie po długiej nieobecności. Młody był trochę wystraszony ale ślizgawki zdobył wszystkie. a tak to normalnie. Gdyby któraś planowała kupno mieszkania na kredyt to polecam się po ostatnich negocjacjach z bankami jestem ekspertem:) u nas doszło do tego że dwa banki się licytują o nas.Działa to oczywiście na nasza korzyść ale jest niezmiernie stresujące. Nie warto brać oferty z rynku tylko negocjować, negocjować....banki mają duże możliwości.pozdrawiam i życzę udanych wakacji .
0 0

emotka

#5682502 Napisano: 24.06.2013 13:57:57
benasia napisał(a):

Wczoraj widziałam wszystkie rozmiary w Super-Pharm za 39,90.
0 0

benasia

#5682521 Napisano: 24.06.2013 14:10:27
agasiam to że młody się nie słucha to normalne - moj też czasami się nie słucha i robi co chce, ale skoro zalecili takie badanie to chyba lepiej zrobić.

dzięki emotka ale niestety nie ma u mnie blisko superpharm... emotka
0 0

emotka

#5682547 Napisano: 24.06.2013 14:34:06
Szkoda, bo tam tydzień w tydzień są jakieś promocje na pampersy...
0 0

agusia147

#5682578 Napisano: 24.06.2013 15:09:14
W realu ostatnio też były pudła ostatnio coś koło 80zł. 111 sztuk w paczce, więc troszkę taniej.

Łoooo ale mi się usnęło...
0 0

Gość: quaqua

#5683662 Napisano: 25.06.2013 20:58:41
Co tu taka cisza? Poszłyście rodzić, czy co? emotka
0 0