Konkursowiczki w ciąży

staszek

#5691968 Napisano: 06.07.2013 12:18:02
bridget napisał(a):

staszek nie badz tez taka pewna, bo u mnie usg tez wyszło oki, ale testy z krwi PAPA ponizej poziomu ryzyka, nie wiem ile masz lat, ale te wyniki moga bardzo zamieszać ( ja w odpowiednim czasie wiele na ten temat czytałam) i duze znaczenei w interpetacji ma własnie wiek ciezarnej jako jeden z czynnikow.

Nie zyzcze nikomu przez to wszystko przechodzic, owszem teraz jestem spokojna, ale PAPA niezle zamieszało i nie wiem czy bym je ponownie wykonała.

Poza tym chyba nie masz wynikow jeszcze bo sie czeka na nie od tygodnia do dwóch niekiedy, wiec robili Ci na razie zwykłe usg badajac w standardzie przeziernosc i inne charakterestyczne elementy własciwe dla tego tygodnia ciazy.

a PAPA to połaczenie badan z krwi i z usg.

To było właśnie to USG, nie zwykłe. Lekarz na razie ocenił ryzyko na podstawie USG. Potem pobierano krew, ważono mnie, mierzono ciśnienie. Wyniki zbiorcze, krew i USG, we wtorek powinnam mieć. Czyli na razie są takie "połówkowe". Zdaję sobie sprawę, że z krwi może różnie wyjść. Ale jak na mój wiek (33) to lekarz powiedział, że ryzyko moje w porównaniu do podstawowego jest bardzo małe. Dla porównania: Podstawowe 1:386 moje 1:7729, dalej podstawowe 1:922 moje 1:18434 i ostatnie podstawowe 1:2897 moje 1:20000. Więc różnice są spore. We wtorek będzie więcej wiadomo.
0 0

kalisto1986

#5691991 Napisano: 06.07.2013 14:09:41
keiti mój ma małą stopę,ale nie kupiłabym na zapas, bo ..
Był czas kiedy buty zimowe nosił 2 sezony, teraz sandały ma na styk z tamtego lata, a był też czas, kiedy kupiliśmy np zimówki i musieliśmy po 2 miesiącach kupować nowe, mimo,że były kupione z zapasem. Uważam,że kupowanie dzieciom butów na zapas jest bez sensu, bo co jeśli wyrośnie ? Będziesz ganiała i próbowała sprzedać ?
Ja już tak nieraz przejechałam się na zwykłych ciuchach. Nawet teraz jestem zła, bo jak kupowaliśmy w tamtym tygodniu ciuchy to wszystkie kasałam mu przymierzać, a jedne spodenki wziełam bez przymierzenia, bo ten gdzieś pognał, a nie mieliśmy już czasu i oczywiście spodenki lecą z chudzielca emotka

staszek to usg co miałaś (też takie miałam) moim zdaniem to zupełnie co innego co testy krwi, usg rzadko miesza, a testy potrafią podnieść ciśnienie.
Ja osobiście nie wiem czy bym wykonała testy, tylko,że ja po prostu nie wiem czy chciałabym mieć wybór w razie czegoś złego emotka

0 0

benasia

#5691994 Napisano: 06.07.2013 14:16:47
Nie straszcie dziewczyny - napewno będzie wszystko dobrze, trzymamy kciuki emotka

Swoją drogą Miki dziś obdarł pierwszy raz nos - przyżyłam to bardziej niż on... emotka
W dodatku w poniedz. chcieliśmy jechać do Wrocławia i jak na zdjęciach taki obdarty będzie
emotka
0 0

monika1985monik

#5691997 Napisano: 06.07.2013 14:21:02
benasia to nie 1 i nie ostatni raz więc się przyzwyczajaj emotka trochę przypudrujesz i będzie ok emotka

Ja też nigdy nie kupuje butów na zaś bo to nie ma sensu przynajmniej według mnie emotka
0 0

agusia147

#5692011 Napisano: 06.07.2013 15:09:19
Wróciłam emotka Normalnie zadowolona, kupiłam sandały, 4 koszulki, spodnie, koszulke do spania i 5 par majteczek i nawet 200 zlotych nie poszlo emotka Ale się nieco zmęczyłam emotka A teraz będę obiad robić.
0 0

staszek

#5692017 Napisano: 06.07.2013 15:16:03
benasia napisał(a):

Nie straszcie dziewczyny - napewno będzie wszystko dobrze, trzymamy kciuki emotka

Swoją drogą Miki dziś obdarł pierwszy raz nos - przyżyłam to bardziej niż on... emotka
W dodatku w poniedz. chcieliśmy jechać do Wrocławia i jak na zdjęciach taki obdarty będzie
emotka

pewnie, że będzie dobrze emotka
0 0

dorothy

#5692023 Napisano: 06.07.2013 15:22:24
mam pytanie: czy któraś z was posiada przebarwienia na twarzy? U mnie to raczej spore, na czole szczególnie. Chciałam kupić SVR Clairial SPF 50 ale na ulotce nie ma żadnej wzmianki o używaniu w okresie ciąży, farmaceutka też nie powiedziała jednoznacznie czy mogę używać. Czego używacie? emotka
0 0

bridget

#5692121 Napisano: 06.07.2013 20:46:43
eee to nie straszenie, tylko obiektywne stwierdzenie ze finalny wynik jeszcze przed staszek, wierze ze nic nie wyjdzie ponizej poziomu ryzyka i nie da powodów do niepokoju...no!

mi w ciazy wyszły przebarwienia wokoł ust takie ciemniejsze pozniej likwidowałam to za pomoca złuszczania i mikrodermabrazji, tak moja gospodarka hormonalna działa. Ja bedac nad morzem tez uzwałam kremu z filtrem , nic szczegolnego o wskazaniach dla ciezarnych tam nie było.

kali ja raz nie trafiłam z rozmiarem , ale nic na tym nei straciłam bo sprzedałam na allegro, ale jakby nie patrzec w sezonie ecco urban dla dziecka w sklepie stacjonarnym ok 200 to duza roznica przynajmniej dla mnie, a wole jak ma lepsze obuwie pod wzgledem wykonania, wyprofilowania i skorzane.
0 0

agusia147

#5692130 Napisano: 06.07.2013 21:08:19
Wasze dzieci też dzisiaj takie nieznośne? W domu z młodym dziś było nie do zniesienia, bałaganił, wył, kuchnię muszę zamykać na klamkę, bo inaczej krzesło przesuwa do stołu albo do kuchenki lub blatów i się wspina. normalnie strach się bać co jeszcze wymyśli.
0 0

dolly

#5692169 Napisano: 06.07.2013 22:26:52
staszek napisał(a):

dolly tak, można mieć większą pewność po tym badaniu. A tak napisałam, bo kilku znajomym osobom wyszły średnie te wyniki, a amnio w porządku. Więc stąd były moje wątpliwości.

To, że można to ja wiem, ale Ty pisałaś to tak, że człowiek odbierał to jako- "eee zazwyczaj wychodzą źle, ale zrobie sobie, co mi tam, amio i tak nie zrobię, ale te tak, bo jak wyjda ok to jest ok, ale jak wyjda zle to przeciez wszystkim tak wychodzą"
Jeżeli ktoś pyta, chce się poradzić i inni odpowiadają, to nie dziw się później że znajdzie się taka jak ja, co zacznie prostowac to co piszesz. dlatego CI napisałam, że sie zakreciłaś.

Tak, te moje po USG, pod kątem trisomi na super sprzęcie. I tam jest wszystko ok. Co w tym dziwnego, że jestem spokojniejsza po zrobieniu tego badania? Komplet będzie kiedy odbiorę wyniki krwi.

To usg moim zdaniem , to każda ma, "czy tego chce czy nie", w tym tygodniu. Przy nim jednak masz mozliwość wykonac właśnie dodatkowo test Pappa. I tu dopiero jest wynik.

Keiti78zg bardzo możliwe, ze po leku

Leoniu
a za tę pierwsza płaciłaś?

nie Agusia dzisiaj, moj grzeczny, za to przedwczoraj dał czadu- zgadał sie z Bartolinim Kalisto emotka
0 0

kalisto1986

#5692180 Napisano: 06.07.2013 22:59:59
dolly napisał(a):

Tak, te moje po USG, pod kątem trisomi na super sprzęcie. I tam jest wszystko ok. Co w tym dziwnego, że jestem spokojniejsza po zrobieniu tego badania? Komplet będzie kiedy odbiorę wyniki krwi.

To usg moim zdaniem , to każda ma, "czy tego chce czy nie", w tym tygodniu. Przy nim jednak masz mozliwość wykonac właśnie dodatkowo test Pappa. I tu dopiero jest wynik.

Ooo to mi też chodziło emotka Tylko mi ostatnio ciężko myśli zmienić w słowa emotka
Ja robiłam to badanie na usg 3/4d ale tylko i wyłącznie dlatego,że chciałam, żeby Dominik zobaczył dokładnie braciszka, a samo badanie było już w cenie

dolly napisał(a):

nie Agusia dzisiaj, moj grzeczny, za to przedwczoraj dał czadu- zgadał sie z Bartolinim Kalisto emotka

Noooo dokładnie emotka Mój dzisiaj tak jak normalnie, czyli maruda, ale w normie, odkąd odkryłam,że moje dziecie najzwyczajniej w świecie nudzi się, to jest odrobine lżej. On malutko śpi jak na niemowlaczka i teraz potrzebuje duuuużo zabawy, ale zabawy z nami już mu się trochę znudziły, bardziej go bawi łapanie miśków z karuzeli, kopanie w zabawki itp - musze koniecznie i natychmiastowo pokupować mu zabawki - bo same grzechotki nie starczają, bo na razie jeszcze wypadają mu z ręki emotka
Dzisiaj dodatkowo poszłam do męża do pracy i zostawiłam mu w bonusie Bartka,żeby pospał sobie przed domem, to całkowicie miałam luuuuz (oczywiście Domiś jako opiekun też został emotka )

W ogóle muszę stwierdzić,że ten mój starszak to kochana bestia emotka Dzisiaj zaczął wakacyjne treningi z chrzestnym ( nie mógł wyrobić w domu, ciągle pytał się kiedy będzie mógł tańczyć) polazł i świczył chyba z 3 godziny, wrócił padnięty usnął, obudził się głośno przeciągając i głośno oznajmił " mamoooo daj mi tutaj Bartka, bo pewnie tęskni za zabawą z bratem" emotka a faktycznie, jak Bartuś nie dostanie codziennej dawki zabawy z Domiśkiem to płacze emotka przekonałam się o tym jak Domisia nie było 2 dni w domu - dokładnie w porze zabawy z Domiśkiem płakał emotka
0 0

Gość: size

#5692182 Napisano: 06.07.2013 23:05:58
Ja teraz ja Was czytam, będąc od zaledwie paru dni mamą Czterolatki emotka , cieszę się, ze jak byłam w ciąży, nie miałam takiej wiedzy jak teraz. I tak, przeżyłam swoją ciążę z zupełnym relaksem, na podstawie badań jedynie koniecznych i całkiem optymistycznymi perspektywami emotka

Jednak uważam, ze jeżeli przyszłą mamę drąży niepewność, dodatkowe badania mogą wesprzeć ją psychicznie. Która z nas nie miała wątpliwości jak będzie? (kurde, jak kaznodzieja mówię emotka )
I potem też szuka się wytłumaczenia, informacji i obala się niewygodne tezy. Ale w razie "jakby coś było nie tak" można
już zareagować - z myślą o sobie, dziecku.
Takie dodatkowe badania mogą pomóc bardzo (tak sądzę). Myślę, ze ciąża to stan, kiedy większość mam się "mota" i bije z myślami. I wymyśla to i owo. I wszystko ma swoje uzasadnienie w trosce i miłości.

Amen emotka

0 0

dolly

#5692187 Napisano: 06.07.2013 23:17:52
size napisał(a):

Ja teraz ja Was czytam, będąc od zaledwie paru dni mamą Czterolatki emotka ,

emotka emotka zdrówka, usmiechu i beztroski dla córeczki, dla mamy tyż emotka

I jaaaaaakkkkk to jest byc mamą czterolatki? Jakaś zmiana? emotka emotka
0 0

#5692189 Napisano: 06.07.2013 23:20:33
kalisto1986 napisał(a):

On malutko śpi jak na niemowlaczka i teraz potrzebuje duuuużo zabawy, ale zabawy z nami już mu się trochę znudziły (...)

W ogóle muszę stwierdzić,że ten mój starszak to kochana bestia :P
(...) obudził się głośno przeciągając i głośno oznajmił " mamoooo daj mi tutaj Bartka, bo pewnie tęskni za zabawą z bratem"

1. Miałam identycznie emotka I do dzisiaj praktykujemy emotka
2. Super, że Dominik tak fajnie przyjął brata, naprawdę emotka I masz pomoc, jakby nie patrzeć emotka
0 0

dolly

#5692195 Napisano: 06.07.2013 23:34:11
emotka emotka
0 0

#5692196 Napisano: 06.07.2013 23:35:08
dolly napisał(a):

emotka emotka zdrówka, usmiechu i beztroski dla córeczki, dla mamy tyż emotka

I jaaaaaakkkkk to jest byc mamą czterolatki? Jakaś zmiana? emotka emotka

Dziękuję, kochana emotka

W odczuciu trochę niepewnie, bo wychodzą Ci metrykalnie te cztery latka emotka Ale patrzysz i nie wierzysz ( dzisiaj w gwarancjach znalazłam papiery na sterylizator z aventu... I myśl: już cztery lata... emotka )

Szybko czas leci, dziecko długie, mówi do rzeczy, widać, ze myśli. Liczy. Analizuje. Tworzy rymowanki emotka Wybiera sobie ubranie, same się rozbiera, ubiera, je... Obsługuje ipada, gra w swoje gry...
Śmieszno i dziwnie emotka I z nutką nostalgii (przekonasz się niebawem emotka ),

Zrobiliśmy jej placyk zabaw, myślę od paru dni, by Wam się pochwalić 14-dniową robocizną - to nic takiego - ale robiliśmy sami od a-z emotka
Póki co, zdjęcia mam na telefonie jedynie.
0 0

dolly

#5692197 Napisano: 06.07.2013 23:42:34
No toć pewnie, że się chwalić, chociażby na pw jak na ogóle nie chcesz emotka
tylko w ukryciu bede musiala, bo ten mój, bedzie mi sie darł zaraz "ja też takie chcę" "ja też chcę tam byc" emotka
Dobrze, że mam chłopaka to jeszcze nie wybiera sobie sam, choć o buty czasami się wykłóca emotka
0 0

kalisto1986

#5692198 Napisano: 06.07.2013 23:42:51
size przyjął tak brata jak nawet nie śmiała marzyć w najpiękniejszy śnie emotka Baaaardzo mi pomaga, jedynie muse go opierniczać jak bierze małego na ręce jak mnie nie ma w pokoju - tzn tylko na kanapie bierze go " w kołyskę" lub kładzie na swoim brzuchu, ale jednak nie chce,żeby brał bez mojego nadzoru emotka

4 lata, poczekaj kochana jeszcze 3 lata ... będą opowieści w twoim przypadku o chłopakach, w moim królują dziewczyny - przy czym ma "stałą" od 2 lat emotka , najlepsza jest ekscytacja jak przylatuje po występie i mówi " mamooo słyszałaś jak laski piszczały emotka " , kłótnie przy kupowaniu ubrań i ubieraniu rano - " tego nie ubiore" , matkoooo co to będzie jak będą nastolatkami emotka emotka
Pominę awanturę o obóz, którą wygrałam ( nie nooo za rok, przecie on taki malutki emotka ) , ale ostatnio mój wypalił, " mamo, moi trenerzy jadą w wakacje tańczyć na ulicach, mogę jechać z nimi" emotka emotka

ahhhh zamknąć te dzieci nasze w bańce,żeby zostały już zawsze małe emotka
0 0

kalisto1986

#5692199 Napisano: 06.07.2013 23:45:16
dolly napisał(a):

No toć pewnie, że się chwalić, chociażby na pw jak na ogóle nie chcesz emotka
tylko w ukryciu bede musiala, bo ten mój, bedzie mi sie darł zaraz "ja też takie chcę" "ja też chcę tam byc" emotka
Dobrze, że mam chłopaka to jeszcze nie wybiera sobie sam, choć o buty czasami się wykłóca emotka

(moim mottem dzisiaj powinno być załamać dolly emotka )
kochana to już lada moment zaczną się te awantury emotka ciesz się, bo dużo czasu Ci nie zostało .... staruszko emotka
0 0

dolly

#5692202 Napisano: 06.07.2013 23:55:12
kalisto1986 napisał(a):

(moim mottem dzisiaj powinno być załamać dolly emotka )
kochana to już lada moment zaczną się te awantury emotka ciesz się, bo dużo czasu Ci nie zostało .... staruszko emotka

emotka do starszych tak, do starszych? ta dzisiejsza młodzież za grosz szacunku już nie ma, za grosz. jak to wychowane, a fe

emotka
0 0