Konkursowiczki w ciąży

kalisto1986

#5800511 Napisano: 03.01.2014 15:39:34
eveliina napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

eveliina napisał(a):

Dziewczyny, potrzebuję pomocy i chyba ten wątek będzie najlepszy emotka szukam prezentu na pierwsze urodzinki mojej chrześnicy i znalazłam cos takiego, tylko czy ona nie jest za mała na taką zabawkę? sama nie mam dzieci więc kompletnie się na tym nie znam....
http://allegro.pl...-pr-i3850195566.html

nie jest raczej za mała, a jak coś to zawsze może poczekać na to emotka
U nas baaaardzo sprawdził się przy starszym konik little tikes - chociaż on nie jest tak ładny

dzięki, strasznie mi się podoba ten bujak wiec jak się nadaje dla takiego malucha to chyba go kupię emotka

tzn ja takiego nie testowałam, ale jeśli chodzi o wiek uważam, że będzie ok, możliwe, że na początku rodzice będą asekurować.
Jednak ze swojej strony polecam właśnie little tikes i nawet zerkam teraz, że mają już dosyć ładne te bujaki ( za czasów domisia takich nie było) popatrz sobie
http://allegro.pl...scope=category-82776
Na tym bujaku co my mieliśmy wychowało się już 6 dzieci i nadal jest w świetnym stanie i służy dzieciom w bawialni emotka
0 0

Gość: katrin22

#5800518 Napisano: 03.01.2014 15:45:58
kalisto1986 napisał(a):

Tak Bartuś jeszcze nie ma ząbków.
Domiś też było mocno cyckowy, nawet bardzo mocno, ale nie mam większych problemów z jego jedzeniem, tzn nie jest mięsny, za wędlinami nie przepada,poza tymi "białymi" z piersi z kurczaka. Ale za to warzywa i owoce uwielbia, z talerza zazwyczaj najpierw warzywa znikają, tez jest kluskowo, kotleciowo, makaronowy, a jajka mógłby jeść na okrągło - wręcz rano sam wstaje i robi sobie jajecznice lub jajka sadzone

OOO to mój to samo, ograniczam Mu do 1 dziennie i zawsze rano jajecznica z wiejskiego jaja, lekko ścięta na masełku.
Z mięsa mój też je tylko pierś smażoną lub duszonego kurczaka, czasami zje mielonego, ale ogólnie za mięsem nie przepada.

Co do słodyczy, to ja nie kupuję nigdy (bo potem mnie kuszą), ale sama piekę ciasteczka, cista i wiem co w nich jest, a wtedy nie żal mi dać dziecku takiej słodyczy. Z kupnych, to kupuję biszkopty Lubisie, gorzką czekoladę, czasami wafelka. A jeśli chodzi o picie, to mój samej wody ostatnio nie lubi, więc pije z miodem (od listopada wypił litr miodu), domowe soki, rzadko herbatki.
0 0

Gość: ciriness

#5800522 Napisano: 03.01.2014 15:48:58
katrin22 napisał(a):

ciriness ja polecam Bebilon emotka

A który bebilon? Pronutra, Ha czy zwykły czy jeszcze jakiś emotka
Bo są chyba 4 rodzaje emotka
0 0

#5800540 Napisano: 03.01.2014 16:10:15
Hehe dobre pytanie. W szpitalu mojemu podawali Ha i taki też zakupiłam jak wracaliśmy do domu (w razie "w", bo karmiłam piersią). Jeszcze przez 5 miesięcy karmiłam naturalnie, potem przeszłam na zwykły Bebilon, ale okazało się, że Kubuś ma skazę białkową i kupowałam Bebilon Pepti na receptę. Eh u nas była długa droga do normalnego Bebilonu, jednakże polecam podawać zwykły Bebilon i obserwować czy dzidzia nie ma alergii emotka U nas objawiało się to całą masą czerwonych krostek i plamek, ale Kubuś szybko wyszedł ze skazy i dziś może wszystko jeść emotka
0 0

benasia

#5800574 Napisano: 03.01.2014 17:03:41
agusia147 napisał(a):

benasia napisał(a):

keiti moj po prostu próbował na początku róznych słoiczkowych dań, szybko zaczął pić samą wodę jak miał ok 8 miesięcy , szybko stał sie też samodzielny tzn sam zaczął jeśc sztućcami dla dzieci, pić z kubka niekapka, przy jedzeniu stopniowo jak był większy zaczął jeśc niektóre rzeczy jak my np buraczki mamy swoje i sami zaprawiamy - do obiadu je uwielbiamy i Mikołaj też, mięso musi być koniecznie, a gdy jesteśmy w sklepie to Miki woła "Pani kiełbasę!" bo lubi kiełbaski tez emotka
To chyba zależy od nawyków - gdy już potrafił jeść gotowałam mu brokuły które lubimy wszyscy, fasolkę, dawałam marchewkę z zupy.
Poza tym nie karmiłam go słodyczami - zęby ma w stanie idealnym, jednak ubolewam nad tym, że teraz praktycznie w ostatnim okresie wszyscy dają mu słodycze - tzn w tym okresie świątecznym dostał ich masę zwlaszcza czekolad i innych. Jako tako ich nie je, choć czasem ponadgryzał, nie chce mu całkiem bronić ale trzeba mieć ograniczenie.

Zazdroszczę tych zębów, bo u nas mimo, że dbamy, myjemy, a młody słodyczy nie je wcale dużo - czasem zje jakieś ciasto albo lubisia, a tak to nie, to górne zęby żre mu próchnica. Pani doktor stomatolog powiedziała, że młody ma wadę szkliwa - było nierówne na niektórych ząbkach i tam zaczęło się psuć. Jesteśmy więc pod nadzorem dentysty.

Pozostaje mieć Aga nadzieję, że stałe zęby będą u was zdrowsze od obecnych mleczaków.

Eveliina taki bujak jest świetny w tym stylu kupiłam swojej chrześnicy gdy miała rok i od razu się bawiła i czasem do tej pory wraca do niego a ma 2,5 roku, poza tym można go wypiąc z płoz emotka

ciriness co do mleka mm wszystko zależne jest od wieku dziecka, od tego czy jest alergikiem, czy dostawał już jakieś np w szpitalu - ciezko mi doradzić nic nie wiedząc...
A próbowaliśmy swego czasu wielu różnych mlek gdy wybieraliśmy dla Mikołaja gdy był niemowlakiem i zdecydowanie najlepszy okazał się Enfamil.
0 0

dolly

#5800578 Napisano: 03.01.2014 17:13:03
ciriness napisał(a):

katrin22 napisał(a):

Pronutra
https://www.bebip...y-bebilon/bebilon-2/

Agusia a nie myśleliście o polakierowaniu ząbków? Chodzi mi o to normalnym białym płynem, na ząbki trzonowe, on ujednolica płytkę i sprawia, że nie ma tak dużo zagłębień i uskoków. Mój ma własnie takie szczyty i doliny i chcę mu to zrobić tylko wybrać się nie mogę emotka żeby sie właśnie nie zaczęło tam coś dziać
0 0

agusia147

#5800666 Napisano: 03.01.2014 20:19:43
dolly napisał(a):

ciriness napisał(a):

katrin22 napisał(a):

Pronutra
https://www.bebip...y-bebilon/bebilon-2/

Agusia a nie myśleliście o polakierowaniu ząbków? Chodzi mi o to normalnym białym płynem, na ząbki trzonowe, on ujednolica płytkę i sprawia, że nie ma tak dużo zagłębień i uskoków. Mój ma własnie takie szczyty i doliny i chcę mu to zrobić tylko wybrać się nie mogę emotka żeby sie właśnie nie zaczęło tam coś dziać

Lakierowaliśmy - ale już w momencie gdy próchnica była... Do tego ozonowanie i lapisowanie zębów z tyłu. Ale tak czy siak chyba bolą zęby czasem młodego, umówiłam nas znowu na wizytę u pani doktor.

Wie ktoś może jak wygląda leczenie ząbków u takiego maluszka?
0 0

dolly

#5800682 Napisano: 03.01.2014 20:37:21
agusia147 napisał(a):

Lakierowaliśmy - ale już w momencie gdy próchnica była... Do tego ozonowanie i lapisowanie zębów z tyłu. Ale tak czy siak chyba bolą zęby czasem młodego, umówiłam nas znowu na wizytę u pani doktor.

o lapisowanie mi właśnie chodziło.
Niestety wygląda to jak u dorosłego, czyli jeżeli jest "dziura" to trzeba wiercić emotka
Mnie to przeraża, bo jeżeli dziecko sobie nie da, to znam przypadki znieczulenia ogólnego, więc mnie od razu słabo ze strachu.
Jeżeli jest jakiś mały ubytek, ale chyba nie z próchnicą to może na watce jakimś środkiem specjalnym oczyścić i zakłada plombę.

Agusia
a dobra macie tę lekarkę? To jest stomatolog dziecięcy?
0 0

aneta411

#5800685 Napisano: 03.01.2014 20:45:32
agusia147 napisał(a):

Dokładnie. Leczenia u dziecka wygląda jak u dorosłego, ważne jest jednak odpowiednie nastawienia malucha i oczywiście podejście dentysty. Są tez jakieś gazy rozweselające, ja jednak na szczęście 7-letniej córce leczyłam dopiero 1 ząbka, dała sobie wiercić, nie bała się, ogólnie było ok i teraz pyta, kiedy znów pójdziemy emotka
Bratanica, 3,5 roku, miała leczenie kanałowe mleczaka - pierwsze dwie wizyty były masakryczne, płakała, nie dała sobie zrobić nic, ale już trzecia była ok. Wszystko było bez znieczulenia i teraz mała mówi, że nie tyle bolało, ile się bała. Wcześniej zepsuty ząbek bardziej jej dokuczał.
0 0

bridget

#5800751 Napisano: 03.01.2014 22:05:23
kurcze u Nas odpukac zabki sa idealne, mlody skonczył 6 lat ma jeszcze wszystkie stale, ani jednego ubytku, ani jeden mu sie nie rusza ( chociaz wyczekuje zebuszki z prezentem), chociaz w grupie przedszkolnej 80% szczerbatkow, ale dentysty unika jak idziemy na kontrole.
0 0

bridget

#5800768 Napisano: 03.01.2014 22:25:49
http://ekoubranka...luzacz-do-body-2-w-1 ciekawe czy sie sprawdzi:] heh młody rosnie jak na drozdzach:) juz niebawem 68 za małe bedzie emotka co myslicie? gadzet?
http://ekoubranka...luzacze-do-spioszkow
0 0

dolly

#5800773 Napisano: 03.01.2014 22:31:56
ja oczami wyobraźni widzę wycięcia bodziaków w pasie i tylko niezbyt seksowny pasek miedzy nogami emotka
0 0

benasia

#5800775 Napisano: 03.01.2014 22:33:45
keiti nie miałam ale w body kr. rękaw lub na ramionkach powinno się sprawdzić natomiast przy body dł. rękaw to przecież gdy dziecko rośnie rękaw robi się za krotki...
o własnie druga sprawa to jak dolly wspomniała jak duże zrobi się wycięcie na nóżki...
0 0

bridget

#5800778 Napisano: 03.01.2014 22:35:53
przypadkiem trafiłam własnei na Fb na taki link i tak troche do mnie to nie przemawia, no ale moze sie sprawdza, moze ktos kupuje emotka widzieliscie gdzies na wypprzedazach w fajnej cenie pizamki bawełniane? musze własnei na 74 cos kupić rozpinane przez calosc.
0 0

agusia147

#5800780 Napisano: 03.01.2014 22:36:15
dolly napisał(a):

agusia147 napisał(a):

o lapisowanie mi właśnie chodziło.
Niestety wygląda to jak u dorosłego, czyli jeżeli jest "dziura" to trzeba wiercić emotka
Mnie to przeraża, bo jeżeli dziecko sobie nie da, to znam przypadki znieczulenia ogólnego, więc mnie od razu słabo ze strachu.
Jeżeli jest jakiś mały ubytek, ale chyba nie z próchnicą to może na watce jakimś środkiem specjalnym oczyścić i zakłada plombę.

Agusia
a dobra macie tę lekarkę? To jest stomatolog dziecięcy?

Tak, pani doktor dziecięca, ma świetne podejście i wogóle. Młody pięknie u niej buzię otwiera, ale boję się, że wiertła mógłby się wystraszyć, zacząłby się wyrywać itp, najlepiej byłoby go jakoś uśpić czy coś - nie wiem jak to wygląda.
0 0

dolly

#5800784 Napisano: 03.01.2014 22:41:56
No coś TY, za malutki na jakieś narkozy! Jeżeli dziecięca to spokojnie, poradzi sobie, pokaże małemu jak się wiertło obraca, dotknie jak się będzie kręcić, a potem buch do buziaka i powinno byc ok. Zawsze możesz usiaść na fotelu i wziąć małego na kolana emotka
0 0

#5800796 Napisano: 03.01.2014 22:51:20
bridget napisał(a):

przypadkiem trafiłam własnei na Fb na taki link i tak troche do mnie to nie przemawia, no ale moze sie sprawdza, moze ktos kupuje emotka widzieliscie gdzies na wypprzedazach w fajnej cenie pizamki bawełniane? musze własnei na 74 cos kupić rozpinane przez calosc.

http://www.tchibo...eska-p400028687.html
0 0

benasia

#5800801 Napisano: 03.01.2014 22:56:13
katrin22 napisał(a):

bridget napisał(a):

http://www.tchibo...eska-p400028687.html

http://www.smyk.c...ubranka-dla-dzieci-p
0 0

#5800831 Napisano: 03.01.2014 23:25:37
Ja na swojego szukam takiego pajaca, ale ciężko znaleźć coś z promocji w rozmiarze 110 (wolę ciut większy), a i szukam welurowej piżamki, mój Kuba śpi bez przykrycia, bo się rozkopuje emotka
0 0

Gość: size

#5800839 Napisano: 03.01.2014 23:40:50
Przedłużaczy do body nie kupowałam i nie kupowałabym nadal. Fajne są śpiochy np. w tesco (ładnie się rozpinają i masz dostęp do pieluszki). Nie w 5-10-15 (wsio nie tak). W tesco ładna bawełna, nic się nie dzieje, wzory takie może niezbyt atrakcyjne ale to na sen.Mimo to polecam.

PS Dzisiaj moje dziecię powiedziało mi, ze chce brata. Szkoda, ze tak późno emotka
0 0