Konkursowiczki w ciąży

kalisto1986

#5846368 Napisano: 06.04.2014 21:33:55
katrin22 napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

Dziewczyny miała któraś kiedyś torta z masy marcepanowej ?
Wiecie jak obliczyć ilość takiego torta na liczbę osób ? Bo one są cięższe niż zwykłe i nie wiem już ile zamawiać emotka

Ta masa marcepanowa, to coś jak ta cukrowa, tak?
W obliczeniu nie pomogę, bo sama piekę torty największe jak się da emotka ( moi jeszcze chcą na wynos).

tak, ona jest ciężka. Ja miałam taki tort na wesele, ale to była taka ilość, że nawet nie pamiętam dokładnie jak to liczyliśmy emotka

Napisałam teraz do cukierni w której zamawiam, niech mi pomogą.
Bo ogólnie tort taki jak ja chce robią minimum 2,5 - 3 kg więc zastanawiam sie czy nie będzie za duży, bo jeśli tak to go trochę okroje emotka
0 0

bridget

#5846372 Napisano: 06.04.2014 21:39:20
dzieki Kali zaraz luknę:)
0 0

malutka456

#5846378 Napisano: 06.04.2014 21:49:07
Cześć dziewczyny emotka jak trwoga to na forum pędzę i się dziś pytam czy Wasze dzieci miały "trzydniówkę" i jak wysoko wtedy goraczkowały? Dziś myślałam, że padnę na zawał jak zobaczyłam 39,5 i to niedokładne (włożony termometr pod pachę)... pojechałam do pediatry, a Ona po tym jak nie udało Jej się zajrzeć dokładnie do gardła mówi "Angina, przepisze antybiotyk...". Z racji tego, że leku nie było w żadnej z 3 aptek pojechałam do szpitala do pracy i tam lekarz stwierdził, że gardło czyste i podejrzewa zęby bądź trzydniówkę. Mam zrobić na wszelki wypadek badanie moczu. W sumie to po syropku na temp, gorączka pięknie spadła, nawet Helenka zjadła troszkę deserku, ale się zastanawiam co będzie w nocy i jutro ;/ nie ma kataru ani kaszlu, więc zaczynam podejrzewać tą trzydniówkę. Normalnie jak chodzi o czyjes dziecko to wiem co zrobić i doradzić, przy swoim tracę głowę emotka
0 0

kalisto1986

#5846379 Napisano: 06.04.2014 22:00:02
malutka456 napisał(a):

Cześć dziewczyny emotka jak trwoga to na forum pędzę i się dziś pytam czy Wasze dzieci miały "trzydniówkę" i jak wysoko wtedy goraczkowały? Dziś myślałam, że padnę na zawał jak zobaczyłam 39,5 i to niedokładne (włożony termometr pod pachę)... pojechałam do pediatry, a Ona po tym jak nie udało Jej się zajrzeć dokładnie do gardła mówi "Angina, przepisze antybiotyk...". Z racji tego, że leku nie było w żadnej z 3 aptek pojechałam do szpitala do pracy i tam lekarz stwierdził, że gardło czyste i podejrzewa zęby bądź trzydniówkę. Mam zrobić na wszelki wypadek badanie moczu. W sumie to po syropku na temp, gorączka pięknie spadła, nawet Helenka zjadła troszkę deserku, ale się zastanawiam co będzie w nocy i jutro ;/ nie ma kataru ani kaszlu, więc zaczynam podejrzewać tą trzydniówkę. Normalnie jak chodzi o czyjes dziecko to wiem co zrobić i doradzić, przy swoim tracę głowę emotka

Ja stawiam na ząbki emotka dosłownie identycznie i w tym samym wieku było to u Bartusia emotka Ja miałam w pogotowiu czopki i syrop nurofen i paracetamol
0 0

Gość: katrin22

#5846384 Napisano: 06.04.2014 22:07:05
kali pokaż jaki torcik ? bom ciekawa emotka

malutka456
jak po syropku temperaturka spadła to nic strasznego się nie dzieje, to pewnie tak jak myślisz - zębole lub nieszczęsna 3-dniowka (ale o tym dowiesz się za 2 dni).
Zawsze tak jest, że innym mamom się radzi, a przy swoim zaraz stres i panika.
0 0

kalisto1986

#5846389 Napisano: 06.04.2014 22:25:35
Katrin ma być coś w tym stylu ( tzn radosny, kolorowy)
http://1.bp.blogs.../s1600/elmo+tort.jpg
http://www.imprez.../tort-na-roczek1.jpg
https://encrypted...fPF64IATeuaiJ6p-zmSQ

Mają być koniecznie balony i figurki hutosiów.
Tylko jeśli ma być piętrowy to wtedy musze wziąć 2,5-3 kg, więc jeśli to będzie za dużo na 16 osób, to wtedy zrobie bez pięterka
0 0

#5846391 Napisano: 06.04.2014 22:30:07
Musiałam zerknąć w google co to są, te hutosie emotka emotka
Wszystkie torciki ładne emotka
0 0

malutka456

#5846392 Napisano: 06.04.2014 22:30:15
dzięki dziewczyny emotka troszke się uspokoiłam emotka

kalitort z Elmo jest śliczny, kiedy dokładnie robisz roczek, w święta? bo my w drugi dzień świąt emotka
0 0

kalisto1986

#5846393 Napisano: 06.04.2014 22:33:38
malutka456 napisał(a):

dzięki dziewczyny emotka troszke się uspokoiłam emotka

kalitort z Elmo jest śliczny, kiedy dokładnie robisz roczek, w święta? bo my w drugi dzień świąt emotka

nie, nie u nas zawsze robi się dokładnie w dniu urodzin, więc roczek będzie dzień po świętach. Ale po wielu debatach postanowiliśmy nie robić go w domu, więc luzik , nie straszne mi wcześniejsze przygotowania emotka
0 0

monika1985monik

#5846478 Napisano: 07.04.2014 09:59:45
malutka456 u nas trzydniówka była i to parę razy temperatura po 40 stopni, nie ma co panikować jak po syropie temperatura spada i nic więcej się nie dzieję być może to też na ząbki, obserwuj dzidzie i się nie denerwuj emotka

katrin22
do mnie ostatnio przychodzi koleżanka z córką 17 miesięcy i ta do mnie ciocia puścisz mi w telewizorku hutosia emotka moja reakcja była taka jak Twoja, swoją drogą fajne nazwy bajek wymyślają emotka
0 0

Gość: allice

#5846515 Napisano: 07.04.2014 11:05:34
Mam pytanie. W jakim wieku wsze dzieciaczki zaczęły mówić pojedyncze wyrazy? Małgosia ma już prawie 19 miesięcy i mówi tata, mama, łała (piesek), dodatkowo mówi bardzo dużo ale wszystko to tak po swojemu i nie ma to nic wspólnego z powtarzaniem wyrazów lub ich części to taka dziecięca chińszczyzna. Więc tak się już zastanawiam czy wszystko jest ok.
0 0

kalisto1986

#5846520 Napisano: 07.04.2014 11:18:57
allice napisał(a):

Mam pytanie. W jakim wieku wsze dzieciaczki zaczęły mówić pojedyncze wyrazy? Małgosia ma już prawie 19 miesięcy i mówi tata, mama, łała (piesek), dodatkowo mówi bardzo dużo ale wszystko to tak po swojemu i nie ma to nic wspólnego z powtarzaniem wyrazów lub ich części to taka dziecięca chińszczyzna. Więc tak się już zastanawiam czy wszystko jest ok.

wszystko jest ok emotka Każde dziecko zaczyna mówić i robić inne rzeczy w swoim własnym tempie, może nie mówić do 3 roku życia emotka

Dominik jak miał rok to zaczynał mówić, Bartuś teraz też mówi tylko mama, baba (inne określenie mamy, dobrze, że nie jaga emotka ) tata, haa (piesek). Ale to samo z chodzeniem, Domiś chodził jak miał 8 miesięcy, Bartuś dopiero stawia pojedyncze kroczki i to jak się zapomni.
Nie masz co się martwić emotka
0 0

benasia

#5846558 Napisano: 07.04.2014 12:39:30
allice dokładnie każde dziecko jest inne - inne mowią szybciej pojedyncze słowa, inne nie mówia aż potem nagle sypią zdaniami, tak samo z chodzeniem. Jak się martwisz zapytaj lekarza - ale napewno wszystko w porządku.
Moj synek co prawda szybko mówił i naprawdę dużo - obecnie ma 2 lata i 5 mies. i już od dawna normalnie rozmawiamy, mówi krótkie zdania, jest rezolutny i zaskakuje nas swoimi pytaniami i odpowiedziami emotka
Napewno Małgosia niedługo też się rozgada - tylko mówcie do niej normalnie - bo wtedy dziecko osłuchuje się z mową i ładnie zaczyna naśladować, osobiście nie lubię jak ktoś zdrabnia bądź wymyśla dla już w miarę duzych dzieci nazwy przedmiotów które mają swoją konkretną nazwę - dla przykładu kiedyś słyszałam że brzuszek to "bibi" emotka
0 0

#5846665 Napisano: 07.04.2014 15:53:42
Mój ma tyle co benasi i mówi pojedyncze słówka, typu mama, tata, nie,tak, daj itp. Ale mnie to nie martwi, bo umie się porozumieć, np. jak chce iść na spacer to przyniesie mi moje i swoje buty, ubierze sobie sam czapkę i gotowy, to samo z innymi rzeczami, pokaże i coś po swojemu mi wytłumaczy. Jak chce się z dziećmi pobawić, to podejdzie zrobi "cacy", uśmiecha się i podaje rękę by się ktoś z Nim bawił.
Każde bobo inne, jedne w tym samym wieku są szybsze, inne wolniejsze. W tym przypadku nie da się nic przyspieszyć emotka
To samo z nocnikiem, mój dopiero zaczyna siadać, chociaż od dawna wie do czego służy, ale za żadne skarby nie chciał się wcześniej odpieluchować. ja do niczego nie zmuszam Kubusia, staram się spokojnie do wszystkiego podchodzić.
0 0

monika1985monik

#5846836 Napisano: 07.04.2014 19:03:59
allice z doświadczenia powiem ci tak ja jak mój starszy miał 19 miesięcy i mówił pojedyncze słowa martwiłam się i bardzo chciałam by wreszcie zaczął mówić pełne zdania gdy pewne dnia ni stąd ni zowąd zaczął mówić pełne zdania po 2 tygodniach marzyłam by znowu mówił pojedyncze słowa bo do dziś nie zamyka mu się buzia emotka emotka wszystko w swoim czasie nie ma co się martwić emotka
0 0

Gość: allice

#5846871 Napisano: 07.04.2014 20:17:24
Tak się martwię bo mój starszak to wydaje mi się że jakoś szybciej mówił, a Małgosia to tylko jak coś chce to pokazuje rączka i krzyczy. Choć rozumie wszystko, aż się dziwię, że czasem coś jej powiem, a ona dokładnie robi to o co proszę.
0 0

#5846903 Napisano: 07.04.2014 21:24:46
allice TY się nie masz czym martwić emotka
To że nie mówi nie oznacza, że nie rozumie. Mój także zrobi wszystko o co poproszę, a mówi pojedyncze najprostsze słówka.
0 0

bridget

#5846915 Napisano: 07.04.2014 21:38:11
mowa to indywidualny rozwój kazdego dziecka, tak jak pisza do 3 lat nie ma co sie przejmować. Mojego brata syn ma 8 lat i z mowa ma wielkie problemy, pewnie ze wzgledu tezna to ze w wieku 3 czy 4 lat przeprowadzili sie do Niemiec. Niby chodzi tam do logopedy ale niewiele to daje, sa tez preparaty wspomagajace mowe przynajmniej tak czytałam w opiniach.
0 0

bridget

#5847465 Napisano: 08.04.2014 22:21:50
juz wiem tamto nosidło ergonomiczne to była tula ale nic nie ma w promocji i w tamtej cenie jakby z dziewczyn zainteresowanych któras trafiła prosze o linka z pw
0 0

monika1985monik

#5847549 Napisano: 09.04.2014 09:35:35
allice jesteś już mamą 2 dziecka więc powinnaś mieć wpojoną do głowy regułkę - nigdy nie patrz na inne dzieci, nawet swoje, chodzi oczywiście o to że jedno coś już robi a inne jeszcze nie emotka
0 0