Konkursowiczki w ciąży

Gość: katrin22

#5847553 Napisano: 09.04.2014 09:42:44
Rany jak ja się dziś czuję ,tak beznadziejnie, jakbym "stała obok swojego ciała", chyba pogoda tak na mnie działa....A Wy mamuśki jak się dziś czujecie?
0 0

Gość: allice

#5847586 Napisano: 09.04.2014 10:54:25
Monika z tym nie patrzeniem to jest tak, że teoretycznie wiem, że każde dziecko jest inne ale w praktyce to zamartwiam się kiedy wydaje mi się, że może coś być nie tak. Nic na to nie poradzę emotka Ale już trochę się uspokoiłam skoro aż do 3 roku życia ma czas na rozpoczęcie mówienia to z pewnością wszystko jest ok.

Katrin ja to wczoraj się tak czułam... masakra jakaś, miałam wrażenie, że jakby mnie ktoś popchnął to zaraz bym upadła i już się nie podniosła.
0 0

monika1985monik

#5847591 Napisano: 09.04.2014 11:01:55
katrin22 Ja czuję się nawet o dziwo ok ale dobija mnie ta zmiana pogody wczoraj cały dzień na polu, plac zabaw itd krótki rękawek słoneczko aż nie chciało się wracać do domu a dziś rano jak wyszłam z domu myślałam że zamarznę nie dość że wieję , zimno to jeszcze deszcz bryyyyyy a miałam młodemu ściągnąć śpiworek taki na nogi dobrze że tego nie zrobiłam.
0 0

Gość: katrin22

#5847610 Napisano: 09.04.2014 11:17:28
Kurde, piję drugą kawę i dalej siedzę przymulona, a Kuba lata i broi, dobrze, że on się dobrze czuje, bo jakby marudził, to padłabym.

My wczoraj też byliśmy z 2h na dworze. Kuba siedział z godzinkę w piaskownicy, a ja zabrałam się za kończenie skalniaka,ale efekty jeszcze marne, jak to moja teściowa powiedziała "Nie okazały" emotka

A dziś jeszcze czeka mnie załatwianie spraw urzędowych, bleeeh
emotka
0 0

#5847630 Napisano: 09.04.2014 11:35:17
A tak z innej beczki to polecam warsztaty dla rodziców i wychowawców pt. "Szkoła dla rodziców" organizują je poradnie psychologiczno-pedagogiczne. Właśnie jestem po takich warsztatach i naprawdę polecam emotka
0 0

lilithbb

#5847756 Napisano: 09.04.2014 13:12:06
A ja powiem inaczej - wizyta u logopady nigdy nikomu nie zaszkodziła, a zbyt późno stwierdzona choroba owszem. Moja córa też mało mówiła, wszyscy jak jeden mąż twierdzili że ma jeszcze czas, polecenia wykonywała - a tu 2,5 roku i diagnoza niedosłuch (neuropatia słuchu) zanim załatwiliśmy diagnozy, aparaty itp skończyła 3 urodziny. Gdy jej rówieśnicy zaczęli mówić zdania ona uczyła się pierwszych wyrazów. Do dziś (5 lat) nie mówi normalnie przez zbyt późną diagnozę. Lekarz mi powiedział że ok 20% dzieci ma obecnie niedosłuch z tego tylko 5% jest zdiagnozowany - reszta nigdy nie leczona i z czasem słuch u tych dzieci będzie się pogarszał.
0 0

#5847800 Napisano: 09.04.2014 14:18:46
A badania przesiewowe noworodków wykrywają niedosłuch?
0 0

lilithbb

#5847817 Napisano: 09.04.2014 14:37:20
Nie każdy, badania przesiewowe wykrywają wady ucha - a są też inne wady np neuropatia czyli uszkodzenie nerwu słuchowego.
W takim wypadku badania przesiewowe wychodzą dobrze.
Dziecko może tez nie słyszeć przez np niedrożny kanalik, czy tez przez migdały - dlatego zawsze warto zasięgnąć opinii lekarza (dobrego lekarza nie takiego co zbędzie wszystko machnięciem ręki)
Przecież lepiej zawsze mieć świadomość że robisz wszystko dla dziecka nawet jeśli jest zdrowe - niż potem żałować że się czegoś nie zrobiło.
0 0

stelka

#5847843 Napisano: 09.04.2014 15:26:18
allice napisał(a):

A badania przesiewowe noworodków wykrywają niedosłuch?

Tak, niedosłuch jest badany u dzieci zaraz po porodzie.
0 0

dolly

#5847923 Napisano: 09.04.2014 17:42:46
lilithbb napisał(a):

A ja powiem inaczej - wizyta u logopady nigdy nikomu nie zaszkodziła, a zbyt późno stwierdzona choroba owszem.(...)

lilithbb napisał(a):

(...)
Przecież lepiej zawsze mieć świadomość że robisz wszystko dla dziecka nawet jeśli jest zdrowe - niż potem żałować że się czegoś nie zrobiło.

sorry Lilithbb, ale tym tokiem rozumowania, to powinnismy odwiedzic lekarzy wszystkich specjalnosci, bo moze cos sie dzieje a my nie wiemy. Przykro mi z powodu Twojego szkraba, ale uwazam, ze nie ma co przesadzac. Dodatkowo jezeli juz, to powinnas zaproponowac Allice wizyte u otolaryngologa a nie logopedy, przynajmniej w tym wieku.
0 0

lilithbb

#5848142 Napisano: 10.04.2014 07:18:10
I to jest właśnie największy MIT że z małym dzieckiem nie można chodzić do logopedy.
Do logopedy można iść już z rocznym dzieckiem.

TRzeba udac się do logopedy gdy dziecko:

* nie gaworzy,
* roczne nie wypowiada sylab,
* podejrzewamy, że nie rozumie naszych poleceń,
* 2-latek nie wypowiada prostych słów ( mama, baba, tata, dada... ),
* 3-latek nie buduje zdań,
* 4-latek formułuje jedynie zdania proste, równoważniki zdań, wypowiada
zaledwie proste słowa, zniekształca wyrazy,
* znacznie odstaje w rozwoju mowy od rówieśników, izoluje się, niechętnie
bawi się z dziećmi, jest odrzucane przez grupę z powodu gorzej
rozwijającej się
mowy,
* w wieku 4 lat nadal mówi niepłynnie, zacina sie, powtarza sylaby, nie może "
wydusić z siebie słowa",
* nawykowo oddycha buzią,
* podczas mówienia wsuwa język między przednie zęby,
* 4-latek nie wypowiada głosek k, g, l, ś, ź, ć, dź lub s, z, c, dz,
* 5-latek nie wypowiada l ( np. nadal zastępuje przez j ) albo nie wypowiada
r, s, z, c, dz, ś, ź, ć, dź, k, g, ą, ę,
* 6-latek nie wypowiada sz, ż, cz, dż,

Do logopedy warto iść także gdy:
Idź do logopedy zawsze gdy:
- wydaje ci się, że twoje dziecko cię nie rozumie lub nie słyszy
- niepokoi cię budowa narządów mowy dziecka
- dziecko dziwnie oddycha - np. oddycha tylko przez buzię
-dziecko ma problemy z przyjmowaniem pokarmów. Problemy te, w zależności od wieku dziecka mogą manifestować się jako trudności ze ssaniem, połykaniem, jedzeniem łyżeczką, piciem z kubeczka, gryzieniem, żuciem.

0 0

lilithbb

#5848144 Napisano: 10.04.2014 07:21:16
Można jeszcze zerknąć tutaj:
http://www.poradn...p?id=page&id2=32

Nie mówię oczywiście że już teraz powinna iść, ale musi dziecko obserwować, stymulować a nie machnąć ręką bo ma jeszcze czas.
0 0

kalisto1986

#5848148 Napisano: 10.04.2014 07:36:54
lilithb no właśnie zobaczy co napisała alice, a co Ty wkleiłaś ... jej córka ma rok i siedem miesięcy i buduje podstawowe słowa typu mama, tata, gdyby tego nie budowała to co innego.
0 0

dolly

#5848258 Napisano: 10.04.2014 12:16:36
lilithbb napisał(a):

I to jest właśnie największy MIT że z małym dzieckiem nie można chodzić do logopedy.
Do logopedy można iść już z rocznym dzieckiem.

Mozna, jezeli sa podstawy, a nie na wyrost.

lilithbb napisał(a):

Nie mówię oczywiście że już teraz powinna iść, ale musi dziecko obserwować, stymulować a nie machnąć ręką bo ma jeszcze czas.

I tu sie zgodze, ale to robi kazdy rodzic.

Czasami po prostu warto sie zastanowic przed napisaniem "lec do lekarza, bo ma to i tamto, a jeszcze moze i to i tamto"
Wiele juz bylo sytuacji, gdzie ktos pytal o rade, a dostawal tak drastyczne odpowiedzi, ze z pewnoscia mu to nie pomoglo, a wrecz pograzylo i jeszcze bardziej zdenerwowalo.
Zdaje sobie sprawe, ze te "dobre rady" nie sa po to by komus przyslowiowo "dowalic" tylko ostrzec, tylko po co tak od razu z grubej rury. I zeby nie bylo- nie jest to skierowane typowo do CIebie, tylko napisane do ogolu.
0 0

monika1985monik

#5848266 Napisano: 10.04.2014 12:19:52
Kurczę dla mnie to też nie potrzebne niepokojenie i nakręcanie przede wszystkim mamy.Przecież dziecko wykonuje polecenia jak mu się coś powie wie dokładnie co ma zrobić no ale jest jeszcze za małe by coś powiedzieć. Moim zdaniem, gdy dziecko ma 3 lata i widać że nie radzi sobie z mówieniem można iść do lekarza ale nie wcześniej. Przecież przez zwykłą obserwację dziecka widać np: czy słyszy czy nie.
0 0

monika1985monik

#5848267 Napisano: 10.04.2014 12:22:24
dolly A Ty jak zwykle wchodzisz mi w słowa emotka emotka
0 0

lilithbb

#5848280 Napisano: 10.04.2014 12:37:58
O to faktycznie ja jakimś cudem przeczytałam że ma 2 lata jak rok to nie ma się czym martwić - moja córeczka tez ma rok mówi:
nie ma, papa, co to, mama, nie działa

emotka emotka
0 0

#5848299 Napisano: 10.04.2014 13:06:12
Dziewczyny o co znowu te sprzeczki... emotka

Ja dziękuje za rady i informacje bo nad każda warto się zastanowić.
Co do słyszenia to Małgosia z pewnością słyszy i to czasem nawet za bardzo, szczególnie jak szeleści papierek od cukierka emotka
0 0

lilithbb

#5848305 Napisano: 10.04.2014 13:13:10
Ja się nie sprzeczam emotka
0 0

joan

#5848310 Napisano: 10.04.2014 13:23:22
lilithbb napisał(a):

O to faktycznie ja jakimś cudem przeczytałam że ma 2 lata jak rok to nie ma się czym martwić - moja córeczka tez ma rok mówi:
nie ma, papa, co to, mama, nie działa

emotka emotka

Wkrótce dojdzie: "Wygraj mi to!" emotka
0 0