Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
Gość: katrin22
Gość: allice
Katrin ja to wczoraj się tak czułam... masakra jakaś, miałam wrażenie, że jakby mnie ktoś popchnął to zaraz bym upadła i już się nie podniosła.
monika1985monik
Postów 1415
Data rejestracji 08.04.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Gość: katrin22
My wczoraj też byliśmy z 2h na dworze. Kuba siedział z godzinkę w piaskownicy, a ja zabrałam się za kończenie skalniaka,ale efekty jeszcze marne, jak to moja teściowa powiedziała "Nie okazały"
A dziś jeszcze czeka mnie załatwianie spraw urzędowych, bleeeh
lilithbb
Postów 380
Data rejestracji 07.10.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
lilithbb
Postów 380
Punkty karne 0
Konkursy dodane
W takim wypadku badania przesiewowe wychodzą dobrze.
Dziecko może tez nie słyszeć przez np niedrożny kanalik, czy tez przez migdały - dlatego zawsze warto zasięgnąć opinii lekarza (dobrego lekarza nie takiego co zbędzie wszystko machnięciem ręki)
Przecież lepiej zawsze mieć świadomość że robisz wszystko dla dziecka nawet jeśli jest zdrowe - niż potem żałować że się czegoś nie zrobiło.
stelka
Postów 451
Data rejestracji 25.07.2013
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Tak, niedosłuch jest badany u dzieci zaraz po porodzie.
dolly
Postów 8954
Data rejestracji 01.09.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
sorry Lilithbb, ale tym tokiem rozumowania, to powinnismy odwiedzic lekarzy wszystkich specjalnosci, bo moze cos sie dzieje a my nie wiemy. Przykro mi z powodu Twojego szkraba, ale uwazam, ze nie ma co przesadzac. Dodatkowo jezeli juz, to powinnas zaproponowac Allice wizyte u otolaryngologa a nie logopedy, przynajmniej w tym wieku.
lilithbb
Postów 380
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Do logopedy można iść już z rocznym dzieckiem.
TRzeba udac się do logopedy gdy dziecko:
* nie gaworzy,
* roczne nie wypowiada sylab,
* podejrzewamy, że nie rozumie naszych poleceń,
* 2-latek nie wypowiada prostych słów ( mama, baba, tata, dada... ),
* 3-latek nie buduje zdań,
* 4-latek formułuje jedynie zdania proste, równoważniki zdań, wypowiada
zaledwie proste słowa, zniekształca wyrazy,
* znacznie odstaje w rozwoju mowy od rówieśników, izoluje się, niechętnie
bawi się z dziećmi, jest odrzucane przez grupę z powodu gorzej
rozwijającej się
mowy,
* w wieku 4 lat nadal mówi niepłynnie, zacina sie, powtarza sylaby, nie może "
wydusić z siebie słowa",
* nawykowo oddycha buzią,
* podczas mówienia wsuwa język między przednie zęby,
* 4-latek nie wypowiada głosek k, g, l, ś, ź, ć, dź lub s, z, c, dz,
* 5-latek nie wypowiada l ( np. nadal zastępuje przez j ) albo nie wypowiada
r, s, z, c, dz, ś, ź, ć, dź, k, g, ą, ę,
* 6-latek nie wypowiada sz, ż, cz, dż,
Do logopedy warto iść także gdy:
Idź do logopedy zawsze gdy:
- wydaje ci się, że twoje dziecko cię nie rozumie lub nie słyszy
- niepokoi cię budowa narządów mowy dziecka
- dziecko dziwnie oddycha - np. oddycha tylko przez buzię
-dziecko ma problemy z przyjmowaniem pokarmów. Problemy te, w zależności od wieku dziecka mogą manifestować się jako trudności ze ssaniem, połykaniem, jedzeniem łyżeczką, piciem z kubeczka, gryzieniem, żuciem.
lilithbb
Postów 380
Punkty karne 0
Konkursy dodane
http://www.poradn...p?id=page&id2=32
Nie mówię oczywiście że już teraz powinna iść, ale musi dziecko obserwować, stymulować a nie machnąć ręką bo ma jeszcze czas.
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
kalisto1986
Postów 7986
Data rejestracji 13.01.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
dolly
Postów 8954
Data rejestracji 01.09.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Mozna, jezeli sa podstawy, a nie na wyrost.
I tu sie zgodze, ale to robi kazdy rodzic.
Czasami po prostu warto sie zastanowic przed napisaniem "lec do lekarza, bo ma to i tamto, a jeszcze moze i to i tamto"
Wiele juz bylo sytuacji, gdzie ktos pytal o rade, a dostawal tak drastyczne odpowiedzi, ze z pewnoscia mu to nie pomoglo, a wrecz pograzylo i jeszcze bardziej zdenerwowalo.
Zdaje sobie sprawe, ze te "dobre rady" nie sa po to by komus przyslowiowo "dowalic" tylko ostrzec, tylko po co tak od razu z grubej rury. I zeby nie bylo- nie jest to skierowane typowo do CIebie, tylko napisane do ogolu.
monika1985monik
Postów 1415
Punkty karne 0
Konkursy dodane
monika1985monik
Postów 1415
Punkty karne 0
Konkursy dodane
lilithbb
Postów 380
Punkty karne 0
Konkursy dodane
nie ma, papa, co to, mama, nie działa
Wypowiedź była edytowana 2 razy.
Ja dziękuje za rady i informacje bo nad każda warto się zastanowić.
Co do słyszenia to Małgosia z pewnością słyszy i to czasem nawet za bardzo, szczególnie jak szeleści papierek od cukierka
lilithbb
Postów 380
Punkty karne 0
Konkursy dodane
joan
Postów 18653
Data rejestracji 02.09.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane 8
Wkrótce dojdzie: "Wygraj mi to!"