Konkursowiczki w ciąży

Gość: katrin22

#5917051 Napisano: 14.09.2014 01:09:08
Tyle, że u nas był/ jest już minimalnie kaszel od miesiąca mokry przeważnie rano i wieczorem, który leczyłam przerożnymi syropkami, maściami itp. nic nie dawało, potem ten szelest w oskrzelach doszedł, ale też nie podałam antybiotyku, ale jak już dołączyła gorączka, która schodzi tylko po nurofenie...i ciągnie się od 3 dni, to przyznam- spanikowałam i podałam, z kaszlem jest poprawa, ale ta gorączka wrrrrrrrrr

0 0

kalisto1986

#5917052 Napisano: 14.09.2014 01:17:33
Antybiotyk to nie jest zło, po prostu trzeba uważać, żeby był podawany wtedy kiedy powinien. Przecież bez niego ani rusz przy niektórych chorobach emotka
Tylko, że dużo lekarzy zamiast pomyśleć, trzepnie antybiotyk i mają z głowy, zaraz następny i następny i tak w sezonie dziecko ma zaliczone kilka z rzędu i zaraz organizm przestaje na nie reagować i trzeba coraz to silniejsze emotka
0 0

madziamck

#5917069 Napisano: 14.09.2014 09:48:22
Co polecacie na ząbkowanie dla maluszka? Pierwszy ząbek wyszedł bez żadnych objawów. Ale teraz to dziąsła opuchły, wymioty i troche luźne kupki. Na ibufen dla dzieci reaguje odruchem wymiotnym. Mamy jeszcze żel kin baby ale chyba nie działa. Jestem już bezsilna. Widzę że dziecko tak cierpi a ja nie wiem co już mam robić. Nie chce jeść w dzien. W nocy jest lepiej bo je spokojnie ale dzien to koszmar jakiś
0 0

bridget

#5917074 Napisano: 14.09.2014 10:09:43
ja ostatnio kupiłam camille jak było zle i mam dentinox
0 0

Gość: katrin22

#5917086 Napisano: 14.09.2014 10:37:46
kalisto1986 napisał(a):

Antybiotyk to nie jest zło, po prostu trzeba uważać, żeby był podawany wtedy kiedy powinien. Przecież bez niego ani rusz przy niektórych chorobach emotka
Tylko, że dużo lekarzy zamiast pomyśleć, trzepnie antybiotyk i mają z głowy, zaraz następny i następny i tak w sezonie dziecko ma zaliczone kilka z rzędu i zaraz organizm przestaje na nie reagować i trzeba coraz to silniejsze emotka

Prawda. Ja na szczęście mam lekarkę, która antybiotyk przypisuje jak już nic nie działa, ale szkoda, że nie ma na miejscu labo co by sprawdziło czy np. w gardle są wirusy czy już bakterie..

U nas po 3 dniach już znaczna poprawa, to chyba antybiotyk trafiony, ale zobaczę za parę dni, bo to jakiś o przedłużonym działaniu.

madziamck to podaj czopek zamiast syropku. A z żeli to tylko Dentinox, łądnie się rozprowadza i milutko schładza emotka
0 0

kalisto1986

#5917088 Napisano: 14.09.2014 10:59:25
madziamck Może tak jak katrin piszę spróbuj czopek.
Nie pocieszę sie, ale u nas nic nie działało, a ząbkowanie Bartuś miał takie jakiego nikomu nie życzę emotka Zresztą jeszcze czekamy na 3 i chyba 5 i widzę, że znowu się zaczyna emotka
0 0

bridget

#5917301 Napisano: 14.09.2014 23:57:13
dziewczyny podpowiedzcie bo chyba nie mam siły i cierpliwosci do mojego pierwszaka, totalnie nie wychodza mu szlaczki,w ogole sie nie skupia, płacze nad nimi, siedze nad nim pokazuje, prowadze jego raczke, nawet jak jeden mu wyjdzie kolejnych 10 jest zle, w ogole nie pamieta jak miał zrobic i co mial zrobic, przyznam sie ze linijke szlaczkow robi czasem 3 godziny. Nie ma cierpliwosci, checi, jakiejkolwiek przyjemnosci z tego a ja juz nie umiem mu pomoc
0 0

Gość: size

#5917311 Napisano: 15.09.2014 01:09:39
bridget napisał(a):

dziewczyny podpowiedzcie bo chyba nie mam siły i cierpliwosci do mojego pierwszaka, totalnie nie wychodza mu szlaczki,w ogole sie nie skupia, płacze nad nimi, siedze nad nim pokazuje, prowadze jego raczke, nawet jak jeden mu wyjdzie kolejnych 10 jest zle, w ogole nie pamieta jak miał zrobic i co mial zrobic, przyznam sie ze linijke szlaczkow robi czasem 3 godziny. Nie ma cierpliwosci, checi, jakiejkolwiek przyjemnosci z tego a ja juz nie umiem mu pomoc

Dla Ciebie buźki i wieele cierpliwości emotka

Wg mnie:

- po pierwsze: udawaj, że temat nie jest numerem 1 i problemem. Mlody ma jakąś traume szlaczkowa, musi ją przetrawic
- Jak robicie rysunki czy inne prace - zaproponuj wspolne szlaczki - powiedz, ze teraz szkoła, większe wymagania, ale, że rozumiesz i chcesz razem z Nim pocwiczyć, ze sama nie jestes w tym temacie biegla itp. i ze Go rozumiesz. Zrob wiekszy szablon - szlaczek dla Ciebie i synka.
- Nie badź mądrzejsza, popełniaj blędy (małe) - niech Syn Cię poprawi, zapytaj czy tak ma byc itp.
- Pracujcie niedlugo - jak Mlody ma dość - koniec. Jutro. Pojutrze.
- Nie pospieszaj, nie dawaj uwag ze złością.
- Mow w trakcie o rzeczach w ktorych jest dobry - podkreslaj, jak bardzo sa ważne, ale wskazuj dyskretnie, że inne tez mają znaczenie (szlaczek opanowany-w szkole luzik)
-Mozesz tez wzmocnic czyms, w sensie nagrodą za czas i prace - ale to musi byc drobiazg (inaczej będzie zawsze pod gorkę potem)
- Chwal za postepy, nawet najmniejsze.

Tak uczyłam/uczę Olcię. I nie jest najgorzej emotka Tylko zaznaczam: przy niechęci dziecka niedługi czas pracy, euforia, wspólna praca by skądś zaczerpnąć i niestety dużo cierpliwości. My o dwoch miesiacach jakiejs anemii rysunkowej mamy odblokowanie. Czego i Wam życzę emotka

Ogólnie zalecam kontrolowany luz. I dyskretna pomoc. Ale i tak przynajmniej parę minut dziennie - niedlugo.
Dzieciak MUSI pracować reka, raz dziennie to taki maly standard. Możecie też robić te szlaczki inaczej - plastelina, kredą na tablicy. Nie moze się bac -nie bedzie chcial wspołpracowac.
0 0

bridget

#5917387 Napisano: 15.09.2014 11:00:46
dzieki size spróbuje z nim w ten sposób popracowac, ale przyznam sie ze nie mam cierpliwosci in awet na niego nakrzyczałam juz kilka razy, za co mam ogromne wyrzuty sumienia- zastanawiam sie, zreszta od jakiegos czasu czy on nie ma problemów z Integracja Sensoryczna, robiłam nawet test i w wielu aspektów mi sie pokrylo, moze wybiore sie na diagnoze.
0 0

dolly

#5917916 Napisano: 15.09.2014 23:19:52
Bactrim to nie antybiotyk

Size
, ale strzelilas porade emotka ale nie smieje sie tylko tak duuzo podpowiedzialas

Keiti, czy Ty nie masz za duzo czasu, na te baczne obserwowanie dziecka? emotka

Dziewczyny kojarzy gdzies ktoras jakąś promocje pampersowąemotka
0 0

Gość: bc14

#5917919 Napisano: 15.09.2014 23:31:29
netto nie wiem kiedy sie konczy .. mi rozm4 wyszedł po 0,55zl
0 0

bridget

#5917922 Napisano: 15.09.2014 23:37:21
dolly przestałam sie konkursowac to i czasu wiecej:P tego po nocce i za duzo mysle hehe, nie bede sie rozpisywać w tym aspekcie ale obserwacje to podstawa;)) szkoda ze ceny takich diagnoz przyprawiaja o zawał , nie liczac pozniejszych spotkan:P nic tylko przerzucic sie na chleb i wodę:)) znam wielu rodziców którzy z takiej diagnozy skorzystali z korzyscia dla dziecka;)
mozna poczytac http://www.integr...tegracja_sensoryczna kiedys robiłam test ze stronki własnie

zaburzenia IS ma wiele dzieci odbija sie to chociazby na grafomotoryce, np Wiktor ma zaburzenia jeszcze dotykowe, nie lubi jak sie go dotyka,codziennie mowi ze mama ktos mnie dotknal plecakiem, albo ze on przypadkiem dotknał kogos/czegos, do tego nie umie sie koncentrować , skupiac uwagi i jest bardzo impulsywny, niecierpliwy, szybko sie nudzi- nigdy nie przepadal za zabawami ruchowymi, jest w nich bardzo ostrozny, wrecz zachowawczy, do tego nie zawsze panuje nad tonem glosu, manualne rzeczy nigdy nie były jego konikiem, do tego te histerie na tle burzy, ale dziecko mi dojrzewa i sie zmienia, wiec podejrzewam ze z wiekszosci wyrosnie niebawem:)). Staram sie go stymulowac bo i próbowalismy z piłka nozna i akrobatyka ( nacisk na skakanie na trampolinie i zabawy ruchowe ) i zrobił bardzo duze postepy koordynacyjne.

IS to nie jest nic złego, niektórzy tak naprawde nie wiedza co to jest:)a chodzi o stymulacje zmyslow poprzez odpowiednio dobraną zabawę, etc.

Przykład z wczoraj rysował szlaczek taka literka O na gorze z takim "czyms" ( jeden szlaczek cwiczylismy ponad 2h - a i tak niewielki postep), literki te miały sie ze soba laczyć ( czyli miały byc rysowane na zasadzie nieodrywania reki) to czasem zapominał to "cos" albo rysował z innej strony, literke O prosiłam by rysował od góry, przeciwnie do kierunku wskazówek zegara - a i tak za kazdm razem robi to po swojemu i wychodzi mu z O - stozek:), zdarzyło sie ze narysował literke "I" bo zapomniał ze miał rysowac O, jak ma sam siedziec przy szlaczach nie zrobi nic. Zauwazyłam, ze w ogole nie korzysta z przykładu, nie wzoruje sie na nim.
0 0

kalisto1986

#5917924 Napisano: 15.09.2014 23:43:31
dolly kaufland emotka
keiti luzik kobieto, bo przy literkach oszalejesz emotka emotka Jak mnie te kulfony tfu znaczy literki dobijają, to Ty ze swoim podejściem nerwosol nałogowy byś musiała pić emotka
U mnie nic nie pomagało, jeszcze ślaczki pal licho, ale literki to tragedia byłą ... Może mało wychowawczo, ale skutecznie ... emotka Mieliśmy dodatkowy zeszyt w którym Domiś musiał ćwiczyć. Czasem linijkę, czasem dwie, ale jak coś przegiął to więcej, sam później złośliwie mówił, że ma zeszyt kar emotka
Tak jak pisałam może mało wychowawcze, ale skuteczne i teraz pisze o wiele lepiej (nie to,żeby było ładnie)
Ale przede wszystkim jak widziałam,że robił na odwal to nie machałam ręką tylko kazalam poprawiać

Dziewczyny co sądzicie o butach antylopa ? Wynalazłam fajne na allegro i w dobrej cenie i nie wiem, jeszcze bartki są ładne, ale jakoś mam uraz do nich. Muszę wybrać się na macanko w stacjonarnych sklepach emotka
0 0

bridget

#5917929 Napisano: 15.09.2014 23:53:14
Kali nie chce myslec co bedzie pozniej:)) , jednak gdy nerw mnie bierze staram sie policzyc do 10 i zniknac z pola widzenia;)) pomaga tez głeboki oddech:)))
0 0

kalisto1986

#5917933 Napisano: 16.09.2014 00:06:43
emotka Później będzie tylko gorzej emotka
Masz coś zadane ?
Nieee
Godzina 21 praktycznie śpi, nagle zryw na nogi, mamoooo jednak mam emotka

Chociaż teraz cwaniak odrabia większość na przerwie emotka

"Bo wtedy mam wolne w domu" emotka
0 0

bridget

#5917936 Napisano: 16.09.2014 00:18:46
Kali postaram sie cos poszukac na aukcje dla Marysi, ale nie wiem jak je rozkrecic- by był odzew wiekszy, chociazby jak u Antosia. Kurcze majac takiego malucha i jak czytam te informacje o Antosiu i tego co sie dzieje kazdego dnia to...... emotka . Wiem, ze nadzieja umiera ostatnia, ale czasu co raz mniej rokowania, co raz gorsze , a kliniki milczą...
0 0

dolly

#5917937 Napisano: 16.09.2014 00:37:08
Oooo dziekuję, ale ani Kaufa ani netto u mnie niet emotka

Keiti lookne sobie na te stronke, ale jak czytam co piszecie o tych literkach i szlaczkach to wlos mi sie jezy... u mojego nie zauwazylam takich problemow choc literke C czasami odwrotnie napisze emotka

Edith: zrobilam test dla swojego zboja emotka smialam sie ze ruch mu wyjdzie ponad granice ryzyka, ale okazuje sie ze nawet granica normy jest wyzej emotka takze u nas ok wyglada
0 0

kalisto1986

#5918005 Napisano: 16.09.2014 10:04:30
Keiti Niestety straszne, że tyle dzieci musi walczyć.Co do Antosia niestety nie chcę być okrutna, ale nie wiem czy znajdzie się klinika emotka Tam wszystko jest zbyt zaawansowane emotka

Rozkręcić jak Antosia akcję będzie ciężko, to jest pierwszy bazarek na którym widzę, aż taki ruch i ceny. Ale już powolutku całe szczęście rusza. Najgorzej, że mamy czas do grudnia. Ale tutaj rodzice są w pełnej mobilizacji i piszą gdzie się da.

Dolly Ja to się dziwię, że tak ładnie rysuje a litery jak kulfony emotka Tylko zauważyłam, że on chyba będzie bardziej za ścisłymi przedmiotami. Matematyke chwyta migiem i to ponad program, w zerówce wygrał ligę prymusów właśnie z matematyki. No i chyba zapiszemy go na angielski,chociaż chciałam jeszcze poczekać. Ostatnio przyszedł ze szkoły i stwierdził, że Pani z angielskiego strasznie nudne rzeczy daje, wszystko łatwe jak dla DZIECI emotka A Pani idzie wg programu w książkach
0 0

beniaminowa

#5918013 Napisano: 16.09.2014 10:11:36
kalisto1986 napisał(a):

Dziewczyny co sądzicie o butach antylopa ? Wynalazłam fajne na allegro i w dobrej cenie i nie wiem, jeszcze bartki są ładne, ale jakoś mam uraz do nich. Muszę wybrać się na macanko w stacjonarnych sklepach emotka

Mam Antylopy (znaczy dziecko moje ma) i jestem zadowolona. Dobrze trzymają stopę i nawet się tak szybko nie niszczą. Na Bartka raczej się nie skuszę emotka
0 0

kalisto1986

#5918024 Napisano: 16.09.2014 10:30:44
No właśnie też nie lubię Bartków, ale podobają mi się w tym roku i dla Domisia i dla Bartusia, ale pewnie się nie zdecyduje, bo to cholerstwo sztywne jak diabli zazwyczaj. Chociaż Antylopy bardziej, ale nie wiem czy są gdzieś u nas stacjonarnie, żeby pomacać i przymierzyć
0 0