Konkursowiczki w ciąży

Gość: rachel

#5164503 Napisano: 28.04.2012 10:06:32
katrin22 napisał(a):

Dodam, że bida ma ciągle katar, wyciągam i wyciągam i to ciągle jest...
Dałamw czoraj 5 kropelek Zyrtec'u oby pomogło, dziś męża wysłałąm do apteki po jakieś robione kropelki do nosa.
Lekarka powiedziała, że jak on taki malutki, a już alergik to co będzie dalej emotka
Powiedzcie, czy taka alergia już coś przesądza?
Mam wielką nadzieję, że nie....

Wydaje mi się, że nie. Siostra miała malucha który przy wprowadzaniu różnego rodzaju żywności do jadłospisu miał masę uczuleń na różne pokarmy. Musiała mocno kontrolowac i ograniczać. A teraz chłopak ma 11 lat i je wszystko jak leci. No i nie choruje jakoś specjalne często, wiec wydaje mi się że to jeszcze może się unormwać.
0 0

kinga1

#5164504 Napisano: 28.04.2012 10:11:48
rachel napisał(a):

Ja wczoraj ze stresu zabrałam małą do przychodni. Okazało się że wbrew wszystkim poradnikom dla rodziców po mleku matki też musi się dziecku odbić. Ja we wszystkich ksiązkach i w szpitalu słyszałam, że po pokarmie naturlanym nie musi się dziecka trzy mać do odbicia. W sumie jednak ją trzymałam ale w pozycji półpionowej a nie pionowej i to był problem. Do tego mała dostała pleśniawki które powodowały że nie mogła jeść. Qrde cieszę się ze poszłam do tej przychodni bo wizte miałyśmy na środę i mała by się wymęczyła do tego czasu. Jak wróciłyśmy do domu i usiadłam z nią tak jak pokazała pani doktor to od razu odbicie i kupa. A dzisaj znów ładnie noc przespana. Spała 6,5 godziny potem karmienie i znów 4 godzny. Mam nadzieję że teraz już będzie dobrze chociaz jeszcze ją te pleśniawki bolą.

A swoją drogą co podawałyśmcie na pleśniawki jeśli były? Ja wczoraj zapomniałam zabrać z przychodni recepty. W sensie wszystkie dokumenty oddała mi pani doktor w ksiązece i zapomniała włożyć. Poszłam wiec do apteki i dostałam apftin (nie wiem czy tak się to pisze) ale wiem że ona mówiła o jakimś preparacie na o, a w aptece nie mieli. Słyszałyście może o czymś takim?

Tak ja zawsze stosuje przy pleśniawkach właśnie Aphtin,jest bardzo skuteczny,trzeba go niestety wcierać gazikiem co jest dość bolesne.
0 0

benasia

#5164523 Napisano: 28.04.2012 10:41:38
a my wczoraj wypakowaliśmy spacerówkę i mały teraz siedzi sobie i się trzyma i obgryza ją a mianowicie rączke do trzymania emotka
wrócilismy razem z zakupów - kupiliśmy dla tatusia tort -piękny jak na wesele emotka
teraz szybko muszę posprzątać i sałatki robic na wieczór na ta imprezkę urodzinową emotka
0 0

agusia147

#5164545 Napisano: 28.04.2012 11:07:16
My mamy spacerówkę co się rozkłada, więc nasz mały łapie słońce na leżąco emotka W tej gondoli musiało mu być mega gorąco. A i spacerówka się lepiej do auta mieści.
0 0

benasia

#5164568 Napisano: 28.04.2012 11:36:22
tylko że maluszków nie można wystawiać na slońce - ja smaruję małego 30 UV mineralnym dla niemowląt przed wyjsciem a na dworze parasolka tak żeby w ogóle nie świeciło słońce na Mikusia.
A teraz mały ćwiczy na podłodze obroty emotka
0 0

Gość: dianek

#5164632 Napisano: 28.04.2012 01:45:30
katrin jeśli młody jest teraz alergikiem to nie znaczy, że będzie nim później
moja siostra miała alergie na różne rzeczy do 3 roku życia, później zaczęło przechodzić, teraz ma 8 lat i zero uczuleń emotka

0 0

fryteczka

#5164676 Napisano: 28.04.2012 02:41:57
co do Aphtin to napisze tak - skuteczny ale od jakiegos czasu zaleca sie go od 1 roku - patrz ulotka , kiedys nie bylo tego zapisu , teraz jest... moze spróbuj inne metody na plesniawki ?
0 0

agusia147

#5164696 Napisano: 28.04.2012 03:05:14
fryteczka napisał(a):

co do Aphtin to napisze tak - skuteczny ale od jakiegos czasu zaleca sie go od 1 roku - patrz ulotka , kiedys nie bylo tego zapisu , teraz jest... moze spróbuj inne metody na plesniawki ?

Słyszałam, że pleśniawki znikają jak się posmaruje je moczem dziecka, z tym, że ja tego nie sprawdzałam...
0 0

jola29k

#5164716 Napisano: 28.04.2012 03:31:12
agusia147 napisał(a):

fryteczka napisał(a):

Słyszałam, że pleśniawki znikają jak się posmaruje je moczem dziecka, z tym, że ja tego nie sprawdzałam...

lekarka mi powiedziała ze na plesniawki dobra jest witamina c przepołowic tabletkę i posmarować język odczyn kwaśny i nie ma pleśniawek
0 0

#5164754 Napisano: 28.04.2012 04:28:08
u nas pleśniawki zawsze się smarowało roztworem sody oczyszczonej (tej spożywczej) - schodziły bardzo szybko, niestety nie wiem jakie były proporcje roztworu
0 0

grazia1981

#5164807 Napisano: 28.04.2012 05:44:26
A swoją drogą co podawałyśmcie na pleśniawki jeśli były? Ja wczoraj zapomniałam zabrać z przychodni recepty. W sensie wszystkie dokumenty oddała mi pani doktor w ksiązece i zapomniała włożyć. Poszłam wiec do apteki i dostałam apftin (nie wiem czy tak się to pisze) ale wiem że ona mówiła o jakimś preparacie na o, a w aptece nie mieli. Słyszałyście może o czymś takim?
Mi raz lekarka na pleśniawki przepisała nystatyne ale tylko na recepte,a aftin też miałam i przeszło
0 0

fryteczka

#5164814 Napisano: 28.04.2012 05:52:01
a jestes pewna,ze na o ?
0 0

beniaminowa

#5164825 Napisano: 28.04.2012 05:56:38
Na ulotce Aphtinu faktycznie jest napisane że od roku, ale w aptece mówią że można i lekarz też mi powiedział że można. U pierwszego miałam Nystatynę (ale to podobno z antybiotykiem emotka ) a u drugiego roztwór gancjany (można kupić a aptece bez recepty - tylko musi być na wodzie a nie na spirytusie!) i pleśniawki szybko zeszły. A i lekarz powiedział że po Aphtinie pleśniawki lubią wracać emotka
0 0

fryteczka

#5164844 Napisano: 28.04.2012 06:14:36
grazia...jeszcze kiepska ze mnie farmaceutka ale moze chodzi o octenisept ?
0 0

#5164868 Napisano: 28.04.2012 06:30:35
octenisept też można na pleśniawki stosować - podobno nieźle działa

0 0

Gość: rachel

#5164889 Napisano: 28.04.2012 06:54:49
Wydaje mi się że na o, no ale nie pamiętam niestety. Na razie wycieram jedną kropelką tego apthinu 3 razy dziennie. Jest lepiej bo małej wraca apetyt, chociaz jeszcze są miejsca do których staram się docierać (cieżko tak palcem pędzlować)

Octenisept mamy właśnie na pępek i tu sprawdził się świetnie, muszę poczytać ulotkę jak się podaje ale chyba na razie zostanę przy jednym i zobaczymy jak będzie.

Dzisiaj byłyśmy 2gi raz na spacerze. Qrde dziewczyny jak cudownie jest wyjść na dwór. Po 2 tyg siedzenia w domu i szpitalu.
0 0

fryteczka

#5164892 Napisano: 28.04.2012 06:58:11
on jest do dezynfekcji blon skóry i blon sluzowych...
z ulotki pewnie wyczytasz - - do dezynfekcji jamy ustnej np. afty, resekcja zęba.
0 0

icotynato

#5164897 Napisano: 28.04.2012 07:06:01
grazia1981 napisał(a):

Mi raz lekarka na pleśniawki przepisała nystatyne ale tylko na recepte,a aftin też miałam i przeszło

U Nas nie było pleśniawek (dziecko było karmione tylko piersia ) ale dam Wam jedną radę po każdym karmieniu trzeba podawać wit. C w kroplece, tylko niech Wam lekarz powie ile kropel bo ja nie pamietam-dawno temu to było
emotka emotka
0 0

Gość: katrin22

#5164936 Napisano: 28.04.2012 07:40:31
dianek mam nadzieję, że to nie alergia, a jak tak, to minie. Dziś było lepiej, na dworze byliśmy i Kuba fajnie oddychał.

Kurcze muszę kupić jhutro jakiś kremik na słonko, jaki polecacie???

Co do pleśniawek to Kubuś miał, a ja myślałam, że to osad z mleka, nic nie robiłam i zeszło, a drugim razem miał biały język, ale tak lekko i też myślałam, że to pleśniawki i smarowałam tym Aphtinem i czyściłam języczek mokrą pieluszką zamoczoną w herbatce rumiankowej.
Biały osad znikł jak tylko Kubuś zaczął pić soczek jabłkowy emotka
Można zakwasić wit C emotka
0 0

benasia

#5164956 Napisano: 28.04.2012 08:06:21
katrin jesli chcesz kupić na słońce to pamiętaj że dzieci do 1 roku mogą wyłacznie używać filtra mineralnego. musisz poczytać ulotke - my mamy Nivea Baby 30UV - bo jest od 3 miesiąca i ma mineralny filtr, a inne mają zwykły i sa od 1 lub 3 lat.

A co do pleśniawek - to Mikolaj na szczęscie nia miał.
0 0