Konkursowiczki w ciąży

benasia

#5162251 Napisano: 26.04.2012 10:47:42
u nas w słońcu 28 stopni ale tez wieje...
0 0

beniaminowa

#5162276 Napisano: 26.04.2012 11:05:09
benasia napisał(a):

beniaminowa napisał(a):

Ja mojemu ubieram body z dł. rękawem i na to wiatrówkę (u nas bardzo wieje) ale z krótkim rękawkiem to mi zimno emotka

tylko body? emotka i od razu kurtkę? emotka

Tak emotka Tylko pisałam o Beniu a on sam biega (a jak jest chłodnawo to mu koszulkę z długim rękawem na body zakładam a pod spodnie rajtuzki) emotka A Adusiowi dziś (bo jest cieplutko) ubrałam pajaca i na to pajac z polaru i cienki kocyk. I się zastanawiam czy nie za grubo emotka
0 0

benasia

#5162286 Napisano: 26.04.2012 11:09:34
moj ma w domu teraz a jest chłodniej niz na dworze body kr. rekaw, cienka koszulka i rajtuzki i skarpety - niby jest mu ok a z racji szczepienia lepiej jak jest chłodniej, a na dwor zastanawiam sie czy nie zalozyc mu kamizelke goralska paputy i albo krotkie spodnie na rajtuzki albo dlugie.... emotka
0 0

Gość: agasiam

#5162287 Napisano: 26.04.2012 11:09:48

my nie szczepilismy - najgroźniejsze jest dla dzieci do 6 miesiecy a mały dziś ma 6 mies.
benasia a nam pediatra mówiła że szczepić trzeba do 6 mc a rotawirus groźny jest dla dzieci do 2-5 roku życia. Dziecko do 2 roku życia zarażone rotawirusem praktycznie zawsze jest hospitalizowane. szczepienie-pneumokoki też nas czekają ale rozkadamy szczepienia w czasie, wiec dopiero po rota.
0 0

beniaminowa

#5162312 Napisano: 26.04.2012 11:24:49
U nas mówią że na te dodatkowe szczepionki warto się skusić jak się oddaje dziecko do żłobka a tak to nie polecają emotka Ja pierwszego nie szczepiłam i drugiego jak na razie też nie planuję...
Benasia ja bym ubrała długie spodnie i tą góralską kamizelkę emotka Ale widziałam dziś dzieciaczki w samych rajtuzkach emotka
I zawsze ubieram czapki moim chłopakom... Starszy łapie zapalenia uszu także wolę chuchać na zimne...
0 0

Gość: grusia

#5162316 Napisano: 26.04.2012 11:26:24
My na rota nie szczepilismy - tak dla informacji to wlasciwie kazda biegunka,czy tzw grypa zoladkowa/ jelitowka jest wywolana przez jakis szczep rota emotka .Tak na prawde to kazda biegunka powinna byc nazywana rotawirusowa.Szczepionka nie chroni przed wszytskimi szczepami.U mnie w rodzinie jest nie jeden przypadek zachorowania i hospitalizacji pomimo szczepienia.Moj syn mial dwa razy silna biegunke ( czy spowodowana wlasnie rota - nie wiem )- ani razu nie byl przez to hospitalizowany - tak na prawde szybka reakcja i madre postepowanie daje bardzo wiele. Podobno jak si epuszcza malucha do zlobka to mozna szczepic ale tak nie ma wiekszej potrzeby.No i oczywiscie pilnowanie by nikt chory nie mial kontaktu z dzieckiem bo rota to nie tylko brudne rece itd, ale przenosi sie rowniez droga kropelkowa.

Swoja droga skoro ta szczepionka niby taka cud miod i orzeszki i ratuje zycie to dlaczego moga miec do niej dostep tylko Ci zamozniejsi?
0 0

kinga1

#5162329 Napisano: 26.04.2012 11:30:56
ja wam powiem że nie szczepiłam mojego dziecka ale tylko dlatego że jak była malutka nikt mi o niej nie wspomniał a teraz z perspektywy czasu załuje ponieważ juz dwukrotnie byłyśmy w szpitalu z powodu rota wirusa i było koszmarnie.Drugie dziecko zaszczepie choc złapie wirusa może przejdzie go łagodniej
0 0

benasia

#5162501 Napisano: 26.04.2012 01:15:15
beniaminowa czapkę to zawsze zakładam i do tego apaszkę.

A co do szczepień to mi lekarz mówił że nie ma potrzeby zreszta do żłobka oddawac dziecka nie będę.
Najważniejsze podobno są szczepionki na pneumokoki bo powikłania moga być straszne więc na to lepiej zaszczepić.

Co do cud miód - to już jest tak że najbardziej narażone dzieci mają ją za darmo (wczęśniaki i te dzieci z niską masą urodzeniową), a ma byc tak nie wiem czy nie od przyszłego roku że wszystkie dzieci mają być obowiązkowo szczepione na pneumokoki - tak mi mówili w służbie zdrowia, więc jednak potrzebna jest taka szczepionka i będzie dostępna i dla biednych i dla bogatych - zresztą gdyby Mikołaj nie dostał za darmo to i tak bym mu zafundowała chociąz nie uważam się za bogata ponieważ wolę dbać o dobro dziecka i na cele tego typu składałam już pieniądze przed urodzeniem się małego...
0 0

beniaminowa

#5162556 Napisano: 26.04.2012 01:41:03
http://www.joemon...iec_ciezarna_kobiete i humor mi się poprawił emotka
0 0

#5162573 Napisano: 26.04.2012 01:49:05
benasia napisał(a):

Co do cud miód - to już jest tak że najbardziej narażone dzieci mają ją za darmo (wczęśniaki i te dzieci z niską masą urodzeniową), a ma byc tak nie wiem czy nie od przyszłego roku że wszystkie dzieci mają być obowiązkowo szczepione na pneumokoki - tak mi mówili w służbie zdrowia, więc jednak potrzebna jest taka szczepionka i będzie dostępna i dla biednych i dla bogatych

Ale ja pisalam o szczepieniu na rota a nie na pneumokoki .

benasia napisał(a):

zresztą gdyby Mikołaj nie dostał za darmo to i tak bym mu zafundowała chociąz nie uważam się za bogata ponieważ wolę dbać o dobro dziecka i na cele tego typu składałam już pieniądze przed urodzeniem się małego...

Ta wypowiedz moze sugerowac iz mamy ktore nie szczepia na penumo nie dbaja o dobro dziecka emotka
0 0

benasia

#5162780 Napisano: 26.04.2012 04:06:19
nie sugerowałam nic takiego, tylko ty pisałas ze nie stać biednych, a ja siebie za bogata nie uwazam a mimo to oszczedzałam bo dla mnie to bylo wazne by dziecko zaszczepic.
ale nie kazdy musi szczepić wszystko zależy od rodziców.
0 0

Gość: kolastynka

#5162827 Napisano: 26.04.2012 04:49:55
grusia napisał(a):

My na rota nie szczepilismy - tak dla informacji to wlasciwie kazda biegunka,czy tzw grypa zoladkowa/ jelitowka jest wywolana przez jakis szczep rota emotka .Tak na prawde to kazda biegunka powinna byc nazywana rotawirusowa.Szczepionka nie chroni przed wszytskimi szczepami.U mnie w rodzinie jest nie jeden przypadek zachorowania i hospitalizacji pomimo szczepienia.Moj syn mial dwa razy silna biegunke ( czy spowodowana wlasnie rota - nie wiem )- ani razu nie byl przez to hospitalizowany - tak na prawde szybka reakcja i madre postepowanie daje bardzo wiele. Podobno jak si epuszcza malucha do zlobka to mozna szczepic ale tak nie ma wiekszej potrzeby.No i oczywiscie pilnowanie by nikt chory nie mial kontaktu z dzieckiem bo rota to nie tylko brudne rece itd, ale przenosi sie rowniez droga kropelkowa.

Swoja droga skoro ta szczepionka niby taka cud miod i orzeszki i ratuje zycie to dlaczego moga miec do niej dostep tylko Ci zamozniejsi?

Popieram. Jak córcia miała zapalenie płuc i byłyśmy w szpitalu, to mniej więcej połowa dzieci hospitalizowanych z powodu rota była szczepiona, więc reguły nie ma. Moje dzieci przechodziły rota już kilka razy i nigdy nie byliśmy w szpitalu. Nasza pediatra powiedziała, że lepiej te pieniążki zainwestować w szczepionkę przeciwko rakowi szyjki macicy dla córci jak już będzie w tym wieku.
0 0

#5162925 Napisano: 26.04.2012 06:10:05
benasia napisał(a):

nie sugerowałam nic takiego, tylko ty pisałas ze nie stać biednych, a ja siebie za bogata nie uwazam a mimo to oszczedzałam bo dla mnie to bylo wazne by dziecko zaszczepic.

Za biedna tez nie emotka Ja pisze tu o na prawde ubogich osobach emotka ktore musza zyc od 1 do 1, ktore musza sobie wielu rzeczy odmawiac, ktorych nie stac na firmowe pieluszki czy zabawki dla dziecka, na wyjazd weekendowy poza miasto, samochod - oni czesto maja niewiele na to by godnie zyc a co dopiero by odkladac, tacy ludzie tez przecez maja dzieci .
0 0

efelinkaaa

#5162931 Napisano: 26.04.2012 06:16:53
grusia napisał(a):

benasia napisał(a):

Za biedna tez nie emotka Ja pisze tu o na prawde ubogich osobach emotka ktore musza zyc od 1 do 1, ktore musza sobie wielu rzeczy odmawiac, ktorych nie stac na firmowe pieluszki czy zabawki dla dziecka, na wyjazd weekendowy poza miasto, samochod - oni czesto maja niewiele na to by godnie zyc a co dopiero by odkladac, tacy ludzie tez przecez maja dzieci .

niestety, państwo gra na uczuciach rodziców. Nie szczepisz płatnymi - czuj się gorszy. My nawet w książeczce zdrowia mieliśmy zalecenia: zaszczepić szczepionką skojarzoną.
Wybrałam bezpłatne.. do dziś pamiętam słowa pielęgniarki skoro pani chce kłuć tyle razy dziecko, to pani wybór. Poczułam się okropnie.
Synek w ogóle nie pamięta szczepień, po żadnej nie chorował, a gorączka wystąpiła tylko po tej błonnica-tężec-krztusiec, chociaż nie wiem czy to po tej, bo w tym samym czasie szczepiliśmy na pneumokoki..
Ogólnie, wkurza mnie to granie na uczuciach, wszystkie dzieci powinny być równo traktowane, tak jak to ma miejsce w innych krajach emotka

0 0

fryteczka

#5162947 Napisano: 26.04.2012 06:26:59
jak to mówiła moja wykładowczyni : szczepionki dodatkowe są drogie więc niech się bogaci zaszczepią zeby biedni nie chorowali .. cóż , taka jest prawda. Nie każdego stać na taki wydatek , szkoda,że tak ważna szczepionka jak rota to taki wydatek.
0 0

Gość: katrin22

#5162976 Napisano: 26.04.2012 06:45:35
Moja lekarka powiedziała, że jeśli moje dziecko nie będzie uczęszczało do żłobka i nie będzie stykało się z innymi dziećmi to nie ma potrzeby szczepić na rotawirusy.
My mamy styczność tylko z moją 2 letnią bratanicą (zaszczepioną na rota).
Co innego na pneumokoki, one są wszędzie, dom nie chroni przed zarażeniem. Do kiedy można szczepić na pneumo???
0 0

sonata

#5162999 Napisano: 26.04.2012 06:55:56
Przeciw pneumokokom można szczepić już niedługo po urodzeniu. Na pewno można w 6 tygodniu, tak jak podstawowe szczepionki.
0 0

benasia

#5163002 Napisano: 26.04.2012 06:56:57
ja też normalną szczepię synka i tez pielęgniarka polecała skojarzoną...
A co do szczepień to ja tak jak katrin uwazam ze nie było sensu bo moj lekarz tez mi mowil ze najbardziej niebezpieczne jest dla dzieci do 6m., a poza tym jak się dziecka nie daje to żłobka to nie trzeba. Ponadto mówił ze ta szczepionka na rotawirusy działa tylko kilka miesięcy więc jak niemowlaka się szczepi to chyba dziala do 6 mies.

A pneumokoki wg mnie są gorszą chorobą - mnie też nie stać na wiele rzeczy ale ile mogłam zaoszczędziłam - czy coś sprzedalam, czy z chorobowego czy innych po to by dziecko zaszczepić - ale mieliśmy za darmo pneumokoki.
Gdyby było trzeba zaszczepiłabym i na rotawirusy ale lekarz mnie przekonał że nie ma potrzeby...
0 0

benasia

#5163004 Napisano: 26.04.2012 06:57:55
sonata napisał(a):

Przeciw pneumokokom można szczepić już niedługo po urodzeniu. Na pewno można w 6 tygodniu, tak jak podstawowe szczepionki.

tak my mieliśmy łacznie z podstawowymi.
0 0

Gość: katrin22

#5163014 Napisano: 26.04.2012 07:02:56
Nam jeszcze zostało na żółtaczkę i rok spokoju...no i chyba te pneumokoki.
0 0