Konkursowiczki w ciąży

Gość: emilka1705

#5284406 Napisano: 13.07.2012 12:17:43
Asia moja Emi też wyciągala do wszystkiego lewą rączkę (nawet częściej nią jadła). Teraz jest praworęczna, a lewa poszła w odstawkę.
0 0

benasia

#5284451 Napisano: 13.07.2012 12:44:40
no to dobrze bo u nas w rodzinie generalnie praworeczni -jedynie siostrzeniec jeden leworeczny, a moja siostra (inna nie ta od siostrzenca) - podobno gdy była mała była leworeczna a nasza mama ja przestawiła na prawą.
Wiem, że nie powinno sie przestawiac dziecka ale wolalabym żeby sam był praworeczny...
Poki co obserwuje że chetniej robi lewą rączką aczkolwiek prawą również się posługuje - zreszta chyba na tym etapie dzieci sa obureczni bo mój przekłada z 1 do drugiej.
0 0

Gość: grusia

#5284462 Napisano: 13.07.2012 12:49:02
Dzieci w wieku naszych pociech maja prawo uzywac obu rak emotka U nas tez gdy cos malej podajemy to czesto siega lewa ręka emotka Leworecznosc mozna stwierdzic chyba dopiero po 2 czy 3 roku zycia.
Dzis leworeczni maja duzo latwiej - mam kolezanke ktora wszystko lewa reka robi ,ma nawet specjalne noze, obieraczki czy nozyczki dla leworecznych emotka i zyje normalnie emotka

Wieksze klopoty w szkole np z nauka czy koncentracja od leworecznych moga miec dzieci ktore nie raczkowały.
0 0

benasia

#5284474 Napisano: 13.07.2012 12:52:20
no tylko czy dziecko raczkuje czy nie to tez indywidualna sprawa ponieważ niektóre dzieci w ogóle nie raczkuja i chodza, inne najpierw raczkuja a potem chodza a jeszcze inne najpierw chodza a potem raczkuja. Wszystko zależy od dziecka, a i lekarz mówił że nawet dzieci niekoniecznie muszą raczkować, a nawet siadać same bo mogą od razu wstawać...
co prawda mój siedzi i wstaje ale raczkowanie może przejść lub nie - wszystki zależy od dziecka.
0 0

#5284483 Napisano: 13.07.2012 12:57:02
Benasia to nie kalectwo emotka , przeciez to nic zlego jezeli sie okaze ze Mikołaj jest leworecznym. Ta kolezanka nie ma zadnych problemow, pisze bardzo ładnie , uzywa przyborow dla leworecznych, ba ze 2 lata temu dostala od nas na urodziny m.in zestaw do manicure dla leworecznych emotka
0 0

#5284485 Napisano: 13.07.2012 12:58:52
benasia napisał(a):

no tylko czy dziecko raczkuje czy nie to tez indywidualna sprawa ponieważ niektóre dzieci w ogóle nie raczkuja i chodza, inne najpierw raczkuja a potem chodza a jeszcze inne najpierw chodza a potem raczkuja. Wszystko zależy od dziecka, a i lekarz mówił że nawet dzieci niekoniecznie muszą raczkować, a nawet siadać same bo mogą od razu wstawać...
co prawda mój siedzi i wstaje ale raczkowanie może przejść lub nie - wszystki zależy od dziecka.

Chodzi o to by wogole raczkowało a nie o to w jakiej kolejnosci to zrobi.Poczytaj jak wazne jest by dziecko raczkowało.I tak jak mozna dziecko przestawic z leworecznosci tak mozna dziecko nauczyc raczkowania emotka .
0 0

benasia

#5284487 Napisano: 13.07.2012 01:00:27
no wiem grusia ale leworeczni mają trudniej. Nie zawsze się dostaja dla leworecznych specjalne przybory czy coś. Nie chce by potem mial problemy.
Zreszta mam nadzieje ze jeszcze sie ustabilizuje i potem okaze sie którą rączką będzie lepiej władał emotka
0 0

benasia

#5284490 Napisano: 13.07.2012 01:02:58
wiem że jest ważne raczkowanie ale nie można zmusić dziecka do tego... Zreszta nie wiem jak. Metody ustawianie coś w zasięgu ręki czy troszkę dalej nie skutkują za dużo bo pełza i sie wyciąga ale nie raczkuje jeszcze. Kwestia jest taka że pewnie musi poczekać jeszcze i wzmocnić rączki bo na kolanach wstanie ale rączki jeszcze słabe.
0 0

#5284491 Napisano: 13.07.2012 01:03:05
Benasia w necie jest gro sklepów dla nich emotka http://www.leworeczni.pl/ to jeden z nich. To nie te czasy by tacy ludzie byli tepieni, mieli trudniej w szkole itd emotka Troszke demonizujesz chyba emotka
0 0

#5284492 Napisano: 13.07.2012 01:04:09
benasia napisał(a):

wiem że jest ważne raczkowanie ale nie można zmusić dziecka do tego... Zreszta nie wiem jak. Metody ustawianie coś w zasięgu ręki czy troszkę dalej nie skutkują za dużo bo pełza i sie wyciąga ale nie raczkuje jeszcze. Kwestia jest taka że pewnie musi poczekać jeszcze i wzmocnić rączki bo na kolanach wstanie ale rączki jeszcze słabe.

Tak widoczni za wczesnie dla niego. A do nauki raczkowania sa cwiczenia specjalne emotka Takze wszytsko da sie zrobic emotka
0 0

Gość: gosia16

#5284493 Napisano: 13.07.2012 01:05:01
benasia napisał(a):

no wiem grusia ale leworeczni mają trudniej. Nie zawsze się dostaja dla leworecznych specjalne przybory czy coś. Nie chce by potem mial problemy.
Zreszta mam nadzieje ze jeszcze sie ustabilizuje i potem okaze sie którą rączką będzie lepiej władał emotka

z tego co wiem raczej nie mamy wpływu na leworęczność czy praworęczność ,jest to związane z rozwojem półkul mózgu.Moja córka jest leworęczna mimo zachęcania do używania ręki prawej.Po prostu kiedy miała około 3 lat zdecydowanie lepiej posługiwała się lewą ręką ,a prawą jakoś tak nieudolnie.Ale dzieci leworęczne sa podobno bardziej kreatywne.
0 0

Gość: dianek

#5284494 Napisano: 13.07.2012 01:05:44
e z tym brzydkim pisaniem to bez przesady
znam mnóstwo leworęcznych osób i zazwyczaj ładniej pisały niż praworęczne

inna sprawa - u mnie na studiach (artystycznych, żeby się dostać trzeba być nieźle rysować) z 45 osób pawie 30 było leworęcznych
taka wielka zbieranina mańkutów emotka no i to oni najlepiej rysowal i wcale nie mieli problemów z zacieraniem ołówka czy coś takiego
0 0

#5284500 Napisano: 13.07.2012 01:12:06
Moj maz jako dziecko byl przestawiany i teraz moze pisac obiema rekami emotka
0 0

Gość: dianek

#5284509 Napisano: 13.07.2012 01:17:23
grusia napisał(a):

Moj maz jako dziecko byl przestawiany i teraz moze pisac obiema rekami emotka

moja mama też jest oburęczna
niby pisze prawą, ale reszte robi lewą (wzorki z lukru na ciastach też już lewą robi emotka )
0 0

agusia147

#5284708 Napisano: 13.07.2012 03:02:10
A my mamy dwa ząbki! Dwie dolne jedynki już wystają poza dziąsełka emotka
0 0

#5284891 Napisano: 13.07.2012 04:17:50
Super. To ile w sumie?
0 0

Gość: katrin22

#5285010 Napisano: 13.07.2012 05:01:52
benasia mój też właśnie chętniej się przewraca i pełza niż raczkuje, bo chwilkę poraczkuje dosłownie kilka kroków na czworaka i przewraca się na plecki. Stać stoi, ale nie samodzielnie, siedzi oparty albo podpiera się rączkami. Próbuje się sam podciągać do stania, ale jak widać plecki za słabe jeszcze. Od kilku dni jest na etapie rzućam a ty mi podaj

emotka i uwialbia dzieci, jak bratanica przychodzi to aż piszczy i coś gada po swojemu, do mnie aż z taką radością tego nie robi.

grusia z tymi zabawkami to prawda, że dziecko wybiera pudełko, metkę itp, Kuba uwialbia paczkę chusteczek nawilżających emotka , lubi ją gnieść i rzuca nią i ma radochę.
Dziś posadziłam Go do krzesełka -uczydełka, to myślałam, że rozniesie akcesoria emotka , a mi w głowie siedzi teraz jedną piosenka, co ją ciągle przez przypadek włączał. Kurcze, teraz jest tyle zabawek edykacyjnych. Ja zakupiłam kilkanaście nowych zabawek z Fisher Price za 250zł (w tym przesyłka), tylko są to zwroty, np. jakiś dzwięk nie działa itp. Przykładowo w szczeniaczku-uczniaczku nosek nie działa. Są to zapakowane zabawki z cenami nawet. Jak ktoś chce to dam namiary na osobę, która wystawia na allegro, ja poza allegro skomponowałam zabawki. Zabawek mamy na 3 lata emotka

Co do teorii, że dziecko nie raczkujące ma gorsze problemy z koncentracją, to pierwszy raz słyszę. Są dzieci, które od razu zaczynają chodzić, po prostu omijają ten etap.

0 0

#5285086 Napisano: 13.07.2012 05:31:31
Dlaczego mówi się, że czworakowanie jest takim ważnym i potrzebnym etapem rozwoju?

Czworakowanie posiada dwie bardzo ważne cechy, których nie było na wcześniejszych etapach rozwoju: po pierwsze dziecko odrywa po raz pierwszy w tej pozycji tułów od podłoża opierając się na rękach i kolanach, po drugie naprzemienne, skoordynowane ruchy rąk i nóg umożliwiają ruch całego ciała do przodu i wstecz. Jest to ruch w gruncie rzeczy bardzo trudny, kompleksowy, a jego poszczególne ogniwa były kształtowane kolejno na wcześniejszych etapach rozwojowych, aby wreszcie ulec połączeniu w płynny, harmonijnie wykonywany wzorzec ruchowy.
Poruszanie się na czworakach aktywizuje ruchy naprzemienne, skrzyżowane, które kształtują prawidłowe napięcie lewej i prawej połowy ciała, umożliwiają zmiany pozycji ciała w przestrzeni, pozwalają na dalsze aktywne kształtowanie mięśni, które będą brały udział w lokomocji dwunożnej. Przyczynia się także do rozwoju widzenia dwuocznego, słyszenia dwuusznego, koordynacji prawej i lewej ręki, prawej i lewej nogi oraz ruchów całego ciała.

W tej chwili sporo mówi się o tym, że umiejętność skupiania się na odległości i koordynacja ręka – oko wykorzystywane podczas raczkowania, to takie umiejętności, jakich potem człowiek potrzebuje do czytania i pisania. Są badania, które dowodzą, iż spory procent dzieci, które pominęły etap raczkowania w rozwoju ma problemy w nauce czytania czy pisania

Zródło :http://www.osesek...anie-jest-wazne.html
0 0

agusia147

#5285110 Napisano: 13.07.2012 05:41:14
katrin daj namiary emotka Przyda się, bo w sumie małemu chętnie kupię jakieś zabawki nowe.
0 0

Gość: katrin22

#5285183 Napisano: 13.07.2012 06:22:06
grusia ja ponoć nie raczkowałam i rozwijałam się dobrze, takze teoria teorią, a w praktyce różnie bywa.

Kobitki powysyłałam Wam namiary. Każdej tą samą wiadomość emotka
Ja u tej Pani kupowałam ubranko do chrztu i masę zabawek. Przyszło mi pudło takie, że sama bym do niego weszła. Listonosz ledwo je przytaszczył, a drugi czekał na niego na poczcie, bo się do auta nie zmieścił emotka
Także warto emotka
0 0