Konkursowiczki w ciąży

Gość: rachel

#5440365 Napisano: 08.11.2012 01:20:24
ja też chodziłam prywatnie, płaciłam 150 zł raz na 3 tygodnie i zawsze podczas badania miałam USG, dodatkowo w 20 którymś tygodniu robili echo serca małej...
boli mnie że tak drogo i że nie jest to refundowane bo powinno, moja kuzynka mieszka w anglii na stałe i niedawno urodziła, mówiła że tam tylko dwa razy robią USG
0 0

kalisto1986

#5440418 Napisano: 08.11.2012 01:32:13
rachel napisał(a):

ja też chodziłam prywatnie, płaciłam 150 zł raz na 3 tygodnie i zawsze podczas badania miałam USG, dodatkowo w 20 którymś tygodniu robili echo serca małej...
boli mnie że tak drogo i że nie jest to refundowane bo powinno, moja kuzynka mieszka w anglii na stałe i niedawno urodziła, mówiła że tam tylko dwa razy robią USG

w Anglii o ile pamiętam ciężarne są pod opieką lekarską od chyba 12 tygodnia. Uważają, że jak do tego czasu ciąża się utrzyma to dopiero jest ciążą ...

My rozważaliśmy prywatne wizyty, ale ja bardzo lubie mojego lekarza, do tego wole te pieniądze poświęcić na co innego zwłaszcza, że ciągle rozważam wynajęcie położnej
0 0

Gość: dianek

#5440441 Napisano: 08.11.2012 01:38:23
kalisto1986 napisał(a):

Jeśli chodzi o usg, to w większości nie jest wina lekarzy, a nfz, który daje limity ...
Ja mam fajnego lekarza, chodziłam też do niego z synkiem w ciąży.
Fakt jest baaaardzo małomówny, ale jak wpadam do niego niczym huragan, to zawsze się rozgada. Do tego jest zakręcony jak śmigło od taczki i zawsze śmiejemy się, bo ciągle cos przypominam - ale to takie miłe zakręcenie.
Ostatnio jak wychodziłam z gabinety, kobiety dziwnie na mnie patrzały, a mąż się smiał co my tak głośno robiliśmy emotka
Tylko minus to zapisy do niego, niestety teraz jakby ktoś chciał się zapisać, to terminy dopiero na marzec emotka Mnie przyjął, bo poszłam poprosić i pamiętał mnie, więc wcisnął mnie między pacjentki.
I bardzo dużo dziewczyn pomimo limitów przyjmuje bez numerków, przez co niestety jest zawsze zamieszanie na poczekalni

nfz nie daje limitów, to lekarz wpisuje czy jest wskazanie do usg czy nie ma
ja chodziłam do lekarza z nfztu
usg miałam co 2-4tyg
0 0

picola

#5440444 Napisano: 08.11.2012 01:38:49
monika1985monik napisał(a):

minia napisał(a):

Byłyście z dzieckiem na bilansie dwulatka ?

Tak

U nas wygląda to tak wchodzisz pani doktor patrzy, zważy, pyta czy uważamy że wszystko ok z dzieckiem po czym po jakiś 2 minutach wychodzisz i NASTÊPNY zgroza co się dzieję u nas w przychodni dzieci traktują jak worki z ziemniakami byle następny i iść do domu emotka

u mnie było inaczej, zbadała, zważyła, obejrzała go z każdej strony dokładnie, kręgosłup, zęby, porozmawiała z dzieckiem, (mój synek już ładnie mówił), pytała o rozwój, emocjonalny, psychoruchowy, zapytała co nas niepokoi, poprosiłam o badania krwi i moczu bo synek był niejadkiem i bałam się anemii. Dostaliśmy wszystko bez problemu, poradziła nam też świetnego alergologa, miałam wrażenie, że to był prawdziwy bilans dwulatka
0 0

Gość: minia

#5440482 Napisano: 08.11.2012 01:47:32
picola napisał(a):

monika1985monik napisał(a):

minia napisał(a):

Byłyście z dzieckiem na bilansie dwulatka ?

Tak

U nas wygląda to tak wchodzisz pani doktor patrzy, zważy, pyta czy uważamy że wszystko ok z dzieckiem po czym po jakiś 2 minutach wychodzisz i NASTÊPNY zgroza co się dzieję u nas w przychodni dzieci traktują jak worki z ziemniakami byle następny i iść do domu emotka

u mnie było inaczej, zbadała, zważyła, obejrzała go z każdej strony dokładnie, kręgosłup, zęby, porozmawiała z dzieckiem, (mój synek już ładnie mówił), pytała o rozwój, emocjonalny, psychoruchowy, zapytała co nas niepokoi, poprosiłam o badania krwi i moczu bo synek był niejadkiem i bałam się anemii. Dostaliśmy wszystko bez problemu, poradziła nam też świetnego alergologa, miałam wrażenie, że to był prawdziwy bilans dwulatka

no własnie licze na konkretne badania a ni typu otwórz buzie i pytanie czy dziecko jest zdrowe
0 0

kalisto1986

#5440487 Napisano: 08.11.2012 01:48:59
Dianek tak, tylko chodzi o te wskazanie, a jednak jak każdy lekarz u swojej każdej pacjentki widział wskazania, to byłoby to dziwne.
Ja nie bronie nikogo, bo wiem jacy są lekarze, ale niestety też wiem jakie problemy robi góra.
Np mój lekarz sam mówi, że jest w stanie dziennie przyjąć dużo więcej pacjentek niż ma limitu, ale co z tego ? Wychodzi na to, że musi przyjmować bez numerków, a i tak są kolejki 6 miesięczne emotka
0 0

Gość: dianek

#5440505 Napisano: 08.11.2012 01:54:37
kalisto,
ja chodziłam do tego lekarza, do którego chodziła znajoma jak była w ciąży z Przemkiem
on każdej pacjentce robi usg na prawie każdej wizycie (wyjątkiem są wizyty po skierowania na badanie czy coś takiego)
u mnie to było co 2-4tyg
u niej podobnie
w ich przypadku dzięki temu udało się wcześnie zdiagnozować problemy z nerkami i działać za wczasu

nfz mu żadnych problemów nie robi
więc to wszystko zależy od lekarza
0 0

kalisto1986

#5440523 Napisano: 08.11.2012 01:59:21
Możliwe, że zależy od lekarza emotka

Ja nieukrywam, że trochę zła była, że nie robił mi usg teraz, zwłaszcza, że ciekawość mnie zżera czy chłopiec, czy dziewczynka emotka Ale teraz była szybka kontrolna wizyta i wypisanie L4, a w grudniu ma być dlużej.

Dobrze, że pchełka skacze tak, że, aż daje mi popalić, bo inaczej pewnie bym się martwiła emotka
0 0

Gość: katrin22

#5440531 Napisano: 08.11.2012 02:01:48
Ja szczerze powiedziawszy wybrałam prywatne wizyty ze względu na czas poświęcony pacjentce, choć nie przeczę, że każdy lekarz z NFZ olewa swoje pacjentki, ale nie oszukujmy się, lekarz z NFZ nie ma tyle czasu, ma ileś tam pacjentek i jakby każdą badał po 20-30 minut, to mało by ich przyjął, więc zbada szybko i byle następna.
kalisto skoro masz dobrego lekarza z NFZ-tu i ciąża przebiega dobrze, to nie ma sensu szukać prywatnie, ja tylko poszłabym dla swojej spokojności na usg może 3d,4d? emotka
0 0

kalisto1986

#5440564 Napisano: 08.11.2012 02:09:19
Tak, tak chce iść właśnie na 3d/4d tak za tydzien, moze dwa
0 0

monika1985monik

#5440672 Napisano: 08.11.2012 03:06:15
kalisto1986 miałam ten sam problem co Ty zżerała mnie ciekawość czy to chłopiec czy dziewczynka a tu usg tylko 3 razy emotka i gdyby nie to że synek chciał mi rozwalić brzuszek też tak wariował to umarłabym ze strachu.
0 0

benasia

#5440711 Napisano: 08.11.2012 03:23:45
3d/4d zaleca się ok 24 tyg do 26 tyg wtedy dzidzi ma juz wykształcone wszystko i nie jest za duze wiec dobrze je widac.
0 0

Gość: katrin22

#5440727 Napisano: 08.11.2012 03:31:50
Nie wiedziałam, że lekarze robią tak mało USG emotka
Ja na 3d ani 4d nie byłam, bo miałam co wizytę zwykłe i wszystko było ok, ale przy następnej ciąży (o ile taka będzie) zrobimy 3D emotka
A wracając do tematu USG to jutro takie będę miała robione i pewnie znów moim ginem o teściowych pogadamy emotka emotka
0 0

kalisto1986

#5440758 Napisano: 08.11.2012 03:47:47
Ja 3d/4d chce bo jest dokładniejsze, ale ważne też jest dla mnie to, że synek bardzo męczy mnie, że chce dzidzie na ekranie zobaczyć.

monika1985monik ja dzisiaj czuje jakby brzuch miał mi zaraz eksplodować, tak skacze, że aż cały mnie boli okropnie. Najlepsze, że dzisiaj taaaak mnie wywaliło, że szok. A co do płci chciałabym wiedzieć ( chociaż w pierwszej ciąży do końca nie chciałam), bo nastawiam się, a to też nie jest dobre emotka Zresztą jak będe wiedziała, to mogę liste tworzyć, bo tak nie wiem ile czego potrzebuje ( dla dziewczynki mam mase rzeczy)

Dziewczyny pamiętam, że któraś z was kupowała na allegro legginsy ciążowe, polecacie jakieś konkretne ?
Teoretycznie w moich ulubionych 2 jeansach wręcz mam luzy, ale powoli chciałabym rozglądać się za legginsami, żeby wygodnie choćby po domu było i bluzki musze koniecznie jakieś kupić.
0 0

kalisto1986

#5440766 Napisano: 08.11.2012 03:49:15
Nie zdążyłam edytować ...
Benasia ja natomiast czytałam, że zaleca się 3d/4d połówkowe, czyli w okolicach 20 tygodnia
0 0

Gość: grusia

#5440986 Napisano: 08.11.2012 05:30:03
Dokładnie, ja też robiłam polowkowe 3D i 4D , zwykle jest o kant rozbić jeśli chodzi o dokładna diagnostykę. Po chyba 30 tyg mówią żeby nie robić tego 3/4 D ze względów ze maluch ma nakło miejsca i widać niewiele bo dziecko już zwinięte bardziej więc zarówno diagnostyka niepełna jak i pamiątkowo niewiele widac.

Ja chodziłam do lekarza na Nfz i byłam zadowolona a po co płacić skoro mam to samo za darmo;). Usg robione 4 razy i nie potrzebowałam więcej. Wystarczyło mi słuchanie tętna na każdej wizycie.Niestety nawet super sprzęt nie gwarantuje ze po porodzie okaże się iż wszytko jest ok emotka w końcu to tylko maszyna która obsługują tylko ludzie.
0 0

benasia

#5440994 Napisano: 08.11.2012 05:37:16
no cóż mój nowy doktor i w innych przychodniach do których dzwoniłam pytać o 3d/4d zalecali robić takie usg po 24 tyg wcześniej nie ponieważ nie wszystko jest jeszcze w pełni wykształcone tak to argumentowali bo przecież nie każdy maluch rośnie tak samo i w 20 tyg równo nie każdy jest tak samo wykształcony, zreszta ja połówkowe miałam chyba w 22 tyg albo 23tyg a 3d/4d w 25 tyg.
0 0

monika1985monik

#5441181 Napisano: 08.11.2012 06:58:27
Ja polecam to usg 3/4 d jak tylko ktoś ma taką okazję zrobić mnie osobiście na takie nie było stać więc pewnie bym nigdy nie zrobiła ale akurat było bezpłatna akcja dla kobiet w ciąży i się załapałam wrażenia nie zapomniane super to wygląda.

kalisto1986 mój też tak dawał popalić w brzuchu i każdy mówił że wyszaleje się a jak się urodzi będzie spokojnym dzieckiem emotka jest istnym diabełkiem który nie cierpi spać w dzień jak i w nocy emotka Co do zabrania synka na usg nie wiem ile twój mały ma ale mój jak poszedł ze mną na usg to najpierw chciał wiedzieć czy to brat czy siostra potem jaki ma kolor oczu a na końcu jakie ma długie włosy emotka a po powrocie do domu całował mi brzuszek chyba z godzinę emotka
0 0

kalisto1986

#5441193 Napisano: 08.11.2012 07:04:08
Mój jest duży ma ponad 6 lat emotka I ciągle poucza mnie mamuś nie ważne, czy chłopiec, czy dziewczynka, ma być zdrowe. Nie wiem, czy pojedziemy razem, czy będzie oglądał w domu, ale na pewno będzie szczęśliwy.
Zdjęcie z 1 usg musiałam wyciągać z plecaka, bo chciał do szkoły brać emotka
A brzuszek całuje non stop, tylko, że on już dużo rozumie i od dawna nas męczył. Teraz wymyśla imiona - takie, że szok emotka

A co do buszowania pchełki, to mały też tak mi buszował i rzeczywiście później był bardzo spokojnu ( tzn do czasu emotka ) ale spał pięknie
0 0

agusia147

#5441363 Napisano: 08.11.2012 08:14:35
katrin22 napisał(a):

Nie wiedziałam, że lekarze robią tak mało USG emotka
Ja na 3d ani 4d nie byłam, bo miałam co wizytę zwykłe i wszystko było ok, ale przy następnej ciąży (o ile taka będzie) zrobimy 3D emotka
A wracając do tematu USG to jutro takie będę miała robione i pewnie znów moim ginem o teściowych pogadamy emotka emotka

No robią, bo teoretycznie w czasie ciąży powinny być minimum 3 USG (po jednym w każdym trymestrze). Tylko, że niestety dużo lekarzy to minimum traktuje jako limit emotka

My na 3d/4d byliśmy w 20tygodniu i było wszystko widać idealnie emotka

PS. Zaczynamy myśleć o rodzeństwie dla młodego emotka
0 0