Wkurza mnie...

jokan

#6733749 Napisano: 05.10.2020 10:55:18
chochliczka napisał(a):

Wkurza mnie, ze od dziecka mam reumatpidalne zapalenie stawow i zawsze strasznie bolaly mnie kolana. A teraz z wiekiem przeszlo i na rece.musialam spac na siedzaco taki bol.
Albo to od kleszxza, ktorego mislam rok temu. Nie wiem co gorsze.

a na jakiej jestes diecie? zainteresuj sie Anthony Williams (Boski Lekarz),
0 0

Gość: chochliczka

#6733754 Napisano: 05.10.2020 11:03:27
Dziewczyny 
Kleszcza wyjeli mi w pogotowiu byl mocno napity nie dali antybiotyku, bo nie bylo rumienia. Diety nie mam,jem wszystko. To,ze kolana bola?ze czssem ciezko z wc wstac przywyklam,ale ten bol reki. Jestem przerazona, az boje sie pomyslec jak dzis bede spac. 
0 0

nanajka81

#6733756 Napisano: 05.10.2020 11:09:08
chochliczka napisał(a):

Dziewczyny 
Kleszcza wyjeli mi w pogotowiu byl mocno napity nie dali antybiotyku, bo nie bylo rumienia. Diety nie mam,jem wszystko. To,ze kolana bola?ze czssem ciezko z wc wstac przywyklam,ale ten bol reki. Jestem przerazona, az boje sie pomyslec jak dzis bede spac. 

rumień nie pojawia się we wszystkich przypadkach tak więc człowiek nawet nie wie że ma boreliozę. Mój tata też się skarżył na ból stawów ale był z tych co to do lekarzy nie chodzą i bardzo się męczył na stare lata. Córka rok temu została ugryziona przez kleszcza którego nawet na oczy nie widzieliśmy, dopiero gdy wyszedł duży rumień dookoła oka to się dowiedzieliśmy (!!!) Kilkanaście dni jadła antybiotyki. Do tej pory z badań na które musi jeździć wychodzi że nadal ma jakieś szczątki tego dziadostwa ehh.
0 0

titinunu

#6733758 Napisano: 05.10.2020 11:15:20
nanajka81 napisał(a):

chochliczka napisał(a):

Dziewczyny 

rumień nie pojawia się we wszystkich przypadkach tak więc człowiek nawet nie wie że ma boreliozę. Mój tata też się skarżył na ból stawów ale był z tych co to do lekarzy nie chodzą i bardzo się męczył na stare lata. Córka rok temu została ugryziona przez kleszcza którego nawet na oczy nie widzieliśmy, dopiero gdy wyszedł duży rumień dookoła oka to się dowiedzieliśmy (!!!) Kilkanaście dni jadła antybiotyki. Do tej pory z badań na które musi jeździć wychodzi że nadal ma jakieś szczątki tego dziadostwa ehh.

Może to pomoże  https://survivalt...-do-lesnej-apteczki/
0 0

#6733760 Napisano: 05.10.2020 11:19:25
Kurcze to mnie nie pocieszylyscie, czyli chyba trzeba badania? A to tylko prywatnie?echh
0 0

#6733761 Napisano: 05.10.2020 11:21:41
A ten wrotycz kolo mnie rosnie i faktycznie strasaszniee smierdzi emotka
0 0

nanajka81

#6733784 Napisano: 05.10.2020 12:07:20
chochliczka napisał(a):

Kurcze to mnie nie pocieszylyscie, czyli chyba trzeba badania? A to tylko prywatnie?echh

państwowo chyba będzie ciężko bo jak nie było rumienia to oni niechętnie wysyłają na badania, które są chyba dość drogie. Ale jeżeli żadne lekarstwa Ci nie pomogą to zapytaj rodzinnego jak to jest, może on może wystawić skierowanie na takie badanie? Borelioza to straszne dziadostwo niestety emotka
0 0

#6733786 Napisano: 05.10.2020 12:19:35
Rodzinny nie moze dac na borelioze skierowania:( no nic dzieki dziewczyny. Musze do specjalisty walic. A bylam pewna,ze jak nie ma rumienia to jest ok echh
0 0

Claudia77

#6733789 Napisano: 05.10.2020 12:22:44
chochliczka napisał(a):

Rodzinny nie moze dac na borelioze skierowania:( no nic dzieki dziewczyny. Musze do specjalisty walic. A bylam pewna,ze jak nie ma rumienia to jest ok echh

może dać na badanie elisa - jeśli się coś będzie działo parametry wykażą - po tym właśnie badaniu dostałam skierowanie do szpitala -  lecz to badanie nie jest najbardziej wymierne, ale może warto od tego zacząć...
0 0

kalmia86

#6733792 Napisano: 05.10.2020 12:35:25
Wkurza mnie, że łatwo się wkurzam... Od jakiegoś czasu jestem mega spięta i normalnie mały, błahy powód powoduje we mnie mega złość. Męczy mnie to, bo od tych nerwów boli mnie głowa, trzęsą mi się ręce no i ogólnie nie łatwo ze mną egzystować ostatnio. ;(
0 0

Claudia77

#6733795 Napisano: 05.10.2020 12:42:19
kalmia86 napisał(a):

Wkurza mnie, że łatwo się wkurzam... Od jakiegoś czasu jestem mega spięta i normalnie mały, błahy powód powoduje we mnie mega złość. Męczy mnie to, bo od tych nerwów boli mnie głowa, trzęsą mi się ręce no i ogólnie nie łatwo ze mną egzystować ostatnio. ;(

polecam jogę lub pilates - nawet taką z YouTube - czyni cuda.))
1 kalmia86 0

Gość: kermit

#6733796 Napisano: 05.10.2020 12:49:46
chochliczka napisał(a):

Wkurza mnie, ze od dziecka mam reumatpidalne zapalenie stawow i zawsze strasznie bolaly mnie kolana. A teraz z wiekiem przeszlo i na rece.musialam spac na siedzaco taki bol.

Reumatoidalne zapalenie stawów to przewlekła choroba autoimmunologiczna, która atakuje nie tylko stawy, ale i inne narządy. Diagnozuje się ją najczęściej w czwartej - piątej dekadzie życia. Z czasem doprowadza do utraty sprawności ruchowej. Z pewnością więc nie masz tego od dziecka. Jeśli natomiast podejrzewasz u siebie tą chorobę (np. Twoje objawy na to wskazują) warto jak najszybciej odwiedzić reumatologa, gdyż bardzo ważne jest szybkie rozpoczęcie leczenia.

https://www.porad...-Eg3o-yuzM-2tdz.html
https://www.porad...ie-stawow-rzs-objawy
0 0

anialistopad

#6733810 Napisano: 05.10.2020 14:01:48
kermit napisał(a):

chochliczka napisał(a):

Reumatoidalne zapalenie stawów to przewlekła choroba autoimmunologiczna, która atakuje nie tylko stawy, ale i inne narządy. Diagnozuje się ją najczęściej w czwartej - piątej dekadzie życia. Z czasem doprowadza do utraty sprawności ruchowej. Z pewnością więc nie masz tego od dziecka. Jeśli natomiast podejrzewasz u siebie tą chorobę (np. Twoje objawy na to wskazują) warto jak najszybciej odwiedzić reumatologa, gdyż bardzo ważne jest szybkie rozpoczęcie leczenia.

Mój syn ma to od 6 roku życia . A dokładnie to się nazywa reumatoidalne zapalenie stawów MRZS
0 0

onlyrybka

#6733811 Napisano: 05.10.2020 14:07:17
anialistopad napisał(a):

kermit napisał(a):

chochliczka napisał(a):

Mój syn ma to od 6 roku życia . A dokładnie to się nazywa reumatoidalne zapalenie stawów MRZS

Leczenie biologiczne polecam. Działa, można zapomnieć o chorobie.
0 0

#6733813 Napisano: 05.10.2020 14:17:30
anialistopad napisał(a):

kermit napisał(a):

chochliczka napisał(a):

Młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów to inna choroba niż RZS. 
0 0

krystyna32

#6733865 Napisano: 05.10.2020 16:10:47
kermit napisał(a):

anialistopad napisał(a):

kermit napisał(a):

chochliczka napisał(a):

A czym się różni młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów od RZS wg Ciebie? Bo to co napisałaś to dla mnie nowość. Trochę na ten temat wiem, bo moje dziecko choruje ale może jestem w błędzie.
0 0

anialistopad

#6733866 Napisano: 05.10.2020 16:15:03
Ja też się zdziwiłam,bo mój to ma od 6 roku życia,a dziś ma 14 lat. U Ciebie też tak jest ,że jest spokój z rok-dwa i nawrót? U nas tak właśnie jest,mamy chwilę spokoju,a tu raptem kolano spuchnięte ,ból niesamowity i sterydy w kolano lub leki .
0 0

#6733873 Napisano: 05.10.2020 16:27:42
krystyna32 napisał(a):

kermit napisał(a):

anialistopad napisał(a):

A czym się różni młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów od RZS wg Ciebie? Bo to co napisałaś to dla mnie nowość. Trochę na ten temat wiem, bo moje dziecko choruje ale może jestem w błędzie.

Głównie wiekiem w którym się ujawnia, a poza tym m.in.:

"MIZS w dużym uproszczeniu odpowiada reumatoidalnemu zapaleniu stawów (RZS) u dorosłych, jednak jest pojęciem znacznie szerszym, ponieważ zawiera także inne jednostki chorobowe u dorosłych klasyfikowane osobno, takie jak zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa (ZZSK) i łuszczycowe zapalenie stawów (ŁZS). MIZS w stosunku do RZS to nie tylko inny system klasyfikacji i nazewnictwa, ale przede wszystkim inny zestaw objawów klinicznych" 
0 0

krystyna32

#6733877 Napisano: 05.10.2020 16:37:52
kermit napisał(a):

krystyna32 napisał(a):

kermit napisał(a):

anialistopad napisał(a):

Głównie wiekiem w którym się ujawnia, a poza tym m.in.:

"MIZS w dużym uproszczeniu odpowiada reumatoidalnemu zapaleniu stawów (RZS) u dorosłych, jednak jest pojęciem znacznie szerszym, ponieważ zawiera także inne jednostki chorobowe u dorosłych klasyfikowane osobno, takie jak zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa (ZZSK) i łuszczycowe zapalenie stawów (ŁZS). MIZS w stosunku do RZS to nie tylko inny system klasyfikacji i nazewnictwa, ale przede wszystkim inny zestaw objawów klinicznych" 

Nie do końca się z tym zgadzam.
0 0

anialistopad

#6733891 Napisano: 05.10.2020 16:59:27
Obie choroby są takie same. Tylko ta wcześniej się ujawnia. A objawy i leczenie jest takie same w obydwu . W listopadzie mamy wizytę u naszej reumatolog to się jeszcze upewnię czy aby na pewno się nie mylę