Dyskusje o innych konkursach (bez klików)

kunlu

#6100352 Napisano: 24.10.2015 13:25:14
noisy0000 napisał(a):

giulietta napisał(a):

kunlunija napisał(a):

teksty aktów prawnych, uzasadnienia wyroków, decyzje administracyjne itp. nie podlegają prawu autorskiemu  

to znaczy, że można kraść? emotka  bo plagiat to kradzież cudzego utworu lub jego części.... z definicji jest umyślny czyli świadomy.....

No to w takim razie kradnijmy czyjeś hasła zamiast trudzić się wymyślając swoje i nie miejmy później do siebie wzajemnie pretensji, jak ktoś inny zdobędzie wartościową nagrodę naszym hasłem emotka  emotka emotka

absolutnie nie. chodziło mi o to, że teksty aktów są uważanee za hm, dobro ogólne, coś co może być używane zawsze, bez martwienia się, do kogo należą prawa autorskie, itd, 
totrochę tak jak z kołem - ktoś je kiedyś wynalazł, a używany  go wszyscy. analogicznie jest z tekstami aktów prawnych. 

jeśli chodzi o zwycięskie hasło - to nie podoba mi się, jest wtórne i mało błyskotliwe,, ale wydaje mi się, że nikt się nie będzie mógłl przyczepić do  tego, że jest ukradzione (w zakresie przysięgi), bo to czy ta dalsza częśc o uczciwości konsumenckiej to już plagiat, to myślę, że jest to do wykazania.
0 0

Gość: giuliettaX

#6100354 Napisano: 24.10.2015 13:34:14
lola.lola napisał(a):

A ja wam powiem jeszcze w temacie Łaciatego, że dużo większą satysfakcje dałoby mi wygranie 20 tysięcy  wymyślonym przez siebie hasłem, niż cudzym ze zmianą kilku słów..
No ale wiadomo, ludzie są różni i już nie raz było widać, że żeby tylko wygrać są w stanie posunąć się do różnych rzeczy.
Szkoda, ale tak było, jest i niestety będzie...

dokładnie emotka  to nawet wstyd wygrać tak znanymi słowamiemotka  tzn może nie wstyd wygrać, a wstyd wysyłać takie zgłoszenie emotka  nie zazdroszczę wygranej, bo zwyczajnie należy się za oryginalny, samodzielny tekst emotka  kilka praw autorskich do części powielanego tekstu zostało przekazanych innym właścicielom emotka  załóżmy taka sytuacja: Łaciate kręci spot reklamowy z tym hasłem emotka   ale Absolwent mówi: to nasze hasło i chce 250 tys. odszkodowania emotka  jaką zatem wartość ma 20 tys. za powielony, nieoryginalny, niesamodzielny tekst? lola.lola ale nie musi tak być jeżeli zwyczajnie nie będziemy się na takie plagiaty godzić  emotka  byłam chora i zgłoszenie wysłałam niemal w ostatniej chwili nawet nie licząc na główną, ale żal mi osób, które się starały, bo przykładowo wyświetlane hasła są fajne i oryginalne emotka  zupełnie nie rozumiem obrońców zwycięzcy? jak można bronić "'cudzy" chyba nawet dzieciom znany tekst....
0 0

stoneface

#6100355 Napisano: 24.10.2015 13:36:35
dostałem  30 zł kasy na konto od Agenji JET sp zoo  czy ktoś wie co to za konkurs był?
0 0

lola.lola

#6100358 Napisano: 24.10.2015 13:47:23
giulietta napisał(a):

dokładnie emotka  to nawet wstyd wygrać tak znanymi słowamiemotka  tzn może nie wstyd wygrać, a wstyd wysyłać takie zgłoszenie emotka  nie zazdroszczę wygranej, bo zwyczajnie należy się za oryginalny, samodzielny tekst emotka  kilka praw autorskich do części powielanego tekstu zostało przekazanych innym właścicielom emotka  załóżmy taka sytuacja: Łaciate kręci spot reklamowy z tym hasłem emotka   ale Absolwent mówi: to nasze hasło i chce 250 tys. odszkodowania emotka  jaką zatem wartość ma 20 tys. za powielony, nieoryginalny, niesamodzielny tekst? lola.lola ale nie musi tak być jeżeli zwyczajnie nie będziemy się na takie plagiaty godzić  emotka  byłam chora i zgłoszenie wysłałam niemal w ostatniej chwili nawet nie licząc na główną, ale żal mi osób, które się starały, bo przykładowo wyświetlane hasła są fajne i oryginalne emotka  zupełnie nie rozumiem obrońców zwycięzcy? jak można bronić "'cudzy" chyba nawet dzieciom znany tekst....

może obrońcy postępują dokładnie tak samo emotka   swój broni swego emotka
0 0

yaagatka

#6100361 Napisano: 24.10.2015 13:53:25
Czy z Łaciatego, jeśli wygrały dwie różne osoby, to moge odesłać jeden list z kodami?
0 0

#6100362 Napisano: 24.10.2015 13:55:53
kunlunija napisał(a):

noisy0000 napisał(a):

giulietta napisał(a):

kunlunija napisał(a):

teksty aktów prawnych, uzasadnienia wyroków, decyzje administracyjne itp. nie podlegają prawu autorskiemu  

to znaczy, że można kraść? emotka  bo plagiat to kradzież cudzego utworu lub jego części.... z definicji jest umyślny czyli świadomy.....

No to w takim razie kradnijmy czyjeś hasła zamiast trudzić się wymyślając swoje i nie miejmy później do siebie wzajemnie pretensji, jak ktoś inny zdobędzie wartościową nagrodę naszym hasłem emotka  emotka emotka

absolutnie nie. chodziło mi o to, że teksty aktów są uważanee za hm, dobro ogólne, coś co może być używane zawsze, bez martwienia się, do kogo należą prawa autorskie, itd, 
totrochę tak jak z kołem - ktoś je kiedyś wynalazł, a używany  go wszyscy. analogicznie jest z tekstami aktów prawnych. 

jeśli chodzi o zwycięskie hasło - to nie podoba mi się, jest wtórne i mało błyskotliwe,, ale wydaje mi się, że nikt się nie będzie mógłl przyczepić do  tego, że jest ukradzione (w zakresie przysięgi), bo to czy ta dalsza częśc o uczciwości konsumenckiej to już plagiat, to myślę, że jest to do wykazania.

akurat w tym przypadku to nie tak jak z kołememotka  oczywiście możesz używać tekstów aktów prawnych itp. ale nie do 'wyłudzenia" nagrody.. pkt. 12,13,24 reg. konkursuemotka  
0 0

jaromon

#6100364 Napisano: 24.10.2015 14:02:56
Mam pytanie odnośnie Szalonej 5 z plusem z c4. Czy na jedną kartę można kupować w różnych sklepach? Czy tylko w Hipermarketach? I tylko w tym, w którym się dostało kartę? Nie znalazłem tego w regulaminie...
0 0

Gość: HOLLY

#6100365 Napisano: 24.10.2015 14:03:38
Nie podoba mi się to, że wygrało ślubowanie a nie życzenia. Skoro organizator daje zielone światło dla wyróżniających się z tłumu to  następnym razem wygra być może link do jakiegoś filmiku z życzeniami.
Nie rozumiem jednak całej tej dyskusji na temat tego czy zwycięzca ukradł czyjś pomysł czy nie ukradł. Czy każdy z was wymyślając nowe zgłoszenie na konkurs przekopuje internet w poszukiwaniu informacji czy ktoś wcześniej czegoś podobnego nie wymyślił?
Może za krótko bawię się w konkursy ale nigdy nie przyszło mi na myśl sprawdzać swoich pomysłów pod kątem tego czy ktoś tego wcześniej nie wymyślił. 
0 0

marzenier

#6100369 Napisano: 24.10.2015 14:07:02
HOLLY napisał(a):

Nie podoba mi się to, że wygrało ślubowanie a nie życzenia. Skoro organizator daje zielone światło dla wyróżniających się z tłumu to  następnym razem wygra być może link do jakiegoś filmiku z życzeniami.
Nie rozumiem jednak całej tej dyskusji na temat tego czy zwycięzca ukradł czyjś pomysł czy nie ukradł. Czy każdy z was wymyślając nowe zgłoszenie na konkurs przekopuje internet w poszukiwaniu informacji czy ktoś wcześniej czegoś podobnego nie wymyślił?
Może za krótko bawię się w konkursy ale nigdy nie przyszło mi na myśl sprawdzać swoich pomysłów pod kątem tego czy ktoś tego wcześniej nie wymyślił. 

Spokojna głową.Jak wygrasz coś super wartościowego,to inni sprawdza to za Ciebie emotka
0 0

Gość: bamfarfe22

#6100376 Napisano: 24.10.2015 14:19:01
marzenier napisał(a):

HOLLY napisał(a):

Spokojna głową.Jak wygrasz coś super wartościowego,to inni sprawdza to za Ciebie emotka

dobre emotka
0 0

#6100378 Napisano: 24.10.2015 14:22:46
marzenier napisał(a):

HOLLY napisał(a):

nie sprawdzą tylko może uzmysłowią emotka  bo przykład z reg. Laciatego "8. Uczestnikiem Konkursu może być wyłącznie pełnoletnia osoba fizyczna,posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych." biorąc udział znasz prawo, prawo autorskie, co możesz zrobić itd.  emotka  nie znasz? to nie bierz udziałuemotka  najsłynniejsza zasada prawa "Ignorantia iuris nocet" nie zwalnia od przysłowiowego"rżnięcia głupa"  emotka  dlatego akty prawne są dostępne dla wszystkich emotka  masz możliwość uzyskania info od radców prawnych itp. emotka  a to, że tego nie robisz to żadne wytłumaczenie, no bo ta w/w zasada emotka  
0 0

Gość: HOLLY

#6100383 Napisano: 24.10.2015 14:33:55
giulietta napisał(a):

marzenier napisał(a):

HOLLY napisał(a):

nie sprawdzą tylko może uzmysłowią emotka  bo przykład z reg. Laciatego "8. Uczestnikiem Konkursu może być wyłącznie pełnoletnia osoba fizyczna,posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych." biorąc udział znasz prawo, prawo autorskie, co możesz zrobić itd.  emotka  nie znasz? to nie bierz udziałuemotka  najsłynniejsza zasada prawa "Ignorantia iuris nocet" nie zwalnia od przysłowiowego"rżnięcia głupa"  emotka  dlatego akty prawne są dostępne dla wszystkich emotka  masz możliwość uzyskania info od radców prawnych itp. emotka  a to, że tego nie robisz to żadne wytłumaczenie, no bo ta w/w zasada emotka  

Nie każdy ma na dysku bazę z wynikami konkursów sprzed kilku lat. Mogę w google nic nie znaleźć na temat mojego autorskiego pomysłu a potem nieoczekiwanie ktoś życzliwy przypomni sobie, że 10 lat temu coś podobnego gdzieś tam już wygrało
0 0

noisy0000

#6100385 Napisano: 24.10.2015 14:39:40
Bez sensu są te dyskusje...
+ Osoba, która zdobyła 20 tysięcy zł na pewno nie jest 100% autorem tego tekstu ponieważ przewija się on w internecie ze zmienionymi lekko detalami - to raz.
+ Zwycięskie zgłoszenie nie jest zgodne z tematem - nie są to urodzinowe życzenia - to dwa.

i tyle w temacie emotka  emotka  emotka
0 0

#6100390 Napisano: 24.10.2015 14:41:00
HOLLY napisał(a):

giulietta napisał(a):

marzenier napisał(a):

HOLLY napisał(a):

Nie każdy ma na dysku bazę z wynikami konkursów sprzed kilku lat. Mogę w google nic nie znaleźć na temat mojego autorskiego pomysłu a potem nieoczekiwanie ktoś życzliwy przypomni sobie, że 10 lat temu coś podobnego gdzieś tam już wygrało

ja nie mam żadnej bazy, tylko swoje hasła emotka  i jak wyżej pisałam jak nie masz możliwości sprawdzenia z całą swoją uczciwą starannością to wysyłasz emotka  przecież udowodnisz, ze to Twoje hasło emotka  ale w przypadku wygranego hasła w Łaciatym to i net nie potrzebny...
0 0

#6100393 Napisano: 24.10.2015 14:42:52
noisy0000 napisał(a):

+ Osoba, która zdobyła 20 tysięcy zł na pewno nie jest 100% autorem tego tekstu ponieważ przewija się on w internecie ze zmienionymi lekko detalami - to raz.
+ Zwycięskie zgłoszenie nie jest zgodne z tematem - nie są to urodzinowe życzenia - to dwa.

właśnie emotka  zawsze zapominam napisać, że to ślubowanie bardziej niż życzenia 
0 0

noisy0000

#6100395 Napisano: 24.10.2015 14:43:32
noisy0000 napisał(a):

i nie byłabym zdziwiona jakby teraz autor czytał tą burzę na forum i sobie myślał "haha cenzurazy, ale was przerobiłem a wy główkowaliście nad oryginalnymi tekstami" 

emotka
0 0

jaromon

#6100396 Napisano: 24.10.2015 14:49:04
[quote=

jaromon]Mam pytanie odnośnie Szalonej 5 z plusem z c4. Czy na jedną kartę można kupować w różnych sklepach? Czy tylko w Hipermarketach? I tylko w tym, w którym się dostało kartę? Nie znalazłem tego w regulaminie...
ktoś? coś?: 
0 0

#6100397 Napisano: 24.10.2015 14:51:36
a to ktoś z naszych? może być w tym przypadku pw  emotka  jestem za odszkodowaniem 20 tys. dla każdego, kto wysłał życzenia i to oryginalne w pierwszej edycji, w której wygrało ślubowanie emotka emotka  ja się śmieję, ale to wcale nie jest śmieszne emotka
0 0

#6100401 Napisano: 24.10.2015 15:01:08
a przykład inspiracji to coś jak Tarczyński "Cudze chwalmy, swoje odkrywajmy!"  niby się kojarzy, ale to coś nowego emotka
0 0

kumarek

#6100402 Napisano: 24.10.2015 15:05:29
Czy ktoś dostał nagrodę z konkursu Pharmaceris z 1 lub 2 etapu? czym to przyjedzie?
0 0