Pomocy!!!!

agusia147

#5698627 Napisano: 14.07.2013 23:28:48
koza.k90 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

ziolko napisał(a):

możesz zaakceptować wymianę uszkodzonej części na nową po upływie 10 dni, ale to zalezy od Twojej dobrej woli. Jednak musisz mieć uszkodzoną część.
Widać, że jakoś nie masz szczęścia do kupujących, bo co rusz to problem

Tak czytam, czytam ten wątek i widzę, że allegro co chwila na tapecie. Może zacznij wystawiać rzeczy z konta prywatnego? Nie będziesz miała problemów z kupującymi - na dzień dobry mają jasność, że na reklamacje liczyć nie mogą i widziały gały co brały emotka

jak z prywatnego ?

Bo jest coś takiego jak konto firmowe i konto prywatne. Jeśli masz konto prywatne, to koleś może pocałować Cię w cenzura. Poczytaj to co w poniższym linku. Może Ci pomoże. Bo nie masz obowiązku przyjmować spowrotem żadnych przedmiotów ani w żaden sposób rekompensować nikomu szkody. Polecam pisać w aukcjach, że nie bierzesz odpowiedzialności za przesyłki wysyłane w inny sposób jak kurierska ubezpieczona i polecasz sprawdzenie przesyłki przy kurierze. Ominiesz w ten sposób problemy.

Regulamin allegro odnośnie zwrotów i reklamacji:
Zwrot towaru bez podania przyczyny dotyczy wyłącznie zakupów u przedsiębiorców (czyli kont Firma) i wynosi 10 dni na pisemne odstąpienie od umowy i 14 dni na odesłanie towaru (liczone od momentu pisemnego oświadczenia o zwrocie).

źródło: http://allegro.pl...p_item.php?item=3552
0 0

Gość: koza.k90

#5698633 Napisano: 14.07.2013 23:43:11
dzięki, agusia !!!

człowiek całe życie się uczy
0 0

efelinkaaa

#5698700 Napisano: 15.07.2013 09:39:54
Gwoli jasności:
a) jeśli jesteś firmą i sprzedajesz:
- przez KUP TERAZ - klient może zwrócić towar w ciągu 10dni bez podania przyczyny,
- przez LICYTACJĘ - klient nie może zwrócić towaru, no chyba, że przedsiębiorca wyrazi dobrą wolę i się zgodzi(Art.16.1.pkt.10 Ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny)

To informacje o zwrotach, jeśli klient kupuje poza lokalem.
Oczywiście jeśli towar jest niezgodny z umową, ma wady to ZAWSZE przysługuje prawo do reklamacji.

b) jeśli jesteś osobą prywatną
- klient nie ma prawa do zwrotu w ciągu 10 dni (chyba, że sprzedający wyrazi zgodę np. umieszczając takie zdanie w opisie aukcji)

ale jest coś takiego jak RĘKOJMIA

art. 556 § 1 kc sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym. Jest to tzw. odpowiedzialność z tytułu rękojmi za wady fizyczne sprzedanej rzeczy.

art. 560 § 1 kc w przypadku stwierdzenia wadliwości zakupionego towaru kupujący może odstąpić od umowy sprzedaży albo żądać obniżenia ceny. Sprzedawca może uwolnić się od takiego skutku wadliwości towaru, jeżeli niezwłocznie wymieni towar lub usunie istniejące w nim wady. W ten sposób uchylić się od skutków odstąpienia od umowy może on jednak tylko jeden raz, tzn. przy drugiej reklamacji, przy założeniu że wada towaru jest istotna, ma obowiązek zgodzić się na rozwiązanie umowy i zwrócić kupującemu kwotę zapłaconą za towar.

Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy przez rok, licząc od dnia wydania towaru. Kupujący musi pamiętać o obowiązku zawiadomienia sprzedawcy o wadzie w terminie miesiąca od jej wykrycia

Źródło: http://www.eporad...ykuly,4,47,1111.html

ps. osobiście uważam, że lepiej sprzedawać z firmowego - jeśli taką firmę posiadasz... Klient w złości może różne rzeczy zrobić... Rozumiem, że agusi chodziło o to, żeby firma sprzedawała jako firma, ale z konta prywatnego. Zastanawiam się tylko jak to jest w przypadku kosztów wystawienia aukcji, przecież os. prywatna faktur od Allegro nie dostaje? Czy się mylę?

ps. 2. jeśli przedmiot zniszczyła firma kurierska - trzeba sporządzić protokół przy odbiorze, innej rady nie ma emotka
0 0

agusia147

#5699087 Napisano: 15.07.2013 15:32:50
Ale koza firmy nie ma, sprzedaje nagrody, więc nei ma potrzeby posiadania konta firmowego. Osoba prywatna również dostaje faktury. My z mężem oboje dostajemy co miesiąc.
0 0

efelinkaaa

#5699118 Napisano: 15.07.2013 16:08:43
agusia147 napisał(a):

Ale koza firmy nie ma, sprzedaje nagrody, więc nei ma potrzeby posiadania konta firmowego. Osoba prywatna również dostaje faktury. My z mężem oboje dostajemy co miesiąc.

sorrki, czytałam rozmowę, żeby zaczęła wystawiać z prywatnego konta i zrozumiałam, że aktualnie robi to z firmowego..

Ja mam konto firmowe i wszystkie przedmioty wystawione na licytacji. W takiej sytuacji i tak nie muszę przyjmować zwrotów bez podania przyczyny emotka
0 0

Gość: dag70

#5699161 Napisano: 15.07.2013 16:42:38
leelee napisał(a):

Szukam porady. Pół roku temu kupiłem buty na Allegro,rok gwarancji na co mam pismo od sprzedawcy i regulamin napraw. Niestety buty się rozkleiły,więc napisałem do sprzedającego ale ten nie odpisuje i ma wyłączony tel. Co w takiej sytuacji powinienem zrobić? Zgłosić się do programu ochrony kupujących? No bo jakby nie patrzeć kupujący nie wywiązał się z umowy...

Każde buty w każdym sklepie można reklamować 2 lata od dnia zakupu na podstawie paragonu. Reklamację taką składa się u sprzedawcy, najlepiej na piśmie. Sklep ma 2 tygodnie na odpowiedź. Gwarancja to całkiem inna bajka.

http://skutecznar...aobuwia.blox.pl/html

http://reklamacjaobuwia.pl/

Powodzenia , chcialam wyslac pw , ale nie działa.
0 0

agusia147

#5699238 Napisano: 15.07.2013 17:43:04
efelinkaaa napisał(a):

agusia147 napisał(a):

sorrki, czytałam rozmowę, żeby zaczęła wystawiać z prywatnego konta i zrozumiałam, że aktualnie robi to z firmowego..

Ja mam konto firmowe i wszystkie przedmioty wystawione na licytacji. W takiej sytuacji i tak nie muszę przyjmować zwrotów bez podania przyczyny emotka

Odwrotnie, ona ma prywatne, a zgodziła się przyjąć reklamację i gwarancję. Ja na jej miejscu kazałabym się kolesiowi pocałować wiecie gdzie.
0 0

efelinkaaa

#5699256 Napisano: 15.07.2013 17:56:51
Ok, już rozumiem emotka

a jeszcze mam takie pytanie i bardzo proszę o pomoc!

Czy mogę wystawić fakturę VAT marża zaliczkową? Jeśli tak, to kiedy powstaje obowiązek podatkowy? Nie wiem jak to rozliczyć, klient wpłacił zaliczkę w czerwcu, reszta przyszła (za pobraniem) w lipcu, a ja jestem w kropce... Niby od faktury zaliczkowej nie naliczę marży, bo jej wartość jest 3x niższa niż kwota zakupu przedmiotu... Marżę zawsze liczę od całości faktury.. Nie wiem co zrobić kurde ;/ HELP! HELP!
0 0

agusia147

#5699516 Napisano: 15.07.2013 22:27:47
efelinkaaa napisał(a):

Ok, już rozumiem emotka

a jeszcze mam takie pytanie i bardzo proszę o pomoc!

Czy mogę wystawić fakturę VAT marża zaliczkową? Jeśli tak, to kiedy powstaje obowiązek podatkowy? Nie wiem jak to rozliczyć, klient wpłacił zaliczkę w czerwcu, reszta przyszła (za pobraniem) w lipcu, a ja jestem w kropce... Niby od faktury zaliczkowej nie naliczę marży, bo jej wartość jest 3x niższa niż kwota zakupu przedmiotu... Marżę zawsze liczę od całości faktury.. Nie wiem co zrobić kurde ;/ HELP! HELP!

Fakturę zaliczkową wystawiasz jako czerwcową, a potem w lipcowej musisz uwzględnić tą czerwcową jako część płatności. Mi tak księgowa robiła ostatnio. Z tym, że teraz są jakieś głupkowate przepisy i musi być wyszczególnione na fakturze, że tyle i tyle przyszło na konto, a tyle zapłacono gotówką (pobranie). Marżę nalicza się od całości faktury końcowej. Inaczej nie umiem wyjaśnić emotka I nie mam miliona procent pewności emotka
0 0

#5699530 Napisano: 15.07.2013 22:37:23
dag70 napisał(a):

leelee napisał(a):

Szukam porady. Pół roku temu kupiłem buty na Allegro,rok gwarancji na co mam pismo od sprzedawcy i regulamin napraw. Niestety buty się rozkleiły,więc napisałem do sprzedającego ale ten nie odpisuje i ma wyłączony tel. Co w takiej sytuacji powinienem zrobić? Zgłosić się do programu ochrony kupujących? No bo jakby nie patrzeć kupujący nie wywiązał się z umowy...

Każde buty w każdym sklepie można reklamować 2 lata od dnia zakupu na podstawie paragonu. Reklamację taką składa się u sprzedawcy, najlepiej na piśmie. Sklep ma 2 tygodnie na odpowiedź. Gwarancja to całkiem inna bajka.

http://skutecznar...aobuwia.blox.pl/html

http://reklamacjaobuwia.pl/

Powodzenia , chcialam wyslac pw , ale nie działa.

ale większość reklamacji butów odrzucają

najczęściej sugerując noszenie przy nieodpowiedniej pogodzie

to tak jak z "zalanymi" laptopami i telefonami
0 0

Gość: diabe

#5700524 Napisano: 17.07.2013 08:33:08
Pomocy-kupiłam synkowi wczoraj tablet -Omega -tańszy w Kauflandzie , nie chce się wcale uruchomić , choć kilka godzin na kablu już jest.I teraz czy jak pojadę z nim do sklepu i będą chcieli zabrać do nabrawy -to mogę się nie zgodzić ?To była ostatnia sztuka ,a ja nie chce naprawianego -synek ma urodziny jutro .Czy mam prawo oddać ,bez żadnego problemu .Dodam że ten był otwarty jak kupowaliśmy , był jeszcze jeden ale i inny i zapakowany-tylko ten nam się nie podobał....
0 0

#5700529 Napisano: 17.07.2013 08:53:22
diabe napisał(a):

Pomocy-kupiłam synkowi wczoraj tablet -Omega -tańszy w Kauflandzie , nie chce się wcale uruchomić , choć kilka godzin na kablu już jest.I teraz czy jak pojadę z nim do sklepu i będą chcieli zabrać do nabrawy -to mogę się nie zgodzić ?To była ostatnia sztuka ,a ja nie chce naprawianego -synek ma urodziny jutro .Czy mam prawo oddać ,bez żadnego problemu .Dodam że ten był otwarty jak kupowaliśmy , był jeszcze jeden ale i inny i zapakowany-tylko ten nam się nie podobał....

poszukaj przycisku RESET
0 0

Gość: diabe

#5700532 Napisano: 17.07.2013 09:07:22
koza.k90 napisał(a):

diabe napisał(a):

poszukaj przycisku RESET

tylko go sobie teraz oglądnęłam cały na zewnątrz jest porysowany- był otwarty jak go kupowaliśmy i patrzę na internecie ze jakieś kable do komputera powinny być, a ten miał tylko ladowarkę i tyle emotka A jak chiałam tego drugiego zeby mi otworzyli to oni nie mogą -a ten już był wcześniej
0 0

#5700533 Napisano: 17.07.2013 09:09:00
diabe napisał(a):

koza.k90 napisał(a):

diabe napisał(a):

poszukaj przycisku RESET

tylko go sobie teraz oglądnęłam cały na zewnątrz jest porysowany- był otwarty jak go kupowaliśmy i patrzę na internecie ze jakieś kable do komputera powinny być, a ten miał tylko ladowarkę i tyle emotka A jak chiałam tego drugiego zeby mi otworzyli to oni nie mogą -a ten już był wcześniej

bo pewnie ktoś przed Tobą miał podobny problem i zwrócił sprzęt zostawiając sobie co nieco

ja kupuję tylko taki sprzęt, który jest przy mnie rozpakowywany
0 0

agusia147

#5700614 Napisano: 17.07.2013 11:00:03
koza.k90 napisał(a):

diabe napisał(a):

koza.k90 napisał(a):

diabe napisał(a):

poszukaj przycisku RESET

bo pewnie ktoś przed Tobą miał podobny problem i zwrócił sprzęt zostawiając sobie co nieco

ja kupuję tylko taki sprzęt, który jest przy mnie rozpakowywany

Ja biorę z półki zapakowany zawsze i zafoliowany, najlepiej jeszcze zabezpieczony taśmą przed otwarciem - tak najprościej unikać problemów. Do tego sprzętu nie kupuje się raczej w marketach w stylu Biedronka, Kaufland, czy Real - późniejsze problemy z reklamacjami i wymianą. Kolejna sprawa to patrz na parametry, bo coś co jest tanie nie znaczy, że będzie dobre i np. że ruszą synkowi na tym jakieś fajne gierki.
0 0

Aganaluzie

#5700616 Napisano: 17.07.2013 11:02:16
czy ktoś ma nr tel do JET bo dzwoniłam ale każą
kontaktować się @ z panią odpowiedzialną za hortex
0 0

#5700651 Napisano: 17.07.2013 11:27:45
mereszka napisał(a):

czy ktoś ma nr tel do JET bo dzwoniłam ale każą
kontaktować się @ z panią odpowiedzialną za hortex

do trzech razy sztuka

22 382 47 24
0 0

koper

#5700664 Napisano: 17.07.2013 11:43:20
agusia147 napisał(a):

Do tego sprzętu nie kupuje się raczej w marketach w stylu Biedronka, Kaufland, czy Real - późniejsze problemy z reklamacjami i wymianą.

Tutaj się nie zgodzę. Jeżeli chodzi o reklamację/zwroty, to w Biedronce nie ma z tym problemów. Już 2 razy miałam tak, że reklamowałam wadliwy towar i bez "pisania podań", zwrot gotówki dostawałam od ręki podczas jednej wizyty w sklepie.
0 0

efelinkaaa

#5700754 Napisano: 17.07.2013 13:23:04
szukam kogoś kto wyjeżdżał d opieki nad osobami starszymi do Niemiec... Chce się o coś zapytać emotka
0 0

agusia147

#5700775 Napisano: 17.07.2013 13:36:43
koper napisał(a):

agusia147 napisał(a):

Do tego sprzętu nie kupuje się raczej w marketach w stylu Biedronka, Kaufland, czy Real - późniejsze problemy z reklamacjami i wymianą.

Tutaj się nie zgodzę. Jeżeli chodzi o reklamację/zwroty, to w Biedronce nie ma z tym problemów. Już 2 razy miałam tak, że reklamowałam wadliwy towar i bez "pisania podań", zwrot gotówki dostawałam od ręki podczas jednej wizyty w sklepie.

W Biedronkach może nie jest najgorzej, zależy na kogo się trafi i z jakim sprzętem, ale większe markety robią sobie jaja...
0 0