Pomocy!!!!

Gość: giuliettaX

#5773821 Napisano: 16.11.2013 14:20:45
blanca napisał(a):

onlyrybka napisał(a):

Czy taki zapis w regulaminie ma prawnie wiążącą moc:

Z chwilą przesłania pracy konkursowej do Organizatora Uczestnik udziela organizatorowi nieodwołalnej, nieograniczonej w miejscu i czasie, przenoszalnej, nieodpłatnej, licencji na posługiwanie się Pracą Konkursową w nieograniczonej ilości egzemplarzy („Licencja”). Licencja obejmuje również prawo do udzielania sublicencji oraz prawo do wykonywania i zezwalania na wykonywanie praw zależnych, a w szczególności do wykonywania opracowań i dowolnych modyfikacji Pracy Konkursowej.

Mnie chodzi konkretnie o zdjęcia, czyli wyślę jakieś na konkurs i już nigdzie nie mogę go wysłać ? Takie umowy nie powinny być zawierane na piśmie ?
Jak ktoś jest w temacie bardzo proszę o odpowiedź emotka

Kiedyś dostałam od organizatora taką odpowiedź:
Treść opinii prawnej:
Istotnie, w regulaminach innych konkursów zdarzają się zapisy o przeniesieniu praw autorskich na organizatora konkursu. Jednakże do przeniesienia praw autorskich lub do udzielenia licencji wyłącznej konieczne jest zachowanie formy pisemnej umowy. Samo zaakceptowanie treści regulaminu przez internet i wzięcie udziału w konkursie nie stanowi formy pisemnej. Dlatego też osoba biorąca udział w innym konkursie nie przeniosła skutecznie praw autorskich do zdjęcia zgłoszonego w konkursie.

przy udzielaniu licencji niewyłącznej, a takie są najczęściej w regulaminach nie jest wymagana forma pisemna i wystarczy akceptacja regulaminu w necie, w regulaminie są też podane pola eksploatacji utworu na jakie się zgadzamy, również odebranie nagrody przyrzeczonej w konkursie jest udzieleniem licencji, stąd protokoły odbioru nagrody, przekazanie praw autorskich/licencji może być różnie określone w regulaminie i trzeba go dokładnie czytać "w całości" emotka wyżej dziewczyny mówią o 2 różnych licencjach
0 0

Gość: koza18

#5773835 Napisano: 16.11.2013 15:26:44
Szukam internetu emotka emotka bezprzewodowy najlepiej Potrzebuje go do pracy jest włączony cały czas, nieraz oglądam filmy i muszę przyjmować zamówienia online. Więc musi być duży. Mógłby być z laptopem (ale nie tak że umowę podpisuje na 24 miesiące a laptopa spłacam przez 36) Ktoś coś słyszał o jakiejś fajnej ofercie? Może być dla firm emotka Bo szukam i szukam i już gubię się w tych ofertach. emotka
0 0

Gość: koza.k90

#5774706 Napisano: 18.11.2013 14:53:37
koza18 napisał(a):

Szukam internetu emotka emotka bezprzewodowy najlepiej Potrzebuje go do pracy jest włączony cały czas, nieraz oglądam filmy i muszę przyjmować zamówienia online. Więc musi być duży. Mógłby być z laptopem (ale nie tak że umowę podpisuje na 24 miesiące a laptopa spłacam przez 36) Ktoś coś słyszał o jakiejś fajnej ofercie? Może być dla firm emotka Bo szukam i szukam i już gubię się w tych ofertach. emotka

ja jestem zadowolona z Playa

mam mobilny modem, który zastępuje router i obsługuje nawet 5 urządzeń

bez laptopa
0 0

Gość: awi

#5774895 Napisano: 18.11.2013 19:34:17
Odpaliłam komputer i na środku ekranu mam napis "Test Msg"
Ktoś wie o co chodzi i co mam z tym zrobić?
Poza tym wszystko (chyba) działa
0 0

noisy0000

#5775339 Napisano: 19.11.2013 15:07:52
Mam pytanie, może ktoś wie...
chciałabym wysłać list polecony i czy jest szansa, że jak go wyślę, to dojdzie tego samego dnia?
Dodam, że to do tej samej miejscowości.
0 0

notta

#5775351 Napisano: 19.11.2013 15:15:44
noisy0000 napisał(a):

chciałabym wysłać list polecony i czy jest szansa, że jak go wyślę, to dojdzie tego samego dnia?

priorytet zawsze jest na następny dzień i to chyba jest najszybsza opcja emotka . Z zaznaczeniem że musisz nadać list do godziny 15- tak jest u mnie.
0 0

joan

#5775358 Napisano: 19.11.2013 15:18:05
noisy0000 napisał(a):

A czemu musi dojść tego samego dnia? Poczta nie da rady, gdybym była w takiej sytuacji, doręczyłabym list osobiście, przy czym oczywiście zażądałabym potwierdzenia na kopii listu, że dotarł i kiedy.
0 0

Gość: gosia16

#5775361 Napisano: 19.11.2013 15:19:13
joan napisał(a):

noisy0000 napisał(a):

A czemu musi dojść tego samego dnia? Poczta nie da rady, gdybym była w takiej sytuacji, doręczyłabym list osobiście, przy czym oczywiście zażądałabym potwierdzenia na kopii listu, że dotarł i kiedy.

nie dojdzie,one i tak chyba wszystkie ląduja na jakiejs sortowni,i dopiero wracają
0 0

noisy0000

#5775364 Napisano: 19.11.2013 15:21:30

Kurcze szkoda, to chyba faktycznie łatwiej będzie jak dostarcze go sama emotka dzięki za info emotka
0 0

Gość: swibek

#5775365 Napisano: 19.11.2013 15:22:02
gosia16 napisał(a):

joan napisał(a):

noisy0000 napisał(a):

nie dojdzie,one i tak chyba wszystkie ląduja na jakiejs sortowni,i dopiero wracają

polecony priorytet nadany do godz. chyba 12 (albo 10) dochodzi na drugi dzień. Ale nie wiem czy wszędzie tak jest.. na kilku pocztach w Krakowie i w okolicach spotkałam się z tym co wyżej napisałam.. emotka a jak jest w innych miastach to nie wiem.. emotka
0 0

ziolko

#5775369 Napisano: 19.11.2013 15:31:19
priorytet zwykły lub polecony nadany do godz 15 dochodzi (powinien) na następny dzień roboczy

Nieważne, czy to ta sama miejscowość, czy 400 km dalej
0 0

apoccalipsa

#5776170 Napisano: 20.11.2013 07:55:52
psuje mi się komputer Dwóch informatyków sobie nie poradziło... Może ktoś mądry mi podpowie co to może być?
raptem wyskakuje niebieski ekran i błędy:
dxgmmsi.sys
lub wir32k.sys
i wybór uruchomienia komputera w różnych trybach Wybieram normalny, uruchamia się i chodzi jakąś godzinę I znowu to samo...
Będę wdzięczna za podpowiedź czy to coś z systemem czy techniczna sprawa i wogóle o co chodzi emotka
0 0

pionas

#5776175 Napisano: 20.11.2013 08:06:51
apoccalipsa napisał(a):

psuje mi się komputer Dwóch informatyków sobie nie poradziło... Może ktoś mądry mi podpowie co to może być?
dxgmmsi.sys
lub wir32k.sys
i wybór uruchomienia komputera w różnych trybach Wybieram normalny, uruchamia się i chodzi jakąś godzinę I znowu to samo...
Będę wdzięczna za podpowiedź czy to coś z systemem czy techniczna sprawa i wogóle o co chodzi emotka

to pewnie tzw. "blue screen" możesz poczytać porady na forach, ale najlepsze rozwiązanie to format c emotka
0 0

apoccalipsa

#5776176 Napisano: 20.11.2013 08:08:44
tak, blue screen

właśnie informatyk szukał i wszędzie na forach przy tych błędach ludzie pisali, że format nic nie dał dlatego jeszcze go nie zrobiłam emotka
0 0

Gość: kwoloch

#5776178 Napisano: 20.11.2013 08:15:39
apoccalipsa napisał(a):

dxgmmsi.sys
lub wir32k.sys

Jeśli format nic nie daje to sprawdź podzespoły. Do pamięci polecam program Memtest, a do dysku HDTune
0 0

apoccalipsa

#5776187 Napisano: 20.11.2013 08:24:51
informatyk sprawdzał pamięć RAM i wyskoczyło trzystaileś tysięcy błędów I właśnie tak podejrzewa, że RAM pada
laptop jest na gwarancji ale mam zle doświadczenia z serwisami więc wolę najpierw sie upewnić co to jest
0 0

ino1975

#5776188 Napisano: 20.11.2013 08:27:26
apoccalipsa napisał(a):

dxgmmsi.sys
lub wir32k.sys

Czesć. Po pierwsze, w czasie, jak chodzi - zgraj wszystko na pamięc zewnętrzną. Jak się informatyk za to weźmie może być za późno.
0 0

pionas

#5776189 Napisano: 20.11.2013 08:28:45
Możliwość przetestowania ramu też jest od razu przy uruchamianiu komputera, w zależności od laptopa jest to klawisz F8, F10 lub jakaś kombinacja, tam wystarczy wybrać coś z memory, nie pamiętam bo moje memory coś słabe ostatnio emotka

Jeśli już informatyk to sprawdzał, a laptop na gwarancji to niestety musisz go dać do serwisu, no chyba że masz kogoś znajomego co tym zajmuje się emotka
Jeśli chodzi o serwisy to faktycznie z nimi różnie bywa, moja mama kiedyś zaniosła mojego bez mojej wiedzy i zgody, poinformowała mnie po fakcie, wynik: podmienili procek... emotka
0 0

Gość: kwoloch

#5776190 Napisano: 20.11.2013 08:28:57
Jeśli RAM daje błędy to nic nie zrobisz, tylko serwis i wymiana kości na nowe
0 0

frodo

#5776192 Napisano: 20.11.2013 08:32:26
Może podpowie mi ktoś dodać konkurs do zakładki: KONKURS Z MOIM UDZIAŁEM emotka
0 0