Konkursowiczki w ciąży

bridget

#5800112 Napisano: 02.01.2014 21:42:47
az podniose watek, w którym miesiacu rozszerzałyscie diete dziecku? i od czego zaczełyscie? mowia ze przy karmieniu piersia ze od 5 czy 6 i od zupek, nie deserkow - pamietam ze cos pisałuscie o tych kaszkach hole czy jakos tam warto? musze na nowo sie wczytac bo juz nic nie pamietam:)
0 0

benasia

#5800150 Napisano: 02.01.2014 22:47:01
my zaczęliśmy rozszerzać jak mały skończył 4 miesiące - od jabłuszka emotka
0 0

kalisto1986

#5800180 Napisano: 02.01.2014 23:56:15
Ja rozszerzałam od 6 miesiąca, zaczynałam od warzyw - jako, że początkowo chciałam stosować całkowite blw ( teraz lecę mieszanie) Bartuś dostał jako pierwsze marchewkę, fasolkę szparagową i brokuł - wszystko w całości. Jabłko dostał tylko kilka razy tarkowane - najbardziej lubi w całości gryźć sobie ( radzi sobie z nim od 6 miesiąca) Nie trzymam się sztywno kalendarza. Mały ma problemy z obiadkami - w formie papek prawie wcale nie chce jeść, za to jak dostaje jakieś warzywa w ręke to wcina, aż miło.
Poczytaj o blw i bardzo polecam chociaż częściowo trzymać się tej metody. Kaszki holle polecam, ogólnie polecam unikać cukru - dzięki temu, jak i jedzeniu części rzeczy w kawałkach mały wyrobił sobie fajnie smak i wiem co lubi, a co raczej omija
0 0

dolly

#5800201 Napisano: 03.01.2014 00:15:58
ja zaczęłam w 4m od jabłuszka i marchewki, potem brokuły, a dalej juz nie pamietam, ale weszlo miesko - oczywiscie garnier emotka
0 0

benasia

#5800206 Napisano: 03.01.2014 00:19:56
dolly chyba gerber emotka
0 0

dolly

#5800210 Napisano: 03.01.2014 00:23:16
benasia napisał(a):

dolly chyba gerber emotka

buhahaah, no tak, tak, widac, ze dawno dziecko słoiczkami karmiłam hahaha emotka
0 0

Gość: katrin22

#5800213 Napisano: 03.01.2014 00:31:57
keiti ja Kubusiowi tuż przed 4 miesiącem podawałam marchewkę, potem jabłuszko, następnie ziemniaczka. Mój zjadał prawie wszystko, ale musiałam mieszać potrawy z deserkiem Bobovity " Jabłuszka ze słodką marchewką". Kaszki także kupowałam z Bobovity lub ewentualnie z Nestle.

Stare czasy.... emotka

Mój 2 latek ma już swoje smaki. Dziś myślałam, że wyjdę z siebie, bo nic nie chciał zjeść z rana, ani jajecznicy, ani chlebka, NIC,kompletnie 0... Dopiero po spacerku zjadł troszkę zupy i musiałam zrobić Mu makaron twarogowy i dopiero najadł się jak człowiek emotka

Moje dziecko codziennie jadłoby kluchy, naleśniki i chleb, kasz nie tknie, chyba że przemycę w zupie.
0 0

bridget

#5800295 Napisano: 03.01.2014 10:57:18
dzięki dziewczyny:)) Katrin moj 6-o latek do tej pory je placuszki, pierozki, makaron, ziemnaiczki z sosikiem, nie kazde miesko, zero warzyw, nawet wybrzydza marchewką w zupie:) niektóre owoce, chociaz po mału przekonuje sie do nowych smakow, bo kiedys bez próbowania mowił ze niedobre....

no ja mysle ze tak sobie odczekam jeszcze z rozszerzeniem diety, ale poczytac i dowiedziec sie juz cokolwiek mogę, przynajmniej do 5 miesiaca, choc juz czasem mnie to kusi, no i chciałabym własnie uniknac soczkow i cukru, bo taki bład zrobiłam przy starszym, obecnie nie przepada za mineralna, ale kubusie i inne napoje to pochłania w wielkich ilosciach.

Kali a z tych kaszek holle patrzyłam na allegro które na sam poczatek? nie krztusił Ci sie mały takimi warzywami w calosci? jak tak szybko wprowadzilaś?

zastanawiam sie czemu moj mały ma nadal same drzemki ma prawie 4 msc a liczac jego spanie ponad godzinne to moze z 10 razy było:/
a które słoiczki pod wzgledem składu sa najlepsze Waszym zdaniem? pozniejbede sama gotować no ale na poczatek i przy wyjsciach zawsze jakies warto mieć
0 0

kalisto1986

#5800324 Napisano: 03.01.2014 11:34:12
Keiti to ten sam błąd przy starszym popełniłam emotka
Jeśli chodzi o kawałki,wiadomo,że czasem sie zakrztusi,ale dorosły też tak ma - dziecko musi się nauczyć radzić sobie z takim pokarmem. Pamiętam jak Bartuś miał 7 miesięcy u rodziców dałam mu kawał jabłka, tata mój zaczął przeżywać,że chce żeby się zakrztusiło 0 a bartek wziął jabłko i gryzł je jak stary - a nie ma ani 1 ząbka emotka
Ze słoiczków wydaje mi się, że najlepsze są hipp, kupowałam różne,ale te nawet smakowo są najlepsze - babydream, też są ok - tylko u nich nie zachęca wygląd - ale też są produkowane przez hippa.
Ja holle kupiłam przenną bananową- w sklepach ze zdrową żywnością są w podobnej cenie jak na allegro.
Na później świetne są ciasteczka orkiszowe z baby dreama porównując do innych na rynku, te nie są dosładzana, nie mają żadnych spulchniaczy itp.
Soczki mały dostaje od czasu do czasu zamiast deserku i to rozrobione, tak to cycuś lub woda-nigdy nie dostawał herbatek granulowanych, gdzie jest masa cukru. Teraz już podaje mu więcej rzeczy i nie patrzę, aż tak jak na początku, ale dzięki temu, że na prawde sprawdzałam co je, nie lubi słodkich rzeczy, za to uwielbia cytrusy i wszystko co kwaśne emotka
0 0

benasia

#5800329 Napisano: 03.01.2014 11:40:14
Mój 2-latek można powiedzieć że je prawie wszystko: uwielbia mięsko, ziemniaczki, buraczki i inne warzywa też chętnie je, chlebek z dżemem lub z miodem, jajka gotowane, chlebek z pomidorem, wszelkie owoce pochlania - generalnie nie mam z nim problemów jedynie nie przepada za zupkami jak ja zresztą wyjątek stanowi rosół, pomidorowa i barszcz czerwony emotka
z piciem nie ma problemów pije zwykła wode lub czasami kupuję mu watera ale jakiś innych to nie kupuję.

A jak był malutki to też jadł jedzonko słoiczkowe - i gerberki i bobovity i hippa, potem stopniowo przechodził na normalne i bez problemu jadł brokuły w całości ugotowane takie cząstki- fajnie to wyglądało jak robił "żgig" widelczykiem emotka
0 0

bridget

#5800358 Napisano: 03.01.2014 12:03:23
benasia jak to zrobiłas hehe? moj zje rosoł , pomidorowa , zwykła ziemniaczana, no chyba ze jarzynowa mocno rozdrobniona ze nie widzi czy to ziemniak czy kalafior, surówki do ziemniakow zadnej, czasem przychodzi z przedszkola mowi ze spróbował ogórka emotka jak miał z 2-3 lata zaprzestał jesc jajecznicy bo mi miał odruch wymiotny wiec na sile nie dawałam, on był mocno cyckowy nie jadł ngdy modyfikowanego, kaszkami mi pluł, oczywiscie słodycze musze wydzielac bo by jadł w nieskonczonosc, no i te napoje słodzone mnie wkurzaja chyba tez przestane kupować.

Kali dzieki za obszerna informację, Bartus jeszcze nie ma zabkow?
ze słoiczkami pewnei bede miec dylemat bo jak co roku s akonkursy gerbera i bobovity:D, a hipp nic nie ma nie?:), pamietam ze WIki jadł głownie hippa czesto nowosci z Niemiec, które u Nas w Polsce były duzo pozniej. Tak sie zastanawiam cz y majac sokowirówke nie robic mu swiezych soczkow sama bez cukru z owoców czy bedzie pił. A i czy gotujac samemu warto kupic w sklepach z zywnoscia bio warzywa i owoce? czyz bio to sciema?
0 0

kalisto1986

#5800374 Napisano: 03.01.2014 12:16:48
Tak Bartuś jeszcze nie ma ząbków.
Domiś też było mocno cyckowy, nawet bardzo mocno, ale nie mam większych problemów z jego jedzeniem, tzn nie jest mięsny, za wędlinami nie przepada,poza tymi "białymi" z piersi z kurczaka. Ale za to warzywa i owoce uwielbia, z talerza zazwyczaj najpierw warzywa znikają, tez jest kluskowo, kotleciowo, makaronowy, a jajka mógłby jeść na okrągło - wręcz rano sam wstaje i robi sobie jajecznice lub jajka sadzone
0 0

benasia

#5800389 Napisano: 03.01.2014 12:31:35
keiti moj po prostu próbował na początku róznych słoiczkowych dań, szybko zaczął pić samą wodę jak miał ok 8 miesięcy , szybko stał sie też samodzielny tzn sam zaczął jeśc sztućcami dla dzieci, pić z kubka niekapka, przy jedzeniu stopniowo jak był większy zaczął jeśc niektóre rzeczy jak my np buraczki mamy swoje i sami zaprawiamy - do obiadu je uwielbiamy i Mikołaj też, mięso musi być koniecznie, a gdy jesteśmy w sklepie to Miki woła "Pani kiełbasę!" bo lubi kiełbaski tez emotka
To chyba zależy od nawyków - gdy już potrafił jeść gotowałam mu brokuły które lubimy wszyscy, fasolkę, dawałam marchewkę z zupy.
Poza tym nie karmiłam go słodyczami - zęby ma w stanie idealnym, jednak ubolewam nad tym, że teraz praktycznie w ostatnim okresie wszyscy dają mu słodycze - tzn w tym okresie świątecznym dostał ich masę zwlaszcza czekolad i innych. Jako tako ich nie je, choć czasem ponadgryzał, nie chce mu całkiem bronić ale trzeba mieć ograniczenie.
0 0

agusia147

#5800461 Napisano: 03.01.2014 14:55:27
benasia napisał(a):

keiti moj po prostu próbował na początku róznych słoiczkowych dań, szybko zaczął pić samą wodę jak miał ok 8 miesięcy , szybko stał sie też samodzielny tzn sam zaczął jeśc sztućcami dla dzieci, pić z kubka niekapka, przy jedzeniu stopniowo jak był większy zaczął jeśc niektóre rzeczy jak my np buraczki mamy swoje i sami zaprawiamy - do obiadu je uwielbiamy i Mikołaj też, mięso musi być koniecznie, a gdy jesteśmy w sklepie to Miki woła "Pani kiełbasę!" bo lubi kiełbaski tez emotka
To chyba zależy od nawyków - gdy już potrafił jeść gotowałam mu brokuły które lubimy wszyscy, fasolkę, dawałam marchewkę z zupy.
Poza tym nie karmiłam go słodyczami - zęby ma w stanie idealnym, jednak ubolewam nad tym, że teraz praktycznie w ostatnim okresie wszyscy dają mu słodycze - tzn w tym okresie świątecznym dostał ich masę zwlaszcza czekolad i innych. Jako tako ich nie je, choć czasem ponadgryzał, nie chce mu całkiem bronić ale trzeba mieć ograniczenie.

Zazdroszczę tych zębów, bo u nas mimo, że dbamy, myjemy, a młody słodyczy nie je wcale dużo - czasem zje jakieś ciasto albo lubisia, a tak to nie, to górne zęby żre mu próchnica. Pani doktor stomatolog powiedziała, że młody ma wadę szkliwa - było nierówne na niektórych ząbkach i tam zaczęło się psuć. Jesteśmy więc pod nadzorem dentysty.
0 0

Gość: eveliina

#5800490 Napisano: 03.01.2014 15:26:10
Dziewczyny, potrzebuję pomocy i chyba ten wątek będzie najlepszy emotka szukam prezentu na pierwsze urodzinki mojej chrześnicy i znalazłam cos takiego, tylko czy ona nie jest za mała na taką zabawkę? sama nie mam dzieci więc kompletnie się na tym nie znam....
http://allegro.pl...-pr-i3850195566.html
0 0

kalisto1986

#5800493 Napisano: 03.01.2014 15:28:44
eveliina napisał(a):

Dziewczyny, potrzebuję pomocy i chyba ten wątek będzie najlepszy emotka szukam prezentu na pierwsze urodzinki mojej chrześnicy i znalazłam cos takiego, tylko czy ona nie jest za mała na taką zabawkę? sama nie mam dzieci więc kompletnie się na tym nie znam....

nie jest raczej za mała, a jak coś to zawsze może poczekać na to emotka
U nas baaaardzo sprawdził się przy starszym konik little tikes - chociaż on nie jest tak ładny
0 0

Gość: ciriness

#5800494 Napisano: 03.01.2014 15:29:20
A ja właśnie próbuję wybrać jakieś pierwsze mleko MM i mam mętlik w głowie. Tyle tego jest i właściwie każde ma dobre opinie...
Może jakieś rady?

Za to znalazłam fajną stronę ze składami kosmetyków i innych różności dla maluchów np. chusteczek nawilżanych emotka
Polecam Wam dziewczyny
http://www.srokao.pl/
I mnie wczoraj oświeciło, że tak dobrze znam się na składach ale na chusteczki nie patrzyłam i kupiłam jedne z gorszych - nivea i pampers emotka

A u nas miesiąc do wyjścia emotka
0 0

Gość: eveliina

#5800504 Napisano: 03.01.2014 15:35:35
kalisto1986 napisał(a):

eveliina napisał(a):

U nas baaaardzo sprawdził się przy starszym konik little tikes - chociaż on nie jest tak ładny

dzięki, strasznie mi się podoba ten bujak wiec jak się nadaje dla takiego malucha to chyba go kupię emotka
0 0

Gość: katrin22

#5800509 Napisano: 03.01.2014 15:37:50
ciriness ja polecam Bebilon emotka
0 0

Gość: allice

#5800510 Napisano: 03.01.2014 15:38:46
eveliina napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

eveliina napisał(a):

dzięki, strasznie mi się podoba ten bujak wiec jak się nadaje dla takiego malucha to chyba go kupię emotka

Mieliśmy podobny (tygryska) i synek dostał go jak miał trochę ponad rok. Całkiem ładnie i długo się nim bawił choć do klasycznego bujania to on mu bardzo rzadko służył emotka
0 0