Konkursowiczki w ciąży

kalisto1986

#4965333 Napisano: 20.01.2012 10:34:13
anava proponuje zainwestować w inhalator i robić inhalacje z soli fizjologicznej. sa specjalne maseczki dla niemowlaków.
Nie ma wg mnie nic bardziej skutecznego na kaszel.
My nie chodzimy do lekarza ( ostatni raz byliśmy yyyy może z 3 lata temu, nie licząc szczepień) i inhalator spełnia swoją role w 10000 %, chociaż teraz musze zainwestować niestety w nowy
0 0

Gość: emilka1705

#4965346 Napisano: 20.01.2012 10:39:19
benasia napisał(a):

a tak w ogóle w Tesco są teraz w gazetce fajne promocje dla dzieciaczków, ja wczoraj byłam na zakupach i dużo pieniędzy wydałam, ale i tak bym musiała kupić te rzeczy prędzej czy później więc warto emotka

a są jeszcze wyprzedaże ciuszków? Przed świętami narobiłam zakupów za bony:) jakby były jeszcze to chętnie się wybiorę:) a co ciekawego jest w gazetce bo nie przeglądałam a teraz piszę prace do szkoły i nie chce się odrywać:)
0 0

Gość: agulecece

#4965376 Napisano: 20.01.2012 10:51:24
kalisto1986 napisał(a):

anava proponuje zainwestować w inhalator i robić inhalacje z soli fizjologicznej. sa specjalne maseczki dla niemowlaków.
Nie ma wg mnie nic bardziej skutecznego na kaszel.
My nie chodzimy do lekarza ( ostatni raz byliśmy yyyy może z 3 lata temu, nie licząc szczepień) i inhalator spełnia swoją role w 10000 %, chociaż teraz musze zainwestować niestety w nowy

ja rowniez jeset szczesliwa posiadaczka inhalatora dla niemowlat sa tez smoczki
ja jeszcze uzywam baniek
0 0

#4965388 Napisano: 20.01.2012 10:57:31
anava napisał(a):

19790411
ręczniki już się piorą, nawilżanie nie zaszkodzi

jak mu nie przejdzie do jutra to zostaje mi iść prywatnie

moja Mała tez miała taki kaszelek 3 tyg temu wiec miała ideanie 2,5 miesiaca. Pediatra zapisał 2 razy 5 kropli flegaminy do 16godz. Nosic duzo na prosto kazał, a jakby kaszel bardzo przeszkadzał w nocy i dzidzia nie chciała spac 1,5 ml drosetuxu:)
0 0

benasia

#4965409 Napisano: 20.01.2012 11:08:58
emilka1705 napisał(a):

benasia napisał(a):

a tak w ogóle w Tesco są teraz w gazetce fajne promocje dla dzieciaczków, ja wczoraj byłam na zakupach i dużo pieniędzy wydałam, ale i tak bym musiała kupić te rzeczy prędzej czy później więc warto emotka

a są jeszcze wyprzedaże ciuszków? Przed świętami narobiłam zakupów za bony:) jakby były jeszcze to chętnie się wybiorę:) a co ciekawego jest w gazetce bo nie przeglądałam a teraz piszę prace do szkoły i nie chce się odrywać:)

tak w hiper są wyprzedaże ciuszków, i są chusteczki nawilżane pampers zielone 6-pak za 26zł, herbatki hippa po 8,69zł, kaszki Bobovita 2 za 9,99zł, albo u mnie były też 3 za 13,99zł (ale nie w gazetce te 3), słoiczki deserki bobovita i gerber wychodzą po 1,84zł/szt, pampersy są zielone i pomarańczowe i jeszcze kilka innych rzeczy emotka
0 0

Gość: grusia

#4965428 Napisano: 20.01.2012 11:15:49
A u nas prawdopodobnie skaza ... skad ja to wiedzialam. W przyszlym tygodniu dermatolog i on podejmie ostateczna decyzje czy to skaza czy nie.
Swoja droga masakryczne terminy do dermatologa panstwowo emotka
0 0

Gość: dianek

#4965447 Napisano: 20.01.2012 11:22:21
ja próbuję znaleźć okulistę z NFZtu w Krakowie...

powinni już dawno zamknąć tą instytucję i zrobić służbę zdrowia prywatną, a nam nie kazać płacić żadnych składek emotka

potrzebuje pilnej konsultacji, a wszyscy mi wyjeżdżają z terminami na marzec/kwiecień

na 5 marca to ja mam termin porodu! emotka

i po cholerę te składki jak i tak będę musiała iść prywatnie?!
0 0

#4965487 Napisano: 20.01.2012 11:41:15
benasia napisał(a):

emilka1705 napisał(a):

benasia napisał(a):

tak w hiper są wyprzedaże ciuszków, i są chusteczki nawilżane pampers zielone 6-pak za 26zł, herbatki hippa po 8,69zł, kaszki Bobovita 2 za 9,99zł, albo u mnie były też 3 za 13,99zł (ale nie w gazetce te 3), słoiczki deserki bobovita i gerber wychodzą po 1,84zł/szt, pampersy są zielone i pomarańczowe i jeszcze kilka innych rzeczy emotka

Kurcze to muszę się wybrać na weekendzie. Zastanawiam się nad słoiczkami. Mała 14 lutego skończy 4 miesiące i czas wprowadzać inne jedzonka prócz mleka. Tylko sama nie wiem czy robić w domu czy kupować gotowe. Niby w domu wiem co wkładam do garnak, ale z drugiej strony jest zima i nie mam dojścia do domowej marchewki czy kurczaka:( sama nie wiem.
0 0

grazia1981

#4965497 Napisano: 20.01.2012 11:44:01
emilka1705 napisał(a):

benasia napisał(a):

emilka1705 napisał(a):

benasia napisał(a):

Kurcze to muszę się wybrać na weekendzie. Zastanawiam się nad słoiczkami. Mała 14 lutego skończy 4 miesiące i czas wprowadzać inne jedzonka prócz mleka. Tylko sama nie wiem czy robić w domu czy kupować gotowe. Niby w domu wiem co wkładam do garnak, ale z drugiej strony jest zima i nie mam dojścia do domowej marchewki czy kurczaka:( sama nie wiem.

Ja z początku dawałam słoiczki,małemu smakowały,miał na 2 3 dni jeden,ale dziecko kuzynki wogóle nie chciało tknąć tego,tylko domowe,mój był nauczony,wygoda różnorodność smaków,
0 0

agusia147

#4965502 Napisano: 20.01.2012 11:46:29
dianek napisał(a):

powinni już dawno zamknąć tą instytucję i zrobić służbę zdrowia prywatną, a nam nie kazać płacić żadnych składek emotka

potrzebuje pilnej konsultacji, a wszyscy mi wyjeżdżają z terminami na marzec/kwiecień

A składki na NFZ wynoszą więcej niż na ubezpieczenie prywatne zdrowotne np w Allianz emotka To jest dla mnie śmiech na sali emotka A z Allianz mam lekarza specjalistę max na 72h do przodu, a internistę w ciągu 24h...
0 0

benasia

#4965514 Napisano: 20.01.2012 11:48:51
no ja kupiłam trochę słoiczków bo Mikołaj za miesiąc skończy 4 miesiące - zacznie się uczyć jeść no i kaszki do mleka będę dodawac odrobinę.
A sprawdzałam wczoraj na słoiczkach to pisało na gerberkach bez konserwantów i barwmików i bez cukru - teraz gdy wczesna wiosna będzie to trudno o normalne i zdrowe a poza tym nawet gdyby chciało się dać wszystko naturalne to ciężko byłoby dostać tak różne smaki...
ja tam marchewkę sobie zasadzę czy coś podobnego ale opórcz naturalnych z ogódka które potem będzie dostawał zmiksowane teraz dam mu trochę słoiczków emotka zresztą potem gdy będzie większy to też czas będzie na robienie papek emotka
0 0

#4965530 Napisano: 20.01.2012 11:55:30
benasia napisał(a):

no ja kupiłam trochę słoiczków bo Mikołaj za miesiąc skończy 4 miesiące - zacznie się uczyć jeść no i kaszki do mleka będę dodawac odrobinę.
A sprawdzałam wczoraj na słoiczkach to pisało na gerberkach bez konserwantów i barwmików i bez cukru - teraz gdy wczesna wiosna będzie to trudno o normalne i zdrowe a poza tym nawet gdyby chciało się dać wszystko naturalne to ciężko byłoby dostać tak różne smaki...
ja tam marchewkę sobie zasadzę czy coś podobnego ale opórcz naturalnych z ogódka które potem będzie dostawał zmiksowane teraz dam mu trochę słoiczków emotka zresztą potem gdy będzie większy to też czas będzie na robienie papek emotka

rozmawiałam kiedyś z gościem, który przez jakiś czas dostarczał jabłka do fabryki gerbera. Mówił, że zrezygnował bo mieli bardzo restrykcyjne wymagania i kontrole owoców. Nie zagłębiałam sie z nim w temat bo wtedy nie miałam dzieci, a żałuje...
Kiedy przyjdzie lato to u teściów warzyw nie zabraknie, a i u sąsiada teściów jakąś kurkę się kupi czy królika. Tak robiłam przy Emi bo urodziła się w maju także jak zaczynała jeść papki warzyw było pod dostatkiem. Na słoiczki nawet patrzeć nie chciała.
0 0

#4965536 Napisano: 20.01.2012 11:58:18
agusia147 napisał(a):

dianek napisał(a):

A składki na NFZ wynoszą więcej niż na ubezpieczenie prywatne zdrowotne np w Allianz emotka To jest dla mnie śmiech na sali emotka A z Allianz mam lekarza specjalistę max na 72h do przodu, a internistę w ciągu 24h...

daj spokój Agusia, mojemu tacie wychodzi prawie 6tys zł składek na NFZ rocznie.. nie chodzi do lekarza w ogóle
pomyśl co za 6tys zł można mieć w prywatnej służbie zdrowia

paranoja...
0 0

fryteczka

#4965544 Napisano: 20.01.2012 12:00:23
ja podaje maluszkowi jabuszka,marcheweczke, mix jednego i 2 .. dzis wprowadze kolejne owocki po 4 m emotka
kaszke dostaje do mleczka po południu i wieczorem emotka
sloiczki bobovity , kaszke rowniez
0 0

agusia147

#4965562 Napisano: 20.01.2012 12:05:08
dianek napisał(a):

daj spokój Agusia, mojemu tacie wychodzi prawie 6tys zł składek na NFZ rocznie.. nie chodzi do lekarza w ogóle
pomyśl co za 6tys zł można mieć w prywatnej służbie zdrowia

paranoja...

Wiem, bo widzę co mamy w ubezpieczeniu prywatnym rodzinnym za 159zł/mc w mBank/Allianz... To nam to wychodzi taniej, a wizyty domowe są za darmo, w razie potrzeby leki przywiozą, wizyta położnej za darmo, lekarzy specjalistów cała lista, w razie potrzeby zabiegi ambulatoryjne, badania itp za darmo, zwroty kosztów w razie potrzeby przewiezienia do szpitala itd... No i nie czekam jak kołek jak to jest w przypadku NFZ i błaganie o termin szybszy niż za miesiąc albo i więcej. Kiedyś w przychodni koleś chciał do kardiologa to dostał termin za pół roku... Przekręcić się idzie...
0 0

benasia

#4965564 Napisano: 20.01.2012 12:06:00
fryteczka napisał(a):

ja podaje maluszkowi jabuszka,marcheweczke, mix jednego i 2 .. dzis wprowadze kolejne owocki po 4 m emotka
kaszke dostaje do mleczka po południu i wieczorem emotka
sloiczki bobovity , kaszke rowniez

fryteczka a jakie mleczko dajesz do kaszek?
i jak długo dawac jedoskładnikowe jedzonko typu jabłuszko, marchewka, chyb tez mozna gruszki, śliwki itp. tzn ile trzeba poczekac by dawac kilka składników na raz?
0 0

agusia147

#4965569 Napisano: 20.01.2012 12:06:47
emilka1705 napisał(a):

rozmawiałam kiedyś z gościem, który przez jakiś czas dostarczał jabłka do fabryki gerbera. Mówił, że zrezygnował bo mieli bardzo restrykcyjne wymagania i kontrole owoców. Nie zagłębiałam sie z nim w temat bo wtedy nie miałam dzieci, a żałuje...
Kiedy przyjdzie lato to u teściów warzyw nie zabraknie, a i u sąsiada teściów jakąś kurkę się kupi czy królika. Tak robiłam przy Emi bo urodziła się w maju także jak zaczynała jeść papki warzyw było pod dostatkiem. Na słoiczki nawet patrzeć nie chciała.

Jakoś nie wierzę w te restrykcyjne wymagania, słyszałam od znajomej co robiła na produkcji, że wciskają do słoiczków więcej świństw niż w przypadku posiłków co robisz sama w domu... Że warzywa lądują w słoiczkach często podgnite itp...
0 0

benasia

#4965577 Napisano: 20.01.2012 12:09:26
nie wierze zeby dawali zgnite, zwlaszcza ze na ktorys słoiczkach pisze pozytywna opinia matki i dziecka...
0 0

benasia

#4965580 Napisano: 20.01.2012 12:11:12
wasze dzieci też tak nie lubią czyszczenia nosa? kiedyś gdy Mikołaj był mniejszy dawał bez problemu a teraz nie lubi i krzyczy... emotka
0 0

#4965593 Napisano: 20.01.2012 12:19:25
benasia napisał(a):

nie wierze zeby dawali zgnite, zwlaszcza ze na ktorys słoiczkach pisze pozytywna opinia matki i dziecka...

nie dają zgnitych, ale na przetwory są odpowiednie sorty warzyw
klas jest 9 dla takiej marchewki z tego co pamiętam
klasy 1-3 to sprzedaż
4,5 to mrożonki i przetwory gdzie marchew jest w kawałkach
6 to przetwory wysokiej jakości (tutaj jest marchewka do słoiczków)
7 przetwory średniej jakości
8 przetwory niskiej jakości
9 marchew przemysłowa (w tym na pasze)

wujek prowadzi skup i segregację owoców i warzyw to mi kiedyś tłumaczył co i jak

mrożonych frytek od tamtej pory nie kupuję, a z czego się robi wódkę to Wam mówić nie będę lepiej emotka
0 0