Konkursowiczki w ciąży

benasia

#4963683 Napisano: 19.01.2012 01:00:38
koper napisał(a):

benasia napisał(a):

ale masakra - zlikwidowali poradnie preluksacyjne tam gdzie byłam z malym na usg i w okolicy tez już nie ma choć były, a mały miał iść na usg bioderek jak skończy 3 miesiące do kontroli, babka kazała zadzwonić do NFZ zapytac gdzie w okolicy jest taka poradnia (podobno ok 50km stąd) ale nikt w oddziale nie odbiera... emotka

wejdź na stronę oddziału nfz z Twojego województwa. Może będzie tam wyszuwikarka świadczeniodawców wyłonionych w konkursie na 2012 rok?
Ja mieszkam w woj podlaskim i u mnie w dziale dla pacjenta jest

http://83.12.126..../2012/index_2008.php

a u mnie własnie nie ma ani w dolnośląskim ani w wielkopolskim...
emotka
0 0

Gość: katrin22

#4963706 Napisano: 19.01.2012 01:10:45
dianek napisał(a):

katrin może te ich kieszonki są jakieś łatwo brudzące lub kiepsko schną (to nie są otulacze tylko pieluszki kieszonki)więc liczba 7-8szt. dziennie jest realna

dlatego ja z kieszonek zrezygnowałam trochę i zdecydowanie poszłam w tradycyjne otulacze i do nich luźno wkładane wkłady lub pieluszki formowane czy prefoldy lub składane

No to by się zgadzało, tylko po co napisali mi, że po 4-5 wymianach wkładów dopiero można wyprać, jeśli się nie zabrudziło...
W takim razie kupię też tradycyjny otulacz Flipp, czy jakoś tak.
0 0

Gość: dianek

#4963716 Napisano: 19.01.2012 01:15:58
no, Flippy są bardzo fajne emotka i nie ma problemu z suszeniem - z pralki praktycznie suche wychodzą
0 0

#4963742 Napisano: 19.01.2012 01:31:15
No nic składam dziś zamówienie na 3 te otulacze- kieszonki i 10 wkładów do tego.
1 Flipp i wkłady mam sucho, a resztę będę potem dokupywać emotka
0 0

agusia147

#4963776 Napisano: 19.01.2012 01:45:41
Nie ogarniam tych waszych pieluch, ale mniejsza o to... Dziś głowa napierdziela a od 6.30 rano sąsiad z 4 piętra napierdziela wiertarką udarową, zaraz zwariuję, a w nocy chyba spałam ze 2h, bo mi się zrobił katar... Szlag by ich trafił emotka emotka emotka
0 0

#4963792 Napisano: 19.01.2012 01:53:40
agusia ja też jeszcze tych pieluch wielorazowych nie ogarniam... ale chcę spróbować. Z pampków całkowicie nie zrezygnuję, ale zmninimalizuję ich stosowanie.
Kurcze przydałyby mi się takie warsztaty pieluchowania jakie miała dianek.

Kuruj się bidulko, wygrzewaj w łóżeczku, cieplutka herbatka z miodkiem i cytryną pomoże.
0 0

#4963806 Napisano: 19.01.2012 02:01:35
noo warsztaty dużo dały
chociaż sporo też rozkminiłam z tego ebooka no i przeglądając ofertę sklepów emotka

reszta wyjdzie w praktyce

już się Bernarda doczekać nie mogę...a tu wypadałoby jeszcze posiedzieć spokojnie z 6 tygodni
0 0

#4963846 Napisano: 19.01.2012 02:30:38
dianek napisał(a):

noo warsztaty dużo dały
chociaż sporo też rozkminiłam z tego ebooka no i przeglądając ofertę sklepów emotka

reszta wyjdzie w praktyce

już się Bernarda doczekać nie mogę...a tu wypadałoby jeszcze posiedzieć spokojnie z 6 tygodni

Kilka tygodni to prawie nic emotka zleci!
Cholercia, myślałam, że same wkłady wystarczą do otulacza, a tu jeszcze trzeba prefoldy, chyba te formowane najwygodniejsze, ale znowu drogie.
dianek jakie masz zamiar kupić z formowanych?
do tetry czy tej z muśliny(czy jakoś tak) jakoś nie mogę się przekonać, mam wrażenie, że dziecko będzie miało wielką pupę i ciężko będzie ubrać dziecku jakieś np. jeansy.
0 0

agusia147

#4963950 Napisano: 19.01.2012 03:16:45
katrin22 napisał(a):

agusia ja też jeszcze tych pieluch wielorazowych nie ogarniam... ale chcę spróbować. Z pampków całkowicie nie zrezygnuję, ale zmninimalizuję ich stosowanie.
Kurcze przydałyby mi się takie warsztaty pieluchowania jakie miała dianek.

Kuruj się bidulko, wygrzewaj w łóżeczku, cieplutka herbatka z miodkiem i cytryną pomoże.

Na początku będę próbować z pampersami, może potem jesli dziecko okaże się spokojne zajmę się innymi rzeczami.... Aczkolwiek warsztaty pewnie wiedza bezcenna emotka

Nie mam czasu na leżenie w łóżeczku, masa spraw do ogarnięcia, praca inżynierska do napisania itd... Potem może być ciężko.
0 0

benasia

#4963954 Napisano: 19.01.2012 03:18:31
no udało się zapisać na usg bioderek za tydzień akurat jak mały skończy 3 miesiące emotka
0 0

#4963991 Napisano: 19.01.2012 03:32:45
benasia napisał(a):

no udało się zapisać na usg bioderek za tydzień akurat jak mały skończy 3 miesiące emotka

my jutro jedziemy na usg bioderek, bo niby do 3 miesicy sie robi.
0 0

benasia

#4964030 Napisano: 19.01.2012 03:45:11
katrin22 napisał(a):

benasia napisał(a):

my byliśmy jak mały miał 7 tyg i doktor powiedział że wszystko ok i mamy przyjść jak skończy 3 miesiące (a jedna pani mówiła co była z synkiem koło nas- jej synek był starszy,że przyszła kilka dni zanim skończył 3 miesiące i nie przyjął jej bo trzeba przyjść jak dziecko skończy 3 miesiące).
0 0

#4964041 Napisano: 19.01.2012 03:50:40
z formowanek kupiłam
http://www.organi...e-babies-size-1.html
oraz http://www.organi...lipop-naturalna.html
widziałam je na warsztatach, wyjątkowo chłonne i delikatne

do tego wezmę pewnie 2-3 formowanki ecopii lub uszyję sobie sama z flaneli, zobaczymy jeszcze jaka będzie potrzeba

tetre i flanele kupiłam kwadratową 80x80cm, będę składać w origami - tak składana bardzo zgrabnie układa się na pupie malucha

a noworodkowi będę składała bambusowe 30x30cm , później je sobie wykorzystam jako dodatkowy wkład chłonny do innych pieluch emotka

jutro powinnam dostać pudła z pieluchami, ewentualnie w poniedziałek to mogę dać znać cowyjątkowo fajnego przyszło emotka

katrin pamiętaj by przed pierwszym użyciem wkłady wyprać kilka razy (by nabrały chłonności) i by otulaczy nie suszyć na kaloryferze tylko obok (jak położysz na kaloryfer bezpośrednio to się PUL odklei i po pieluszce)
0 0

agusia147

#4964052 Napisano: 19.01.2012 03:55:22
benasia napisał(a):

katrin22 napisał(a):

benasia napisał(a):

my byliśmy jak mały miał 7 tyg i doktor powiedział że wszystko ok i mamy przyjść jak skończy 3 miesiące (a jedna pani mówiła co była z synkiem koło nas- jej synek był starszy,że przyszła kilka dni zanim skończył 3 miesiące i nie przyjął jej bo trzeba przyjść jak dziecko skończy 3 miesiące).

Dobrze, że kładą taki nacisk teraz na te bioderka, ja się urodziłam z niewykształconym do końca i gdyby nie to, że mama się kapnęła, że coś ze mną nie tak to teraz bym pewnie kulała...
0 0

#4964098 Napisano: 19.01.2012 04:20:48
dianek ja chyba też to zamówię:
http://www.wielor...kladow-mam-sucho/142

ale wiadomo do tego jeszcze formowane potrzebne, i mam obawy nie będzie dziecko miało welkiej pupy jak dam, otulacz, formowana i wkład?

i nie wiem jak się pierze te formowane, czy po każdym użyciu, czy tak jak otulacz?
0 0

#4964100 Napisano: 19.01.2012 04:21:34
benasia napisał(a):

katrin22 napisał(a):

benasia napisał(a):

Nam lekarkam mówiła, że od 6 do 3 miesięcy się robi heh, także ciekawe z tym wiekiem
0 0

#4964211 Napisano: 19.01.2012 05:24:44
katrin22 napisał(a):

dianek ja chyba też to zamówię:
http://www.wielor...kladow-mam-sucho/142

ale wiadomo do tego jeszcze formowane potrzebne, i mam obawy nie będzie dziecko miało welkiej pupy jak dam, otulacz, formowana i wkład?

i nie wiem jak się pierze te formowane, czy po każdym użyciu, czy tak jak otulacz?

czy będzie miało wielką pupę to zależy od otulacza i formowanki
zazwyczaj jak zakłądasz formowankę to nie dajesz dodatkowego wkładu, bo jest wystarczająco chłonna

formowankę pierzesz po każdym siknięciu - ona jest jak wkład, tylko lepiej trzyma zawartość i jest bardziej chłonna i wygodniejsza w zakładaniu (trzyma się na miejscu)

ja właśnie kupiłam 2 kieszonki charlie banana bo są wyjątkowo zgrabne (na pupie znacznie mniejsze od pampersa),po za tym 2 zgrabne otulacze (tots bots rozmiarowy i ten eco cośtam onesize) - nie powiększające pupy no i ten wełniany, który jest super na formowanki, bo formowanka zgrabna, a otulacz to jak rajstopki - ściśle przylega emotka
0 0

beniaminowa

#4964283 Napisano: 19.01.2012 06:10:43
Byłam dziś na KTG... Położna jak mnie zobaczyła powiedziała że strasznie spuchłam. Jak stanęłam na wadze okazało się że od ostatniej wizyty (9dni temu) przytyłam 4 kg emotka Wiem że to woda ale i tak w szoku jestem emotka
0 0

Gość: emilka1705

#4964287 Napisano: 19.01.2012 06:14:00
beniaminowa napisał(a):

Byłam dziś na KTG... Położna jak mnie zobaczyła powiedziała że strasznie spuchłam. Jak stanęłam na wadze okazało się że od ostatniej wizyty (9dni temu) przytyłam 4 kg emotka Wiem że to woda ale i tak w szoku jestem emotka

tylko żeby nie okazało się ze to zatrucie ciążowe.
0 0

beniaminowa

#4964298 Napisano: 19.01.2012 06:20:38
emilka1705 napisał(a):

beniaminowa napisał(a):

tylko żeby nie okazało się ze to zatrucie ciążowe.

A jak to cholerstwo rozpoznać?
0 0