Konkursowiczki w ciąży

agusia147

#5010895 Napisano: 11.02.2012 06:00:47
agusia147 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

Ja też bałaganiara, ale walczę z tym emotka

Mnie walka nie wychodzi emotka Mąż goni i lata za mną z odkurzaczem, bo on lubi jak ma wsio wypucowane emotka a mnie chlew nie przeszkadza emotka

Haha dobrze, że nie z miotłą emotka Bo bym stwierdziła, że biedny ma to po teściowej emotka
0 0

Gość: mooniq82

#5010917 Napisano: 11.02.2012 06:12:13
ziolko napisał(a):

mooniq82 ale to przyjęcie w jakimś lokalu czy w domu?

polecam:
- paszteciki
- barszczyk czerwony
lub:
-zupa pieczarkowa (z tartymi pieczarkami, pikantna) z groszkiem ptysiowym lub grzankami

główne
- devolaje, jakaś pieczeń
- ziemniaki pieczone lub piure
- surówki

deser:
-2-4 rodzaje ciast
- galaretka z owocami i bitą śmietaną

przyjęcie w lokalu
0 0

agusia147

#5010921 Napisano: 11.02.2012 06:13:44
mooniq82 napisał(a):

ziolko napisał(a):

polecam:
- paszteciki
- barszczyk czerwony
lub:
-zupa pieczarkowa (z tartymi pieczarkami, pikantna) z groszkiem ptysiowym lub grzankami

główne
- surówki

deser:
-2-4 rodzaje ciast

przyjęcie w lokalu

A jaki budżet na osobę?
0 0

Gość: dianek

#5010923 Napisano: 11.02.2012 06:14:03
katrin - nie, jeszcze nie rodzimy emotka siedzimy na nowym mieszkaniu, kuchnie kończymy składać emotka

ale od wczoraj się coś kiepsko czuję emotka nie wiem co mi, puchną nogi, ręce, brzuch się robi jak balon, rozstępy mi nagle takie wyskoczyły, że szkoda gadać... no i rano wstaję i ważę 57, a wieczorem 60kg! dzisiaj chyba coś lepiej, ale jak jutro się powtórzy to chyba będę lekarza męczyć...

miała któraś tak?

grusia co do mieszanek chlebowych - ja piekę w maszynce, chociaż ostatnio częściej w maszynce wyrabiam ciasto a piekę w piekarniku, czasem gotowe mieszanki, czasem z przepisów

polecam zdecydowanie chleb nie na drożdżach, a na zakwasie

poniżej mały przepis na zakwas i link do świetnej stronki chlebowej:
Tu wszystko o chlebie ,podstawowy link.
http://www.chleb....pieczywo-na-zakwasie

Mozesz zrobic zakwas z powyższej strony lub taki,szybszy:
przepis na zakwas:
200 ml letniej wody
200 g mąki zytniej
100 g tartego jabłka bez skórki
wymieszać składniki i odstawić na 2-4 dni w szczelnie zamkniętym słoiku, by pojawiły się pęcherzyki powietrza. zamieszać codziennie rano i wieczorem.
gdy pojawią się pęcherzyki, dodać 100 ml wody i 100 g mąki żytniej. w ten sposób powstanie 300 g zakwasu gotowego do pieczenia.

Dokarmianie zakwasu polega na dodawaniu mąki najlepiej żytniej białej i wody w równych proporcjach tzn np 100g mąki +100 ml letniej wody i wymieszać.
Mozna trzymać w lodówce bez dokarmiania i jeśli chcesz piec to trzeba wczesniej wyjac sloik z lodówki,ogrzac trochę ,dokarmic i poczekac z 8h az przefermentuje i dopiero nadaje się do użycia,czyli albo wprost do chleba albo do zaczynu.
0 0

beniaminowa

#5010939 Napisano: 11.02.2012 06:19:00
Ekspertem nie jestem ale teraz ma aż taki kożuch na języku... Wydaje mi się że to pleśniawki... Kupiłam Aphtin w aptece i tam też mówili że można. Rumianku się boję bo jak jest alergikiem to mu tylko zaszkodzę emotka Cyce mnie bolą to je też smaruję, a tak sobie myślę że jak mnie boli to pewno jego też emotka
A czytałyście o tym że przy kolce dobrze jest nie jeść mleka i jego przetworów? Nie wiem czy warto.
0 0

Gość: grusia

#5010950 Napisano: 11.02.2012 06:23:52
Beniaminowa bo to jest tak ze kolke moze powodowac cos co mama zjadla a jesli maluch ma skaze to beda mu szkodzily przetwory mleczne ktore je mama wiec pozostaje Ci jedynie droga eliminacji.
0 0

Gość: mooniq82

#5010952 Napisano: 11.02.2012 06:24:38
agusia147 napisał(a):

mooniq82 napisał(a):

ziolko napisał(a):

polecam:
- paszteciki
- barszczyk czerwony
lub:

główne
- surówki

deser:
-2-4 rodzaje ciast

przyjęcie w lokalu

A jaki budżet na osobę?

nie za duży emotka szczerze to nie myślałam nad tym, pogadamy z właścicielką to na pewno coś doradzi ale lubię też znajomych (nawet wirtualnych) popytać emotka
0 0

#5010954 Napisano: 11.02.2012 06:25:20
Dianek dzieki emotka Musze jutro mąke kupic i do dziela - tez wole chleb na zakwasie ,bardziej swojski mi sie wydaje .Ale mieszankami tez nie pogardze emotka
0 0

Gość: dianek

#5010958 Napisano: 11.02.2012 06:28:37
no ja piekę z mieszanek jak mi się nie chce kombinować, a chce mi się dobrego chleba emotka

a jak mam ochotę zrobić jakiś wypas to mieszam sama i szperam za ciekawymi przepisami - bo to zazwyczaj bardziej czasochłonna zabawa (zwłaszcza, że i w sklepie trzeba się odpowiedniej mąki naszukać jak chce się żeby na prawdę dobry chleb wyszedł)
0 0

#5010977 Napisano: 11.02.2012 06:35:55
No wlasnie ja robie teraz liste z przepisow jakie byly dolaczone do maszyny i jutro w teskaczu szukac bede odpowiednich mąk. A mieszanki zamowie sobie na all bo mnie kusza te z pomidorami i cebulą - pozniej zrobie zapasik i w razie czego bedzie pod ręką emotka .
0 0

agusia147

#5010986 Napisano: 11.02.2012 06:38:46
dianek napisał(a):

katrin - nie, jeszcze nie rodzimy emotka siedzimy na nowym mieszkaniu, kuchnie kończymy składać emotka

ale od wczoraj się coś kiepsko czuję emotka nie wiem co mi, puchną nogi, ręce, brzuch się robi jak balon, rozstępy mi nagle takie wyskoczyły, że szkoda gadać... no i rano wstaję i ważę 57, a wieczorem 60kg! dzisiaj chyba coś lepiej, ale jak jutro się powtórzy to chyba będę lekarza męczyć...

miała któraś tak?

grusia co do mieszanek chlebowych - ja piekę w maszynce, chociaż ostatnio częściej w maszynce wyrabiam ciasto a piekę w piekarniku, czasem gotowe mieszanki, czasem z przepisów

polecam zdecydowanie chleb nie na drożdżach, a na zakwasie

poniżej mały przepis na zakwas i link do świetnej stronki chlebowej:
Tu wszystko o chlebie ,podstawowy link.
http://www.chleb....pieczywo-na-zakwasie

Mozesz zrobic zakwas z powyższej strony lub taki,szybszy:
przepis na zakwas:
200 ml letniej wody
200 g mąki zytniej
100 g tartego jabłka bez skórki
wymieszać składniki i odstawić na 2-4 dni w szczelnie zamkniętym słoiku, by pojawiły się pęcherzyki powietrza. zamieszać codziennie rano i wieczorem.
gdy pojawią się pęcherzyki, dodać 100 ml wody i 100 g mąki żytniej. w ten sposób powstanie 300 g zakwasu gotowego do pieczenia.

Dokarmianie zakwasu polega na dodawaniu mąki najlepiej żytniej białej i wody w równych proporcjach tzn np 100g mąki +100 ml letniej wody i wymieszać.
Mozna trzymać w lodówce bez dokarmiania i jeśli chcesz piec to trzeba wczesniej wyjac sloik z lodówki,ogrzac trochę ,dokarmic i poczekac z 8h az przefermentuje i dopiero nadaje się do użycia,czyli albo wprost do chleba albo do zaczynu.

Dianek ja tak mam od dwóch tygodni mniej więcej... Rano 85kg, wieczorem 91kg. Waga skacze jak głupia. A lekarz mówi, że to normalne i organizm wodę zatrzymuje i że im bliżej porodu tym gorzej, a że po porodzie może jeszcze skoczyć i nogi puchnąć przez chwilę bardziej zanim organizm nie przefiltruje wody i jej nie wysikam. Więc głowa do góry, może być tylko gorzej.
0 0

benasia

#5011269 Napisano: 11.02.2012 08:10:12
my przy kolkach to wszystko wypróbowaliśmy - nie chce straszyć ale do 3 miesięcy mają dzieci.
Nadmiar kopru też może zaszkodzić.
My używalismy wszystkiego:
-Sab Simplex (Niemiecki) -świetny na kolki ale powodował u nas zaparcia
-Espumisan dla dzieci - nie działał
-Delicol - średni
-Bobotic -Średni
-Esputicon -najlepszy w naszym przypadku
a z suszarką to nie zalecają bo można poparzyć, fajnie jest ciepła pieluszkę na brzuszek na body ale nie za gorąca.\
no i dużo nosić - choć wiem że cieżko jest i nie chce dziecko się uspokoić, musi wyrosnąć z tego.
Zresztą nasz mały esputicon dostaje codziennie bo czasem ma problemy z gazami i jak nie dostanie to piszczy przy pierdnięciu a tak jestr ok.
0 0

#5011305 Napisano: 11.02.2012 08:20:27
U nas Delicol działał najlepiej - teraz wiem czemu - bo mała ma skaze i prawdopodobnie miala tez klopoty z trawieniem laktozy ( a wtym wlasnie pomaga Delicol ).Dopiero od czasu jak podajemy jej Pepti wszelkie kropelki na gazy poszly w zapomnienie emotka .

Przy karmieniu piersia chyba pierwszym krokiem do walki z kolką jest dieta eliminacyjna.
0 0

Gość: asik

#5011352 Napisano: 11.02.2012 08:33:10
grusia napisał(a):

U nas Delicol działał najlepiej - teraz wiem czemu - bo mała ma skaze i prawdopodobnie miala tez klopoty z trawieniem laktozy ( a wtym wlasnie pomaga Delicol ).Dopiero od czasu jak podajemy jej Pepti wszelkie kropelki na gazy poszly w zapomnienie emotka .

Przy karmieniu piersia chyba pierwszym krokiem do walki z kolką jest dieta eliminacyjna.

Mój mały miał kolki pomimo tego że wyeliminowałam z lekarzem wszystkie alergeny , okazało się że mały jest uczulony na laktoze która jest w kobiecym mleku. Dopiero po 3 miesiącach kolki ustąpiły. Układ pokarmowy dojrzał i po problemie. A na kolki nie zawodny okazał się Bobotik.
0 0

Gość: katrin22

#5011388 Napisano: 11.02.2012 08:51:53
To mój też na bank na laktozę miał, bo przy piciu z piersi strasznie się zwijał, potrafił tylko 5 min ssać i resztę z butelki pił mój pokarm, potem się poskręcał i po 30 minutach przechodziło, a po Pepti tego nie ma aż tak bardzo, ale cierpliwie podawałam mu pierś, bo czytałam, że na laktozę mija i teraz mały potrafi od 7 do 30 minut ssać, w zależności jak ma ochotę.
Kolki może miał kilka razy, ale pomagał Plantex, albo herbatka z koperku, lub rumianku.
Patent z suszarką działa od niedawna, ale my nie ogrzewamy go ciepłem, tylko szum go usypia.

beniaminowa to jak dzidzi ma korzuch na języczku to niestety pleśniawka, a boisz się rumianku to spróbuj z sodą i Aphtin'em jeśli po kilku dniach nie przejdzie to niestety antybiotyk, czyli ta Nystatyna, ale to już na receptę. Próbuj domowymi sposobami, bo szkoda niunie truć już antybiotykiem.
Musisz walczyć z tym, bo niby to nie groźne, ale nieleczone może pójść na przełyk i układ pokarmowy. Myj nie tylko języczek,ale także całą jamę ustną, przemywaj leciutko i potem Aphtin na języczek,, ale najlepiej daj go po karmieniu, ale też nie tak od razu, bo może zwymiotować jak mu język dotkniesz i czyść od tyłu języka do przodu, bo inaczej będzie go ciągnęło na wymioty, a jeszcze lepiej na noc posmarować.
Nie bój się, że rumianek uczuli, on bardzo rzadko uczula, aczkolwiek jakiś % istnieje.

dianek ja pamiętam remonty, a ja z brzuchem gotowałam obiad robotnikom, na zakupy jeździłam...okropnie się czułam, ale wtedy nie miał mi kto pomóc, bo mąż sam też remontował.

grusia, a Pepti chyba zawiera laktozę, ale w mniejszym stopniu, a Nutramigen nie zawiera jej wcale, ale Nutra... to już hardcore emotka

agusia147 to, że puchniesz to normalka, zejdzie po porodzie i znów wciśniesz stopę w normalnego buta.

0 0

Gość: gosiulek

#5011405 Napisano: 11.02.2012 08:57:18
katrin22 napisał(a):

grusia napisał(a):

O własnie Katrin emotka

A co do bolu to niestety pleśniawki czy afty bolą i często utrudniają maluszkowi jedzenie emotka

O masz, nie wiedziałam, że bolą emotka

Ja pleśniawki przezyłam niedawno, po antybiotyku dostałam, coś strasznego, nie wiedzialam ze pleśniawki tak mogą boleć.
0 0

#5011422 Napisano: 11.02.2012 09:11:50
gosiulek napisał(a):

katrin22 napisał(a):

grusia napisał(a):

O własnie Katrin emotka

A co do bolu to niestety pleśniawki czy afty bolą i często utrudniają maluszkowi jedzenie emotka

O masz, nie wiedziałam, że bolą emotka

Ja pleśniawki przezyłam niedawno, po antybiotyku dostałam, coś strasznego, nie wiedzialam ze pleśniawki tak mogą boleć.

a co dopiero takie dziecko czuje emotka jak tu ssac takim bolącym języczkiem.
0 0

beniaminowa

#5011679 Napisano: 12.02.2012 07:04:47
Noc za nami emotka Duuużo spokojniejsza. Odstawiłam mleko i to chyba pomogło... Zobaczymy co będzie dalej. Wypiłam też herbatkę z kopru i na mnie działa emotka to i może na maleństwo też emotka
I pleśniawki smaruję Aphtinem. Ładnie schodzi ten kożuch z języka. Eh... Ile tego jeszcze przede mną...
0 0

#5011681 Napisano: 12.02.2012 07:15:25
Katrin Bebilon Pepti jest stosowany nie tylko przy alergii na bialko pokarmowe ale również przy częsciowej nietolerancji laktozy.Lekarka nie chciała od razu z grubej rury. Mowila ze uklad pokarmowy jak dojrzeje to moze sobie poradzi - widac dojrzal emotka I zostala tylko skaza.
0 0

#5011699 Napisano: 12.02.2012 08:04:22
beniaminowa napisał(a):

Noc za nami emotka Duuużo spokojniejsza. Odstawiłam mleko i to chyba pomogło... Zobaczymy co będzie dalej. Wypiłam też herbatkę z kopru i na mnie działa emotka to i może na maleństwo też emotka
I pleśniawki smaruję Aphtinem. Ładnie schodzi ten kożuch z języka. Eh... Ile tego jeszcze przede mną...

beniaminowa raz już to przeszłaś to i dasz radę znów emotka oby ominęła Was tym razem skaza białkowa. Obserwuj języczek emotka i czyść go regularnie a ominie Was Nystatyna emotka
A w ogóle jak się Ty czujesz?

grusia no właśnie, Pepti chociaż lecznicze, a łagodniejsze, nam przypisała na skazę, ale laktoza też raczej była, a teraz jest już prawie OK emotka
Wczoraj mały pił soczek jabłkowy w proporcjach 40 ml soku, 50ml wody i nic mu nie jest emotka tak ze smakiem jeszcze nic nie pił.
0 0