Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
agusia147
Postów 4520
Data rejestracji 01.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Haha dobrze, że nie z miotłą
Zrobię zakupy w: Top Market, Rossman, Tesco, Real, Auchan, Carrefour, Lidl, Biedronka, Żabka
Gość: mooniq82
przyjęcie w lokalu
agusia147
Postów 4520
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A jaki budżet na osobę?
Gość: dianek
ale od wczoraj się coś kiepsko czuję
miała któraś tak?
grusia co do mieszanek chlebowych - ja piekę w maszynce, chociaż ostatnio częściej w maszynce wyrabiam ciasto a piekę w piekarniku, czasem gotowe mieszanki, czasem z przepisów
polecam zdecydowanie chleb nie na drożdżach, a na zakwasie
poniżej mały przepis na zakwas i link do świetnej stronki chlebowej:
Tu wszystko o chlebie ,podstawowy link.
http://www.chleb....pieczywo-na-zakwasie
Mozesz zrobic zakwas z powyższej strony lub taki,szybszy:
przepis na zakwas:
200 ml letniej wody
200 g mąki zytniej
100 g tartego jabłka bez skórki
wymieszać składniki i odstawić na 2-4 dni w szczelnie zamkniętym słoiku, by pojawiły się pęcherzyki powietrza. zamieszać codziennie rano i wieczorem.
gdy pojawią się pęcherzyki, dodać 100 ml wody i 100 g mąki żytniej. w ten sposób powstanie 300 g zakwasu gotowego do pieczenia.
Dokarmianie zakwasu polega na dodawaniu mąki najlepiej żytniej białej i wody w równych proporcjach tzn np 100g mąki +100 ml letniej wody i wymieszać.
Mozna trzymać w lodówce bez dokarmiania i jeśli chcesz piec to trzeba wczesniej wyjac sloik z lodówki,ogrzac trochę ,dokarmic i poczekac z 8h az przefermentuje i dopiero nadaje się do użycia,czyli albo wprost do chleba albo do zaczynu.
beniaminowa
Postów 1327
Data rejestracji 21.02.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A czytałyście o tym że przy kolce dobrze jest nie jeść mleka i jego przetworów? Nie wiem czy warto.
Gość: grusia
Gość: mooniq82
nie za duży
Gość: dianek
a jak mam ochotę zrobić jakiś wypas to mieszam sama i szperam za ciekawymi przepisami - bo to zazwyczaj bardziej czasochłonna zabawa (zwłaszcza, że i w sklepie trzeba się odpowiedniej mąki naszukać jak chce się żeby na prawdę dobry chleb wyszedł)
agusia147
Postów 4520
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Dianek ja tak mam od dwóch tygodni mniej więcej... Rano 85kg, wieczorem 91kg. Waga skacze jak głupia. A lekarz mówi, że to normalne i organizm wodę zatrzymuje i że im bliżej porodu tym gorzej, a że po porodzie może jeszcze skoczyć i nogi puchnąć przez chwilę bardziej zanim organizm nie przefiltruje wody i jej nie wysikam. Więc głowa do góry, może być tylko gorzej.
benasia
Postów 9176
Data rejestracji 08.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Nadmiar kopru też może zaszkodzić.
My używalismy wszystkiego:
-Sab Simplex (Niemiecki) -świetny na kolki ale powodował u nas zaparcia
-Espumisan dla dzieci - nie działał
-Delicol - średni
-Bobotic -Średni
-Esputicon -najlepszy w naszym przypadku
a z suszarką to nie zalecają bo można poparzyć, fajnie jest ciepła pieluszkę na brzuszek na body ale nie za gorąca.\
no i dużo nosić - choć wiem że cieżko jest i nie chce dziecko się uspokoić, musi wyrosnąć z tego.
Zresztą nasz mały esputicon dostaje codziennie bo czasem ma problemy z gazami i jak nie dostanie to piszczy przy pierdnięciu a tak jestr ok.
Zrobię zakupy na konkursy w: ABC, Tesco HM, Intermarche, Kaufland, Polomarket, Dino, Eko, Biedronka i innych - pw
Przy karmieniu piersia chyba pierwszym krokiem do walki z kolką jest dieta eliminacyjna.
Gość: asik
Mój mały miał kolki pomimo tego że wyeliminowałam z lekarzem wszystkie alergeny , okazało się że mały jest uczulony na laktoze która jest w kobiecym mleku. Dopiero po 3 miesiącach kolki ustąpiły. Układ pokarmowy dojrzał i po problemie. A na kolki nie zawodny okazał się Bobotik.
Gość: katrin22
Kolki może miał kilka razy, ale pomagał Plantex, albo herbatka z koperku, lub rumianku.
Patent z suszarką działa od niedawna, ale my nie ogrzewamy go ciepłem, tylko szum go usypia.
beniaminowa to jak dzidzi ma korzuch na języczku to niestety pleśniawka, a boisz się rumianku to spróbuj z sodą i Aphtin'em jeśli po kilku dniach nie przejdzie to niestety antybiotyk, czyli ta Nystatyna, ale to już na receptę. Próbuj domowymi sposobami, bo szkoda niunie truć już antybiotykiem.
Musisz walczyć z tym, bo niby to nie groźne, ale nieleczone może pójść na przełyk i układ pokarmowy. Myj nie tylko języczek,ale także całą jamę ustną, przemywaj leciutko i potem Aphtin na języczek,, ale najlepiej daj go po karmieniu, ale też nie tak od razu, bo może zwymiotować jak mu język dotkniesz i czyść od tyłu języka do przodu, bo inaczej będzie go ciągnęło na wymioty, a jeszcze lepiej na noc posmarować.
Nie bój się, że rumianek uczuli, on bardzo rzadko uczula, aczkolwiek jakiś % istnieje.
dianek ja pamiętam remonty, a ja z brzuchem gotowałam obiad robotnikom, na zakupy jeździłam...okropnie się czułam, ale wtedy nie miał mi kto pomóc, bo mąż sam też remontował.
grusia, a Pepti chyba zawiera laktozę, ale w mniejszym stopniu, a Nutramigen nie zawiera jej wcale, ale Nutra... to już hardcore
agusia147 to, że puchniesz to normalka, zejdzie po porodzie i znów wciśniesz stopę w normalnego buta.
Gość: gosiulek
Ja pleśniawki przezyłam niedawno, po antybiotyku dostałam, coś strasznego, nie wiedzialam ze pleśniawki tak mogą boleć.
a co dopiero takie dziecko czuje
beniaminowa
Postów 1327
Data rejestracji 21.02.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
I pleśniawki smaruję Aphtinem. Ładnie schodzi ten kożuch z języka. Eh... Ile tego jeszcze przede mną...
beniaminowa raz już to przeszłaś to i dasz radę znów
A w ogóle jak się Ty czujesz?
grusia no właśnie, Pepti chociaż lecznicze, a łagodniejsze, nam przypisała na skazę, ale laktoza też raczej była, a teraz jest już prawie OK
Wczoraj mały pił soczek jabłkowy w proporcjach 40 ml soku, 50ml wody i nic mu nie jest