Konkursowiczki w ciąży

benasia

#5353826 Napisano: 06.09.2012 10:22:32
sądzę że to normalne że tyle je po prostu może nie potrzebuje wiecej... Moj Mikołaj je też bardzo mało - na śniadanie zjadł nawet nie polowe miseczki kaszki ok 70ml dosłownie może zjadł, a co do mleka nigdy wiecej niż 150ml nie wypija zazwyczaj ok 120ml - ale tylko w nocy raz pije.
0 0

agusia147

#5353859 Napisano: 06.09.2012 10:43:00
Wcześniej potrafił 5-6 razy dziennie wciągnąć całą butlę. Teraz zostawia. Aż się zmartwiłam że może coś mu jest. Ale skoro mówisz że to normalne to ok.
0 0

monika1985monik

#5354069 Napisano: 06.09.2012 12:50:57
Aguś to normalne on teraz jest zafascynowany innymi rzeczami które potrafi a nie jedzeniem jak nie płacze i jest radosnym dzieciakiem tz że jest ok i że wystarcza mu tyle ile zjada.
0 0

agusia147

#5354114 Napisano: 06.09.2012 01:20:25
Ojj a najbardziej go fascynuje bieganie za mną na czworaczkach, gdzie mamusia tam i synuś. A dziś mi próbował do zmywarki wejść... Gorzej jak pójdę do pracy, a mały będzie musiał do żłobka.
0 0

dejzi

#5354411 Napisano: 06.09.2012 06:19:09
benasia napisał(a):

dejzi napisał(a):

Ja mam taki http://allegro.pl...iss-i2576480510.html ale nie jest taki super jak piszą, jak bym miała kupować to bym wybrała taki jak mają w szpitalu na pediatrii, ale nie pamiętam modelu

a co w nim ci się nie podoba? bo miałam go wśrod swoich faworytów do kupienia...

Nie zawsze pokazywał taka sama temperaturę, np. mąż był ostatnio chory to z jednej strony głowy od czoła do skroni miał mocną gorączkę, a z drugiej nie ;/ Małemu też raz miał gorączkę raz nie , zobaczę teraz bo ja mierzyłam w odległości 3 cm a nie jak dianek 0,5cm, to zobaczę jakie będą pomiary.

Rachel urocza ta twoja mała.

U mnie Antoś od poniedziałku w żłobku na razie mu się podoba, nawet kaszek go nauczyli jest emotka Ja teraz małemu robię kompociki jabłkowe póki są takie tanie na targu i nasze krajowe.
W przychodni dla dzieci żłobkowych są za darmo szczepionki na ospę, bo nie wszystkie lekarki mówią to może komuś od was z rodziny się przyda ta wiadomość emotka
0 0

monika1985monik

#5354416 Napisano: 06.09.2012 06:21:41
A u nas nie ma żłobków emotka
0 0

aneta411

#5354419 Napisano: 06.09.2012 06:28:26
dejzi napisał(a):

benasia napisał(a):

dejzi napisał(a):

Ja mam taki http://allegro.pl...iss-i2576480510.html ale nie jest taki super jak piszą, jak bym miała kupować to bym wybrała taki jak mają w szpitalu na pediatrii, ale nie pamiętam modelu

a co w nim ci się nie podoba? bo miałam go wśrod swoich faworytów do kupienia...

Nie zawsze pokazywał taka sama temperaturę, np. mąż był ostatnio chory to z jednej strony głowy od czoła do skroni miał mocną gorączkę, a z drugiej nie ;/ Małemu też raz miał gorączkę raz nie , zobaczę teraz bo ja mierzyłam w odległości 3 cm a nie jak dianek 0,5cm, to zobaczę jakie będą pomiary.

Rachel urocza ta twoja mała.

U mnie Antoś od poniedziałku w żłobku na razie mu się podoba, nawet kaszek go nauczyli jest emotka Ja teraz małemu robię kompociki jabłkowe póki są takie tanie na targu i nasze krajowe.
W przychodni dla dzieci żłobkowych są za darmo szczepionki na ospę, bo nie wszystkie lekarki mówią to może komuś od was z rodziny się przyda ta wiadomość emotka

Te dodatkowe szczepionki z reguły są finansowane z budżetów gmin, także nie wszędzie są refundowane. W Kielcach są refundowane meningokoki i pneumokoki, a ospa nie.
Na te szczepionki zapisujemy się na liście w żłobku, tam zgłaszamy, do której przychodni należy dziecko. Później szczepionka trafia do przychodni, więc nam zostaje tylko przyjść tam z maluszkiem.
0 0

agusia147

#5354444 Napisano: 06.09.2012 06:51:07
Doradźcie mi. Dostałam pewną propozycję udziału w pewnym projekcie Microsoft, ale wiąże się to z wieloma podróżami i to nie tylko po naszym kraju, bo to projekt ogólnoświatowy. No i nie bardzo wiem co robić, bo z jednej strony to bardzo kusząca propozycja i duża szansa na rozwój osobisty, ale z drugiej, nie chcę nigdzie wyjeżdżać nawet na jeden dzień, bo nie chcę chłopaków samych zostawiać. No i praca full time. Ale z tej trzeciej strony pieniążki bardzo by się nam przydały, bo w tej chwili bez karty kredytowej byłoby bardzo kiepsko. No i nie wiem co mam robić...
0 0

dejzi

#5354467 Napisano: 06.09.2012 07:07:41
19790411 U nas mówiła lekarka że ospa jest przez Narodowy Fundusz Zdrowia, ale chyba dopiero od tego roku, bo siostrzenica już chodziła do żłobka i jej nic nie pow. dopiero teraz przy siostrzeńcu. To możesz się spytać w swojej przychodni, bo w mojej mi też nic nie pow. dopiero jak jej pow. że słyszałam, że dzieci mogą być szczepione to pow. tak że warto tylko musi być zaświadczenie, że dziecko chodzi do żłobka.
0 0

aneta411

#5354473 Napisano: 06.09.2012 07:17:38
agusia147 napisał(a):

Doradźcie mi. Dostałam pewną propozycję udziału w pewnym projekcie Microsoft, ale wiąże się to z wieloma podróżami i to nie tylko po naszym kraju, bo to projekt ogólnoświatowy. No i nie bardzo wiem co robić, bo z jednej strony to bardzo kusząca propozycja i duża szansa na rozwój osobisty, ale z drugiej, nie chcę nigdzie wyjeżdżać nawet na jeden dzień, bo nie chcę chłopaków samych zostawiać. No i praca full time. Ale z tej trzeciej strony pieniążki bardzo by się nam przydały, bo w tej chwili bez karty kredytowej byłoby bardzo kiepsko. No i nie wiem co mam robić...

Pierwszy raz wyjechałam za granicę jak córka miała 9 m-cy. Nie było mnie 7 dni, mąż doskonale dawał sobie radę, nawet nie miał mu kto pomóc.
Fakt martwiłam się strasznie, przeżywałam itp. Staram się wyjeżdżać jak najmniej, bo tęsknię strasznie, jednak nawet gdy wyjadę, wracam i co się okazuje? Dziecko zdrowe, uśmiechnięte - wiadomo, tęskniło, jednak świat się nie zawalił. Wiadomo, decyzja należy do Ciebie i męża, który zapewne również sobie poradzi. Ja uważam, że zadowolona mama, spełniona (również zawodowo - w granicach normy) to szczęśliwa mama.
0 0

Gość: katrin22

#5354527 Napisano: 06.09.2012 08:01:53
Agusia ja się zgadzam z przedmówczynią emotka
Sama miałam plan wyjechać na 6 tygodni za granicę dorobić, ale mąż pracuje, a mamy swojej nie chciałam tak obciążać, ale z drugiej strony jak widzę Kubusia jak świruje na moim punkcie to jakoś żal byłoby mi Go teraz zostawić, tylko KUbuś ma 10 miechów, więc już bardzo kumaty, ciągle śledzi gdzie idę i piszczy z radości gdy mnie widzi, taka mała przylepa.

Agusia musisz to z mężem obgadać i ze samą sobą emotka
0 0

Gość: rachel

#5354654 Napisano: 07.09.2012 07:11:50
agusia147 w sumie ciężki wybór. Ja osobiście pewnie bym się nie zdecydowała, bo już samo to że bedę na miejscu a ma przyjść od listopada do małej opiekunka i to co drugi tydzień wprawia mnie w załamanie. Więc u mnie to było by po prostu niemożliwe ale tylko ze względu na mnie.
Jednak myślę sobie że dobra matka to szczęśliwa matka i realizująca się emotka Jeśli czujesz że to dla Ciebie ważne to z pewnością małemu się nic nie stanie. Tata, babcie, dziadkowie też kochają malucha i z pewnością zajmą się nim równie dobrze jak ty.
A co do rozłąki powiem Ci tak: Moja mama mam sąsiada który razem z żoną i bliźniakami wprowadzili się 3 lata temu do domu na przeciw. Kiedy dzieci miały 6 miesięcy, żona tego pana spakowała manatki i zostawiła go razem z dziećmi emotka Dla nas wszystkich to było ogromne zaskoczenie. Facet został sam i prowadząc własną firmę i mając małe dzieci z pomocą rodziny daje sobie świetnie radę. Oczywiście nie znalazł sobie partnerki, matka się nie pokazuje a dzieci mają już 3 lata i czują się znakomicie. Jak spotykam ich na spacerze i patrze jak ten ojciec kocha swoje dzieciaki jak uczy ich nowych rzeczy to myślę sobie że trochę się już zmieniło i teraz ojciec też daje sobie radę równie dobrze jak mama. Mój mąż też przy dziecku zrobi wszystko i idąc do pracy w tygodniu kiedy opiekunki nie będzie a z mała zostanie mąż wiem że nie muszę się o nic martwić. Czasami nawet mam wrażenie że radzi sobie lepiej ode mnie bo zachowuje zdrowy rozsądek a ja przeż ywam, rozczulam się:))
Porozmawiaj z mężem, zróbcie mały plan jakby to miało wyglądać, do tego bilans zysków i strat no i wsłuchaj się w siebie co ci serducho podpowiada a będzie dobrze:*
0 0

agusia147

#5354771 Napisano: 07.09.2012 08:43:57
Tylko wiesz, my w tym mieście sami jak paluszki, tylko we dwoje i nikogo więcej, a dziadkowie daleko...
0 0

aga79

#5354784 Napisano: 07.09.2012 08:50:24
Witam wszystkie brzuchy emotka niedługo się wkręcę w te Wasze pogawędki mam nadzieję emotka narazie jem i oddaje co zjem emotka pozdrawiam wszystkie konkursowiczki w ciąży emotka
0 0

agusia147

#5354806 Napisano: 07.09.2012 09:09:53
My tu w większości bardziej mamusiaste niż brzuchaste emotka Aga który tydzień?
0 0

Gość: agasiam

#5354809 Napisano: 07.09.2012 09:11:23
agusia147 myśle że forum Ci nie doradzi co masz zrobić. Porozmawiaj z męże może z rodzicami, napewno w trakcie Twojego wyjazdu mogą być duży wsparciem dla męża. Szczególnie przy pierwszych podróżach. Każda sytuacja jest inna moge podać swoją. Uzgodniliśmy z mężem że ja wychowuje dziecko on pracuje i bardzo dużo wyjeżdża. Czasem widzimy się tylko w weekend. I jak się to sprawdza- różnie. Mąż dużo stracił bo jak twierdzi za każdym razem jak przyjeżdża synek nabywa nowej umiejetności. Był okres ze mały miał problem z jego rozpoznawaniem- był onieśmielony i jakieś 12 godzin trwało zanim się usmiechnął. A druga strona, czyli ja- no cóż czasem jestem zła, czasem zazdroszcze mężowi wyjazdów , mam ochotę sie zamienić. Ale podjęliśmy decyzje wspólnie i biorę to na klate. wiadomo nie będzie to trwać wiecznie.Najważniejsze aby rozmawiać i doceniać bardzo tę druga stronę która zostaje w domu, szczególnie gdy mąż zostanie sam w Warszawie. Trzymam kciuki.
Zmieniając temat, byliśmy ostatnio na szczepieniu i lekarz zaproponował szczepienie przeciw ospie. Mam się zastanowić. I sama nie wiem. Czy któraś z was szczepiła?
0 0

Gość: katrin22

#5354894 Napisano: 07.09.2012 10:19:28
agasiam już na ospę, takie meleństwo? myślałam, że starsze się szczepi. Ja na razie odpuszczę ospę, czeka nas MMR emotka
0 0

#5354904 Napisano: 07.09.2012 10:27:21
podobno można szczepić w każdym wieku. chyba poczekam jak skończy rok. kolejne szczepienia obowiązkowe w styczniu.
0 0

#5354918 Napisano: 07.09.2012 10:34:20
agasiam napisał(a):

podobno można szczepić w każdym wieku. chyba poczekam jak skończy rok. kolejne szczepienia obowiązkowe w styczniu.

od 9mc życia, ale sugerują 1 rok życia
0 0

Gość: mooniq82

#5354981 Napisano: 07.09.2012 11:20:39
Kiedy najlepiej przebić dziecku uszy?
0 0