Konkursowiczki w ciąży

agusia147

#5357055 Napisano: 09.09.2012 06:57:18
grusia napisał(a):

Fryteczka emotka

Co do pracy-u nasd byl od pocztaku prosty plan - dwoje dzieci w dosc niewielkim odstpie czasu ,odchowanie a pozniej praca by nie musiec przezywac stresow powrotu do pracy po urlopie jednym i drugim,szykania niani czy zlobka. Ktos pisal ze praca rozwija ... a bycie mama w domu to tylko pieluszki i obiadki ? Jak sie chce to mozna pogodzic rozwoj osobisty z wychowaniem dziecka rowniez osobistym emotka Trzeba tylko umiec ogarnac wszystko emotka .Mam wrazenie ze bedac mama zrobilam dla siebie wiecej niz nia nie bedac,byc moze dlatego ze mam super motywacje emotka .

Agusia skad taka kwota na zycie ?
Pisalas ze nie potraficie odmawiac sobie przyjemnosci pomimo braku finansow, ze rodzice dokladaja sie Wam do zycia itd. Moze ta praca pomoze Wam w koncu stanac na nogi i nie zyc przy pomocy innych ?Choc z drugiej strony sa ludzie ktorzy choc beda mieli wiecej kasy zawsze beda marudzic i mowic ze brakuje.Osobiscie nie rozumiem takiego zycia - nie stac mnie ale czemu mam tego nie miec? Mam takie malzenstwo w rodzinie - oj biada im biada jak bank czyt mama umrze. No coz gospodarowac kasa tez trzeba umiec.Jak mnie na cos nie stac to nie szaleje czy sie nie zapozyczam tylko na to zbieram.

My wrocilismy z weekendu w gorach - bylo swietnie, pogoda dopisala, mlody zachwcony niespodzianka urodzinowa a i my bawilismy sie przednio emotka .

Życie w Warszawie jest drogie.
Ale licząc krótko:
1. Komórki 200zł
2. Lokata młodego 200zł
3. Ubezpieczenie 200zł
4. Czynsz 600zł
5. Prąd kwartalnie około 1300zł
6. Pieluchy 150
7. Mleko 150
8. Kredyt 500
9. Czesne M 600
10. Paliwo do auta 350
11. Jedzenie + inne wydatki 1200
12. Internet 150

I stąd wychodzi co wychodzi.
0 0

fryteczka

#5357059 Napisano: 09.09.2012 07:00:21
to nie życie w warszawie jest drogie . Wiekszośc Twoich wydatków nie jest zwiazana ze stolicą. Pomijajac prąd i czynsz emotka
0 0

Gość: rachel

#5357061 Napisano: 09.09.2012 07:00:55
grusia gratuluję synowi pomysłowych rodziców:)) to chyba oni są największym prezentem dla małego!!! świetnie to zorganizowaliście

emotka

co się tyczy stanu zamożności to ja też jestem z tych co najpierw oszczędzają, potem kupują...i raczej nie podjęłabym decyzji o pracy wyjazdowej tylko po to żeby jechać do usa i podreperować budżet...niedługo sama idę do pracy i muszę małą powierzyć komuś innemu i serce mi się kraja. Z tym że moja sytuacja jest taka że ta moja pensja choć bardzo niska to jednak pozwala żyć na poziomie bez wrażeń ale nadal z wyrzeczeniami, bez tego byłoby ciężko. A z chęcią tak jak grusia zostałabym w domu bo uwielbiam być z najbliższymi i zajmować się domem. To ja pisałam że praca rozwija i nadal tak twierdzę, ale nie uważam że kobieta w domu sie uwstecznia...wręcz przeciwnie. To bardzo ciężka praca która wg mnie powinna być zauważana przez rząd i mężczyzn przede wszystkim! Boli mnie że polityka prorodzinna jest tak beznadziejna i że kobieta z dzieckiem nie może spędzić roku w domu. Z drugiej jednak strony wiem że w naszym Państwie byłby to nadmiernie wykorzystywane przez niektórych bo my zawsze znajdziemy w każdym zapisie drugie dno...
No ale to moje zdanie, kobiety kótra zawsze będzie jeździć nad polskie morze z rodziną, a jak nie będzie kasy to nawet nad pobliskie jezioro, ale czas spędzony z rodziną będzie jednak na pierwszym - najważniejszym miejscu...
0 0

agusia147

#5357066 Napisano: 09.09.2012 07:09:56
fryteczka napisał(a):

to nie życie w warszawie jest drogie . Wiekszośc Twoich wydatków nie jest zwiazana ze stolicą. Pomijajac prąd i czynsz emotka

Idę do sklepu i na głupie warzywa wydaję nie wiadomo ile, na wsi za nie zapłaciłabym grosze. Większość naszych wydatków jest niezbędna, lub jesteśmy uwiązani umowami.
0 0

Gość: grusia

#5357075 Napisano: 09.09.2012 07:13:51
Rachel święte dla to ostatnie zdanie. W końcu nie ważne gdzie, ważne z kim emotka . Niestety mentalność polakow jest z gola inna od tego co my przedstawiamy - nie masz zdjęcia z wakacji na ciepłych wyspach wklejonego na nk czy facebooku to znaczy że jestes dziad i klepiesz biedę. Nieważne że tamci pozyczki pobrali na wyjazd emotka .

Agusia liczę liczę i jakos 6 tys mi nie wychodzi emotka . Pomijając fakt o którym wspomniała fryteczka.
0 0

kalisto1986

#5357082 Napisano: 09.09.2012 07:19:49
Oj dziewczyny trochę najechałyście na Age emotka
Ja jestem zdania, że każdy robi jak uważa, a dziecko w żadnym stopniu nie ogranicza spełniania marzeń.
Nawet jeśli Agnieszka pójdzie do pracy tylko po to, żeby zarobić na wymarzoną wycieczkę to czemu nie ?
Dziecku na pewno nie stanie się krzywda pod opieką taty, a nawet niani.

Co innego wyjechać za granice i pokazywać się dziecku kilka razy w roku ( mam taki przypadek w rodzinie), a co innego wyjeżdżać na krótki okres.

Sama po macierzyńskim poszłam na wychowawcze, a później zostałam w domu, ale to tylko i wyłącznie dzięki konkursom, dzięki którym mogłam dorobić do życia i spełniać marzenia. To była moja praca, dzięki której mogłam się oderwać od domowych spraw i nabrać doświadczenia w dziedzinie którą nigdy się nie interesowałam.

Sama mimo, że nie pracowałam to czasem wyjeżdżałam bez syna, ba czasem jeżdzimy sami z mężem ( chociaż fakt pierwszy raz wyjechaliśmy jak mały miał coś koło 1,5 - 2 lata) i nie uważam, że dziadki zajmą się synem gorzej niż ja.

Agnieszka ważne, żeby w życiu wszystko wyśrodkować i robić to co się pragnie, bez krzywdy dla bliskich. Moim zdaniem
( zresztą już Ci pisałam) warto spróbować, bo taka okazja czasem zdarza się raz w życiu
0 0

malutka456

#5357085 Napisano: 09.09.2012 07:21:04
tak sobie spoglądam na listę wydatków i 1300zł za prad kwartalnie to dla mnie zawrtona kwota, my tyle placimy za niecaly rok emotka i zeby nie bylo, nie pisze tego postu przy pomocy chomika, ktory napedza za pomoca kolka obrotowego mojego laptopa emotka chcialabym miec te 6tys zl miesiecznie emotka
0 0

agusia147

#5357089 Napisano: 09.09.2012 07:21:52
grusia napisał(a):

Rachel święte dla to ostatnie zdanie. W końcu nie ważne gdzie, ważne z kim emotka . Niestety mentalność polakow jest z gola inna od tego co my przedstawiamy - nie masz zdjęcia z wakacji na ciepłych wyspach wklejonego na nk czy facebooku to znaczy że jestes dziad i klepiesz biedę. Nieważne że tamci pozyczki pobrali na wyjazd emotka .

Agusia liczę liczę i jakos 6 tys mi nie wychodzi emotka . Pomijając fakt o którym wspomniała fryteczka.

+ ZUS 370
+ Ubezpieczenie mieszkania 49zł

Kredyt był wzięty na wydanie książki, a nie na wakacje...
0 0

#5357090 Napisano: 09.09.2012 07:22:28
Mało się zarabia, żyje się jak hrabia to niestety recepta na życie dla wielu ludzi. I teraz piszę tak ogólnie, spostrzeżenia z mojego otoczenia.
0 0

benasia

#5357092 Napisano: 09.09.2012 07:24:31
no coż czytam was i jednak zgadzam się z fryteczką - nie będę oceniać kogoś wydatków bo nie w tym rzecz aczkolwiek są dla mnie emotka
Jakbym miała tyle co Agusia na miesiąc na wydatki (ok 5-6tys) na które i tak podobno im ta kwota nie starcza to chyba bym nie wiedziała co robić z reszta kasy... emotka
0 0

agusia147

#5357093 Napisano: 09.09.2012 07:25:46
grusia napisał(a):

Mało się zarabia, żyje się jak hrabia to niestety recepta na życie dla wielu ludzi. I teraz piszę tak ogólnie, spostrzeżenia z mojego otoczenia.

Moim zdaniem się zagalopowałaś, bo nie masz prawa ani mnie oceniać, ani zaglądać mi do portfela bo to moja sprawa, pytałam o radę a nie o rozliczenia.
0 0

#5357094 Napisano: 09.09.2012 07:26:33
Agusia emotka no comment emotka .
0 0

agusia147

#5357096 Napisano: 09.09.2012 07:26:55
benasia napisał(a):

no coż czytam was i jednak zgadzam się z fryteczką - nie będę oceniać kogoś wydatków bo nie w tym rzecz aczkolwiek są dla mnie emotka
Jakbym miała tyle co Agusia na miesiąc na wydatki (ok 5-6tys) na które i tak podobno im ta kwota nie starcza to chyba bym nie wiedziała co robić z reszta kasy... emotka

No to nie wiem za co wy żyjecie itp...
0 0

agusia147

#5357097 Napisano: 09.09.2012 07:28:11
malutka456 napisał(a):

tak sobie spoglądam na listę wydatków i 1300zł za prad kwartalnie to dla mnie zawrtona kwota, my tyle placimy za niecaly rok emotka i zeby nie bylo, nie pisze tego postu przy pomocy chomika, ktory napedza za pomoca kolka obrotowego mojego laptopa emotka chcialabym miec te 6tys zl miesiecznie emotka

Mamy firmę w mieszkaniu, 13 kompów pracujących po 8 godzin dziennie nabija licznik.
0 0

#5357100 Napisano: 09.09.2012 07:30:47
Sama dziewczyno pisałaś że nie odmawiacie sobie przyjemności i że dostajecie pomoc finansowa od rodziców więc się nie dziw temu co dziewczyny piszą. Jedni wydają to co mają inni jeszcze więcej emotka proste:). Twoja sprawa z tym ile wydajesz i twoja czy i gdzie chcesz pracować. Pytalas o radę, wydatki pisałaś jako argument za ale jak już ktoś coś wytknal to od razu oburzenie. Twoje życie twoja decyzja. Nie rozumiem o co kaman.
0 0

agusia147

#5357104 Napisano: 09.09.2012 07:34:25
grusia napisał(a):

Sama dziewczyno pisałaś że nie odmawiacie sobie przyjemności i że dostajecie pomoc finansowa od rodziców więc się nie dziw temu co dziewczyny piszą. Jedni wydają to co mają inni jeszcze więcej emotka proste:). Twoja sprawa z tym ile wydajesz i twoja czy i gdzie chcesz pracować. Pytalas o radę, wydatki pisałaś jako argument za ale jak już ktoś coś wytknal to od razu oburzenie. Twoje życie twoja decyzja. Nie rozumiem o co kaman.

Nie kojarzę bym pisała o odmawianiu przyjemności, tylko to, że tanie mięso psy jedzą. Nie zamierzam oszczędzać na jedzeniu i zamiast np porządnego produktu kupować tego made for biedronka z odpadków... W końcu jesteś tym czym jesz. A cała reszta to opłaty opłaty i jeszcze raz opłaty.
0 0

benasia

#5357105 Napisano: 09.09.2012 07:34:30
no coż wyobraź sobie Agusia że są ludzie którzy nie zarabiają mnóstwo pieniedzy a jednak żyją, po prostu są różne rozwiązania można wydać na to samo baardzoo dużo a równie dobrze mniej a mieć efekt taki sam.
W dodatku jeśli sądzisz że bez takich kwot nie można żyć to takie rodziny które mają kilkoro dzieci i np tylko 1 osoba pracuje musiały by umrzeć z głodu bo przecież skoro wam na 3-osobową rodzinę na jedzenie idzie 1200zł (w tym jakieś inne wydatki), to w takiej kilku osobowej rodzinie powinno iść grubo ponad 2 tys a gdzie inne wydatki emotka
0 0

kalisto1986

#5357108 Napisano: 09.09.2012 07:35:12
agusia147 u nas bez firmy w domu rachunki za prąd licząc na kwartał ( chociaż płace co miesiąc) wychodzą nie dużo mniejsze emotka I zaznacze, że staramy sie oszczędzać na prądzie, ale wszystkie sprzęty domowe plus bojler nie pozwalają na duże oszczędności.

Dziewczyny rozumiem dobre rady, ale ktoś tutaj delikatnie mówiąc przegina...
0 0

benasia

#5357127 Napisano: 09.09.2012 07:45:39
a i odnośnie tego jak żyjemy: opłaty opłacam, telefony mamy na karty więc wiem ile mogę wydać, internet czy cyfrowy polsat również mamy więc w średniowieczu nie żyjemy, małemu kupuje mleko mm i to nie najtansze, pieluchy używam huggies nie należą do najtańszych ani najdroższych, kosmetyki dla dziecka używam dobrej jakości (balneum, J&J, Nivea Baby), zabawek mały ma mnóstwo i wcale nie wszystkie są markowe choć takie też ma, ubranka też ma śliczne i nie muszą być markowe choć takie też ma, nie kupuję jedzenia produkowane dla... np tesco czy biedronka ale nie rozwalam się i na zakupach nie trace 300zł na raz...
Raczej nie chodzimy do restauracji, do kina tez nie bo z małym kino odpada i co tu mówić dużo 1 pensja i to nie wysoka starcza nam i musi i mimo wszystko opłacamy dodatkowe ubezpieczenie dla nas, i gdy mam możliwośc odkladam coś na kiedyś dla małego gdy czasami wleca jakieś dodatkowe pieniadze... czasem jest mniej pieniedzy a czasem wiecej ale się żyje i uważam że całkiem na dobrym poziomie a co dopiero przy takiej kwocie jak wasza... emotka
Ale coż ludzie są różni i niektórym starczy mniej a innym wiecej nie starcza...
0 0

malutka456

#5357131 Napisano: 09.09.2012 07:46:08
na szczescie dziewczyny sa konkursy i dzieki nim przy odrobinie szczęscia moge miec rzeczy, na ktore szkoda bylo by mi pieniedzy emotka tak wiec, szkoda czasu na slowne przepychanki, wezmy sie za konkursy!!! emotka emotka
0 0