Wkurza mnie...

noemi

#5540626 Napisano: 05.01.2013 11:55:12

quaqua napisał(a):

Wkurzyłam się dzisiaj na poczcie. Jak zwykle z firmy męża kilka listów poleconych chciałam nadać (akcesoria do ekspresów), a Pani machnęła mi jakimś nowym regulaminem poczty polskiej, w którym napisane, że listami tylko i wyłącznie korespondencję można nadawać. Ktoś może pomóc mi w necie to znaleźć?
Ja rozumiem, że listonosz nie jest od dźwigania paczkowych listów, ale takie zmiany to powinni nagłaśniać chyba trochę...

Podobno od pierwszego w kopertach bąbelkowych można nadawać tylko listy, a inna zawartość naliczana jest jako paczka emotka
Znalazłam w internecie, że weszła ustawa z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe
A tam definicja:
20) przesyłka listowa – przesyłkę pocztową z korespondencją lub druk, z wyłączeniem przesyłek reklamowych;
W niektórych placówkach są problemy
0 0

Gość: quaqua

#5540634 Napisano: 05.01.2013 12:03:54
noemi napisał(a):

Podobno od pierwszego w kopertach bąbelkowych można nadawać tylko listy, a inna zawartość naliczana jest jako paczka emotka
Znalazłam w internecie, że weszła ustawa z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe
A tam definicja:
20) przesyłka listowa – przesyłkę pocztową z korespondencją lub druk, z wyłączeniem przesyłek reklamowych;

O no, no. Dokładnie to mi Pani pokazała. Masz linka do tego?
To kurczę teraz nagle się obudzili. Ludzie od lat tak nadają to jakaś akcja powinna być. Mnie tam zawsze dziwiło, że można listem nadać właściwie paczkę dwukilogramową, ale taniej było to tak nadawałam. Skończą się tanie zakupy przez internet. Ehh.. No nic, przynajmniej listonosze odpoczną, a listo-paczki będą paczkowozami jeździły wygodnie emotka
0 0

kalisto1986

#5540637 Napisano: 05.01.2013 12:04:36
aurorcia napisał(a):

Kurcze jak to czytam to myślę, że mam szczęście, bo u nas wszelkie grypy żołądkowe i te zwykłe, przeziębienia itp nas mijają emotka A choroba może raz na 2 lata wita w naszym domu.
Myślę, że po pierwsze to w genach jest chyba zapisane, czy ktoś będzie chorowity, czy też nie, ale u nas to chyba też efekt hartowania, jakie chłopcy mieli serwowane od pierwszych dni życia a teraz sami się hartują emotka Nigdy nie byli przegrzewani, czapka to w zimie, w papciach nigdy u nas w domu nikt nie chodził, tylko boso czy to po panelach, czy na zimnych płytkach na klatce, kąpiele całe lato w basenie z raczej zimną wodą- nawet jak było ok 20 stopni i słoneczka brak, skoro im było ciepło to ok.Picie napojów z lodówki, w zasadzie po 1 roku życia, ale najmłodszy został napojony Colą z lodówki w wieku 9 miesięcy, bo na chwilę wyszłam a jego brat nastolatek powiedział mi, że on chciał emotka
Więc reasumując w moim domu nawet katar rzadko się pojawia, ale czego to jest zasługa??Tego chyba do końca nikt nie wie emotka

O u nas dokładnie to samo i myślę, że właśnie takie hartowanie od narodzin ma wiele plusów.
Babcie to do dzisiaj jęczą jak mały dostał czapkę zimową dopiero jak zaczeły pojawiać się mrozy, a w te cieplejsze zimowe dni nosi zamiast kurtki, ciepłą bluzę emotka
Ostatnia gorączka nawet dokładnie nie pamiętam, ale tak około 4 lata temu, antybiotyk to samo.
Czasem marudzę, że mi choruje, ale to dlatego,że np załapie katar - wystarczy, że poczytam o ciągłych chorobach innych dzieci i mi przechodzi emotka
0 0

noemi

#5540638 Napisano: 05.01.2013 12:05:26
Tu jest link do ustawy:
http://sejmometr.pl/prawo/127157

A tu piszą o tym na allegro, warto zajrzeć:
http://cafe.alleg...one-w-b%C4%85belkach
0 0

Gość: beciala

#5540641 Napisano: 05.01.2013 12:06:46
noemi napisał(a):

quaqua napisał(a):

Wkurzyłam się dzisiaj na poczcie. Jak zwykle z firmy męża kilka listów poleconych chciałam nadać (akcesoria do ekspresów), a Pani machnęła mi jakimś nowym regulaminem poczty polskiej, w którym napisane, że listami tylko i wyłącznie korespondencję można nadawać. Ktoś może pomóc mi w necie to znaleźć?
Ja rozumiem, że listonosz nie jest od dźwigania paczkowych listów, ale takie zmiany to powinni nagłaśniać chyba trochę...

A tam definicja:

u mnie chyba mało zorientowani, bo jeszcze wczoraj udało mi sie normalnie posłać, jako list polecony emotka
0 0

efelinkaaa

#5540645 Napisano: 05.01.2013 12:07:55
mi się wydaję, że to w dużej mierze geny, bo my też hartujemy dziecko czy to deszcz czy śnieg emotka Wychodzimy w mróz i nawet zimą chodzimy na basen.
Ja sama leżałam przez pierwsze 1,5 r.ż. w szpitalach (za to siostra okaz zdrowia emotka ona nawet różyczki nie przeszła jak ja miałam), bo ciągle chorowałam i mój synek też taki chorowity, za to mąż... nie pamięta nawet nazwiska swojego lekarza...
0 0

ktosiu

#5540845 Napisano: 05.01.2013 03:11:06
Wkurza mnie Play. Mąż właśnie dostał rachunek a tam... 1 sms specjalny za 30 zł. Nic takiego nie wysyłał nigdy! Nie ma też w wysłanych takiego smsa. Zaczęliśmy szukać w internecie żeby się dowiedzieć co to za numer. Nie znaleźliśmy, ale za to znaleźliśmy forum, na którym więcej osób oszukanych dyskutuje o tej sprawie. Ten sam sms, na ten sam numer specjalny. Ciekawe czy reklamacje uznają, ponoć nie bardzo chcą. Czuję, że skończy się u Rzecznika Praw Konsumentów. Zastanawiam się też, jak my, zwykli użytkownicy możemy się bronić przed takimi wirtualnymi pomyłkami i oszustwami. emotka I ile razy zostaniemy jeszcze nabici w butelkę.
0 0

ktosiu

#5540851 Napisano: 05.01.2013 03:14:26
I jeszcze jedno. Jak kiedyś ogłoszą konkurs na najlepsze hasło reklamowe, to mam już dla nich gotowe: Graj fair, PLAY! I nawet im to wyśpiewam i podświetlę emotka
0 0

Gość: emilka1705

#5540860 Napisano: 05.01.2013 03:21:58
ja też mam dość abonamentu w playu!!! Najpierw nie wyłączyli pakietów dodatkowych (a w rozmowie telefonicznej o to prosiłam, zostawili mi 2 więc do rachunku +11zł). Potem zamówiłam sobie pakiet internetu. W pierwszym miesiącu po skończeniu limitu dostałam smsa, a w drugim ucieszona korzystam sobie czekając na stopującego smsa...patrzę na stan rachunku a tam 59zł za internet wykorzystany ponad pakiet.....ogólnie nie nawalają z zasięgiem czy tym podobnymi, ale tną kasę na czym tylko mogą:(
0 0

petunija1

#5541213 Napisano: 05.01.2013 08:24:31
dolly napisał(a):

mia napisał(a):

utropek napisał(a):

... Konkurs Princessa emotka wrrrrr tyle kodów i zero wygranych emotka

Ale za to jakie tłuściutkie będziemy... emotka

A tak poważnie to trochę tez mnie to wkurza. Rozumiem, że nie mam szczęścia w loteriach, no ale bez przesady... emotka

poczekajcie jeszcze kilka dni... moze bedzie łatwiej emotka

Łatwiej trafić, trudniej schudnąć. emotka
Dlaczego zawsze jak są loterię czuję się poszkodowana?! emotka
0 0

Gość: diabe

#5541217 Napisano: 05.01.2013 08:26:01
ktosiu napisał(a):

I jeszcze jedno. Jak kiedyś ogłoszą konkurs na najlepsze hasło reklamowe, to mam już dla nich gotowe: Graj fair, PLAY! I nawet im to wyśpiewam i podświetlę emotka

Albo-dodaj do ulubionych emotka
0 0

cudaczek121

#5541238 Napisano: 05.01.2013 08:46:20
utropek napisał(a):

prościej i taniej chyba kupić ten błyszczyk w sklepie emotka
0 0

dolly

#5541265 Napisano: 05.01.2013 09:09:08
cudaczek121 napisał(a):

utropek napisał(a):

tak bez adrenaliny, emocji, eeee emotka
0 0

zaczytana-pola

#5541363 Napisano: 05.01.2013 10:40:07
Wkurza to mało powiedziane emotka emotka
skakanie pilotem z kanału na kanał emotka
oglądanie filmów od połowy emotka
oglądanie po raz setny tych samych programów/ filmów emotka ( czyt. mój mąż emotka )
0 0

Gość: utropek

#5541378 Napisano: 05.01.2013 10:53:00
dolly napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

utropek napisał(a):

tak bez adrenaliny, emocji, eeee emotka

no dokładnie, za te kupione batony miałabym już 3 błyszczyki emotka
0 0

Gość: magdaa

#5541497 Napisano: 06.01.2013 09:48:48
Wkurza mnie, że od wczoraj nie mam zasięgu w telefonie. Wrrrrr cholerny Plus emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka
0 0

zarania

#5541533 Napisano: 06.01.2013 10:41:08
ilonar2301 napisał(a):

Wkurza to mało powiedziane emotka emotka
skakanie pilotem z kanału na kanał emotka
oglądanie filmów od połowy emotka
oglądanie po raz setny tych samych programów/ filmów emotka ( czyt. mój mąż emotka )

Zapping jest przypadłością wielu ludzi, choć w cudzym wydaniu też mnie wkurza. Osobiście, podczas bloków reklamowych, skaczę zwykle po 2-3 kanałach nie mogąc się zdecydować, który film bardziej chcę oglądać.
0 0

ziolko

#5541561 Napisano: 06.01.2013 11:07:04
a mnie wkurza, że reklamy są głośniejsze od filmów emotka
0 0

maa

#5541645 Napisano: 06.01.2013 12:38:30
a mnie wkurza ze nie moge nic wygrac. koniec roku mimo wlozonego trudu nie przyniosl nagrod, poczatek roku to samo - a niebawem musze zrobic sobie kilkumiesieczna przerwe od konkursow i myslalam ze chociaz na zakonczenie cos fajnego wpadnie na poprawe humoru:(
0 0

iwona0103

#5541748 Napisano: 06.01.2013 02:15:51
wkurza mnie, że obudziłam się chora... i od razu rozłożyło mnie na łopatki... a kolokwia, referaty i projekty straszą...
0 0