Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
dolly
Postów 8954
Data rejestracji 01.09.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
to niefajnie faktycznie
maria1980
Postów 2986
Data rejestracji 03.01.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
maria1980
Postów 2986
Data rejestracji 03.01.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
buahahah
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
Znajoma wynajęła mieszkanie młodej osobie, później okazało się, że jest ich tam nieznana ilość, od 1 do 5. Zużycie wody za ok 250 zł (czyli ponad 20 m3!).
Ostatnio u nich była i co?? mieszkanie zdemolowane, mimo że wynajmują je od około 2 miesięcy.
Szafki mają dziury w drzwiczkach, kanapy mają pocięte siedziska, kanty okien (plastikowe) poobtłukiwane. Nawet instalacja elektryczna wyrywana ze ściany, żyrandol wisi na pojedynczym przewodzie. Jakaś szyba jest pęknięta. Powiedziała im, że skoro tak zniszczyli mieszkanie to jest zmuszona w trybie natychmiastowym prosić ich o wyprowadzenie się.
I co???? odpowiedzieli jej, że mają jeszcze 2 miesiące do końca umowy i jeśli będzie nalegać na ich wyprowadzkę, to zostały jeszcze szafy, okna.. że jak będą się wyprowadzać teraz, to na pewno nie zostawią tego w całości.
W dodatku ona podejrzewa, że tam są narkotyki, bo nie chcieli jej wpuścić do niektórych pomieszczeń a ktoś widział, jak jakaś dziewczyna wyleciała z tego mieszkania, podbiegła do auta i była wymiana z ręki do ręki małych przedmiotów.
I co ona może zrobić???? czy naprawdę na takich wandali nie ma bata???
Niestety w umowie miała zawartą tylko kaucję, nic nie było na temat zniszczeń i naprawy lub rekompensaty.
joan
Postów 18655
Data rejestracji 02.09.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane 8
Jakiej wysokości ta kaucja? Nie pokryje strat?
ziolko
Postów 10403
Punkty karne 1
Konkursy dodane
joan
Postów 18655
Punkty karne 0
Konkursy dodane 8
Mam nadzieję, że ktoś z forum spotkał się z podobną sytuacją i podsunie Ci poradę dla Twojej koleżanki...
ziolko
Postów 10403
Punkty karne 1
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10403
Punkty karne 1
Konkursy dodane
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
joan
Postów 18655
Punkty karne 0
Konkursy dodane 8
Kaucje zwraca się w całości, o ile lokal zostaje oddany w stanie niepogorszonym. W przeciwnym razie można żądać naprawienia szkód lub potrącić z kaucji stosowną kwotę. Moi znajomi musieli np. odkupić zniszczone meble, żeby dostać całość kaucji z powrotem.
efelinkaaa
Postów 3061
Data rejestracji 27.10.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ja płaciłam kaucje. Zawsze była zwracana, bo oddawaliśmy mieszkanie w takim stanie jak zastaliśmy (i odmalowane dodatkowo). Na umowie powinno być napisane wyposażenie mieszkania, co jest w jakim stanie oraz informacja, że za zniszczenia odpowiadają najemnicy.
U mnie kaucja była pobierana na poczet ewentualnych należności (długów, np. woda, prąd), a za szkody pewnie płaciłabym z własnej kieszeni...?
Ona w ogóle zrobiła jakąś umowę?
myszania
Postów 692
Data rejestracji 15.09.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane 1
Zapis w umowie konieczny.
Nacodzien zajmuje się najmem mieszkań w firmie i podstawa to dobra umowa.
Poza tym w umowie powinien byc zapis, ze jezeli najemca używa mieszkania w sposób niepooprawny to mozna ich wywalić od razu, co bym zrobila.
Wypowiedź była edytowana 2 razy.
ziolko
Postów 10403
Punkty karne 1
Konkursy dodane
myszania
Postów 692
Data rejestracji 15.09.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane 1
Bedzie miala nauczkę na przyszłość.
Teraz to pewno może tylko ewentualnie prosić ich aby poniesli koszty strat. Jak nie, zostaje pozew cywilny.
malenka
Postów 441
Data rejestracji 20.01.2013
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Wynajmujący może rozwiązać Umowę bez zachowania okresu wypowiedzenia ze skutkiem natychmiastowym w przypadku naruszenia przez Najemcą istotnych postanowień umowy.
Spowodowanie zniszczeń oraz strat finansowych jest naruszeniem umowy najmu. Wszystko zależy od tego jak była sformułowana umowa i czy w ogóle była tam mowa o okresie wypowiedzenia, odpowiedzialności finansowej najmującego itp. Niech znajoma pójdzie po poradę prawną. Jeśli w grę wchodzą narkotyki może też zgłosić się na policję.
dolly
Postów 8954
Data rejestracji 01.09.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
wyrzucam lokatorow w trybie natychmiastowym, jezeli trzeba to przy asyscie policji. Niestety musi sie liczyc z kara od US, bo zapewne umowa nie dotarla do niego, wiec bedzie ze po cichu wynajmowala. Nie wiem jak teraz, ale zamiast umowy najmu lepiej spisac umowe uzyczenia, wtedy jakos inaczej to sie rozpatruje.
Kaucja jest bezzwrotna w momencie, kiedy lokatorzy nie naprawia szkod, a w tym przypadku to juz bez dwoch zdan, zwlaszcza ze wziela smieszna kwote.
Niestety bedzie mialam problemy, jezeli to takie barachło.
Nie ma na co czekać, zdemoluja mieszkanie tak samo jak przy swojej groźbie
iszhara
Postów 3456
Data rejestracji 05.03.2007
Punkty karne 0
Konkursy dodane 2
Marzenia się spełniają...
ludzka_istota
Postów 4173
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 32
Dzięki za podpowiedź, na pewno się wybiorę. Dziś wkurza mnie już "tylko" chłop, co uważa mnie chyba za mega ofiarę losu (jakoś 30 lat żyłam bez niego i krzywdy sobie nie zrobiłam): uważaj, nie pośliźnij się, nie idź tamtędy, po co Ci ten spływ Dunajcem? itd, itp... Czy Wasi mężczyźni też są tacy upierdliwi?
So I\'m never gonna dance again
The way I danced with you
Gość: barcza
niech się koleżanka cieszy żeby jej się wyprowadzili bo nie musza i nic im nie zrobi ani policja a ni zapis w umowie nic jej nie da a sama wygnac nie może ani wymienić zamków bo mogą pozwać np. ma policje ze im ukradla np. kilo złota bo mieli albo jakąś duża kasę takie mamy prawo .
ziolko
Postów 10403
Punkty karne 1
Konkursy dodane
szczerze to nie zdziwi mnie, gdyby przyszło im do głowy zerwać panele i wyburzyć ściany działowe...