Wkurza mnie...

dolly

#6080178 Napisano: 24.09.2015 11:26:36
Szturać???emotka
0 0

cudaczek121

#6080179 Napisano: 24.09.2015 11:26:50
edzia21 napisał(a):

taalvikki napisał(a):

dolly napisał(a):

taalvikki napisał(a):

kalinea napisał(a):

Wkurzył mnie przeczytany dziś artykuł o aborcji oraz dyskusja jaka rozwinęła się za jego sprawą na Fb. Czy Wy także uważacie, że aborcja w naszym kraju powinna być legalna bo dziecko na bardzo wczesnym etapie to tylko płód i usuwając płód nie zabijamy małego, przyszłego człowieka? Ciężko mi to pojąć...

nie. ja tak nie uważam. czy nazwie się to płodem, czy dzieckiem, jest to żywa istota, która człowiekiem będzie. dlatego, kiedy do zapłodnienia już doszło, rodzice przejmują odpowiedzialność już nie tylko za siebie, ale za to, co stworzyli. póki więc w brzuchu zamiast dziecka był tłuszcz, to można było mówić, że "mój brzuch to moja sprawa", natomiast kiedy poza tłuszczem i wątrobą jest tam także dziecko/płód, to już jest to także owego dziecka sprawa. więc: aborcji mówię nie. zwłaszcza, że jeżeli ktoś dziecka nie chce, to wcale do zapłodnienia nie musi dopuszczać. i już. trzeba być odpowiedzialnym za to, co się robi.

a przepraszam o gwałcie słyszałaś?

tak, słyszałam. odnosiłam się oczywiście do "klasycznych" sytuacji. w przypadku gwałtu, oczywiście dopuszczam taką możliwość. możliwe, że wyraziłam się nieściśle, ale to jest dość obszerny temat, więc całego referatu nie pisałam. moja wypowiedź dotyczyła wypowiedzi, na którą odpowiedziałam, czyli argumentu, mówiącego, że aborcji można dokonać BO...płód to nie człowiek.

Jestem osobą postronną, nie mieszam się w takie tematy ... jednak teraz zostaje pytanie, jakie jest różnica pomiędzy płodem z "wpadki", a "gwałtu". Chciane, czy nie chciane, to w końcu ten sam człowiek/embrion/płód/zarodek. I kółko się zapętla. Jestem zdania, że każdy ma swoje sumienie. Nie można nikomu narzucać swojej woli, chce aborcji - niech jej dokonuje, nie chce - też ok. Różne przypadki krążą po ludziach. Jak ktoś od początku nie chce tego dziecka, to i tak może w końcu doprowadzić do tego, że dziecko straci życie (tak jak w pewnej, medialnej rodzince z Sosnowca).

BTW. Osobiście nigdy nie posunęłabym się do jakiejkolwiek aborcji, jednak też nie mam w zwyczaju innym "zaglądać do garnka" emotka  Jak dla mnie - temat nonsensowny. 

Ja generalnie jestem przeciwniczką aborcji.W swoim przypadku dopuściłabym jednak taką możliwość, gdyby ciąża była efektem gwałtu, moje życie i zdrowie byłoby zagrożone, jeśli miałabym donosić ciążę i jeśli z góry wiedziałabym,że moje dziecko urodzi się bez mózgu tudzież z wadami genetycznymi czy też upośledzone umysłowo.Moi rodzice też do końca nie wiedzieli, jak to ze mną będzie, bo urodziłam się z wodogłowiem i zarośniętymi nozdrzami.Ja jednak wiem,że psychicznie nie dałabym rady udźwignąć tego ciężaru.Matka mojego kolegi, która kilkanaście lat temu urodziła niepełnosprawną córkę, całkowicie zależną od innych, powiedziała swojemu synowi,że jej życie skończyło się w dniu, którym urodziła chore dzieckoemotka Z drugiej strony jeśli jakaś kobieta ma po porodzie i tak zostawić martwe niemowlę na śmietniku albo maltretować niechciane dziecko i się na nim wyżywać,to już lepiej stłumić to w zarodku.
0 0

Gość: stamp

#6080180 Napisano: 24.09.2015 11:27:08
trzeba bardziej zastanowic sie nad zyciem ludzkim,a nie nad kotkami czy pieskami i nie mówić ze kot umarł,tak mogą mówić tylko dzieci.Zwierzeta zdychają tak dla przypomnienia
0 0

Gość: kubatbg

#6080188 Napisano: 24.09.2015 11:30:18
dokładnie TAK !

a druga sprawa że ... szczerze mowiac ta su**a do dzisiaj nie dostał Żadnej podkreślam  ŻADNEJ dotkliwej dla niej kary za to co zrobiła ...

a pewnie znając życie napisała ze sto pozwów cywilnych ( jeszcze wtrące że wiezień może pisac takich pozwów milion dziennie bo jest zwolniony z opłat sądowych w przeciwieństwie do uczciwie pracującego obywatela...) jak to jest jej źle w więzieniu że obiad był podany królwenie poł godzinie poźniej niz powinien .... że był nie dobry... że nie mogła dzisiaj wyjśc do biblioteki ... itp itd

a mostów, dróg czy innych rzeczy uzytku publicznego nie ma kto budować ...
0 0

dolly

#6080190 Napisano: 24.09.2015 11:30:51
joan napisał(a):

To byłby plagiat, zaniechaj swych działań...

Haha zaniechalam , zwłaszcza ze temat jest zbyt ciężki do rozmów emotka
0 0

Gość: polarniczka

#6080192 Napisano: 24.09.2015 11:32:06
Staram się o dziecko od dłuższego czasu i jak słyszę, że jakaś baba zabiła dziecko, albo porzuciła w krzakach sama mam ochotę ją zabić. Aborcja? takie zasady jakie teraz obowiązują powinny zostać (poczęcie w wyniku gwałtu czy zagrożenie życia dla matki bądź wada genetyczna płodu), jeżeli ktoś uprawia seks to wie jakie są jego konsekwencje, więc aborcja nie powinna być "widzi mi się" tylko mieć jakieś podstawy.... o aborcji nie powinni się wypowiadać Ci co nie mają macicy albo kościół, bo to nie ich sprawa....amen
0 0

#6080197 Napisano: 24.09.2015 11:34:53
polarniczka napisał(a):

Staram się o dziecko od dłuższego czasu i jak słyszę, że jakaś baba zabiła dziecko, albo porzuciła w krzakach sama mam ochotę ją zabić. Aborcja? takie zasady jakie teraz obowiązują powinny zostać (poczęcie w wyniku gwałtu czy zagrożenie życia dla matki bądź wada genetyczna płodu), jeżeli ktoś uprawia seks to wie jakie są jego konsekwencje, więc aborcja nie powinna być "widzi mi się" tylko mieć jakieś podstawy.... o aborcji nie powinni się wypowiadać Ci co nie mają macicy albo kościół, bo to nie ich sprawa....amen

czuje sie zdyskryminowany ... chyba coś "naszego" najpierw musi w tej macicy zagościć zeby bya mowa o aborcji wiec dla czego nie mamy prawa sie wypowiadac ? emotka

Poskreślam seks jest dla 2 osób dorosłych odpowiedzialnych za swoje czyny ...
0 0

noisy0000

#6080201 Napisano: 24.09.2015 11:35:16
stamp napisał(a):

trzeba bardziej zastanowic sie nad zyciem ludzkim,a nie nad kotkami czy pieskami i nie mówić ze kot umarł,tak mogą mówić tylko dzieci.Zwierzeta zdychają tak dla przypomnienia

Ohhh naprawdę? To sobie mów jak chcesz, ale wybacz nie oczekuj tego od innych. Może to wynika z empatii, niedawno pożegnałam się ze swoim psem, który przez 11 lat był moim kochanym przyjacielem i nigdy by mi przez gardło nie przeszło, że "zdechł mi przyjaciel" emotka
0 0

#6080208 Napisano: 24.09.2015 11:38:55
kubatbg napisał(a):

polarniczka napisał(a):

czuje sie zdyskryminowany ... chyba coś "naszego" najpierw musi w tej macicy zagościć zeby bya mowa o aborcji wiec dla czego nie mamy prawa sie wypowiadac ? emotka

Poskreślam seks jest dla 2 osób dorosłych odpowiedzialnych za swoje czyny ...

chodzi mi o kontekst, że to kobieta znosi wszystkie konsekwencje noszenia dziecka te fizyczne, to jej życie i zdrowie podczas porodu jest zagrożone (sprawa Alicji Tysiąc, która praktycznie straciła wzrok po porodzie, ponieważ lekarze odmówili jej aborcji), więc de facto to kobieta ma prawo głosu a nie politycy...
0 0

masza

#6080214 Napisano: 24.09.2015 11:43:44
stamp napisał(a):

i tu sie nie zgodzę , każdy moze mówić jak chce, moje zwierzęta to przyjaciele moje i moich dzieci , domownicy....więc na pewno nie powiem dzieciom w razieW; "Mruczek zdechł"emotka
0 0

benasia

#6080217 Napisano: 24.09.2015 11:44:35
Wkurzam się bo zjadłam wczoraj cukierka i ząb sie odezwał, a teraz jak coś chłodnego wypiję to ćmi - a nie cierpię chodzić do dentysty
0 0

#6080219 Napisano: 24.09.2015 11:44:55
To tak jak osatania kampania...

kiedy rzad próbował mowić ze wie lepiej kiedy nasze dzieci powinny iść do szkoły ...

.... czyli my wybraliśmy sobie sami rzad (do tego zdolni byliśmy) ale już to czy nasze dzieci pojda w wieku 6 czy 7 lat do szkoły to już za trudna dla nas decyzja emotka
0 0

#6080221 Napisano: 24.09.2015 11:46:30
noisy0000 napisał(a):

stamp napisał(a):

Ohhh naprawdę? To sobie mów jak chcesz, ale wybacz nie oczekuj tego od innych. Może to wynika z empatii, niedawno pożegnałam się ze swoim psem, który przez 11 lat był moim kochanym przyjacielem i nigdy by mi przez gardło nie przeszło, że "zdechł mi przyjaciel" emotka

zwierzę to istota żyjąca, jak człowiek więc też umiera....cokolwiek żyje zasługuje na szacunek i opiekę i nigdy nie zgodzę się z traktowaniem zwierząt jako czegoś niższej kategorii....pies nawet jak go uderzysz to będzie Cię kochał jak nikt inny na świecie, nie zna takich uczuć jak zazdrość, czy nienawiść....a bywa, że najbliższa rodzina jak się tylko odwrócisz wbije nóż w plecy....śmierć dotyka wszystkich nieważne czy mają dwie czy cztery nogi....
0 0

masza

#6080222 Napisano: 24.09.2015 11:47:02
kubatbg napisał(a):

To tak jak osatania kampania...

kiedy rzad próbował mowić ze wie lepiej kiedy nasze dzieci powinny iść do szkoły ...

.... czyli my wybraliśmy sobie sami rzad (do tego zdolni byliśmy) ale już to czy nasze dzieci pojda w wieku 6 czy 7 lat do szkoły to już za trudna dla nas decyzja emotka

moja  6 latka po miesiacu ma dość szkoły i chce wrócić do przedszkola
0 0

masza

#6080225 Napisano: 24.09.2015 11:48:03
polarniczka napisał(a):

noisy0000 napisał(a):

stamp napisał(a):

zwierzę to istota żyjąca, jak człowiek więc też umiera....cokolwiek żyje zasługuje na szacunek i opiekę i nigdy nie zgodzę się z traktowaniem zwierząt jako czegoś niższej kategorii....pies nawet jak go uderzysz to będzie Cię kochał jak nikt inny na świecie, nie zna takich uczuć jak zazdrość, czy nienawiść....a bywa, że najbliższa rodzina jak się tylko odwrócisz wbije nóż w plecy....śmierć dotyka wszystkich nieważne czy mają dwie czy cztery nogi....

emotka
0 0

staszek

#6080232 Napisano: 24.09.2015 11:54:47
polarniczka napisał(a):

Zgadzam się, tak jak jest teraz jest ok. A kto chce dokonać aborcji i tak ją zrobi.
Mnie bardziej wkurza to, że jeśli chodzi właśnie o aborcję i in vitro to pełno mądrych głów jest. I krzyczą, że nie wolno, że zabijanie itp. I paragrafów mnóstwo przywołuję. A jak się pojawił przypadek kobiety w 8 miesiącu ciąży, która od początku, dzień w dzień chodziła zalana w trupa, to każdy umył ręce. Bo nie mają podstaw by ją ukarać. A przecież jest różnica między płodem, niezdolnym do samodzielnego życia, a 8 miesięcznym płodem, które po urodzeniu da już sobie radę. Gdzie sens gdzie logika? I takie przypadki w całej tej dyskusji są najbardziej tragiczne, bo nimi się już rządzący nie interesują.
0 0

#6080252 Napisano: 24.09.2015 12:05:51
staszek napisał(a):

Zgadzam się, tak jak jest teraz jest ok. A kto chce dokonać aborcji i tak ją zrobi.
Mnie bardziej wkurza to, że jeśli chodzi właśnie o aborcję i in vitro to pełno mądrych głów jest. I krzyczą, że nie wolno, że zabijanie itp. I paragrafów mnóstwo przywołuję. A jak się pojawił przypadek kobiety w 8 miesiącu ciąży, która od początku, dzień w dzień chodziła zalana w trupa, to każdy umył ręce. Bo nie mają podstaw by ją ukarać. A przecież jest różnica między płodem, niezdolnym do samodzielnego życia, a 8 miesięcznym płodem, które po urodzeniu da już sobie radę. Gdzie sens gdzie logika? I takie przypadki w całej tej dyskusji są najbardziej tragiczne, bo nimi się już rządzący nie interesują.

i własnie w takich przypadkach powinno działac prawo do paki i nie ze pod nos wszystko
tylko jak chce jeść i mieć światło to niech zapier... i zarabia na swoj byt łopata i ogień !!!!

a nie że teraz wychodzi tak ze  człowiek placacy podatki składki ciezko pracujacy i uczciwy całe życie idąc do szpitala nie może sobie nawet głupiej telewizji oglądać bo musi wrzucać w puszkę kasiurkę ...

a gó.. z sosnowca czy tam inni zwyrodnialcy gwałciciele , pedofile itp Krzyczą że im się NALEŻY TELEWIZOR  I BASTA !!!

Polecam oglądnąć ciekawy dokument Rinke za kratami... w 3 odcinku jest typ który sam sie przyznał że nigdy w zyciu nic nie ugotował, a teraz w puszcze siedzi i tylko pisze wnioski do sądu o to ze obiad jest 30 min późniejj niz powinien lub ze mu nie smakuje emotka
0 0

Gość: stamp

#6080256 Napisano: 24.09.2015 12:07:13
masza napisał(a):

polarniczka napisał(a):

noisy0000 napisał(a):

stamp napisał(a):

emotka

nawet 5-letnie dzieci wiedzą że umrzeć może tylko ta istota która ma dusze.Czy według Ciebie pieski mają dusze i idą do nieba czy piekła?emotka
0 0

#6080259 Napisano: 24.09.2015 12:10:00
stamp napisał(a):

masza napisał(a):

polarniczka napisał(a):

noisy0000 napisał(a):

stamp napisał(a):

emotka

nawet 5-letnie dzieci wiedzą że umrzeć może tylko ta istota która ma dusze.Czy według Ciebie pieski mają dusze i idą do nieba czy piekła?emotka

nie będę z Tobą polemizować, bo mam wrażenie, że rozmawiam z drzewem, także sorry nie mam tendencji do gadania z roślinami, no chyba że zjem za dużo grzybków....miłego dnia
0 0

#6080264 Napisano: 24.09.2015 12:12:03
kubatbg napisał(a):

staszek napisał(a):

i własnie w takich przypadkach powinno działac prawo do paki i nie ze pod nos wszystko
tylko jak chce jeść i mieć światło to niech zapier... i zarabia na swoj byt łopata i ogień !!!!

a nie że teraz wychodzi tak ze  człowiek placacy podatki składki ciezko pracujacy i uczciwy całe życie idąc do szpitala nie może sobie nawet głupiej telewizji oglądać bo musi wrzucać w puszkę kasiurkę ...

a gó.. z sosnowca czy tam inni zwyrodnialcy gwałciciele , pedofile itp Krzyczą że im się NALEŻY TELEWIZOR  I BASTA !!!

Polecam oglądnąć ciekawy dokument Rinke za kratami... w 3 odcinku jest typ który sam sie przyznał że nigdy w zyciu nic nie ugotował, a teraz w puszcze siedzi i tylko pisze wnioski do sądu o to ze obiad jest 30 min późniejj niz powinien lub ze mu nie smakuje emotka

obecne więzienia to hotele, więc nie ma o czym gadać....wywieźć do kamieniołomu dać kilof i łańcuch na nogę, a jak spróbuje uciec to kulka w łeb....da się? na zachodzie się da....
0 0