Wkurza mnie...

Agnes

#6383656 Napisano: 28.07.2017 09:28:35
cudaczek121 napisał(a):

malgol napisał(a):

delvitto napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

cb656 napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

kermit napisał(a):

Pytanie tylko kto tak naprawdę jest w plecy? Nie orientuję się w tych zasiłkach, ale na logikę skoro jest na wujka to chyba powinien być przeznaczony na jego potrzeby? (to jest zasiłek o charakterze zaopatrzeniowym?)...

Ale Ty nie zrozumiałaś chyba. Wujek- brat mamy, którego mój ojciec jest kuratorem ma znaczny stopień i ja też, więc świadczenie przysługuje nam obojgu.

Kasiu, ale ja mam wrażenie, że Ty również nie zrozumiałaś kermita - skoro przez tyle lat ojciec odbierał zasiłek, będąc przekonanym, że to Twój, to on (zasiłek) nie szedł raczej na potrzeby wujka, prawda? emotka emotka

Ja tych pieniędzy też nie dostawałam na swoje potrzeby- ani na konto własne, ani do ręki.Nie wiem, na czyje potrzeby to szło. Co miesiąc odbieram z poczty 1453 zł renty tego wujka, za które rodzice kupują mu ubrania, buty, soki, jedzenie, bo to z DPS mu nie wystarcza.Od czasu da czasu mama zawozi tam jakieś kawy czy czekoladki w podziękowaniu za opiekę nad wujkiem,aby tam mu się lepiej żyło (tak,wiem, zaraz powiecie,że mama daje "łapówki"). Resztę kasy z renty mama odkłada na specjalne konto wujka, gdyby np. trzeba było mu kupić nowy wózek albo gdyby był nagle bardziej chory niż jest.

mam chorego syna i od lat pobieram na niego taki zasiłek. Interesują mnie te sprawy, bo warto być na bieżąco, jeśli ma się w rodzinie chorą osobę. Dlatego zdziwiło mnie, że Twój tato pobiera na wujka zasiłek, podczas gdy wujek przebywa w DPS. Od lat zasiłek nie należy się osobom mającym całodobową opiekę w jakichś placówkach:( Teraz nawet zajrzałam do google by się upewnić. Proszę, oto treść mówiąca to dokładnie:"zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie umieszczonej w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie. Zasiłku nie otrzyma więc osoba umieszczona w domu pomocy społecznej, młodzieżowym ośrodku wychowawczym, schronisku dla nieletnich, zakładzie poprawczym, areszcie śledczym, zakładzie karnym czy też szkole wojskowej lub innej szkole, jeżeli instytucje te zapewniają nieodpłatnie pełne utrzymanie"Dlatego sprawdź, czy może w MOPS ktoś nie zrobił błędu, bo wszystko możliwe, że wypłacany zasiłek należał się Tobie, tylko coś ktoś pomylił. Nie bardzo chce mi się wierzyć, że przez 7 lat MOPS nie zorientował się że osoba przebywa w DPS, tego chyba nie można jakoś ukryć? Jeśli jednak faktycznie były to pieniądze na wujka, to niestety, przygotujcie się na to, że będziecie musieli je zwrócić za cały okres - odkąd wujek przebywa w DPS, jak tylko wyjdzie to na wierzch emotka

Dziwne jest również, że renta nie zostaje przelana na konto DPS-u, z tego co wiem, to właśnie z renty podopiecznego opłacany jest pobyt w DPS. Zwykle jeszcze rodzina dopłaca, bo pobyt jest dużo droższy niż świadczenie jakie otrzymuje rencista.

Wujek otrzymuje rentę po SWOIM ojcu, czyli moim dziadku,której całkowity koszt to jakieś 3 tysiące złotych. Od mamy wiem,że drugie 1453 zł albo i więcej za pobyt wujka dostaje właśnie DPS bezpośrednio.Delvitto, o to w takim razie mam zagwozdkę- muszę koniecznie powiedzieć o tym rodzicom. To w takim razie gdzieś ktoś musiał się "walnąć" na górze, bo wujek jest w tym DPS już od 22 lat i to świadczenie w takim razie powinno być na mnie przyznane, a nie na wujka. Nigdy tatoc tego nie odkręcał, bo myślał,że na mnie pobiera emotka emotka Jaja jak berety!

Cudaczek jako osoba pracująca w MOPS potwierdzam jeśli ktoś przebywa w jakiś zakładach itp to kasa wysyłana jest na konto tego zakładu a nie bezpośrednio na konto klienta, przecież te osoby nie wychodzą z tych domów do bankomatów to jakby tą kase zdobyli?

lola.lola

#6383714 Napisano: 28.07.2017 12:00:41
Wkurza mnie tegoroczne lato....
0 0

jokan

#6383730 Napisano: 28.07.2017 12:24:51
wkurzaja mnie maile od wszelakich firm psuedopozyczkowych, ile tego badziewia dziala, to szok...a na jakich procentach to drugi szokemotka emotka
0 0

vickichelm

#6383750 Napisano: 28.07.2017 13:05:03
cb656 napisał(a):

vickichelm napisał(a):

cb656 napisał(a):

vickichelm napisał(a):

No pewnie! emotka Wiem, co. emotka Wsadzanie kija w mrowisko emotka

Inaczej bym to nazwała emotka Ale karma wraca. Pamiętaj :*

emotka Znalazłem dziś piękną koszulkę w temacie. Może kupić na urodziny? Imieniny? Inne święto? No wiesz... skoro tak lubisz ten zwrot... emotka

Twój poziom błyskotliwości i żartu mnie poraża ...Czasem mam wrażenie , że próbujesz być taki fajny na siłe emotka No i strasznie długo myślałeś nad tą karmą emotka
0 0

Niebieska_Laguna

#6383758 Napisano: 28.07.2017 13:14:22
Wchodzę dziś do ITM, na oczach Pani ekspedientki biorę tabletki, które stoją przy kasie, i podaję jej do skasowania. Pani z miną mówiącą "mam ochotę zaciągnąć Cię na zaplecze i zamordować za to, że muszę Cię obsłużyć" rozpoczyna długą procedurę sprawdzania pudełka, czy przypadkiem tam czegoś nie schowałam emotka  Tylko co i kiedy? Poczułam się jak członkini zorganizowanej grupy przestępczej: że niby najpierw ktoś wchodzi do sklepu, dokłada do pudełka dodatkowy listek Apapu, a potem ja bez podejrzeń, na oczach kasjerki kupuję go za normalną cenę, a nadwyżkę sprzedajemy na czarnym rynku. Biedaczka tak się zmęczyła tym sprawdzaniem, że brakło jej siły, żeby odpowiedzieć na "dziękuję" i do widzenia". 

Agnes

#6383767 Napisano: 28.07.2017 13:39:26
Niebieska_Laguna napisał(a):

Wchodzę dziś do ITM, na oczach Pani ekspedientki biorę tabletki, które stoją przy kasie, i podaję jej do skasowania. Pani z miną mówiącą "mam ochotę zaciągnąć Cię na zaplecze i zamordować za to, że muszę Cię obsłużyć" rozpoczyna długą procedurę sprawdzania pudełka, czy przypadkiem tam czegoś nie schowałam  emotka  Tylko co i kiedy? Poczułam się jak członkini zorganizowanej grupy przestępczej: że niby najpierw ktoś wchodzi do sklepu, dokłada do pudełka dodatkowy listek Apapu, a potem ja bez podejrzeń, na oczach kasjerki kupuję go za normalną cenę, a nadwyżkę sprzedajemy na czarnym rynku. Biedaczka tak się zmęczyła tym sprawdzaniem, że brakło jej siły, żeby odpowiedzieć na "dziękuję" i do widzenia". 

ja sama sprawdzam pudełka od momentu kiedy kupiłam PUSTE opakowanie po Cholinex w auchan
0 0

Niebieska_Laguna

#6383771 Napisano: 28.07.2017 13:46:01
cb656 napisał(a):

Wchodzę dziś do ITM, na oczach Pani ekspedientki biorę tabletki, które stoją przy kasie, i podaję jej do skasowania. Pani z miną mówiącą "mam ochotę zaciągnąć Cię na zaplecze i zamordować za to, że muszę Cię obsłużyć" rozpoczyna długą procedurę sprawdzania pudełka, czy przypadkiem tam czegoś nie schowałam  emotka  Tylko co i kiedy? Poczułam się jak członkini zorganizowanej grupy przestępczej: że niby najpierw ktoś wchodzi do sklepu, dokłada do pudełka dodatkowy listek Apapu, a potem ja bez podejrzeń, na oczach kasjerki kupuję go za normalną cenę, a nadwyżkę sprzedajemy na czarnym rynku. Biedaczka tak się zmęczyła tym sprawdzaniem, że brakło jej siły, żeby odpowiedzieć na "dziękuję" i do widzenia". 

Okej, zabawnie to opisałaś emotka Ale to, co ja widuję czasem w sklepach samoobsługowych, całkowicie uzasadnia takie zachowanie kasjerki (no, może z wyłączeniem cięrpiętniczej miny emotka )Ludzie są tak chamsko bezczelni, że potrafią jawnie, nie kryjąc się z tym, na oczach innych kupujących, otworzyć przy półce opakowanie jednego produktu, by do niego włożyć inny, droższy. Dla mnie to niepojęte, ale to smutny fakt. I ponieważ ja widziałem to wielokrotnie, przypuszczam, że to zjawisko niestety masowe. A to rzutuje na opinię kasjerek o klientach jako pewnej ogólnej masie. Tak, jak zachowanie na przykład pojedynczych wrednych taksówkarzy rzutuje na opinię o taksówkarzach w ogóle.
Ech, skomplikowane jest to życie i relacje międzyludzkie... emotka emotka
P.S. Zapomniałem dodać, że w sklepie jest monitoring kas i pani ma obowiązek takie coś sprawdzać. Jakby kamera wyłapała, że ominęła, mogłaby się później tłumaczyć. Bo nie wszystko widzą kamery - one nie wiedzą, że kasjerka widziała Ciebie, biorącą kartonik z półki i że nic przy nim nie majstrowałaś. Ona ma świadomość, że jest pod obserwacją i zachowuje się tak, by nie mieć kłopotów. Samo życie...

Wiem, że ludzie kombinują i potrafią wymienić sobie pastę z tańszej na droższą, ale i tak zawsze przy takim sprawdzaniu czuję się jak złodziejka. Producenci mogliby się wysilić o opakowania, których nie trzeba sprawdzać. 
0 0

jokan

#6383774 Napisano: 28.07.2017 13:47:47
loterieemotka
0 0

Niebieska_Laguna

#6383775 Napisano: 28.07.2017 13:48:01
Agnes napisał(a):

ja sama sprawdzam pudełka od momentu kiedy kupiłam PUSTE opakowanie po Cholinex w auchan

Dlatego uważam, że nie powinno się dopuszczać tego typu opakowań, przy których można łatwo majstrować emotka  Bo wkurzające są tego konsekwencje. Ja zawsze przy takim sprawdzaniu (czy to przez siebie, czy przez kasjerkę) czuję się podejrzanie.
0 0

andziulka21

#6383782 Napisano: 28.07.2017 13:56:37
cb656 napisał(a):

Wiem, że ludzie kombinują i potrafią wymienić sobie pastę z tańszej na droższą, ale i tak zawsze przy takim sprawdzaniu czuję się jak złodziejka. Producenci mogliby się wysilić o opakowania, których nie trzeba sprawdzać. 

Sumienie masz czyste, a to najważniejsze. Nie przejmuj się tym, jak próbują postrzegać Cię inni. Jesteś czysta emotka Ludzie zewnętrzni nie są w stanie Cię zranić, póki im na to nie przyzwolisz. Swoimi słabościami, wątpliwościami, wrażliwością.
Twarda bądź! Nie daj się emotka emotka

Też nie lubię tego sprawdzania emotka  natomiast prawda jest taka,że kasjerka musi to zrobić. Co jakiś czas maja tzn wózek testowy, gdzie są przekładane towary do innych pudełek itp, jeśli nie wylapie to po premii... także tego.. ale to nie zwalnia jej z obowiązku bycia uprzejmą.. może zły dzień miała emotka
0 0

Agnes

#6383786 Napisano: 28.07.2017 13:59:42
a mnie wkurza ząb
złamał mi się a raczej prawie wyleciał cały został korzeń i kawałek jednej ścianki
poleciałam do dentystki a tam kartka ze ma urlop do 6 sierpnia
no wkurzyłam się na maksa bo w środę wyjezdzam a teraz boję się ruszyć z tym zębem
najbardziej boję się że mi na wyjezdzie jakiś stan zapalny się zrobi.....
0 0

1mariusz

#6383790 Napisano: 28.07.2017 14:01:03
Agnes napisał(a):

a ja sprawdzam wszelkie soki w kartonach-odkąd moja siostra kupiła niby cały  a jednak zapleśniały,bo ktoś przeprowadził sobie degustację.Stwierdził,że jest bee i odstawił na półkę! A po Waszych wpisach sprawdzam jogurty ,mleka i inne po np.konkach  muu!!emotka
0 0

dwaburekoty

#6383791 Napisano: 28.07.2017 14:03:28
Moja teściowa - doskonały przykład jak można dzielić, przy jednoczesnym powtarzaniu, że "teraz nie ma ani Ciebie, ani jego, jesteście Wy" i "Dzień dobry moje ukochane dzieci - jak ja się za Wami stęskniłam" każdego poranka.... A to tylko po to, by mieć dwoje swoich synków przy sobie. Dobrze, że mam świetnego męża (oby tak dalej!)
1 29renata 0

Agnes

#6383801 Napisano: 28.07.2017 14:33:45
1mariusz napisał(a):

Agnes napisał(a):

a ja sprawdzam wszelkie soki w kartonach-odkąd moja siostra kupiła niby cały  a jednak zapleśniały,bo ktoś przeprowadził sobie degustację.Stwierdził,że jest bee i odstawił na półkę! A po Waszych wpisach sprawdzam jogurty ,mleka i inne po np.konkach  muu!! emotka

ja kupiłam dziecku sok bobovita w butelce i w domu się okazało ze był otworzony i normalnie juz skisł
tak więc powinno się chyba sprawdzać wsio co się wkłada do koszyka ale z drugiej strony bezsensu otwierać sok w sklepie bo trzeba go wypic czyli nic na zapas
0 0

vickichelm

#6383914 Napisano: 28.07.2017 20:26:42
cb656 napisał(a):

vickichelm napisał(a):

cb656 napisał(a):

vickichelm napisał(a):

Ale karma wraca. Pamiętaj  :*

emotka Znalazłem dziś piękną koszulkę w temacie. Może kupić na urodziny? Imieniny? Inne święto? No wiesz... skoro tak lubisz ten zwrot...

Twój poziom błyskotliwości i żartu mnie poraża... Czasem mam wrażenie, że próbujesz być taki fajny na siłe emotka No i strasznie długo myślałeś nad tą karmą

emotka dżizu, jak ty to przeżywasz... Masz rację: to wrażenie. Mylne zresztą emotka Nie myślałem długo, to był IMPULS. Znalazłem koszulkę, przypomniałem sobie, że ten zwrot pada często na tym forum, użyłem wyszukiwarki i dopisałem się do pierwszego od góry
wpisu... było tego kilkadziesiąt stron  emotka
Taki żarcik. Ad hoc. Z marszu. Bo ja żartowniś jestem, nie wiesz? emotka

Ale masz człowieku ból d...py . Widzę, że odpowiedź musiałeś edytować i dopracować emotka Myślałam, że jeśli Cię zablokuję to nie będę widziała Twoich postów... Ale niestety to tak nie działa. 
0 0

cherry_coke

#6383920 Napisano: 28.07.2017 20:44:50
Niezbyt długo nacieszyłam się moim kodem do chili.tv. Chciałam obejrzeć sobie film, który tam wynalazłam. Wbiłam kod i co... Nie można obejrzeć dowolnego filmu w kwocie 20 zł, a jedynie filmy, które oni zaproponowali w tej promocji. Same starocie. emotka  
0 0

glena

#6383939 Napisano: 28.07.2017 21:29:32
Po odwiedzeniu miliona sklepów w poszukiwaniu Luksji wreszcie w Rossmannie dopadłam jedno opakowanie z naklejką "loteria" - dopiero teraz w domu widzę, że to loteria, owszem, ale zeszłoroczna... Oczywiście wkurzam się na siebie, bo nie popatrzyłam dokładnie na stronie, jak te promocyjne opakowania wyglądają... 
0 0

Niebieska_Laguna

#6384060 Napisano: 29.07.2017 14:13:57
Realizacja vouchera z Kauflandu... Miał być miły wypad, a są problemy. Zadzwoniłam do kobiety  odpowiedzialnej za organizację wyjazdu i ona powiedziała, że mogę wybrać dowolny 4 gwiazdkowy hotel lub skorzystać z ich strony hototele.pl. Ale ja już wiedziałam dokąd chcę pojechać, więc tylko napisałam jej szczegóły na mejla. Dostałam odpowiedź, że w tym terminie hotel nie oferuje pokoi. Więc wchodzę na stronę hotelu, wybieram inny termin i znowu piszę do kobiety. Ona dale swoje, że hotel w nowym terminie też nie ma wolnych pokoi. Dzwonię więc do hotelu z pytaniem dlaczego na stronie widnieją wolne terminy, a podobno oni jednak nie oferują w tym czasie pokoi. Z hotelu dostaję odpowiedź, że jak najbardziej w wybranym przeze mnie terminie mają dostępne pokoje. Kolejny raz piszę do kobiety odpowiedzialnej za realizację bonu i ta mi w końcu odpisuje, że w ich ofercie ten hotel nie ma wolnych pokoi, a jak ma mi zarezerwować poza ich ofertą, to pobierze 200 złotych prowizji emotka  Wchodzę więc na ich stronę i szuka innego terminu, ale okazuje się, że hotel, który sobie wybrałam jest na ich stronie, ale wolnych pokoi w ofercie nie ma. Patrzę na inne hotele 4 gwiazdkowe w moim województwie i też zero wolnych terminów. Wchodzę na prywatne strony hoteli i jednak mają te terminy. Ale nie w ofercie hotele.pl... Oczywiście nie będę tłuc się na dwa noclegi przez pół Polski do hotele, w którym łaskawie będzie termin. I tak, żeby zrealizować ten voucher na 2 tysiące musze  z tej puli oddać im 200 złotych emotka
0 0

slonecznik1309

#6384065 Napisano: 29.07.2017 14:32:21

Realizacja vouchera z Kauflandu... Miał być miły wypad, a są problemy. Zadzwoniłam do kobiety  odpowiedzialnej za organizację wyjazdu i ona powiedziała, że mogę wybrać dowolny 4 gwiazdkowy hotel lub skorzystać z ich strony hototele.pl. Ale ja już wiedziałam dokąd chcę pojechać, więc tylko napisałam jej szczegóły na mejla. Dostałam odpowiedź, że w tym terminie hotel nie oferuje pokoi. Więc wchodzę na stronę hotelu, wybieram inny termin i znowu piszę do kobiety. Ona dale swoje, że hotel w nowym terminie też nie ma wolnych pokoi. Dzwonię więc do hotelu z pytaniem dlaczego na stronie widnieją wolne terminy, a podobno oni jednak nie oferują w tym czasie pokoi. Z hotelu dostaję odpowiedź, że jak najbardziej w wybranym przeze mnie terminie mają dostępne pokoje. Kolejny raz piszę do kobiety odpowiedzialnej za realizację bonu i ta mi w końcu odpisuje, że w ich ofercie ten hotel nie ma wolnych pokoi, a jak ma mi zarezerwować poza ich ofertą, to pobierze 200 złotych prowizji emotka  Wchodzę więc na ich stronę i szuka innego terminu, ale okazuje się, że hotel, który sobie wybrałam jest na ich stronie, ale wolnych pokoi w ofercie nie ma. Patrzę na inne hotele 4 gwiazdkowe w moim województwie i też zero wolnych terminów. Wchodzę na prywatne strony hoteli i jednak mają te terminy. Ale nie w ofercie hotele.pl... Oczywiście nie będę tłuc się na dwa noclegi przez pół Polski do hotele, w którym łaskawie będzie termin. I tak, żeby zrealizować ten voucher na 2 tysiące musze  z tej puli oddać im 200 złotych emotka

też jestem w podobnej sytuacji ;( przez tydzień pisałam z tą panią podaną na voucherze ;( wybrałam 6 hoteli do sprawdzenia ofert....nie dość, że mało hoteli 4* i 5* dostępnych to jeszcze ceny na hotele.pl mega wysokie! Wybrałam ostatecznie Grand Lubicz Ustka 5* i jedziemy za dwa tygodnie - wybrany hotel na swojej stronie oferuje różne pakiety z zabiegami w cenie ok. 1500 zł za weekend na dwie osoby ze śniadaniami i obiadokolacjami, a poprzez to biuro, które jest pośrednikiem między nami a Kauflandem a hotelem, kwota 2 tys. ledwo starcza na 2 noclegi dla 2 osób ze śniadaniami i obiadokolacjami - o zabiegach można pomarzyć, bądź zapłacić z własnej kieszeni....(z voucheru pozostało 117 zł! - tej kwoty nie można wykorzystac na opłacenie parkingu, który kosztuje  30 zł za dobę, ani wykorzystac  w barze na drinka...) A i pani w ostatniej chwili podniosła cenę o 154 zł twierdząc, że hotel podniósł cenę ;( ogólnie porażka......
0 0

donia7

#6384066 Napisano: 29.07.2017 14:38:41
slonecznik1309 napisał(a):

też jestem w podobnej sytuacji ;( przez tydzień pisałam z tą panią podaną na voucherze ;( wybrałam 6 hoteli do sprawdzenia ofert....nie dość, że mało hoteli 4* i 5* dostępnych to jeszcze ceny na hotele.pl mega wysokie! Wybrałam ostatecznie Grand Lubicz Ustka 5* i jedziemy za dwa tygodnie - wybrany hotel na swojej stronie oferuje różne pakiety z zabiegami w cenie ok. 1500 zł za weekend na dwie osoby ze śniadaniami i obiadokolacjami, a poprzez to biuro, które jest pośrednikiem między nami a Kauflandem a hotelem, kwota 2 tys. ledwo starcza na 2 noclegi dla 2 osób ze śniadaniami i obiadokolacjami - o zabiegach można pomarzyć, bądź zapłacić z własnej kieszeni....(z voucheru pozostało 117 zł! - tej kwoty nie można wykorzystac na opłacenie parkingu, który kosztuje  30 zł za dobę, ani wykorzystac  w barze na drinka...) A i pani w ostatniej chwili podniosła cenę o 154 zł twierdząc, że hotel podniósł cenę ;( ogólnie porażka......

jeśli to ma tak wyglądać to może d Kauflandu trzeba uderzyć? emotka
Ja się zastanawiam nad Kombornią... a dopłacać wcale mi się nie uśmiecha!
0 0