SZUKAM....

jokan

#6678377 Napisano: 30.01.2020 08:06:12
dwaburekoty napisał(a):

jakie konsekwencje prawno-podatkowe ma sprzedaż wygranej z umową kupna-sprzedaży?

A czy kwestią tu nie jest raczej czas między otrzymaniem nagrody a jej sprzedażą? Jak poniżej 6 miesięcy to trzeba zapłacić podatek (myślę, że forma sprzedaży nie ma znaczenia)
"Ponieważ od otrzymania przez Pana nagrody do momentu sprzedaży nie minie pół roku, jej sprzedaż będzie powodowała powstanie przychodu podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym. "

Ale niech to ktoś jeszcze potwierdzi.
0 0

@gnieszk@

#6678378 Napisano: 30.01.2020 08:12:01
jokan napisał(a):

dwaburekoty napisał(a):

jakie konsekwencje prawno-podatkowe ma sprzedaż wygranej z umową kupna-sprzedaży?

A czy kwestią tu nie jest raczej czas między otrzymaniem nagrody a jej sprzedażą? Jak poniżej 6 miesięcy to trzeba zapłacić podatek (myślę, że forma sprzedaży nie ma znaczenia)
"Ponieważ od otrzymania przez Pana nagrody do momentu sprzedaży nie minie pół roku, jej sprzedaż będzie powodowała powstanie przychodu podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym. "

To też. Inna kwestia co przyjmujemy za cenę nabycia (np. wartość regulaminową) i czy powstanie z tego tytułu dochód.
Jeśli chodzi o samą umowę to o ile jest na kwotę powyżej 1000 zł to kupujący opłaca z jej tytułu podatek PCC.
0 0

yonex

#6678399 Napisano: 30.01.2020 09:41:12
@gnieszk@ napisał(a):

jokan napisał(a):

dwaburekoty napisał(a):

To też. Inna kwestia co przyjmujemy za cenę nabycia (np. wartość regulaminową) i czy powstanie z tego tytułu dochód.
Jeśli chodzi o samą umowę to o ile jest na kwotę powyżej 1000 zł to kupujący opłaca z jej tytułu podatek PCC.

Sprzedaż bez umowy nie jest możliwa.
0 0

edzia21

#6678401 Napisano: 30.01.2020 09:50:20
dwaburekoty napisał(a):

A to nie jest tak, że ze źle sporządzoną umową kupna-sprzedaży kupujący może sobie rościć jakieś prawa do napraw "gwarancyjnych" od sprzedającego? Gdzieś mi to w oko wpadło, ale pewna nie jestem emotka
0 0

yonex

#6678409 Napisano: 30.01.2020 10:09:18
edzia21 napisał(a):

dwaburekoty napisał(a):

A to nie jest tak, że ze źle sporządzoną umową kupna-sprzedaży kupujący może sobie rościć jakieś prawa do napraw "gwarancyjnych" od sprzedającego? Gdzieś mi to w oko wpadło, ale pewna nie jestem emotka

W takiej umowie można wyłączyć
rękojmię, ale niezależnie od tego kupujący mogą skorzystać z ochrony za zasadach ogólnych i domagać się naprawienia szkody, ponieważ sprzedaż rzeczy wadliwej jest traktowana jako nieprawidłowe wykonanie umowy.
1 edzia21 0

mia

#6678445 Napisano: 30.01.2020 11:28:50
Ktoś może mnie oświecić, czy kartą Sodexo z konkursu Farmio mogę płacić wszędzie (mimo napisu Travel&Spa), czyli np. w Tesco, Kauflandzie? emotka
0 0

nikos

#6678448 Napisano: 30.01.2020 11:34:16
mia napisał(a):

Ktoś może mnie oświecić, czy kartą Sodexo z konkursu Farmio mogę płacić wszędzie (mimo napisu Travel&Spa), czyli np. w Tesco, Kauflandzie? emotka

Spróbować możesz emotka  przy czym jest na dole kartki zapis, że można je realizować w punktach przypisanych dla kategorii travel&spa.
1 mia 0

agullka

#6678455 Napisano: 30.01.2020 11:48:32
szukam pomocy w Capitan Jack
0 0

Matka-Polka

#6678462 Napisano: 30.01.2020 12:09:28
Fantasia na stronie ma wyniki nie wiem czy @juz idą. 
0 0

hrabinka

#6678584 Napisano: 30.01.2020 18:37:47
Hej,

mam pytanie odnośnie telewizorów SHARP z loterii Develey - czy w kartonie mieliście dowód zakupu/kartę gwarancyjną?? u mnie nic nie ma! emotka
0 0

joan

#6678585 Napisano: 30.01.2020 18:45:15
hrabinka napisał(a):

Hej,

mam pytanie odnośnie telewizorów SHARP z loterii Develey - czy w kartonie mieliście dowód zakupu/kartę gwarancyjną?? u mnie nic nie ma!  emotka

Standardowo w konkach nic nie dają, taka procedura. Faktury zakupowe są zbiorcze i to Wielka Tajemnica Handlowa.

PS: Organizator w grudniu ogłasza konkurs z ajfonami i twierdzi w regulaminie, że ich "wartość rynkowa" = 3000 zł. Potem czeka kwartał z wysyłką nagród, które już można kupić w sklepie za 2000 zł. I nie wyda nikomu dowodu zakupu, bo po co ma się wykłócać z laureatami o brakujące tysiące? emotka

Gość: scofield

#6678589 Napisano: 30.01.2020 18:59:15
joan napisał(a):

hrabinka napisał(a):

Hej,

mam pytanie odnośnie telewizorów SHARP z loterii Develey - czy w kartonie mieliście dowód zakupu/kartę gwarancyjną?? u mnie nic nie ma!  emotka

Standardowo w konkach nic nie dają, taka procedura. Faktury zakupowe są zbiorcze i to Wielka Tajemnica Handlowa.

PS: Organizator w grudniu ogłasza konkurs z ajfonami i twierdzi w regulaminie, że ich "wartość rynkowa" = 3000 zł. Potem czeka kwartał z wysyłką nagród, które już można kupić w sklepie za 2000 zł. I nie wyda nikomu dowodu zakupu, bo po co ma się wykłócać z laureatami o brakujące tysiące? emotka

Po co pragony i faktury, wystarczylby protokół odbioru z odpowiednia adnotacja tak jak robi to smolar 
2 hrabinka, mia 0

joan

#6678590 Napisano: 30.01.2020 19:01:45
scofield napisał(a):

Po co pragony i faktury, wystarczylby protokół odbioru z odpowiednia adnotacja tak jak robi to smolar 

Odkąd nie trzeba mieć dowodu zakupu, żeby reklamować towar - niby tak, ale i tak organizatorom nie chce się w to bawić, przy czym na durny zestaw past to już protokół dają i jeszcze żądają nr dowodu osobistego. Wszystko na opak...
0 0

joaza111

#6678595 Napisano: 30.01.2020 19:13:57
Voucher wyjątkowy prezent jest imienny? Przychodzi pocztą czy na maila? Chodzi o voucher na jazde Lamborghini z Tigera
0 0

mampytanie

#6678924 Napisano: 31.01.2020 18:51:35
Szukam info, jak to jest z Belvitą - w regulaminie info, że w loterii biorą udział produkty belvita, czyli produkty wprowadzone na rynek w sklepach detalicznych, etc. Na stronie konkursu pod spodem jest info, że produkty promocyjne, to .... - i są wymienione z obrazka i gramatury. A co, jak się kupiło produkt z inną gramaturą? Skoro regulamin nie precyzuje, to chyba można zgłosić? W regulaminie nie ma odwołania, że promocyjne są tylko te podane na stronie... Jak to "ugryźć"?
1 brucee 0

@gnieszk@

#6678944 Napisano: 31.01.2020 19:24:40
mampytanie napisał(a):

Szukam info, jak to jest z Belvitą - w regulaminie info, że w loterii biorą udział produkty belvita, czyli produkty wprowadzone na rynek w sklepach detalicznych, etc. Na stronie konkursu pod spodem jest info, że produkty promocyjne, to .... - i są wymienione z obrazka i gramatury. A co, jak się kupiło produkt z inną gramaturą? Skoro regulamin nie precyzuje, to chyba można zgłosić? W regulaminie nie ma odwołania, że promocyjne są tylko te podane na stronie... Jak to "ugryźć"?

Moim zdaniem skoro jest napisane w regulaminie, że wszystkie to wszystkie. I ja tak zgłaszam. Poza tym na paragonie raczej gramatury nie będzie a jedynie nazwa Belvita.
0 0

onlyrybka

#6678948 Napisano: 31.01.2020 19:42:22
joan napisał(a):

Zgadzam się, ale są wyjątki emotka  
W czerwcu zeszłego roku otrzymałam paragon od agencji Los Mejores, przysłany razem z wygranym Thermomixem. 
0 0

mampytanie

#6678954 Napisano: 31.01.2020 20:04:05
@gnieszk@ napisał(a):

mampytanie napisał(a):

Moim zdaniem skoro jest napisane w regulaminie, że wszystkie to wszystkie. I ja tak zgłaszam. Poza tym na paragonie raczej gramatury nie będzie a jedynie nazwa 

Sęk w tym, że u mnie jest „cias belvita 225g” na paragonie, dlatego pytam, czy warto zgłaszać czy odpuścić emotka
0 0

karolkas

#6678972 Napisano: 31.01.2020 21:51:29
Szukam jakiejś zniżki do zalando, czy ktoś ma jakąś zbędną?
0 0

prosiaczek

#6678978 Napisano: 31.01.2020 22:20:44
Kionlyrybka napisał(a):

joan napisał(a):

Zgadzam się, ale są wyjątki emotka  
W czerwcu zeszłego roku otrzymałam paragon od agencji Los Mejores, przysłany razem z wygranym Thermomixem. 

Los mejores zawsze daje paragony emotka . Ostatnio dostałam paragony do głośników z Avanti