Konkursowiczki w ciąży

kalisto1986

#5809124 Napisano: 20.01.2014 00:50:02
dolly napisał(a):

ja nie sprawdzałam składu, więc nie wiem ani jak sa oczyszczone, ani ile z nich ma w swoim składzie związki "czynne", ale z tego co pamiętam to właśnie niewiele, dlatego powstały takie a nie inne połączenia, które aż tak dziecka nie obciążają. Czynne są w ospie to na 100% ale czy i w jakich jeszcze to już niestety nie powiem

MMR jest akurat potrójną i nie ma związku ze skojarzonymi.

tak na "chłopski" rozum, jak myslisz co bardziej obciąży organizm szczepienie na 1 chorobę szczepionką przyjmijmy, że gorszą, czy szczepienie na 5/6 chorób na raz, gdzie organizm musi walczyć z wszystkim na raz ?
Moja lekarka sama przyznała, że czasem czuje sie nacisk z różnych stron na polecanie szczepionek skojarzonych, ale ona sama swoją córke szczepiła pojedynczo i z części chwilowo zrezygnowała

edit: skojarzone są zazwyczaj lepiej oczyszczone, ale jest to minimalna różnica. Istnieją też szczepionki, nie skojarzone, a z lepszym składem niż te refundowane
0 0

Gość: katrin22

#5809126 Napisano: 20.01.2014 00:57:23
Moja lekarka też mi mówiła, że skojarzone są oczyszczone i nie ma powikłań, tylko skąd potem przeróżne alergie..
0 0

dolly

#5809127 Napisano: 20.01.2014 00:58:14
no właśnie Kalisto , tutaj nie ma szczepienia na "chłopski" rozum, bo to, właśnie zależy tylko i wyłącznie od tego ile jest "żywych" czynników w 1 dawce. To tak jakbyś powiedziała, że dziecko walczy z przeziębieniem gdy mama karmi piersi a jest przeziębiona, a ono dostaje naturalna szczepionkę w postaci przeciwciał.
0 0

kalisto1986

#5809129 Napisano: 20.01.2014 01:02:37
dolly napisał(a):

no właśnie Kalisto , tutaj nie ma szczepienia na "chłopski" rozum, bo to, właśnie zależy tylko i wyłącznie od tego ile jest "żywych" czynników w 1 dawce. To tak jakbyś powiedziała, że dziecko walczy z przeziębieniem gdy mama karmi piersi a jest przeziębiona, a ono dostaje naturalna szczepionkę w postaci przeciwciał.

tutaj nie tylko żywe czynniki mają znaczenie. Ja na prawdę dużo o tym czytałam i nie dzień, czy dwa i konsultowałam to. Nie potrafię wszystkiego teraz "przełożyć" bo jednak kilka miesięcy minęło, ale wiem jedno skojarzone, wcale nie sa takie dobre i ilość NOP jakie po nich występują jest przerażająca, chociaż oczywiście w większosci uważają, że to nie od szczepionki.
Nie uważam, że nie skojarzone są dobre, bo każde szczepienie to syf, ale na pewno pojedyncze jest lepsze niż skojarzone
0 0

dolly

#5809132 Napisano: 20.01.2014 01:12:55
kalisto1986 napisał(a):

Nie uważam, że nie skojarzone są dobre, bo każde szczepienie to syf, ale na pewno pojedyncze jest lepsze niż skojarzone

Po pojedynczych też występują odczyny, ale ok, żeby juz nie przeciągać tematu, bo to temat rzeka, a ja chciałam wiedzieć dlaczego zmieniłaś zdanie.
Co do twardego stanowiska, że są lepsze to napiszę tak- wszystko zależy od dziecka, dla jednego lepsze będą skojarzone, dla innego pojedyncze...
0 0

kalisto1986

#5809134 Napisano: 20.01.2014 01:24:51
dolly napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

Po pojedynczych też występują odczyny, ale ok, żeby juz nie przeciągać tematu, bo to temat rzeka, a ja chciałam wiedzieć dlaczego zmieniłaś zdanie.
Co do twardego stanowiska, że są lepsze to napiszę tak- wszystko zależy od dziecka, dla jednego lepsze będą skojarzone, dla innego pojedyncze...

ja nie zmieniłam zdania, nigdy wprzypadku Bartusia nie uważałam, że chce skojarzone - no chyba, że chodzi Ci o to, że Domisia nimi szczepiłam - ale wtedy byłam młoda i głupia i ufałam za bardzo zamiast czytać.

Ja nie mówie, że po pojedynczych nie ma odczynów, ale mówie, że szczepiąc pojedynczo ( 1 wkłucie na 1 chorobę przy 1 wizycie) można w jakimś stopniu zminimalizować przeciążenia jakie dostaje organizm.
Na prawdę na to wszystko można znaleźć odpowiedzi nawet w sieci jak się pokopie, jest mase badań, prac naukowych itp i wielu naukowców już potwierdza szkodliwość szczepionek skojarzonych, a spójrzmy prawdzie w oczy udowodnienie NOP jest ogromnie ciężkie i mimo, że znam osobiście kilka takich przypadków, gdzie na prawde źle się skończyło, to i tak mase lekarzy oficjalnie nie przyzna, że to przez szczepionkę.
I ja też kończe ten temat, kto chce ten znajdzie to co potrzebuje i sam zdecyduje co jest lepsze dla jego dziecka, ja tylko się ciesze, że po tylu latach zdecydowałam się zmienić lekarkę i chociaż teraz muszę dojeżdżać kawał drogi, wiem, że mogę ufać obecnej i przede wszystkim rozmawiać, bo ona nie kieruje się tym co jest jej narzucone, tylko tym czego się uczyła i co jej sumienie podpowiada
0 0

tamarars

#5809181 Napisano: 20.01.2014 10:41:21
agusia147 napisał(a):

Dawno nie zaglądałam, ale widzę nic się nie działo, żadna nie urodziła, żadna nie zaszła w ciążę, czyli nuda. A u nas Jagódka ma już dwa ząbki. Powoli szukamy miejsca na wakacje, a teraz szukam tanich przelotów na maderę, bo w kwietniu mąż ma konferencję. I widzę, że 3 tysie w plecy jak nic.

Ja urodziłam 5.01.2014 emotka Piękną i zdrową córeczkę Lilianne:) Ciąża bezproblemowa. Poród naturalny.Dziecko kochane. To nasze pierwsze dziecko, a mam już 38 lat;)
0 0

abodak

#5809190 Napisano: 20.01.2014 10:55:55
tamarars napisał(a):

agusia147 napisał(a):

Dawno nie zaglądałam, ale widzę nic się nie działo, żadna nie urodziła, żadna nie zaszła w ciążę, czyli nuda. A u nas Jagódka ma już dwa ząbki. Powoli szukamy miejsca na wakacje, a teraz szukam tanich przelotów na maderę, bo w kwietniu mąż ma konferencję. I widzę, że 3 tysie w plecy jak nic.

Ja urodziłam 5.01.2014 emotka Piękną i zdrową córeczkę Lilianne:) Ciąża bezproblemowa. Poród naturalny.Dziecko kochane. To nasze pierwsze dziecko, a mam już 38 lat;)

gratkiii tamarars:D:D:D

kali,a gdzie znajdujesz pojedyncze ,nieskojarzone szczepionki?
u mnie jest opcja taka
albo darmowe 3 wklucia po dwie choroby podczas jednej wizyty
albo platne,jedno wklucie na 6 chorob-wynik ten sam
nawet odra,swinka,rozyczka sa podawane wspolnie.Tez bym wolala podac jedna szczepionke np na odre a za dwa,trzy tygodnie kolejna ale takiej opcji nie mialam
0 0

kalisto1986

#5809219 Napisano: 20.01.2014 11:17:57
abodak napisał(a):

tamarars napisał(a):

agusia147 napisał(a):

gratkiii tamarars:D:D:D

kali,a gdzie znajdujesz pojedyncze ,nieskojarzone szczepionki?
u mnie jest opcja taka
albo darmowe 3 wklucia po dwie choroby podczas jednej wizyty
albo platne,jedno wklucie na 6 chorob-wynik ten sam
nawet odra,swinka,rozyczka sa podawane wspolnie.Tez bym wolala podac jedna szczepionke np na odre a za dwa,trzy tygodnie kolejna ale takiej opcji nie mialam

To co pogrubiłam, to są pojedyncze, ja nie zgadzam się na np 3 wkłucia, tylko po 1 na wizyte.
Jeśli jest skojarzona typu odra, świnka, różyczka to nie ma wyjscia, bo w Polsce nie ma tych szczepionek pojedynczych - no chyba że w ostatnim czasie coś się zmieniło
0 0

dolly

#5809249 Napisano: 20.01.2014 12:00:45
kalisto1986 napisał(a):

zmieniłam zdania, nigdy wprzypadku Bartusia nie uważałam, że chce skojarzone - no chyba, że chodzi Ci o to, że Domisia nimi szczepiłam - ale wtedy byłam młoda i głupia i ufałam za bardzo zamiast czytać.

noooo chyba trochę przeginasz ciotka...

tamarars napisał(a):

Gratulację emotka
bardzo ładne imię emotka
Zdrówka dla Was i szybkiego powrotu do pełni sił dla CIebie emotka
0 0

kalisto1986

#5809266 Napisano: 20.01.2014 12:14:58
dolly napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

zmieniłam zdania, nigdy wprzypadku Bartusia nie uważałam, że chce skojarzone - no chyba, że chodzi Ci o to, że Domisia nimi szczepiłam - ale wtedy byłam młoda i głupia i ufałam za bardzo zamiast czytać.

noooo chyba trochę przeginasz ciotka...

tamarars napisał(a):

Gratulację emotka
bardzo ładne imię emotka
Zdrówka dla Was i szybkiego powrotu do pełni sił dla CIebie emotka

Nie rozumiem czym przeginam ? Ja piszę o sobie, o swoim uczuciu i przekonaniu - i właśnie uważam, że byłam głupia, że zgodziłam się szczepić Domisia szczepionkami skojarzonymi i bardzo tego żałuje
0 0

benasia

#5809271 Napisano: 20.01.2014 12:25:42
ale dlaczego Kali żałujesz? tzn czy jest coś co Cię obecnie martwi po tym?
0 0

malutka456

#5809274 Napisano: 20.01.2014 12:27:10
dziewczyny wydaje mi się, że nie dojdziecie do porozumienia emotka bo racja jest jak pupa, każdy ma swoją emotka emotka ja rozumiem postawę Kali i mam, które szczepią skojarzonymi, ale sam fakt, że będzie miej wkłuć do mnie nie przemawia (zła, zła, zła matka). Nie wiem, który dorosły przeszedł by bez powikłań zaszczepienie na 5-6 chorób jednego dnia? emotka ja po 1 szczepionce na grypę leżałam 2 tyg. .... ale każdy organizm jest inny i każda mama decyduje o szczepieniu swojego dziecka emotka my jesteśmy po i Pani pielęgniarka juz nas serdecznie na MMR zapraszała....oj to nas zobaczy jak świnka niebo emotka emotka
0 0

dolly

#5809282 Napisano: 20.01.2014 12:35:33
kalisto1986 napisał(a):

Nie rozumiem czym przeginam ? Ja piszę o sobie, o swoim uczuciu i przekonaniu - i właśnie uważam, że byłam głupia, że zgodziłam się szczepić Domisia szczepionkami skojarzonymi i bardzo tego żałuje

Dlatego, że mozna to odebrać tak, że każda z nas która zaszczepiła skojarzonymi to głupia matka.

Malutka456, to nie chodzi o rację, bo każdy ma swoje zdanie. JA chciałam tylko poznać zdanie Kalisto i o tym cały czas rozmawiamy.
Zaczyna mnie irytować, że każda wymiana zdań na forum jest odbierana jako atak i kłótnię. Nawet jeżeli czasem w innych topach moje wypowiedzi są ironiczne, to nie jest to wstęp do kłótni, bo jak widze, że druga strona się zapienia, to mnie sie na śmiech zbiera i odpuszczam, co by się nie śmiać z czyjegoś zdenerwowania.
0 0

kalisto1986

#5809293 Napisano: 20.01.2014 12:47:47
dolly napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

Dlatego, że mozna to odebrać tak, że każda z nas która zaszczepiła skojarzonymi to głupia matka.

Malutka456, to nie chodzi o rację, bo każdy ma swoje zdanie. JA chciałam tylko poznać zdanie Kalisto i o tym cały czas rozmawiamy.
Zaczyna mnie irytować, że każda wymiana zdań na forum jest odbierana jako atak i kłótnię. Nawet jeżeli czasem w innych topach moje wypowiedzi są ironiczne, to nie jest to wstęp do kłótni, bo jak widze, że druga strona się zapienia, to mnie sie na śmiech zbiera i odpuszczam, co by się nie śmiać z czyjegoś zdenerwowania.

no właśnie Dolly sama teraz to zrobiłaś. Ja napisałam tylko co JA uważam i jak JA się czuje. Nie pisałam o innych matkach, bo obchodzą mnie przede wszystkim moje dzieci.
Ja uważam, że szczepionki skojarzone są złe i zdania nie zmienie, ale nie osądzam decyzji innych. Chciałaś znać moje zdanie, więc je napisałam, a Ty odebrałaś to jak atak

benasia ma podobne zdanie co malutka456 do tego widziałam, że na skojarzone wcale dobrze nie reagował Dominik, zresztą nawet inne dzieci bliskie też miały różne jaja po skojarzonych ( oczywiście nie wszystkie) - i zdecydowanie za dużo czytałam i mówie tutaj też o opiniach profesorów, naukowców itp
0 0

kalisto1986

#5809295 Napisano: 20.01.2014 12:54:03
malutka456 napisał(a):

dziewczyny wydaje mi się, że nie dojdziecie do porozumienia emotka bo racja jest jak pupa, każdy ma swoją emotka emotka ja rozumiem postawę Kali i mam, które szczepią skojarzonymi, ale sam fakt, że będzie miej wkłuć do mnie nie przemawia (zła, zła, zła matka). Nie wiem, który dorosły przeszedł by bez powikłań zaszczepienie na 5-6 chorób jednego dnia? emotka ja po 1 szczepionce na grypę leżałam 2 tyg. .... ale każdy organizm jest inny i każda mama decyduje o szczepieniu swojego dziecka emotka my jesteśmy po i Pani pielęgniarka juz nas serdecznie na MMR zapraszała....oj to nas zobaczy jak świnka niebo emotka emotka

My jesteśmy po gruźlicy i wzb ( w szpitalu) i już w przychodni raz druga dawka wzb i innym razem krztusiec, błonnica, tężec - teraz mieliśmy iśc na jedno szczepienie, ale Bartuś dostał katarku, więc kilka tygodni na pewno przeciągniemy emotka
0 0

#5809299 Napisano: 20.01.2014 13:00:38
Ja mimo iż szczepiłam skojarzonymi (lekarka i pielęgniarki przekonywały mnie jakie one cudowne), to odczuwałam skutki uboczne, mój miał wiecznie katar, może i to od tego, kto wie. Biegunki miał też często, chociaż karmiłam bardzo ostrożnie.

Kali powiedz o jakich powikłaniach słyszałaś?? pytam z ciekawości
0 0

agusia147

#5809305 Napisano: 20.01.2014 13:04:35
malutka456 napisał(a):

My podpisaliśmy oświadczenie, że na razie za MMR dziękujemy. Podobno można je odwlekać spokojnie do wieku szkolnego.
0 0

#5809308 Napisano: 20.01.2014 13:06:06
Eh, gdybym ja o tym wiedziała, co agusia wie, to też odwlekłabym MMR
0 0

dolly

#5809310 Napisano: 20.01.2014 13:09:03
kalisto1986 napisał(a):

dolly napisał(a):

no właśnie Dolly sama teraz to zrobiłaś. Ja napisałam tylko co JA uważam i jak JA się czuje. Nie pisałam o innych matkach, bo obchodzą mnie przede wszystkim moje dzieci.
Ja uważam, że szczepionki skojarzone są złe i zdania nie zmienie, ale nie osądzam decyzji innych. Chciałaś znać moje zdanie, więc je napisałam, a Ty odebrałaś to jak atak

O nie Kalisto, ja nie odebrałam tego jako atak, bo napisałam, że "można to odebrać", a nie "bo odbieram to" wiec nie wkładaj proszę w moje usta czegoś, czego nie powiedziałam.

Kontrowałam Twoje argumenty, bo nie są przekonywujące, ale nie o przekonanie mnie tutaj chodziło, tylko o dyskusję.
A Ty w tej chwili przedstawiasz bardzo radykalne stanowisko i to się odczuwa w postach powyżej, stąd moja reakcja, że trochę przeginasz z tekstem o "młodej i głupiej matce"
0 0