Konkursowiczki w ciąży

benasia

#5287899 Napisano: 15.07.2012 08:12:31
nniewidzialnaa napisał(a):

jeśli chodzi o wit D3 to lekarka mi tłumaczyła, że chodzi tutaj o kwestię ciemiączka - Mateusz ma dość duże, podawanie dodatkowo witaminy D w przypadku szybko zarastającego ciemiączka u dziecka na mleku modyfikowanym byłoby niewskazane.

benasia napisał(a):

nniewidzialnaa ile Mateuszek waży? bo taki większy niż Mikuś się wydaje emotka
A przecież z tego samego dnia chłopaki emotka

benasia ciężko mi odpowiedzieć, bo nie mam wagi niemowlęcej, mogę jedynie oszacować na zwykłej wadze, dokładnie to zrobię jak się obudzi, tak mniej więcej myślę, że ok. 9,5kg. Ciuszki 80/86.
Porównałabym na oko z Mikusiem, ale nie widzę na fb aktualnego zdjęcia.. chyba, że to konkursowe..?

No Mikołajek też nosi 80/86 aczkolwiek chyba body już musimy zaczac pomału 92 kupowac bo 80 na styk a 86 akurat jest. zaraz dodam jakies foto to porównasz emotka

0 0

benasia

#5287904 Napisano: 15.07.2012 08:16:35
no cóż wg mnie witaminę D trzeba dawać. Nie powiem kilka razy zapomniałam podać np gdy dużo wyjezdzalismy i wtedy widziałam efekty np. Mikuś dużo się pocił przy jedzeniu dosłowienie woda się lała - podobno tak jest jak dziecko ma za mało czy nie dostaje, i dlatego mimo że w modyfikowanym mleku jest D3 to dajemy -zreszta dziecko w wieku Mikołajka nie pije juz tyle mleka aby była zawartość tej witaminy wystarczająca. Przez to nie sądzę aby coś mu przez to było i podaję tak jak każe pediatra. emotka
0 0

benasia

#5287914 Napisano: 15.07.2012 08:22:16
nniewidzialnaa dodałam foto z samego początku lipca emotka

https://www.faceb...p;type=3&theater
0 0

Gość: allice

#5287951 Napisano: 15.07.2012 08:44:05
dotusia napisał(a):

allice napisał(a):

dotusia napisał(a):

ja mam nogi jak balony (7 miesiąc)... lekarz kazał mi brać Cyclo3Fort 2 tabletki dziennie - to jest bez recepty... pomaga na ciężkie nogi, ale trzeba brać regularnie i długofalowo... najlepsza metoda to LEŻEÆ Z NOGAMI DO GÓRY!! Sprawdziłam - pomaga... chociaż przy mojej dwulatce to trudne... po godzinie opuchnięcie schodzi i można przez następne pół dnia w miarę normalnie funkcjonowac...

dotusia to masz tak jak ja z małym dzieckiem u boku ciężko leżec, a na kiedy masz termin bo pewnie będziemy jakoś podobnie rodzic?

jakoś w drugiej połowie września mam termin... ok. 22 września emotka

a ja mam termin na 19 września, no to zobaczymy która pierwsza sie rozpakuje emotka
0 0

dejzi

#5287991 Napisano: 15.07.2012 09:08:32
Mi lekarka powiedziała, że normalnie witaminę D podaje się do 3 roku życia. Ale mały miał 0,5 ciemiączka to już w szpitalu powiedzieli, żebym nie przesadziła z witaminą D. W miarę chodzenia na szczepienia, po 4 miesiącu lekarka kazała nam całkowicie odstawić wit. D bo ciemiączko się prawie zarosło, a mały był i jest karmiony piersią.
0 0

Gość: dianek

#5288089 Napisano: 16.07.2012 05:56:14
poszperałam trochę w literaturze nt. tej D3
wszędzie piszą, że zdecydowanie lepszy jest lekki niedobór tej witaminy niż lekki nadmiar, bo skutki nadmiaru wit. D3 są dużo groźniejsze niż skutki niedoboru...

piszą nawet, że jeśli mama karmiąca ma dietę bogatą w ryby, a dziecko w słoneczne dni jest minimum kilka godzin na zewnątrz to podawanie sztucznej witaminy jest niewskazane

wiec chyba faktycznie bez przesady

dagmara ja mam drobne zwapnienia w jednej nerce, u mnie się nie wypłukało do końca, ale prócz tego że czasem mnie coś pobolewa ta nerka to wszystko jest ok emotka mam nadzieje że młodemu się wypłucze (ja miałam krzywicę, ładowali we mnie tą D3 i niestety jest trochę efektów ubocznych emotka a krzywa i tak jestem emotka )
0 0

#5288127 Napisano: 16.07.2012 07:00:58
dziewczyny, w c&a znów wyprzedaż!

http://www.c-and-...0artyku%C5%82%C3%B3w

tylko dzisiaj i jutro podobno
0 0

Gość: grusia

#5288171 Napisano: 16.07.2012 07:52:32
Hehe tez po to wpadlam tutaj emotka ale mnie uprzedzilas emotka
0 0

Gość: dagmara

#5288298 Napisano: 16.07.2012 09:37:59
dianek:
u mojego Ignasia zwapnienie w nerce znaleziono przez przypadek ze względu na konieczność wykonywania najróżniejszych badań kontrolnych. Nie miałam siły dłuższy czas tutaj pisac, ale mały mimo udanego porodu w krótkim czasie zachorował. Miał podejrzenia licznych chorób- w tym - genetycznych- pewnie ze względu na mój wiek, na szczęscie po pobycie w szpitalach wszystko wykluczono i teraz mimo że świetnie się rozwija jesteśmy pod stałą kontrola najróżniejszych oddziałow akademii. Ostatecznie stwierdzono,że prawdopodobną przyczyną problemów małego była bardzo ostra infekcja (grypa żołądkowa) która cała rodzina przeszla w ostatnim miesiącu mojej ciąży i zakwalifikowano jako infekcję wewnarzmaciczną. To co przeszlismy przez pierwsze dwa miesiace jego życia to był istny koszmar. Nie otzrzymywał nawet mojego mleka bo było w nim za dużo przeciwciał, a później ze względu na nieustanne badania poziomów cukru i inne bardzo trudno było go karmić . Poczatkowo uznałam to za porażkę - wszystkie dzieciaki karmiłam ponad rok, ale teraz jestem szczęśliwa że jest zdrowy, że rosnie i że wszystko się jakoś plecie
0 0

#5288313 Napisano: 16.07.2012 09:45:31
dagmara - głowa do góry emotka jak młody już zaczął wychodzić na prostą, to silny chłop, będzie dobrze emotka

a ja się właśnie zastanawiam, czy nie wyskoczyć z młodym na jakąś wycieczkę... nosidło by się przydało, ale chwilowo kasy nie ma
chyba nam zostaje Ojców wózkiem emotka
0 0

ziolko

#5288325 Napisano: 16.07.2012 09:50:02
dziewczyny mam pytanie

moja koleżanka zaszła w ciążę, nieplanowaną, choć chcianą emotka
ale jest problem, bo jest bezrobotna.

Co może zrobić, żeby otrzymywać później kasę na macierzyńskim?
0 0

Gość: katrin22

#5288336 Napisano: 16.07.2012 09:58:58
dagmara, to bardzo dużo przeszliście, grunt, że już jest dobrze.
My wit. D dajemy (1 kropelkę Devicapu), bo tak mówiła lekarka, ale przyznam, że czasem zapominałam i potem dawłam 2 krople.
Ja zawsze daję do butli z mlekiem, także zawsze coś na ściankach zostanie, więc nie przedawkujemy.U nas ciemniączko jeszcze jest. My na powietrzu dużo przebywamy, około 2h dziennie ,ale w cieniu. Lekarka mówiła mi, że dziecko musiałoby być 2h na słonku, by dostarczyć odpowiednią dawkę wit D.

benasia Kubusiowi się czasem stópki pociły jak było gorąco, ale nie było kropel potu, tylko takie wilgotne, a główka też się pociła z tyłu jak leżał na mojej poduszce (sztucznej), już myślałam, że to niedobór, ale chyba nie, bo teraz jest ok, a tak samo podaję.
Pk skończonym 9 miesiacu mamy jechać na kontrolę, to popytamn, czy dalej mam podawać, bo teraz już się boję.
0 0

#5288341 Napisano: 16.07.2012 10:01:41
A u nas ząbek u góry. Myślałam, że wyjdzie przednia dwójka, a tu ta boczna- druga jest emotka
0 0

#5288353 Napisano: 16.07.2012 10:10:15
Katrin nam mowiono ze jesli sie zapomni dawki leku to nie mozna dac nastepnym razem 2 dawek, tak robic sie nie powinno. Podobno wiecej szkody mozna zrobic dajac wiecej na raz niz nie dajac tej dawki wcale.

My witamin wcale nie podajemy - ze wzgledu na zbyt male ciemie przy urodzeniu ktore szybko zarastalo mielismy wycofane dodatkowe witaminy bardzo wczesnie.Tym bardziej w lato kiedy jest sporo slonca . Widac kazdy lekarz ma swoje zasady.
0 0

beniaminowa

#5288396 Napisano: 16.07.2012 10:44:51
ziolko napisał(a):

dziewczyny mam pytanie

moja koleżanka zaszła w ciążę, nieplanowaną, choć chcianą emotka
ale jest problem, bo jest bezrobotna.

Co może zrobić, żeby otrzymywać później kasę na macierzyńskim?

Może się dogadać z kimś kto ma firmę żeby ją zatrudnił. Ona sobie będzie opłacać składki a później dostanie macierzyński i jak nie przekroczy dochodów to wychowawczy.
Ja się zatrudniłam na 1/4 etatu i płaciłam składek ok 120 zł, macierzyńskiego miałam ok 280 zł. Niewiele na tym skorzystałam bo nie dostałam wychowawczego emotka Musi sobie wyliczyć czy się jej to opłaci...
0 0

beniaminowa

#5288401 Napisano: 16.07.2012 10:49:50
A co do wit D3 to chyba najlepiej słuchać lekarza. Mój starszy przestał brać jak byliśmy na bilansie 2 latka. Babka go co jakiś czas badała i ustalała dawkę (w zależności od ciemiączka i pogody).
A małemu podaję 2 kropelki chyba że jest na słoneczku (w krótkim rękawku i spodenkach) min 2 h to wtedy ma wolne od kropelek emotka Ale przedawkowanie jest groźne i uważam żeby mu nie podać za dużo...
0 0

#5288432 Napisano: 16.07.2012 11:09:35
grusia napisał(a):

Katrin nam mowiono ze jesli sie zapomni dawki leku to nie mozna dac nastepnym razem 2 dawek, tak robic sie nie powinno. Podobno wiecej szkody mozna zrobic dajac wiecej na raz niz nie dajac tej dawki wcale.

My witamin wcale nie podajemy - ze wzgledu na zbyt male ciemie przy urodzeniu ktore szybko zarastalo mielismy wycofane dodatkowe witaminy bardzo wczesnie.Tym bardziej w lato kiedy jest sporo slonca . Widac kazdy lekarz ma swoje zasady.

Wiem, że nie wolno, ale ze 2-3 razy zapomniałam dać kropelkę i na drugi dzień dałam 2 do mleka, mam nadzieję, że nie zaszkodziłam tym.
0 0

#5288446 Napisano: 16.07.2012 11:14:04
A dajecie może witaminę C? ja jak sobie przypomnę, to dam 3 kropelki Cebionu do soczku, ale raczej nie daję, bo w Bobofrutach jest dzianna dawka tej witaminy, a Kubuś uwielbia soki Bobofrut.

Dziewczyny dostajecie jakieś gratisy z ankiet ze szpitala? MI tylko zupka z Bobowity przyszła dziś 190ml, ryżowa jakaś po 6m i do tego kaszką mleczka-próbka po 9m
0 0

benasia

#5288472 Napisano: 16.07.2012 11:22:09
ja nie dostałam ostatnio żadnych próbek, a witaminy C w ogóle nie dawałam i nie daję bo lekarz nic nie kazał.
0 0

#5288474 Napisano: 16.07.2012 11:22:18
Katrin raz czy dwa krzywdy nie zrobisz ale musisz pamietac ze zadnego leku nie da sie dac na zapas.Zapomniana dawka to zapomniana.Jesli nastepnego dnia dasz dwie to nie sprawi ze uzupelnisz dawke z dnia poprzedniego a jedynie przekroczysz zalecana dzienna dawke.

My podawalismy Cebion ale po skonczonym op lekarka zalecila odstawic.Mala ładnie je, wcina mnostwo warzyw i owocow, wyniki krwi ma dobre,moczu zreszta tez wiec nie ma potrzeby.

Co do probek ja juz jakis czas temu ( w czerwcu chyba ) dostalam rosolek z Bobovity z poradnikiem zywienia. Firmy przysylaja etapami 4-9-12 miesiac zycia wiec nie ma co oczekiwac wielu paczek emotka
0 0