Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
benasia
Postów 9176
Data rejestracji 08.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Zrobię zakupy na konkursy w: ABC, Tesco HM, Intermarche, Kaufland, Polomarket, Dino, Eko, Biedronka i innych - pw
Gość: dianek
kurcze, zapomniałam na inspekcji o niego zapytać
rachel - xcar ma w ogóle testy adac zrobione? (pytam bo nie mam pojęcia, nie interesowałam się tymi fotelikami jakoś)
my teraz mamy maxi cosi cabriofix, Benio troche na szerokość ma ciasno, ale jeszcze nie marudzi
powiedziano nam, że to bardzo dobry fotelik i żeby wozić w nim jak najdłużej, zwłaszcza, jeśli później dziecko mamy zacząć przewozić przodem
ale że będziemy tyłem, to Mobiego kupimy wcześniej, ale pewnie jak Benio przekroczy 10kg (teraz ma jakieś 8,2kg)
rachel wyskoczcie sobie do jakiegoś sklepu z fotelikami i porównajcie sobie modele montowane tyłem (one mają od ADACa z miejsca jedną gwiazdkę więcej), montowane przodem, o różnych zakresach wagowych
Tobiego mają nasi sąsiedzi - bardzo fajny fotelik, ale z montażem tylko przodem
no i ma 2 mankamenty - jest dość wąski i zakres wagowy mały bo tylko 9-18kg
taki Pallas ma dużo większy zakres
Mobi ma 9-25kg (i przez cały czas jest montowany tyłem)
my Mobiego później sobie zostawimy na drugiego brzdąca, a Beniowi kupimy już fotelik dla III grupy wiekowej - one też dużo tańsze już są
co do tego zdejmowania kurtek - dziecko nigdy nie powinno jeździć w foteliku w kurtce, bo tworzą się zbyt duże luzy - dziecko w kurtce podczas wypadku zazwyczaj wylatuje z fotelika i nie ważne jak drogi był fotelik i ile miał gwiazdek...
autko się podgrzewa i kurteczki zdejmuje
Gość: rachel
a jak wypadł w testach adac?
bo to że był tani, jest wygodny i ma regulacje nachylenia to raczej mało daje w kwestiach bezpieczeństwa
system ochrony bocznej jest już w standardzie od dawna... (nie mówię o fotelikach noname, tylko o tych, które adac testuje)
no lepiej bo przy hamowaniu/stłuczce/wypadku mu głowa nie lata i nie uszkadza sobie karku
a dziecko jednak nieco delikatniejsze od dorosłego...
nie wszyscy mają to gdzieś
no ale - każdy rodzic robi jak uważa - w końcu jego dziecko
fotelik po kolizji (jakiejkolwiek, już nie mówi o wypadku) jest do wymiany
dlatego nie poleca się kupowania używanych fotelików,jeśli nie jesteśmy w 100% pewni ich historii
bo fotelik po jednej kolizji przy następnej lub przy wypadku nie będzie działał jak powinien
Gość: rachel
co do rozbierania z kurtki to powiedzcie zawsze trzeba rozbierać?? My jeździmy głownie po mieście tak jak mówie nie przekracza to 10-15 min(małe miasto) Samochód mamy na parkingu do którego jest kawałek i nawet jak mąż podjedzie pod blok to się zastanawiam czy z tym rozbieraniem nie będzie za duzo szarpaniny?? jak sobie radzicie z którkim czasem jazdy???
my tutaj też jeździmy głównie do sklepu (10 min.)
plan mamy taki, że młodego będę ubierać tak jak ma być w samochodzie (na cebulkę bo wtedy cieplej) i niosę go do auta w kocu lub ubieram kurtkę (zależy od temperatury) i jak w aucie jest za zimno na siedzenie w samej bluzie to po prostu okrywam go grubym kocem aż się samochód rozgrzeje
u nas się nagrzewa dość szybko, 2-3min i jest temperatura ok
jest to trochę problem... ale ja wiem czy warto ryzykować? przy 5-6 latku można się zastanawiać, bo dziecko jest większe, ale przy takim maluszku? no i ile znów czasu zajmuje zdjęcie kurtki? a jak fotelik ma pasy, a nie poduchę jak w Pallasie to można spokojnie dzieciaka okryć - czy kocem, czy jego kurtką, czymkolwiek
rachel, to jak faktycznie macie taki średnio fotelik to już się zacznijcie rozglądać za czymś porządnym, zwłaszcza jak Domi ma już 9kg lub zaraz będzie miała
ona jest jeszcze malutka (w sensie wieku) więc może faktycznie lepiej coś tyłem? i pomyślcie o foteliku z regulacją nachylenia - przy małym dziecku to jest fajne, bo do spania można go położyć, nie ma problemu opadającej głowy i obcierania przez pasy
rachel, a jakie macie auto? pytam, bo jeśli nowsze to warto się zastanowić nad fotelikiem też na IsoFixa (baza), one są stabilniejsze od tych montowanych pasem (mówię o fotelikach montowanych przodem do kierunku jazdy) i jeszcze bardziej zwiększają bezpieczeństwo
kalisto1986
Postów 7986
Data rejestracji 13.01.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
2 - dlaczego nic nie widzi? przecież większość fotelików montowanych tyłem jest specjalnie podniesionych tak, by dziecko mogło swobodnie widzieć co jest za szybą boczną oraz tylną
a dziecko wożone przodem widzi tylko misiaa kierowcy zazwyczaj...
nie wiem jak to działa w praktyce, na inspekcji tylko rozmawiałam z jedną mamą, która wozi dzieciaki Radianami tyłem no i poczytałam trochę opinii
śmiem twierdzić, że to nudzenie się przy jeździe tyłem zostało wymyślone przez rodziców, a nie przez dzieci...
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja tylko mówie swoją opinie, bo znam swoje dziecko i bardzo dużo jeździmy w długie trasy - w życiu nie kupiłabym dla starszaka fotelika do jazdy tyłem. Do roku ok, powyżej nie.
Mówisz nudzenie jest wymyślone przez rodziców, ale jadąc kilka godzin szukamy zabaw, które nas troszkę rozbudzą i np liczenie aut czerwonych, oglądanie budynków itp i gdy dziecko jest odwrócone tyłem do jazdy nie widzi tego co my w tym samym momencie. Może głupie przykłady, ale zapewne wiesz o co mi chodzi
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
my mamy dokładnie ten
http://www.google...4Q9QEwBw&dur=590
Jest wygodny i naprawdę fajnie się małemu jedzie - nawet długa podróż nad morze ok 400km nie była problem
Dziecko ma możliwość leżenia gdy jest małe a potem siedzenia gdy większe. Fotelik też rośnie z maluchem - uważam że po tych takich markowych fotelikach typu Maxi Cosi i inne ten jest najlepsze i w dobrej cenie
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
i po godzinie było już ciężko
ale mimo wszystko uważam, że dziecko do lat 3 da się wozić tyłem
dłużej - raczej ciężko
są dzieci, które potrafią się bawić w jednym miejscu godzinami, a są takie, które po 30 min już nosi totalnie
dlatego po raz kolejny podkreślam - fotelik się dobiera i do dziecka i do auta
my raczej nie będziemy zbyt często długich tras robić, spróbujemy jazdy tyłem - w skandynawii się da to i u nas się powinno
Gość: agasiam
zmianę fotelika planujemy na nowy rok i chyba kupię jednak montowany przodem. Zrobiłam eksperyment z wózkiem i wróciłam do montażu tyłem do kierunku jazdy. U nas był krzyk i byłam zmuszona zmienić. Czy podobnie będzie z fotelikiem nie wiem bo nie próbowałam.
ale póki co znaleźliśmy patent - stawiam to trzymadło od fotelika i wieszam mu tam zabawki - w czasie postoju marudzi, ale zaczyna się bawić i jakoś to działa póki co
później będziemy kombinować z dostawkami z zabawkami itp
bierzemy też pod uwagę, że teraz CabrioFix mimo iż na bazie to jest bardzo nisko i młody niewiele widzi, Mobi jest dużo wyżej i może oglądanie widoków za oknem nieco Benia zainteresuje
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
My lubimy wspólne jazdy, ale jesteśmy do tego przyzwyczajeni. Rok temu trasa Lublin-Szczecin (prawie 12 godzin) fakt, że pociągiem, ale bez chodzenia po korytarzu - tylko wc, a tak siedzenie - była spokojna i współpasażerka była w szoku, bo sama mówiła, że jak wsiadała myślała, że będzie szukała miejsca do przesiadki
Jednak gdyby syn miał jechać tyłem, nie wyobrażam sobie długiej podróży
dolly
Postów 8954
Data rejestracji 01.09.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Kurtkę można zdejmować, przy dłuższej jeździe a nie takiej na 10minut bo mija się to z celem- i dziecko się będzie wkurzać i rodzić napoci.
Dianek czy Ty już przerabiałaś zimowe ubieranie??
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Wiadomo jak sie grzeje w aucie w czasie jazdy to rozpinam mu całkiem kurtkę i czapkę ściagam - reszta szczegolow wyjdzie w praniu tegorocznej zimy bo tamta zimę mały był malutki i w nosidełku.
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane