WC - rozmowy o wszystkim

@gnieszk@

#6469306 Napisano: 03.03.2018 11:02:12
asia575 napisał(a):

cb656 napisał(a):

asia575 napisał(a):

Akurat konto puste na kartę ale pytanie teraz czy może nie będzie mi pobierało jak doładuję.

Aśka, mechanizm tego oszustwa jest prosty - ktoś rejestruje się w necie w płatnym serwisie. Podaje lipne dane, wiadomo - cwaniaczek. Ale strona stosuje zabezpieczenie czyli żąda podania numeru telefonu, by na ten numer wysłać kod weryfikujący, potrzebny do zakończenia rejestracji. Co robi cwaniaczek? Dokładnie to, co opisałaś. Facet robi zwód z "pomylonym numerem" i prosi o przekazanie kodu, kończy sobie rejestrację i korzysta na koszt jelenia.
A w regulaminie na pewno małym drukiem jest fragment mówiący o tym, że sam fakt dobrowolnego przecież wpisania numeru telefonu na stronie jest tożsamy z wyrażeniem zgody na jakąś usługę, zapewne płatną jak za zboże.
Co dalej?
Przewiduję, że możesz otrzymywać wiadomości (multimedialne, albo SMS), za które zapłacisz sporo za samo ich odebranie.
Sprawa przegrana. Nie widzę możliwości wyślizgania się z tego.
Czy naprawdę nie zastanowiło ani trochę, że ktoś z tak dziwną nietypową prośbą dzwoni z ukrytego, zastrzeżonego numeru??! emotka emotka Ludzie... ratunku emotka jaki wstyd...

Czasami człowiek ma takie zaćmienie umysłu emotka a w smsie rzeczywiście była mowa o resetowaniu hasła na FB emotka

No i właśnie ta treść nie pasuje do koncepcji, że ktoś przy pomocy Twojego numeru gdzieś tam się zarejestrował (typu płatny serwis, subskrypcja, lewa strona). Wtedy byłby podany kod, ale do rejestracji/weryfikacji. Musi chodzić o coś innego. A na Fb możesz się normalnie zalogować?
0 0

kreatia

#6469313 Napisano: 03.03.2018 11:17:05
asia575 napisał(a):

kreatia napisał(a):

asia575 od kiedy startery są rejestrowane, trzeba strzec ich jak oka w głowie - nie wiem co z tym robić, może napisać do niebezpiecznika na fejsie, oni lubią takie tematy, może znają sprawę, podpowiedzą co robić...

Czy to jest taki profil na FB?

Tak, oni piszą o bezpieczeństwie. Warto polubić ten profil, bo często wrzucają case`y poszkodowanych ludzi. Co to dzisiejsi oszuści nie wymyślą....
https://www.faceb...zpiecznik/?ref=br_rs
polecam!
1 slonko365 0

@gnieszk@

#6469318 Napisano: 03.03.2018 11:29:34
cb656 napisał(a):

Agnieszko, ale rzecz w tym, że Asia na początku nie pisała o treści SMSa z kodem, a jedynie o tym, że to w rozmowie głosowej pan wspomniał o Facebooku emotka Powiedzieć mógł wszystko dla ściemy - a dzwonił NAJPIERW (by sprawdzić czy numer jest aktywny i ktoś tam odbierze) i dopiero POTEM, jak się upewnił, że tak, to wysłał jej numer telefonu na stronę - dlatego wiadomośc przyszła W TRAKCIE ROZMOWY. 
Naprawdę nie widzisz, że to gość z nieuczciwymi zamiarami?
Normalny człowiek, gdyby taka pomyłka miała miejsce, zadzwoniłby dopiero PO akcji z resetowaniem konta. Nie sądzisz, że jego zachowanie i tłumaczenie takie mocno naciągane jest?
P.S. Rejestrować się gdzieś można także za pomocą konta na Facebooku. Gość mógł założyć lipne konto, a Facebook przy takiej rejestracji wymaga weryfikacji. emotka Dla mnie to ewidentny oszust, nie dam sobie powiedzieć, że to pomyłka. Przecież zadzwoniła pod ten niby właściwy numer i co? emotka

Co do tego, że jego zamiary nie były uczciwe i że nie była to zwykła pomyłka to akurat nie mam wątpliwości. Raczej zastanawia mnie o co może chodzić.
0 0

slonko365

#6469322 Napisano: 03.03.2018 11:52:27
Asia575 oszustw robionych w ten sposób jest wiele, też polecam poczytać sobie niebezpiecznik.pl, oni piszą o różnych takich sprawach.
Była już też dyskusja na forum: https://www.e-kon...trona/4247/#p6439085

Podstawowe pytanie, do czego używasz tego telefonu: jeśli do sms kodów w bankowości elektronicznej, możesz mieć włamanie na konto. Jeśli masz ten tel na FB - włamanie na Twoje konto FB (np. Ktos może się pod Ciebie podszyć i wyłudzić przelewy od Twoich znajomych, nakłonić ich do wysłania smsów premium że niby prosisz o jakieś głosy w konkursie itp)
A jeśli nigdzie tego numeru nie masz podanego, ale jest przecież na Ciebie zarejestrowany, to tak jak pisze cb656 ktoś sobie mógł założyć lewe konto do niecnych celów żeby uniknąć konsekwencji - w razie czego trop prowadzi do Ciebie.
1 joan 0

magalan83

#6469359 Napisano: 03.03.2018 14:13:39
Mam pocztę na wp od rana mnie wylogowuje, nie mogę się zalogować ... na inne konto udało mi się zalogować... czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje?
0 0

kreatia

#6469360 Napisano: 03.03.2018 14:20:41
magalan83 napisał(a):

Mam pocztę na wp od rana mnie wylogowuje, nie mogę się zalogować ... na inne konto udało mi się zalogować... czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje?

byłaś zalogowana na tym koncie i Cię wylogowuje? Czy nie możesz się zalogować po dłuższej nieobecności?
0 0

slonko365

#6469364 Napisano: 03.03.2018 14:49:26
A mi na komórce wyskoczył komunikat, że nie można się zalogować do mojego konta google, bo zostało usunięte w ustawieniach. I wyskakuje okienko logowania, że mam podać hasło do konta. Niczego nie usuwałam, nawet nie pamiętam kiedy ostatnio zaglądałam do ustawień. Ki czort? emotka
0 0

magalan83

#6469392 Napisano: 03.03.2018 16:30:19
kreatia napisał(a):

magalan83 napisał(a):

byłaś zalogowana na tym koncie i Cię wylogowuje? Czy nie możesz się zalogować po dłuższej nieobecności?

w ogóle nie mogę się zalogować, wczoraj ostatnio byłam zalogowana...
0 0

kreatia

#6469406 Napisano: 03.03.2018 17:31:42
magalan83 napisał(a):

kreatia napisał(a):

magalan83 napisał(a):

a na pewno masz dobre hasło? może jakiś caps lock się zabłąkał? albo coś im się rozkraczyło  emotka
0 0

magalan83

#6469437 Napisano: 03.03.2018 20:12:46
kreatia napisał(a):

magalan83 napisał(a):

kreatia napisał(a):

magalan83 napisał(a):

a na pewno masz dobre hasło? może jakiś caps lock się zabłąkał? albo coś im się rozkraczyło  emotka

Wszystko było ok emotka  zresetowałam tel i jest emotka
dziękuje za odpowiedzi emotka  za zainteresowaniei
1 kreatia 0

delvitto

#6469606 Napisano: 04.03.2018 18:22:09
powiedzcie mi, bo nie rozumiem tego, ostatnio na allegro zauważam tendencję do mocnego zawyżania cen różnych produktów, aż do granic absurdu. Skąd to się bierze? Kupowałam kiedyś szklanki termiczne i żwirek dla kota, a po jakimś czasie dostałam komunikat, że oferty zmieniły ceny, poszły ok 100 % w górę. Nagle. A po jakimś miesiącu niby "staniały".Inne produkty też. Od pewnego czasu widzę doładowania w zabójczych cenach emotka  pomiędzy normalnymi cenami, trafiają się, i to wcale nie rzadko, takie kwiatki
 http://allegro.pl...4-7-i7178210192.html
litości! czy naprawdę wszystkie takie aukcje można tłumaczyć błędem, czy jest w tym jakiś ukryty cel, bo przecież nikt i tak nie kupuje tak wystawionych rzeczy emotka  a może kupuje, co ja tam wiem emotka  kto bogatemu zabroni!
0 0

koper

#6469624 Napisano: 04.03.2018 19:27:45
delvitto napisał(a):

powiedzcie mi, bo nie rozumiem tego, ostatnio na allegro zauważam tendencję do mocnego zawyżania cen różnych produktów, aż do granic absurdu. Skąd to się bierze? Kupowałam kiedyś szklanki termiczne i żwirek dla kota, a po jakimś czasie dostałam komunikat, że oferty zmieniły ceny, poszły ok 100 % w górę. Nagle. A po jakimś miesiącu niby "staniały".Inne produkty też. Od pewnego czasu widzę doładowania w zabójczych cenach emotka  pomiędzy normalnymi cenami, trafiają się, i to wcale nie rzadko, takie kwiatki
litości! czy naprawdę wszystkie takie aukcje można tłumaczyć błędem, czy jest w tym jakiś ukryty cel, bo przecież nikt i tak nie kupuje tak wystawionych rzeczy emotka  a może kupuje, co ja tam wiem  emotka  kto bogatemu zabroni!

Ktoś ma ustawioną aukcję ze wszytskimi opisami. Teraz można ustawić bardzo długi czas trwania aukcji z automatycznym odnawianiem. Chwilowo nie posiada towaru, to zamiast kasować aukcję i ustawiać ją od początku jak znowu będzie miał towar, to po prostu,  na czas braku towaru, podwyższa cenę tak, żeby nikt tego nie kupił.

delvitto

#6469635 Napisano: 04.03.2018 20:22:56
koper napisał(a):

delvitto napisał(a):

litości! czy naprawdę wszystkie takie aukcje można tłumaczyć błędem, czy jest w tym jakiś ukryty cel, bo przecież nikt i tak nie kupuje tak wystawionych rzeczy emotka  a może kupuje, co ja tam wiem  emotka  kto bogatemu zabroni!

Ktoś ma ustawioną aukcję ze wszytskimi opisami. Teraz można ustawić bardzo długi czas trwania aukcji z automatycznym odnawianiem. Chwilowo nie posiada towaru, to zamiast kasować aukcję i ustawiać ją od początku jak znowu będzie miał towar, to po prostu,  na czas braku towaru, podwyższa cenę tak, żeby nikt tego nie kupił.

o rany, nigdy bym na to nie wpadła... Dzięki, już jestem uświadomiona, choć wciąż zdziwiona emotka
0 0

batistutek123

#6469638 Napisano: 04.03.2018 20:50:35
Szukam żony, ktoś coś wiek do 28 lat. Najlepiej gdyby już była w Danii. 

slonko365

#6469760 Napisano: 05.03.2018 11:08:53
cb656 napisał(a):

batistutek123 napisał(a):

Szukam żony, ktoś coś wiek do 28 lat. Najlepiej gdyby już była w Danii. 

Pracujesz u tego oszołoma "dedektywa" R.? Czyjej żony szukacie? Kto zaginął?

A tak się zastanawiałam kiedyś, gdzie się basisutek podział, to już wszytsko jasne - pracuje dla kwadratogłowego w Danii  emotka
PS. A dlaczego tylko do 28? Czuję się dyskryminowana! emotka
PPS. Przepraszam za literówki, chora jestem, jakos tak mi te literki lataja dziwnie...
0 0

slonko365

#6469782 Napisano: 05.03.2018 11:48:13
cb656 napisał(a):

slonko365 napisał(a):

cb656 napisał(a):

Czyjej żony szukacie? Kto zaginął?

A dlaczego tylko do 28? Czuję się dyskryminowana!  emotka

Zaginęłaś mężowi? emotka

Co tam mąż, niezależną kobietą jestem. Sama się już od dłuższego czasu nie umiem odnaleźć. emotka  
1 dolly 0

joasiunia

#6469783 Napisano: 05.03.2018 11:48:15
cb656 napisał(a):

slonko365 napisał(a):

cb656 napisał(a):

Czyjej żony szukacie? Kto zaginął?

A dlaczego tylko do 28? Czuję się dyskryminowana!  emotka

Zaginęłaś mężowi? emotka

Na ekonkach czasami łatwo się zagubić w czasoprzestrzeni. Człowiek siądzie i bach! Wpada w forumowy wir, znika on sam, a i jemu przy okazji znika gdzieś godzina, dwie... emotka

pionas

#6470553 Napisano: 07.03.2018 07:41:25
Hej emotka

wiem, że wśród nas są osoby lubiące gotować emotka
Szukam pomysłu na szybką lekką kolację przy lampce czerwonego (chyba pół słodkiego) wina emotka
Poratujecie? emotka

Dzięki emotka
0 0

Agnes

#6470575 Napisano: 07.03.2018 09:22:34
pionas napisał(a):

Hej emotka

Szukam pomysłu na szybką lekką kolację przy lampce czerwonego (chyba pół słodkiego) wina emotka
Poratujecie? emotka

Dzięki emotka

szybka to pizza ale do lekkich to, ona nie nalezy
szybko i romantycznie to spaghetti ale też z lekkością nie wiele ma wspólnego
może jakaś sałatka z kurczaczkiem lub łososiem i grzanki do tego lub tosty
nalesniki w róznych kształtach
zapiekane faszerowane cukinie
grzanki z np suszonymi pomidorami i serem plesniowym
sałatka z makaronem i pieczonymi warzywami
jakas zupa krem - ale nie wiem czy wina pasuje do tego
0 0

pionas

#6470580 Napisano: 07.03.2018 09:30:03
Agnes napisał(a):

pionas napisał(a):

Hej emotka

Poratujecie? emotka

Dzięki emotka

szybka to pizza ale do lekkich to, ona nie nalezy
szybko i romantycznie to spaghetti ale też z lekkością nie wiele ma wspólnego
może jakaś sałatka z kurczaczkiem lub łososiem i grzanki do tego lub tosty
nalesniki w róznych kształtach
zapiekane faszerowane cukinie
grzanki z np suszonymi pomidorami i serem plesniowym
sałatka z makaronem i pieczonymi warzywami
jakas zupa krem - ale nie wiem czy wina pasuje do tego

jednak postanowiłem zrobić konkurs emotka https://www.e-kon...olacje-we-dwoje.html emotka
2 nkba, kreatia 0