WC - rozmowy o wszystkim

ziolko

#6658602 Napisano: 19.11.2019 16:46:07
LOTERIA STONOGI - ŚCIEMA!! zapytałam, czy ma zezwolenie na organizowanie loterii, a ten usunął moje wpisy i mnie zablokował!!
WYDAJCIE TĄ KASĘ GDZIE INDZIEJ, NA PRAWDZIWE FUNDACJE, A NIE WSPIERACIE OSZUSTA.
0 0

Gość: awi

#6658603 Napisano: 19.11.2019 16:46:14
Nie chcę go bronić, bo nie znam tego pana, trafiłam na jego profil przypadkiem. To nie jest takie głupie, fundacja dostanie min. 60000 z tego 48 tys. odjedzie toyotą a dla fundacji zostanie min.12 tys.
Na profilu są filmy z odbioru poprzednich aut.
0 0

ziolko

#6658604 Napisano: 19.11.2019 16:47:00
awi napisał(a):

Nie chcę go bronić, bo nie znam tego pana, trafiłam na jego profil przypadkiem. To nie jest takie głupie, fundacja dostanie min. 60000 z tego 48 tys. odjedzie toyotą a dla fundacji zostanie min.12 tys.
Na profilu są filmy z odbioru poprzednich aut.

usunął mój wpis, gdzie pytałam o to, czy ma zezwolenie na organizowanie loterii i mnie zablokował. Może sama zapytasz o to samo?? 

Uczciwa osoba by tak postąpiła??

Filmy z odbioru nagród... równie dobrze jego słupy mogły odbierać a naiwni wierzą, że ktoś faktycznie wygrał.
Ja w to nie wierzę. 

joan

#6658608 Napisano: 19.11.2019 17:06:55
Ludzie, czy Wy nie wiecie, że jeśli weźmiecie udział w loterii bez zezwolenia, to Wam urząd każe oddać w złotówkach całą wartość nagrody???

Kiedyś była akcja, że ludzie musieli zwrócić kasę za wygrane bilety (chyba do DMiT w Zabrzu) - nie ma nawet o czym dyskutować, prędzej czy później US dobierze się laureatom do d*, wszak pewne są jedynie śmierć i podatki. Pierwszą rzeczą, jaka interesuje mnie w regulaminie każdej jednej loterii to właśnie zapis o uzyskanym zezwoleniu.

Mówiąc szczerze, takiej nagrody to ja bym nawet nie chciała, bo zawsze wisiałoby nade mną widmo zapłaty 48.000 zł. To auto będzie za półtora miesiąca warte pirazydrzwi 35.000 zł, a laureat będzie musiał oddać urzędowi 48.000 zł, czyli jeszcze 13.000 zł w plecy -> ale interes emotka

Zgłaszajcie takie akcje Facebookowi, bo dużo jest osób zdesperowanych i nieświadomych prawa, ale nieświadomość z odpowiedzialności nie zwalnia.

Precz z takim goownem!

ziolko

#6658609 Napisano: 19.11.2019 17:07:01
Profil S. - "Niestety, ta treść jest obecnie niedostępna"  emotka emotka
też macie taki komunikat?

DLA TYCH, CO SĄ CIEKAWI DZIAŁALNOŚCI PANA S.

Tym bardziej nie zamierzam nic mu wpłacać, nawet 1 grosza!

Oraz to
2 joan, brucee 0

kaprysek30

#6658612 Napisano: 19.11.2019 17:16:55
Jest dostępny: www (wykasowane, żeby nie wspierać oszusta) Mało tego - z tego co widzę to posiada co najmniej 4 konta. Ludzie naiwni - to biorą udział. A jak widać urząd jeszcze się do niego nie doczepił.
1 brucee 0

Gość: awi

#6658613 Napisano: 19.11.2019 17:17:38
Poczytałam sobie o nim. No faktycznie mało to wszystko ciekawe. A początkowo nawet mnie kusiło to ryzyko. Dzięki Joan za otwarcie oczu. Ziółko, jak chcesz to wykasuj te posty.
1 joan 0

ziolko

#6658615 Napisano: 19.11.2019 17:18:28
awi napisał(a):

Poczytałam sobie o nim. No faktycznie mało to wszystko ciekawe. A początkowo nawet mnie kusiło to ryzyko. Dzięki Joan za otwarcie oczu. Ziółko, jak chcesz to wykasuj te posty.

Własnie nie wiem, czy kasować.. mogą być ostrzeżeniem dla innych.
0 0

joan

#6658616 Napisano: 19.11.2019 17:19:59
ziolko napisał(a):

awi napisał(a):

Własnie nie wiem, czy kasować.. mogą być ostrzeżeniem dla innych.

A możesz usunąć tylko linki i nazwę profilu? Wtedy w razie czego ten temat będzie można odnaleźć w wyszukiwarce postów.
2 brucee, ziolko 0

joan

#6658620 Napisano: 19.11.2019 17:31:56
Przy okazji powyżej omawianej loterii bez zezwolenia, zapraszam do lektury:
https://loteria.o...eria-bez-zezwolenia/

Szczególnie zwracam uwagę na zapis: "Minister Finansów ma prawo zakwalifikować działanie zawierające element losowości jako kolejny typ loterii nie opisany w ustawie. A do weryfikacji loterii stosuje się bardzo prostą definicję: loterią jest wszystko co uzależnia wynik (choćby w części, na dowolnym etapie) od przypadku."

Apeluję więc do osób, które nałogowo biorą udział w loteriach na FB, żeby sobie przemyślały to i owo...

ace

#6658696 Napisano: 19.11.2019 20:55:55
jest ktos w stanie polecic dobrego okuliste w Krakowie (z nowoczesnym sprzetem, a nie tylko tabliczka z literkami na drzwiach). I najlepiej by sie nie czekalo do niego rok emotka
0 0

dwaburekoty

#6658975 Napisano: 20.11.2019 15:55:49
asia575 napisał(a):

Poratujcie mnie podpowiedzią jak dokładnie aktywować kartę z konkursu Milki z Biedronki bo nie chcę coś źle zrobićemotka
Zadzwoniłam na infolinię i wklepałam numer karty,rachunku i swój pin- i to ma być tyle?
I drugie pytanie- co dokładnie odesłać na @ do Karlsbad? Czy tylko informację,że nadałam pin czy także wypełnione potwierdzenie przekazania karty?
Z góry dziękuję za odpowiedź  emotka

info że nadałas pin. odeślą Ci maila że w przeciągu 48h doładują kartę.
0 0

bubba

#6659458 Napisano: 21.11.2019 17:09:36
W życiu nie wysyłałam nic za pobraniem emotka . Wytłumaczcie mi proszę jak to jest. Wiem, że taka przesyłka jest troszkę droższa i kupujący ma prawo sprawdzić sobie zawartość przed zapłaceniem. Moje pytanie: co jeśli przesyłki nie odbierze? A jeśli odbierze i zapłaci to kiedy i w jaki sposób pieniądze będą mi dostarczone? I czy ogólnie polecacie taką formę płatności jako sprzedający?
0 0

pikawka

#6659460 Napisano: 21.11.2019 17:14:27
bubba napisał(a):

W życiu nie wysyłałam nic za pobraniem  emotka . Wytłumaczcie mi proszę jak to jest. Wiem, że taka przesyłka jest troszkę droższa i kupujący ma prawo sprawdzić sobie zawartość przed zapłaceniem. Moje pytanie: co jeśli przesyłki nie odbierze? A jeśli odbierze i zapłaci to kiedy i w jaki sposób pieniądze będą mi dostarczone? I czy ogólnie polecacie taką formę płatności jako sprzedający?

Jagnię wysyłam. Jeśli nie odbierze to jesteś strata na koszcie wysylki
0 0

monia24

#6659463 Napisano: 21.11.2019 17:21:56
bubba napisał(a):

W życiu nie wysyłałam nic za pobraniem  emotka . Wytłumaczcie mi proszę jak to jest. Wiem, że taka przesyłka jest troszkę droższa i kupujący ma prawo sprawdzić sobie zawartość przed zapłaceniem. Moje pytanie: co jeśli przesyłki nie odbierze? A jeśli odbierze i zapłaci to kiedy i w jaki sposób pieniądze będą mi dostarczone? I czy ogólnie polecacie taką formę płatności jako sprzedający?

Do ceny przedmiotu musisz sobie doliczyć koszty wysyłki. Np. sprzedajesz coś za 500 to pobranie bierzesz np. 520 czy ile tam wyjdzie. Jak nie odbierze, to wraca do Ciebie i płacisz 2 x za przesyłkę - wysłaną do kogoś i odesłaną do Ciebie. Ja odbierze to nie wiadomo kiedy dostaniesz pieniądze ale możesz to sprawdzić w regulaminie firmy którą wyślesz. Na nieodebranie jakimś sposobem jest to, aby kupujący wpłacić Ci na konto podwójny koszt wysyłki, a resztę za pobraniem minus oczywiście to co wpłacił.
0 0

androm

#6659464 Napisano: 21.11.2019 17:22:30
bubba napisał(a):

Nie polecam, bo może w ogóle nie odebrać. Wtedy, po czasie przesyłka wróci do Ciebie i będziesz musiała zapłacić za dwie przesyłki (za jedną i drugą stronę, aby móc ją odebrać).
Nie jest tak, że za pobraniem to można sprawdzić zawartość. Sprawdzanie zawartości może być chyba dodatkową usługą, ale to nie jest stricte związane z pobraniem. W przesyłce za pobraniem chodzi tylko o to, że pobierane są pieniądze zanim paczka zostanie wydana adresatowi. Pieniądze pobrane będą Ci zwrócone tak jak zaznaczysz na blankiecie - można np. przelewem, chyba też przekazem (możliwe, że przekaz to jeszcze dodatkowa opłata).
0 0

Gość: kermit

#6659466 Napisano: 21.11.2019 17:30:37
pikawka napisał(a):

bubba napisał(a):

Jagnię wysyłam. Jeśli nie odbierze to jesteś strata na koszcie wysylki

Jagnię za pobraniem ? emotka

bubba

#6659467 Napisano: 21.11.2019 17:31:01
pikawka, monia24, androm dziękuję bardzo za odpowiedzi. W takim razie olewam taki biznes

pati12b

#6659472 Napisano: 21.11.2019 17:41:55
Ja wysyłałam ostatnio za pobraniem sporą paczkę (wózek). Nadałam dpd, odebrana była w środę a w piątek miałam kasę ma koncie.
Nie mam jakoś oporów, żeby wysyłać za pobraniem, bo rozumiem, że ktoś może się obawiać płatności całej kwoty przelewem w przedpłacie. Szczególnie jak to duża kwota.
Zawsze można się umówić na podzielenie płatności- część przelewem przed a reszta za pobraniem i w ten sposób zabezpieczyć sobie koszt przesyłki.
Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby ktoś nie odebrał, więc nie wiem jaki to koszt.
1 bubba 0

kreatia

#6659476 Napisano: 21.11.2019 17:49:56
pati12b napisał(a):

Ja wysyłałam ostatnio za pobraniem sporą paczkę (wózek). Nadałam dpd, odebrana była w środę a w piątek miałam kasę ma koncie.
Nie mam jakoś oporów, żeby wysyłać za pobraniem, bo rozumiem, że ktoś może się obawiać płatności całej kwoty przelewem w przedpłacie. Szczególnie jak to duża kwota.
Zawsze można się umówić na podzielenie płatności- część przelewem przed a reszta za pobraniem i w ten sposób zabezpieczyć sobie koszt przesyłki.
Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby ktoś nie odebrał, więc nie wiem jaki to koszt.

ostatnio wysłałam za pobraniem TELESKOP. "Kupujący" nie odebrał, nie raczył mnie o tym poinformować, a teleskop do mnie wrócił, walał się po sortowniach i pakach kurierów bez sensu. Tak naprawdę może już nie działać. Przesyłka 30 zł w jedną stronę, na szczęście wrzucił kasę do paczki, ale i tak: nigdy więcej.
2 androm, bubba 0