WC - rozmowy o wszystkim

Gość: kermit

#6717317 Napisano: 21.07.2020 23:33:51
delvitto napisał(a):

angie222 napisał(a):

Delvitto, chętnie prześlę kartkę. Czy mogłabyś napisać co nieco o zainteresowaniach syna, aby treść pocztówki była dla niego ciekawa? 

Bardzo trafne pytanie, a ja sama o tym nie pomyślałam, bo cokolwiek by dostał, to byłoby super emotka
Ale jeśli już, miłością jego życia jest Super Mario Bros,  nawet w sobotę kupił sobie kinder jajko, bo tam jest teraz na to akcja emotka  A ponadto uwielbia tramwaje. Na wakacje gdy wyjeżdżaliśmy, to tylko tam, gdzie mogą być, by sobie pojeździł, zawsze jest wtedy w niezrozumiały dla mnie sposób jakiś taki... dumny, że jedzie tramwajem. Ma bzika na punkcie gołębi, zbiera resztki pieczywa i dokarmia je, lubi pszczoły, wyszukuje je wśród roślin, i robi im fotki. Lubi czytać taki dwumiesięcznik "Świat Wiedzy", i stamtąd czerpie różne ciekawe informacje, natomiast języka literackiego nie rozumie, więc za zwykłe książki raczej nie sięga. Dba o ekologię, i przyznam, że to on w domu pilnuje sortowania śmieci. Jego marzenie to mieć własne studio produkcji filmów animowanych, chociaż nie do końca wie, co i jak by tam robił, uważa, że miałby doradców. Ogólnie, jest ciekawy świata. w sklepie sprawdza w aplikacji, które produkty są polskie, by tylko te kupować. No i chciałby mieć kiedyś żonę i dzieci. To tylko tak przyszło mi do głowy na szybko, by w jakiś sposób opisać Adriana.

Kartka wysłana, mam nadzieję, że poczta nie da plamy i życzenia dotrą na czas emotka Zachęcam wszystkich do udziału w "akcji" emotka

reniii

#6717321 Napisano: 21.07.2020 23:58:33
rufus napisał(a):

ktos doradzi jaki program zainstalowac by przeskanowac komputer pod wzgledem wirusow i innego syfu?

Avast w darmowej wersji da rade czy cos innego?

Jednym z lepszych jest HitmanPro. Co prawda nie jest on darmowy, ale ma też w ofercie 30-dniową wersję próbną, w zupełności wystarczającą do przeskanowania komputera. Polecam go, gdyż podczas skanowania korzysta on z kilku silników różnych producentów (a nie jednego, jak większość popularnych programów antywirusowych), co zwiększa skuteczność wyszukiwania wirusów. Wspomniany Avast korzysta tylko z 1 silnika, nie zachwyca swoją skutecznością i jest po prostu przereklamowany.
1 rufus 0

slavek

#6717328 Napisano: 22.07.2020 07:34:43
A macie jakiś program do gromadzenia haseł? Chodzi mi o program w necie tak bym mógł zawsze i wszędzie z niego skorzystać.
0 0

zwyciezczyni

#6717338 Napisano: 22.07.2020 08:45:42
slavek napisał(a):

A macie jakiś program do gromadzenia haseł? Chodzi mi o program w necie tak bym mógł zawsze i wszędzie z niego skorzystać.

chrome ma taką opcję. jak jesteś zalogowany na urządzeniach to zawsze masz dostęp do zapisanych haseł. Oczywiście nie mówię o zapisywaniu haseł do banku, ale na takie "średnio-mało-ważne" wystarczy. Gdy jakieś hasło wycieknie, jest za proste, to chrome daje znać, żeby je zmienić. Należy mieć oczywiście dodatkowo założone hasła na urządzenia.
Jeśli chodzi o program szyfrowany, to z tego co wiem, są dość drogie, ok. kilkadziesiąt złotych miesięcznie, ale może coś się zmieniło w tym względzie w ostatnim czasie.
1 slavek 0

reniii

#6717393 Napisano: 22.07.2020 12:01:33
zwyciezczyni napisał(a):

slavek napisał(a):

chrome ma taką opcję. jak jesteś zalogowany na urządzeniach to zawsze masz dostęp do zapisanych haseł. Oczywiście nie mówię o zapisywaniu haseł do banku, ale na takie "średnio-mało-ważne" wystarczy. Gdy jakieś hasło wycieknie, jest za proste, to chrome daje znać, żeby je zmienić. Należy mieć oczywiście dodatkowo założone hasła na urządzenia.
Jeśli chodzi o program szyfrowany, to z tego co wiem, są dość drogie, ok. kilkadziesiąt złotych miesięcznie, ale może coś się zmieniło w tym względzie w ostatnim czasie.

Również Firefox oferuje wbudowany menadżer haseł Firefox Locwise, w którym można zapisywać własne hasła, jak też generować silne, złożone z losowego ciągu znaków. Gdy założysz sobie Konto Firefoksa, zalogujesz się do niego na kilku swoich urządzeniach i włączysz synchronizację haseł pomiędzy Twoimi urządzeniami, to będziesz mieć do nich dostęp zawsze i wszędzie. Dodatkowo Lockwise oferuje funkcję sprawdzania (możliwą do wyłączenia w ustawieniach Firefoksa (about:preferences), jeśli ktoś jej nie chce), łącząc się przy tym z usługą Firefox Monitor, czy czasem któreś z Twoich zapisanych haseł lub loginów nie było częścią znanego wycieku danych. Ja tam bardziej wolałbym przechowywać swoje hasła u Mozilli, aniżeli u Google'a :) 

Co do innych, zewnętrznych programów / dodatków do przeglądarek, to wcale nie jest tak, że wszystkie są płatne. Np. bardzo popularny Lastpass jest darmowy, ale za to ma zamknięty kod źródłowy, więc nigdy do końca nie wiadomo, co on tam robi w tle z Twoimi hasłami. Na szczęście świat na Lastpassie się nie kończy i np. taki Bitwarden również jest darmowy, dosyć popularny, oferuje szyfrowanie haseł, a przy tym ma otwarty kod źródłowy, więc każdy może zobaczyć, jak on działa.
0 0

delvitto

#6717868 Napisano: 24.07.2020 13:32:04
kochani, od wczoraj doszło do Adriana 7 życzeń emotka  bardzo dziękuję, i czekam do poniedziałku, wtedy podłożę je do skrzynki, i wyślę go po listy, bo niby zapomniałam sprawdzić pocztę,,, Może coś jeszcze dojdzie emotka  a wyjmowanie tylu kartek ze skrzynki, to sama przyjemność emotka  nie mogę się doczekać jego miny:) to będzie miły dzień, i jest w tym Wasza zasługaemotka

mia

#6717895 Napisano: 24.07.2020 16:46:13
delvitto napisał(a):

angie222 napisał(a):

Delvitto, chętnie prześlę kartkę. Czy mogłabyś napisać co nieco o zainteresowaniach syna, aby treść pocztówki była dla niego ciekawa? 

Bardzo trafne pytanie, a ja sama o tym nie pomyślałam, bo cokolwiek by dostał, to byłoby super emotka
Ale jeśli już, miłością jego życia jest Super Mario Bros,  nawet w sobotę kupił sobie kinder jajko, bo tam jest teraz na to akcja emotka  A ponadto uwielbia tramwaje. Na wakacje gdy wyjeżdżaliśmy, to tylko tam, gdzie mogą być, by sobie pojeździł, zawsze jest wtedy w niezrozumiały dla mnie sposób jakiś taki... dumny, że jedzie tramwajem. Ma bzika na punkcie gołębi, zbiera resztki pieczywa i dokarmia je, lubi pszczoły, wyszukuje je wśród roślin, i robi im fotki. Lubi czytać taki dwumiesięcznik "Świat Wiedzy", i stamtąd czerpie różne ciekawe informacje, natomiast języka literackiego nie rozumie, więc za zwykłe książki raczej nie sięga. Dba o ekologię, i przyznam, że to on w domu pilnuje sortowania śmieci. Jego marzenie to mieć własne studio produkcji filmów animowanych, chociaż nie do końca wie, co i jak by tam robił, uważa, że miałby doradców. Ogólnie, jest ciekawy świata. w sklepie sprawdza w aplikacji, które produkty są polskie, by tylko te kupować. No i chciałby mieć kiedyś żonę i dzieci. To tylko tak przyszło mi do głowy na szybko, by w jakiś sposób opisać Adriana.

Za późno przeczytałam Twój post, żeby wysłać kartkę, ale bardzo chętnie dorzucę się do życzeń na FB! emotka
Pozdrawiam ciepłoemotka - mój syn też w tym roku kończy 30 lat, tylko we wrześniu. I jego marzeniem pewnie też jest własna rodzina (o tym nawet nie mówi), ale przede wszystkim zdrowie. I żeby choć jeden dzień minął bez bólu. emotka Więc bardzo dobrze Cię rozumiem. emotka

agakaz2

#6717898 Napisano: 24.07.2020 16:55:50
delvitto napisał(a):

kochani, od wczoraj doszło do Adriana 7 życzeń emotka  bardzo dziękuję, i czekam do poniedziałku, wtedy podłożę je do skrzynki, i wyślę go po listy, bo niby zapomniałam sprawdzić pocztę,,, Może coś jeszcze dojdzie emotka  a wyjmowanie tylu kartek ze skrzynki, to sama przyjemność  emotka  nie mogę się doczekać jego miny:) to będzie miły dzień, i jest w tym Wasza zasługa emotka

dziś poszła od mojej rodzinki

kolorowekredki

#6717918 Napisano: 24.07.2020 20:01:08
delvitto napisał(a):

kochani, od wczoraj doszło do Adriana 7 życzeń emotka  bardzo dziękuję, i czekam do poniedziałku, wtedy podłożę je do skrzynki, i wyślę go po listy, bo niby zapomniałam sprawdzić pocztę,,, Może coś jeszcze dojdzie emotka  a wyjmowanie tylu kartek ze skrzynki, to sama przyjemność  emotka  nie mogę się doczekać jego miny:) to będzie miły dzień, i jest w tym Wasza zasługa emotka

agakaz2 napisał(a):

delvitto napisał(a):

dziś poszła od mojej rodzinki

od mojej rodzinki też dziś wyszła priorytetem, jakby nie doszła na poniedziałek to na wtorek lub środę będzie

#6718144 Napisano: 27.07.2020 08:24:16
delvitto napisał(a):

kochani, od wczoraj doszło do Adriana 7 życzeń emotka  bardzo dziękuję, i czekam do poniedziałku, wtedy podłożę je do skrzynki, i wyślę go po listy, bo niby zapomniałam sprawdzić pocztę,,, Może coś jeszcze dojdzie emotka  a wyjmowanie tylu kartek ze skrzynki, to sama przyjemność emotka  nie mogę się doczekać jego miny:) to będzie miły dzień, i jest w tym Wasza zasługaemotka

Chcemy dodać życzenia na FB ale jak to zrobić? Czy czasem Adrian nie ma w ustawieniach zaznaczone że tylko znajomi mogą dodawać na osi czasu? Może ktoś pomoże. Jak to zrobić?
1 delvitto 0

mia

#6718179 Napisano: 27.07.2020 10:45:58
kermit napisał(a):

delvitto napisał(a):

Chcemy dodać życzenia na FB ale jak to zrobić? Czy czasem Adrian nie ma w ustawieniach zaznaczone że tylko znajomi mogą dodawać na osi czasu? Może ktoś pomoże. Jak to zrobić?

Myślałam po prostu o wysłaniu wiadomości prywatnej z życzeniami. Na osi czasu, to nawet nie mam pojęcia jak to zrobić u kogoś. Ale jeśli ktoś poda jakiś sposób, to chętnie skorzystam.
0 0

delvitto

#6718186 Napisano: 27.07.2020 11:02:56
kermit napisał(a):

delvitto napisał(a):

ojej, nie wiem. Już sprawdzam, ale nie wiem, czy będę umiała, nie wiem, jak to sprawdzić, ale już się za to biorę:)
0 0

#6718189 Napisano: 27.07.2020 11:14:20
delvitto napisał(a):

kermit napisał(a):

delvitto napisał(a):

ojej, nie wiem. Już sprawdzam, ale nie wiem, czy będę umiała, nie wiem, jak to sprawdzić, ale już się za to biorę:)

Powinno być w ustawieniach coś w stylu kto może dodawać posty na Twojej osi czasu.
0 0

#6718191 Napisano: 27.07.2020 11:15:13
mia napisał(a):

kermit napisał(a):

delvitto napisał(a):

Myślałam po prostu o wysłaniu wiadomości prywatnej z życzeniami. Na osi czasu, to nawet nie mam pojęcia jak to zrobić u kogoś. Ale jeśli ktoś poda jakiś sposób, to chętnie skorzystam.

Tylko od nas będą trafiać do folderu "Inne"
0 0

delvitto

#6718198 Napisano: 27.07.2020 11:26:21
kermit napisał(a):

Powinno być w ustawieniach coś w stylu kto może dodawać posty na Twojej osi czasu.

niestety, w ustawieniach, na osi czasu, mogą pisać tylko znajomi lub on sam, i nawet nie ma opcji, by wybrać publiczne emotka  W innych punktach różnych ustawień było dużo możliwości do edytowanie, a tu tylko te dwa. Nie rozumiem, jak to działa. Nie wiem, jak edytować, by zrobić publiczne, ech:( trudno, ale bardzo dziękuję za wszelkie próby. A życzenia po prostu mu przekażę emotka  dziękuję.
0 0

mia

#6718199 Napisano: 27.07.2020 11:26:25
kermit napisał(a):

mia napisał(a):

kermit napisał(a):

delvitto napisał(a):

Wiem, ale to jeszcze może delvitto w jakiś sposób zasugerować mu przejrzenie wiadomości...
Ale przyszedł mi do głowy lepszy pomysł:
Gdyby delvitto na jego osi czasu napisała post z życzeniami, to sądzę, że wtedy do Jej postu moglibyśmy dodawać swoje komentarze/życzenia. I byłoby to nawet z sensem, a nie tak "ni z gruszki, ni z pietruszki". emotka
0 0

mia

#6718200 Napisano: 27.07.2020 11:27:46
delvitto napisał(a):

kermit napisał(a):

niestety, w ustawieniach, na osi czasu, mogą pisać tylko znajomi lub on sam, i nawet nie ma opcji, by wybrać publiczne emotka  W innych punktach różnych ustawień było dużo możliwości do edytowanie, a tu tylko te dwa. Nie rozumiem, jak to działa. Nie wiem, jak edytować, by zrobić publiczne, ech:( trudno, ale bardzo dziękuję za wszelkie próby. A życzenia po prostu mu przekażę emotka  dziękuję.

Popatrz, co napisałam wyżej. Jesteś przecież znajomą? emotka Złóż mu życzenia i zobaczymy, czy do Twojego postu da się dopisać.
0 0

@gnieszk@

#6718201 Napisano: 27.07.2020 11:30:37
mia napisał(a):

kermit napisał(a):

mia napisał(a):

kermit napisał(a):

delvitto napisał(a):

Wiem, ale to jeszcze może delvitto w jakiś sposób zasugerować mu przejrzenie wiadomości...
Ale przyszedł mi do głowy lepszy pomysł:
Gdyby delvitto na jego osi czasu napisała post z życzeniami, to sądzę, że wtedy do Jej postu moglibyśmy dodawać swoje komentarze/życzenia. I byłoby to nawet z sensem, a nie tak "ni z gruszki, ni z pietruszki". emotka

Super pomysł. Delvitto napisz życzenia a my będziemy komentować emotka już ze swoimi życzeniami
0 0

mia

#6718205 Napisano: 27.07.2020 11:38:37
Tylko to musi być "normalny" post, nie poprzez "dodaj życzenia".
Ale i tak widzę, że już jest włączona możliwość komentowania innych postów, więc jak powyższa opcja nie chwyci, to możemy się umówić, że np. dopisujmy życzenia pod pięknym zdjęciem z tęczą. emotka
0 0

@gnieszk@

#6718209 Napisano: 27.07.2020 11:43:24
mia napisał(a):

Tylko to musi być "normalny" post, nie poprzez "dodaj życzenia".
Ale i tak widzę, że już jest włączona możliwość komentowania innych postów, więc jak powyższa opcja nie chwyci, to możemy się umówić, że np. dopisujmy życzenia pod pięknym zdjęciem z tęczą. emotka

Albo może Adrian udostępnić życzenia Renaty. Widzę, że pod jednymi życzeniami które udostępnił jest możliwość dodania komentarza.
1 mia 0