Wkurza mnie...

@gnieszk@

#6375574 Napisano: 04.07.2017 08:59:11
defed napisał(a):

pionas napisał(a):

Tak od jakiegoś czasu jest opcja logowania/rejestracji za pomocą Facebook'a

Ale jak to jest, czy obcy może zalogować się przez fejsa bez uprzedniej rejestracji? Czy tylko po wcześniejszym zapisaniu się do grona e-konkursowiczów?

Może bez rejestracji, bez zapisywania się. Ale jest jeszcze taka kwestia, że tak jak ja wczoraj się zalogowałam przez fb i byłam jakaś tam Fbagnieszka to dlatego, że na facebook-u mam podanego innego maila niż na e-konkursach. Prawdopodobnie gdybym miała ten sam adres mailowy i tu i tu, logując się przez facebooka zalogowałabym się na swoje stare konto.
0 0

defed

#6375578 Napisano: 04.07.2017 09:05:14
@@gnieszk@ napisał(a):

Może bez rejestracji, bez zapisywania się.

I to jest wkurzające. To już lepiej gdyby obcy nazywali się GallAnonim/Gość - byłaby przejrzystość czy gadamy z zarejestrowanym, czy pasożytem.

@@gnieszk@ napisał(a):

Prawdopodobnie gdybym miała ten sam adres mailowy i tu i tu, logując się przez facebooka zalogowałabym się na swoje stare konto.

A to jest dobre rozwiązanie.
1 @gnieszk@ 0

pionas

#6375583 Napisano: 04.07.2017 09:16:39
defed napisał(a):

@@@gnieszk@ napisał(a):

I to jest wkurzające. To już lepiej gdyby obcy nazywali się GallAnonim/Gość - byłaby przejrzystość czy gadamy z zarejestrowanym, czy pasożytem.
@@gnieszk@ napisał(a):

Prawdopodobnie gdybym miała ten sam adres mailowy i tu i tu, logując się przez facebooka zalogowałabym się na swoje stare konto.

Logowanie przez FB ma być szybsze niż przepisywanie hasła...
Gdy ktoś loguje się pierwszy raz to otrzymuje zapytanie o zgodę na udostępnienie danych z FB - to taka szybsza rejestracja.
Tak jak napisała @agnieszka@ gdyby na FB i tu miała tego samego maila to by została zalogowana na swoje konto a nie na FBagnieszka.

Nie każdy kto zakłada konto przez FB musi być pasożytem...
Muszę poprawić formularz aby była możliwość ustawienia sobie loginu...

defed

#6375590 Napisano: 04.07.2017 09:31:07
Dzięki pionas za rozwianie wątpliwości, rozumiem że nie każdy zarejestrowany przez FB to pasożyt, aczkolwiek loginy z FB widywane były najczęściej w dyskusjach o wynikach czy plagiatach, jako potęgujące niezdrową atmosferę tego miejsca. A może to tylko mylne spostrzeżenie.
0 0

defed

#6375597 Napisano: 04.07.2017 09:41:36
cb656 - poczułam niepokój, gdy w krótkim okresie czasu był wysyp postów od FBimięnr, głównie w topach o wynikach i plagiatach, stąd dyskusja raczej, nie nagonka, by dowiedzieć się skąd to zjawisko.
edit.: nie mam konta twarzowego, stąd moja niewiedza
edit.2: jestem kobietą  emotka
0 0

Gość: giuliettaX

#6375661 Napisano: 04.07.2017 11:37:48
kinzao napisał(a):

Wkurza mnie temat tego konkursu z Gusto Dominium i tego jak słomiany zapał w dochodzeniu swoich praw mają konkursowicze. Zaraz po ogłoszeniu wyników wszędzie komentarze na temat wyboru 'laureata', a dzisiaj już na profilu Gusto cisza. Gusto wrzuciło jakiś pseudo konkursik gdzie rozdają jakąś darmową pizze czy coś w ten deseń i za chwilę wszystko będzie już cacy i nic się nie stało, wiatr hula, hej ho... emotka Ja dość krótko się w to bawię, ale czy bardziej doświadczona część osób była chociaż raz świadkiem, że osoba, która wygrała, a potem wyszło, że swoją pracą złamała regulamin została zdyskwalifikowana i nagroda została przyznana ponownie, czy ten światek konkursowy jest taki patologiczny, że tego typu sprawy są zamiatane pod dywan?
I wkurza mnie, że mało co można z tym zrobić... emotka

tu poczytaj emotka  https://www.e-kon.../strona/99/#p6265000   kilka głównych zostało odebranych, a gdyby wszystkie prace były publikowane na pewno odebranych nagród było by więcej emotka
0 0

slonko365

#6375681 Napisano: 04.07.2017 12:13:16
edzia21 napisał(a):

kinzao napisał(a):

Wkurza mnie temat tego konkursu z Gusto Dominium i tego jak słomiany zapał w dochodzeniu swoich praw mają konkursowicze. Zaraz po ogłoszeniu wyników wszędzie komentarze na temat wyboru 'laureata', a dzisiaj już na profilu Gusto cisza. Gusto wrzuciło jakiś pseudo konkursik gdzie rozdają jakąś darmową pizze czy coś w ten deseń i za chwilę wszystko będzie już cacy i nic się nie stało, wiatr hula, hej ho... emotka Ja dość krótko się w to bawię, ale czy bardziej doświadczona część osób była chociaż raz świadkiem, że osoba, która wygrała, a potem wyszło, że swoją pracą złamała regulamin została zdyskwalifikowana i nagroda została przyznana ponownie, czy ten światek konkursowy jest taki patologiczny, że tego typu sprawy są zamiatane pod dywan? I wkurza mnie, że mało co można z tym zrobić... emotka

Ostatnio była jakaś akcja na Douglas - zabrali naszej forumowiczce główną nagrodę, bo złamała regulamin - jej praca czegoś tam nie zawierała/miała za dużo znaków, czy coś. Tak więc, zdarza się.

Tak mi się przypomniało - był kiedyś konkurs w którym chłopak zrobił kolaż wykorzystując zdjęcie z filmu "Trzystu" - chodziło o to że oni tak bardzo chcą zjeść konkursowy produkt. Zdjęcie było tylko fragmentem całej pracy, która była wykonana w sposób bardzo pomysłowy i pracochłonny. Nawet to chyba nie było zdjęcie, ale rysunek na podstawie kadru z filmu. No i dobrali się do niego "łowcy plagiatów", którzy skądinąd słusznie zauważyli, że chłopak nie miał praw do wykorzystania tego zdjęcia, a było to wymogiem regulaminu. No i główną nagrodę mu odebrano.
No i tak - z jednej strony, nie spełnił wymogów regulaminu.
Z drugiej strony, gdyby nie "prawo cytatu" nie powstałoby wiele epokowych dzieł. Bo na upartego każde odwołanie, wykorzystanie fragmentu jakiegoś zdjęcia, to już będzie plagiat. Więc jak się niby odnieść do różnych kulturowych i popkulturtowych tropów i toposów?
Plagiatami się brzydzę, ale przez plagiat rozumiem perfidne skopiowanie czyjegoś pomysłu, przesłanie do konkursu czyjegoś zdjęcia czy tekstu jako swojego. Ale już nie wykorzystanie czyjegoś pomysłu czy zdjęcia, jako elementu swojej pracy, jeśli ten tekst/zdjęcie jest w jakimś rozumieniu powszechnie znanym wytworem kultury, a nikt nie twierdzi, że sam nakręcił "Trzystu".
I w tym sensie jak dla mnie świat schodzi na psy - z jednej strony pełno złodziei, którzy nie mają problemu z wysłaniem zdjęcia z netu i twierdzeniem że oni są jego autorami. A z drugiej strony, gdzie się człowiek nie obejrzy, tam można trafić za kratki, "bo prawo autorskie"
PS. Serdecznie pozdrawiam osoby urodzone w Roku 1984. Jeśli chcielibyście sobie zrobić koszulkę z tą datą, to uważajcie, bo "1984" to zastrzeżony znak słowny potomków Orwella. No i kara za plagiacik...
PS2. A jakbyście chcieli zrobić zdjęcie oświetlonej w nocy wieży Eiffla, i np. wrzucić sobie na stronkę albo bloga, bo przecież jesteście autorami zdjęcia, to też uważajcie - takie zdjęcia są objęte prawami i posiadacz może Wam wytoczyć proces o bezprawne publikowanie takiego zdjęcia. Podobnie jest zresztą bodajże z siedzibą Parlamentu Europejskiego. No bo prawa do wizerunku ma architekt...
I to mnie wkurza emotka
1 mia 0

kinzao

#6375697 Napisano: 04.07.2017 12:38:09
slonko365 napisał(a):

Tak mi się przypomniało - był kiedyś konkurs w którym prawa do wizerunku ma architekt...
I to mnie wkurza

Dużo racji w tym co piszesz. Też uważam, że wykorzystywanie obrazów pop kultury w pracach, albo bardziej odwołań do niej, nie powinno być postrzegane jako plagiat (pisałem już o tym kiedy w temacie Jogobelli, kiedy część osób podnosiło larum na temat koleżanki, która malowana się za superbohaterów).
Nie uważam, nawet, że praca konkursowa (np fotografia) zrobiona w podobnym schemacie, z użyciem nawet większej części tych samych dekoracji, ale z innym produktem jest autoplagiatem (tak w ogóle - w prawie nie ma czegoś takiego jak autoplagiat, czyt. nie pada taka definicja, to jedynie twór wikipedii). Jeżeli mielibyśmy do konkursów za każdym razem przygotowywać zdjęcie z użyciem całkowicie innych dekoracji, pomysłów, schematów to nie robilibyśmy nic innego jak gromadzenie po domach różnych pierdół emotka
Ale kiedy ktoś robi jedno zdjęcie i to tak, żeby już z założenia wystartowało w wielu konkursach, poddane jedynie obróbce graficznej poprzez doklejenie produktu, to uważam to za oszustwo, nie tylko organizatora konkursu ale również reszty uczestników - i to wkurza emotka
Usiadłem wczoraj z kimś i analizowaliśmy taki regulamin np. Gusto. W sumie to oni nie muszą robić w tym momencie nic. Sprawa wygląda tak, że oni jako firma nie będą mieli z tytułu wyboru zwycięzcy, który prawo do zdjęcia przekazał już w innym konkursie, żadnych konsekwencji. Jeżeli np. taki Hilcon zgłosiłby się do nich w sprawie praw autorskich do tego zdjęcia na drodze sądowej, to całą winę i konsekwencje finansowe zrzucane są na 'laureata' - tutaj na Pana Pawła Kowalskiego. A Gusto ma rączki czyste.
Pytanie kiedy taka sytuacja będzie miała miejsce, bo jakoś nie wierzę, żeby firmy biły się o zdjęcia konkursowe.... emotka

zaczytana-pola

#6375698 Napisano: 04.07.2017 12:41:12
Znów jakaś agencja sprzedała numery telefonów emotka Jakiś idiotyczny spam o testowaniu telefonów leci jak deszcz z nieba. emotka

masza

#6375701 Napisano: 04.07.2017 12:43:09
pionas napisał(a):

defed napisał(a):

@@@gnieszk@ napisał(a):

@@gnieszk@ napisał(a):

Logowanie przez FB ma być szybsze niż przepisywanie hasła...
Gdy ktoś loguje się pierwszy raz to otrzymuje zapytanie o zgodę na udostępnienie danych z FB - to taka szybsza rejestracja.
Tak jak napisała agnieszka@ gdyby na FB i tu miała tego samego maila to by została zalogowana na swoje konto a nie na FBagnieszka.

Nie każdy kto zakłada konto przez FB musi być pasożytem...
Muszę poprawić formularz aby była możliwość ustawienia sobie loginu...

jak zapiszesz ZAPAMIĘTAJ  to też szybko logujesz- z automatu
0 0

Gość: giuliettaX

#6375714 Napisano: 04.07.2017 13:03:02
kinzao napisał(a):

slonko365 napisał(a):

Tak mi się przypomniało - był kiedyś konkurs w którym prawa do wizerunku ma architekt...I to mnie wkurza

Dużo racji w tym co piszesz. Też uważam, że wykorzystywanie obrazów pop kultury w pracach, albo bardziej odwołań do niej, nie powinno być postrzegane jako plagiat (pisałem już o tym kiedy w temacie Jogobelli, kiedy część osób podnosiło larum na temat koleżanki, która malowana się za superbohaterów).
Nie uważam, nawet, że praca konkursowa (np fotografia) zrobiona w podobnym schemacie, z użyciem nawet większej części tych samych dekoracji, ale z innym produktem jest autoplagiatem (tak w ogóle - w prawie nie ma czegoś takiego jak autoplagiat, czyt. nie pada taka definicja, to jedynie twór wikipedii). Jeżeli mielibyśmy do konkursów za każdym razem przygotowywać zdjęcie z użyciem całkowicie innych dekoracji, pomysłów, schematów to nie robilibyśmy nic innego jak gromadzenie po domach różnych pierdół emotka
Ale kiedy ktoś robi jedno zdjęcie i to tak, żeby już z założenia wystartowało w wielu konkursach, poddane jedynie obróbce graficznej poprzez doklejenie produktu, to uważam to za oszustwo, nie tylko organizatora konkursu ale również reszty uczestników - i to wkurza emotka
Usiadłem wczoraj z kimś i analizowaliśmy taki regulamin np. Gusto. W sumie to oni nie muszą robić w tym momencie nic. Sprawa wygląda tak, że oni jako firma nie będą mieli z tytułu wyboru zwycięzcy, który prawo do zdjęcia przekazał już w innym konkursie, żadnych konsekwencji. Jeżeli np. taki Hilcon zgłosiłby się do nich w sprawie praw autorskich do tego zdjęcia na drodze sądowej, to całą winę i konsekwencje finansowe zrzucane są na 'laureata' - tutaj na Pana Pawła Kowalskiego. A Gusto ma rączki czyste.
Pytanie kiedy taka sytuacja będzie miała miejsce, bo jakoś nie wierzę, żeby firmy biły się o zdjęcia konkursowe.... emotka

są przepisy, które wskazują, co jest plagiatem, a co nie, autoplagiatem też emotka   za określeniem autoplagiat stoi cała masa przepisów w tym ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych emotka  wikipedię tworzą często zwykłe osoby nie mające kompletnej wiedzy stąd nie jest ona uznawana jako wiarygodne źródło wiedzy, niektóre znaki, postacie, nazwy są zastrzeżone, co łatwo sprawdzić w necie emotka    

jokan

#6375789 Napisano: 04.07.2017 15:25:52
chrabąszcze i coś w podobny deseń...latają, straszą ludzi....a dzisiaj sobie jeden siedzial mi na rekawie, prawie zawal na miejscu...emotka
0 0

asantesana

#6375803 Napisano: 04.07.2017 15:52:38
zaczytana-pola napisał(a):

Znów jakaś agencja sprzedała numery telefonów emotka Jakiś idiotyczny spam o testowaniu telefonów leci jak deszcz z nieba. emotka

Mogę Ci nawet powiedzieć która - TQG. Już ostatnio ich podejrzewałam o sprzedaż naszych danych, a teraz jestem pewna, bo dostałam smsy na telefony, z których wysyłałam zgłoszenia tylko do nich.
0 0

edzia21

#6375805 Napisano: 04.07.2017 15:53:20
asantesana napisał(a):

Mogę Ci nawet powiedzieć która - TQG. Już ostatnio ich podejrzewałam o sprzedaż naszych danych, a teraz jestem pewna, bo dostałam smsy na telefony, z których wysyłałam zgłoszenia tylko do nich.

dokładnie - u mnie to samo, TQG jak nic emotka emotka
0 0

mczarna

#6375813 Napisano: 04.07.2017 16:08:17
edzia21 napisał(a):

asantesana napisał(a):

dokładnie - u mnie to samo, TQG jak nic  emotka emotka

U mnie też ten sms...
0 0

agakaz2

#6375887 Napisano: 04.07.2017 18:33:22
smuteczek  
idę do Carrefour express kupić warke na konkurs a Pani mówi że nie ma już
0 0

jasnoska

#6375992 Napisano: 04.07.2017 23:15:59
Wkurza mnie były pracodawca- przez niego muszę bujać się po Inspekcji Pracy i sądach  emotka
Brak wygranych też mnie wkurza emotka
0 0

norweska20

#6375999 Napisano: 05.07.2017 00:14:36
Wkurza mnie że mój tak bardzo lubiany portal kulinarny Doradca Smaku zmienia się na gorsze ..jaki tam będzie bój o wydanie zgromadzonych punktów i zdobycie nagrody -wolę nie myśleć ...a było tak pięknie (przeca tyle sprzętu kuchennego mam od nich że trudno się pogodzić że już nic mi Doradca nie da )  ach...
0 0

czemuszka

#6376000 Napisano: 05.07.2017 00:16:58
Wkurza mnie ZUS, bo nie wypłaca mi L4 już od trzech miesięcy, więc nie mam za co kupować produktów na loterie emotka
0 0

agakaz2

#6376002 Napisano: 05.07.2017 05:02:11
czemuszka napisał(a):

Wkurza mnie ZUS, bo nie wypłaca mi L4 już od trzech miesięcy, więc nie mam za co kupować produktów na loterie  emotka

nawet na tym forum widzę narzekanie na swojego pracodawcę no szok . ale współczuje 
0 0