Pomocy!!!!

mia

#5968916 Napisano: 17.01.2015 21:06:37
kalinea napisał(a):

Potrzebuje pomocy z zakresu ubezpieczenia zdrowotnego. Chodzi o moją bliską koleżankę. Wyżej wymieniona została w tym miesiącu wyrejestrowana z PUP gdzie figurowała jak bezrobotna i gdzie opłacano jej ubezpieczenie zdrowotne. Dziewczyna ze względu na bardzo zły stan zdrowi nie jest w stanie na ten moment podjąć pracy zarobkowej, nie ma także męża który mógłby ją ubezpieczyć. Na rente nie może pójść ze względu na zbyt krótki staż pracy (dziewczyna studiowała dziennie). Jest załamana ponieważ nie wie gdzie mogłaby uzyskać ubezpieczenie zdrowotne które jest jej teraz tak bardzo potrzebne (ma planowane przynajmniej dwie hospitalizacje). Może ktoś z Was gdzie mogłaby takie ubezpieczenie uzyskać? Są jakieś opcje? Bardzo chciałabym jej pomóc.

No chyba jedyne wyjście, że sama będzie opłacać ZUS - zdrowotne.
Skoro ma planowane dwie hospitalizacje, to i tak jej się to opłaci... emotka
0 0

fineessa

#5968917 Napisano: 17.01.2015 21:07:39
mia napisał(a):

kalinea napisał(a):

Potrzebuje pomocy z zakresu ubezpieczenia zdrowotnego. Chodzi o moją bliską koleżankę. Wyżej wymieniona została w tym miesiącu wyrejestrowana z PUP gdzie figurowała jak bezrobotna i gdzie opłacano jej ubezpieczenie zdrowotne. Dziewczyna ze względu na bardzo zły stan zdrowi nie jest w stanie na ten moment podjąć pracy zarobkowej, nie ma także męża który mógłby ją ubezpieczyć. Na rente nie może pójść ze względu na zbyt krótki staż pracy (dziewczyna studiowała dziennie). Jest załamana ponieważ nie wie gdzie mogłaby uzyskać ubezpieczenie zdrowotne które jest jej teraz tak bardzo potrzebne (ma planowane przynajmniej dwie hospitalizacje). Może ktoś z Was gdzie mogłaby takie ubezpieczenie uzyskać? Są jakieś opcje? Bardzo chciałabym jej pomóc.

Niby masz racje tylko że składka wynosi ponad 350zł a nie wiadomo za jaki czas będzie w stanie pójść do pracy emotka
0 0

mia

#5968918 Napisano: 17.01.2015 21:16:31
Wiem, ile wynosi. emotka
Do 30 dni jest jeszcze karencja, no ale potem jakoś musi to załatwić. Może MOPS lub cos w tym rodzaju?
Tu masz link, gdzie trochę jest na ten temat:
http://www.poradn...z-ubezpieczenia.html
0 0

adamaszek

#5968920 Napisano: 17.01.2015 21:29:57
mia napisał(a):

Wiem, ile wynosi. emotka
Do 30 dni jest jeszcze karencja, no ale potem jakoś musi to załatwić. Może MOPS lub cos w tym rodzaju?

A ja też w tym temacie mam takie pytanie, bo nie wiem, kto ma rację. Moja siostra wkrótce wychodzi za mąż (pracuje na umowach o dzieło, więc zero ubezpieczeń), czy będąc już żoną, mąż, który prowadzi swoją działalność zgłasza ją do ubezpieczenia bez zbędnej papierologii? Wydaje mi się, ze tak, a siostra mówi mi, że pewnie nie będzie mogła tak zrobić, bo jest na umowach o dzieło. Wg mnie to logiczne, że to jest właśnie dla takich osób jak ona...
0 0

fineessa

#5968925 Napisano: 17.01.2015 22:10:18
mia napisał(a):

Wiem, ile wynosi. emotka

Dziękuję mia!

Rzeczywiście może MOPS coś tu pomoże.
0 0

jokan

#5968930 Napisano: 17.01.2015 22:21:33
Czy ktos mi powie jaki kurier rozwozil w koncu ubieglego tygodnia L'oreale z Polek do testowania?
0 0

ino1975

#5968979 Napisano: 18.01.2015 10:38:46
jokan napisał(a):

Czy ktos mi powie jaki kurier rozwozil w koncu ubieglego tygodnia L'oreale z Polek do testowania?

U mnie GLS, ale na forum ludziska pisali, że też DPD. Miłej niedzieli emotka
0 0

ino1975

#5968981 Napisano: 18.01.2015 10:41:28
kalinea napisał(a):

mia napisał(a):Wiem, ile wynosi. emotka

Dziękuję mia!

Rzeczywiście może MOPS coś tu pomoże.

MOPS ma obowiązek ją ubezpieczyć. Przesyłam link na PW.
0 0

Gość: mikki85

#5968984 Napisano: 18.01.2015 11:00:27
adamaszek napisał(a):

mia napisał(a):Wiem, ile wynosi. emotka

A ja też w tym temacie mam takie pytanie, bo nie wiem, kto ma rację. Moja siostra wkrótce wychodzi za mąż (pracuje na umowach o dzieło, więc zero ubezpieczeń), czy będąc już żoną, mąż, który prowadzi swoją działalność zgłasza ją do ubezpieczenia bez zbędnej papierologii? Wydaje mi się, ze tak, a siostra mówi mi, że pewnie nie będzie mogła tak zrobić, bo jest na umowach o dzieło. Wg mnie to logiczne, że to jest właśnie dla takich osób jak ona...

zgodnie z ustawą zdrowotną Twoją siostrę do ubezpieczenia ma prawo zgłosić mąż, który opłaca wtedy składki
0 0

Gość: mikki85

#5968986 Napisano: 18.01.2015 11:03:28
kalinea napisał(a):

mia napisał(a):

kalinea napisał(a):Potrzebuje pomocy z zakresu ubezpieczenia zdrowotnego. Chodzi o moją bliską koleżankę. Wyżej wymieniona została w tym miesiącu wyrejestrowana z PUP gdzie figurowała jak bezrobotna i gdzie opłacano jej ubezpieczenie zdrowotne. Dziewczyna ze względu na bardzo zły stan zdrowi nie jest w stanie na ten moment podjąć pracy zarobkowej, nie ma także męża który mógłby ją ubezpieczyć. Na rente nie może pójść ze względu na zbyt krótki staż pracy (dziewczyna studiowała dziennie). Jest załamana ponieważ nie wie gdzie mogłaby uzyskać ubezpieczenie zdrowotne które jest jej teraz tak bardzo potrzebne (ma planowane przynajmniej dwie hospitalizacje). Może ktoś z Was gdzie mogłaby takie ubezpieczenie uzyskać? Są jakieś opcje? Bardzo chciałabym jej pomóc.

Niby masz racje tylko że składka wynosi ponad 350zł a nie wiadomo za jaki czas będzie w stanie pójść do pracy emotka

powinna dostać jakąś rentę socjalną z Ośrodka Pomocy Społecznej, który na jej wniosek opłaci również składke zdrowotną

na priv wysyłam Ci link do grup FB, gdzie koleżanka może uzyskać więcej informacji
0 0

wesoyromek

#5968998 Napisano: 18.01.2015 12:36:34
mikki85
powinna dostać jakąś rentę socjalną z Ośrodka Pomocy Społecznej, który na jej wniosek opłaci również składke zdrowotną
na priv wysyłam Ci link do grup FB, gdzie koleżanka może uzyskać więcej informacji

Poproszę na pw też link do tych grup emotka moja siostra jest w podobnej sytuacji
0 0

silvia8

#5969001 Napisano: 18.01.2015 12:40:45
wesoyromek napisał(a):

mikki85

Poproszę na pw też link do tych grup emotka moja siostra jest w podobnej sytuacji

0 0

elhad

#5969005 Napisano: 18.01.2015 13:11:21
silvia8 napisał(a):

wesoyromek napisał(a):mikki85

Przecież renty socjalnej nie przyznaje i nie płaci ośrodek pomocy społecznej - tylko ZUS

0 0

ino1975

#5969007 Napisano: 18.01.2015 13:30:34
elhad napisał(a):

silvia8 napisał(a):

napisał(a):wesoyromek napisał(a):mikki85

Przecież renty socjalnej nie przyznaje i nie płaci ośrodek pomocy społecznej - tylko ZUS

Pewnie chodziło o zasiłek stały, który wypłaca ośrodek pomocy społecznej.
0 0

adamaszek

#5969030 Napisano: 18.01.2015 15:21:27
mikki85 napisał(a):

adamaszek napisał(a):

napisał(a):mia napisał(a):Wiem, ile wynosi. emotka

zgodnie z ustawą zdrowotną Twoją siostrę do ubezpieczenia ma prawo zgłosić mąż, który opłaca wtedy składki

Dokładnie, też mi się tak wydaje, moja siostra uważa, że nie chce robić jakichś problemów, ale to chyba żaden problem, chyba tony podań nie potrzeba pisać... Jeśli jest taka ustawa to wg mnie powinna skorzystać.
0 0

pioge7

#5969041 Napisano: 18.01.2015 17:45:44
http://asus.stref...l-4gb-500gb-8-1.html
http://allegro.pl...8-1-i4977532341.html

zna się ktoś na laptopach? potrzebuję info czy fajny sprzęt do korzystania do codziennej pracy: poczta, facebook, youtube?
który lepszy?
PROSZĘ O JAK NAJSZYBSZĄ POMOC. Ja się nie znam niestety i nie wiem czy bedzie fajne....
0 0

ino1975

#5969043 Napisano: 18.01.2015 18:06:13
adamaszek napisał(a):

mikki85 napisał(a):

napisał(a):adamaszek napisał(a):

napisał(a):napisał(a):mia napisał(a):Wiem, ile wynosi. emotka

Dokładnie, też mi się tak wydaje, moja siostra uważa, że nie chce robić jakichś problemów, ale to chyba żaden problem, chyba tony podań nie potrzeba pisać... Jeśli jest taka ustawa to wg mnie powinna skorzystać.

Żadnej zbędnej papierologii nie ma. Płatnik składek, czyli zakład pracy męża, składa do ZUS druk ZUS ZCNA. To wszystko.
0 0

adamaszek

#5969046 Napisano: 18.01.2015 18:20:36
ino1975 napisał(a):

adamaszek napisał(a):

napisał(a):mikki85 napisał(a):

napisał(a):napisał(a):adamaszek napisał(a):

napisał(a):napisał(a):napisał(a):mia napisał(a):Wiem, ile wynosi. emotka

Żadnej zbędnej papierologii nie ma. Płatnik składek, czyli zakład pracy męża, składa do ZUS druk ZUS ZCNA. To wszystko.

NIe musi nawet podawać historii zatrudnienia?
0 0

Gość: hittmanka

#5969047 Napisano: 18.01.2015 18:23:23
pioge7 napisał(a):

http://asus.stref...l-4gb-500gb-8-1.html

zna się ktoś na laptopach? potrzebuję info czy fajny sprzęt do korzystania do codziennej pracy: poczta, facebook, youtube?
który lepszy?
PROSZĘ O JAK NAJSZYBSZĄ POMOC. Ja się nie znam niestety i nie wiem czy bedzie fajne....

ja się co prawda nie znam i też tu pytałam niedawno i tylko jedna osoba mi odpowiedziała. ten asus ma lepszy procesor ale tylko jedno usb.... podepniesz mysz nic więcej. ja 3 dni temu kupiłam w
euro rtv lenovo g50 troszkę inny( za 1299zł) bo mają fajną promocje na pakiet office. Korzystam z worda i excela musiałabym wydać dodatkowe 250zł  bo lenovo g50 nie ma nawet
startowej wersji. Z mojego narazie jestem zadowolona, troszkę muli ale jednak to tani laptop i szału nie będzie.
0 0

pioge7

#5969049 Napisano: 18.01.2015 18:30:12
hittmanka napisał(a):

pioge7 napisał(a):http://asus.stref...l-4gb-500gb-8-1.html

który lepszy?

ja się co prawda nie znam i też tu pytałam niedawno i tylko jedna osoba mi odpowiedziała. ten asus ma lepszy procesor ale tylko jedno usb.... podepniesz mysz nic więcej. ja 3 dni temu kupiłam w
euro rtv lenovo g50 troszkę inny( za 1299zł) bo mają fajną promocje na pakiet office. Korzystam z worda i excela musiałabym wydać dodatkowe 250zł  bo lenovo g50 nie ma nawet
startowej wersji. Z mojego narazie jestem zadowolona, troszkę muli ale jednak to tani laptop i szału nie będzie.

w asusie są dwa wejścia USB:
1 x USB 3.0, 1 x USB
a mi akurat jeden na myszkę potrzebny i pendrivea no i własnie on mnie bardziej do siebie przekonuje.
0 0