Pomocy!!!!

ino1975

#5969050 Napisano: 18.01.2015 18:41:32
adamaszek napisał(a):

ino1975 napisał(a):

napisał(a):adamaszek napisał(a):

napisał(a):napisał(a):mikki85 napisał(a):

napisał(a):napisał(a):napisał(a):adamaszek napisał(a):

napisał(a):napisał(a):napisał(a):napisał(a):mia napisał(a):Wiem, ile wynosi. emotka
Do 30 dni jest jeszcze karencja, no ale potem jakoś musi to załatwić. Może MOPS lub cos w tym rodzaju?
Tu masz link, gdzie trochę jest na ten temat:
http://www.poradn...z-ubezpieczenia.html

A ja też w tym temacie mam takie pytanie, bo nie wiem, kto ma rację. Moja siostra wkrótce wychodzi za mąż (pracuje na umowach o dzieło, więc zero ubezpieczeń), czy będąc już żoną, mąż, który prowadzi swoją działalność zgłasza ją do ubezpieczenia bez zbędnej papierologii? Wydaje mi się, ze tak, a siostra mówi mi, że pewnie nie będzie mogła tak zrobić, bo jest na umowach o dzieło. Wg mnie to logiczne, że to jest właśnie dla takich osób jak ona...

zgodnie z ustawą zdrowotną Twoją siostrę do ubezpieczenia ma prawo zgłosić mąż, który opłaca wtedy składki

Dokładnie, też mi się tak wydaje, moja siostra uważa, że nie chce robić jakichś problemów, ale to chyba żaden problem, chyba tony podań nie potrzeba pisać... Jeśli jest taka ustawa to wg mnie powinna skorzystać.

Żadnej zbędnej papierologii nie ma. Płatnik składek, czyli zakład pracy męża, składa do ZUS druk ZUS ZCNA. To wszystko.

NIe musi nawet podawać historii zatrudnienia?

Przejrzyj to:
http://www.zus.pl...radniki/ZUS_ZCNA.pdf

Druk ma tylko dwie strony. Naprawdę nie jest skomplikowany.
0 0

magy2020

#5969060 Napisano: 18.01.2015 19:50:18
adamaszek napisał(a):

mikki85 napisał(a):

napisał(a):adamaszek napisał(a):

napisał(a):napisał(a):mia napisał(a):Wiem, ile wynosi. emotka
Do 30 dni jest jeszcze karencja, no ale potem jakoś musi to załatwić. Może MOPS lub cos w tym rodzaju?

A ja też w tym temacie mam takie pytanie, bo nie wiem, kto ma rację. Moja siostra wkrótce wychodzi za mąż (pracuje na umowach o dzieło, więc zero ubezpieczeń), czy będąc już żoną, mąż, który prowadzi swoją działalność zgłasza ją do ubezpieczenia bez zbędnej papierologii? Wydaje mi się, ze tak, a siostra mówi mi, że pewnie nie będzie mogła tak zrobić, bo jest na umowach o dzieło. Wg mnie to logiczne, że to jest właśnie dla takich osób jak ona...

zgodnie z ustawą zdrowotną Twoją siostrę do ubezpieczenia ma prawo zgłosić mąż, który opłaca wtedy składki

Dokładnie, też mi się tak wydaje, moja siostra uważa, że nie chce robić jakichś problemów, ale to chyba żaden problem, chyba tony podań nie potrzeba pisać... Jeśli jest taka ustawa to wg mnie powinna skorzystać.

Jak najbardziej może zgłosić ją mąż prowadzący działalność.Ja jestem tak zgłoszona mimo, że nie pracuję, dzieci również. Trzeba tylko  wypełnić druk do ZUS-u.
0 0

adamaszek

#5969076 Napisano: 18.01.2015 21:32:45
magy2020 napisał(a):

adamaszek napisał(a):

napisał(a):mikki85 napisał(a):

napisał(a):napisał(a):adamaszek napisał(a):

napisał(a):napisał(a):napisał(a):mia napisał(a):Wiem, ile wynosi. emotka

Jak najbardziej może zgłosić ją mąż prowadzący działalność.Ja jestem tak zgłoszona mimo, że nie pracuję, dzieci również. Trzeba tylko  wypełnić druk do ZUS-u.

Super, podeślę to siostrze. Ona bałą się tej papierologii, że będzie musiała całą historię zatrudnienia na tych śmiecówkach przedstawiać, a tu widzę, że nic się nie wpisuje co dotyczy ewentualnego wcześniejszego zatrudnienia czy historii pracy na umowach o dzieło...
0 0

dolly

#5969124 Napisano: 18.01.2015 22:48:29
adamaszek napisał(a):

Super, podeślę to siostrze. Ona bałą się tej papierologii, że będzie musiała całą historię zatrudnienia na tych śmiecówkach przedstawiać, a tu widzę, że nic się nie wpisuje co dotyczy ewentualnego wcześniejszego zatrudnienia czy historii pracy na umowach o dzieło...

wpisuje sie tylko dane swoje i męża, dane działalności, tylko muszą albo iść obydwoje, albo wypełniać w domu, bo obydwie osoby musza podpisać
0 0

ilonaxx5

#5969158 Napisano: 19.01.2015 10:05:09
da się odzyskać startówkę pisze że karta sim nie aktywna emotka
0 0

dolly

#5969223 Napisano: 19.01.2015 11:50:22
ilonaxx5 napisał(a):

jeżeli możesz się na nią dodzwonić to tak.
Napisz maila do BOK-u, ze karta odbiera polączenia, tylko skończyła się ważność konta, a chciałabyś odzyskać numer.
0 0

ilonaxx5

#5969225 Napisano: 19.01.2015 11:54:06
dolly napisał(a):

ilonaxx5 napisał(a):

Napisz maila do BOK-u, ze karta odbiera polączenia, tylko skończyła się ważność konta, a chciałabyś odzyskać numer.

niestety nie można się na nią dodzwonić emotka
0 0

rogaliczek

#5969226 Napisano: 19.01.2015 11:56:55
Zadzwondo bok i powiedz ze waznosc sie skonczyla to moze ta Pani ja uruchomi, ja tak mialam ze musialam w ciagu doby doladowac min.25 i nr mam do dzisiaj
0 0

dolly

#5969231 Napisano: 19.01.2015 12:05:35
ilonaxx5 napisał(a):

dolly napisał(a):

ilonaxx5 napisał(a):da się odzyskać startówkę pisze że karta sim nie aktywna emotka

to moim zdaniem po ptakach emotka
0 0

ondine

#5969250 Napisano: 19.01.2015 12:50:11
dolly napisał(a):

ilonaxx5 napisał(a):

dolly napisał(a):

napisał(a):ilonaxx5 napisał(a):da się odzyskać startówkę pisze że karta sim nie aktywna emotka

to moim zdaniem po ptakach emotka

Moim też, pewnie zaraz numer wpadnie do sprzedaży o ile już w niej nie jest ...
0 0

katrin1

#5969255 Napisano: 19.01.2015 12:53:41
A jak długo jest aktywny nr tel. bez doładowywania-tylko z możliwością odbierania połączeń? Rok czy krócej?
0 0

ilonaxx5

#5969261 Napisano: 19.01.2015 13:04:59
2 tygodnie temu był doładowany
0 0

dolly

#5969265 Napisano: 19.01.2015 13:10:45
ilonaxx5 napisał(a):

ale byl jeszcze aktywny?
0 0

ilonaxx5

#5969266 Napisano: 19.01.2015 13:12:22
dolly napisał(a):

ilonaxx5 napisał(a):

ale byl jeszcze aktywny?

tak
0 0

dolly

#5969271 Napisano: 19.01.2015 13:22:02
ilonaxx5 napisał(a):

dolly napisał(a):

ilonaxx5 napisał(a):2 tygodnie temu był doładowany

ale byl jeszcze aktywny?

tak

no to pisz do BOK-u niech sobie jaj nie robią.
zaloguj sie na konto w internecie i napisz.
0 0

Gość: paulina1401-97

#5969997 Napisano: 21.01.2015 13:03:11
Mam pytanko czy w przypadku wygrania konkursu np. jest to książka pokrywam koszty przesyłki? czy po prostu czekam spokojnie na przesyłkę emotka
0 0

ziolko

#5970004 Napisano: 21.01.2015 13:10:57
paulina1401-97 napisał(a):

Mam pytanko czy w przypadku wygrania konkursu np. jest to książka pokrywam koszty przesyłki? czy po prostu czekam spokojnie na przesyłkę emotka

zależy... z reguły wysyłają na swój koszt, chyba że jest zapis w regulaminie, że koszty wysyłki pokrywa laureat.

0 0

zdolnabestia

#5970005 Napisano: 21.01.2015 13:11:43
paulina1401-97 w 99% po prostu czekasz na przesyłkę. Jeżeli regulamin stanowi inaczej, to może być inna forma przekazania nagrody. Czasami odbiór jest osobisty, albo wysyłka do wszystkich spoza danego miasta, a mieszkańcy miasta, w której mieści się redakcja portalu muszą pofatygować się osobiście. Czytaj zawsze regulaminy konkursów emotka
0 0

toner5

#5970159 Napisano: 21.01.2015 19:51:11
Czy ktoś miał problem z wprowadzeniem kodu pizzy Guseppe? Przepisuję poprawnie, a wyświetla się komunikat o błędnym kodzie...
0 0

fineessa

#5970517 Napisano: 22.01.2015 17:33:59
Czy jest jakiś sposób aby ominąć płacenie podatku od sprzedaży wygranej w sytuacji gdy sprzedaż miała miejsce przed upływem 6 miesięcy od zdobycie nagrody?
0 0