Pomocy!!!!

asiam

#5970519 Napisano: 22.01.2015 17:40:08
defed napisał(a):

Pomocy! Czy wie ktoś kto to taki, co wydzwania do ludzi i chce sprzedać patelnie ceramiczne (zestaw 3szt.), które mają nam pomóc zaoszczędzić na oleju i na zmywaniu? Nie wiem skąd mają moje dane emotka i chciałabym je usunąć z ich bazy. Nie pamiętam jak się ten ktoś przedstawił, ale strasznie się jąkał i w tle było słychać podpowiedzi z nagrania, jak rozmawiać z klientami...
tel. 22 327 03 01
dodam też, że rozmowę pan zaczął od życzeń urodzinowych emotka  "nie wiem czy dobrze wpasowałem, ale składam najgorętsze życzenia z okazji Pani urodzin"
HELPemotka

Myślę, że najprościej w takiej sytuacji jest odłożyć słuchawkę. Szczególnie jak obca osoba zaczyna nam składać życzenia. Jest to najprostszy sposób na wciągnięcie do rozmowy  bo albo akwizytor  utrafił i wtedy się bardzo cieszymy .Albo zaprzeczamy i wtedy już wciągnięci zostajemy w rozmowę.
0 0

ziolko

#5970572 Napisano: 22.01.2015 19:59:03
defed napisał(a):

Pomocy! Czy wie ktoś kto to taki, co wydzwania do ludzi i chce sprzedać patelnie ceramiczne (zestaw 3szt.), które mają nam pomóc zaoszczędzić na oleju i na zmywaniu? Nie wiem skąd mają moje dane emotka i chciałabym je usunąć z ich bazy. Nie pamiętam jak się ten ktoś przedstawił, ale strasznie się jąkał i w tle było słychać podpowiedzi z nagrania, jak rozmawiać z klientami...
tel. 22 327 03 01
dodam też, że rozmowę pan zaczął od życzeń urodzinowych emotka  "nie wiem czy dobrze wpasowałem, ale składam najgorętsze życzenia z okazji Pani urodzin"
HELPemotka

podobno firma Digest http://www.numernet.pl/telefon/223270301

Najlepiej od razu zapytać skąd mają dane, oraz powołując się na Ustawę o Ochronie danych osobowych zażądać usunięcia tych danych.
Można też zapytać, komu zostały przekazane.
Najlepiej jak to idzie na piśmie (możesz poprosić o maila).
0 0

slonecznik1309

#5970573 Napisano: 22.01.2015 20:05:42
koniczynka123 napisał(a):

kalinea napisał(a):

Czy jest jakiś sposób aby ominąć płacenie podatku od sprzedaży wygranej w sytuacji gdy sprzedaż miała miejsce przed upływem 6 miesięcy od zdobycie nagrody?

Jeśli sprzedałaś poniżej  wartości z faktury to nie płacisz żadnego podatku. Jeśli to jest rzecz bardziej wartościowa np auto wtedy też nie płacisz ale dla świętego spokoju piszesz pismo do swojej regionalnej Izby Skarbowej o interpretacje konkretnego przypadku. Koszt około 40 zł, mają 3 m-ce na odpowiedź. Nagrody rozlicza się w zeznaniu rocznym. Wątpię jednak aby udało Ci się sprzedać nagrodę powyżej jej wartości więc nic nie musisz

dokładnie tak emotka
0 0

ondine

#5970574 Napisano: 22.01.2015 20:06:08
defed napisał(a):

tel. 22 327 03 01
HELPemotka

Jeśli jesteś też zdecydowana, że nie chcesz nigdy więcej otrzymywać ofert i być nękana ankietami telefonicznymi itd to poproś o wpisanie na listę Robinsona.
0 0

fineessa

#5970614 Napisano: 22.01.2015 21:57:43

kalinea napisał(a):

Czy jest jakiś sposób aby ominąć płacenie podatku od sprzedaży wygranej w sytuacji gdy sprzedaż miała miejsce przed upływem 6 miesięcy od zdobycie nagrody?

Jeśli sprzedałaś poniżej  wartości z faktury to nie płacisz żadnego podatku. Jeśli to jest rzecz bardziej wartościowa np auto wtedy też nie płacisz ale dla świętego spokoju piszesz pismo do swojej regionalnej Izby Skarbowej o interpretacje konkretnego przypadku. Koszt około 40 zł, mają 3 m-ce na odpowiedź. Nagrody rozlicza się w zeznaniu rocznym. Wątpię jednak aby udało Ci się sprzedać nagrodę powyżej jej wartości więc nic nie musisz

To jest pewne na 100%? Gdzie szukać takiego zapisu w ustawie?

Magnus a co jeśli ktoś nie składa zeznania rocznego bo jest np. studentem?
0 0

slonecznik1309

#5970620 Napisano: 22.01.2015 22:17:57
kalinea napisał(a):

kalinea napisał(a):Czy jest jakiś sposób aby ominąć płacenie podatku od sprzedaży wygranej w sytuacji gdy sprzedaż miała miejsce przed upływem 6 miesięcy od zdobycie nagrody?

poczytaj sobie w necie...o interpretacjach indywidualnych w sprawie podatku.... jesli to jest duza sprzedaz to lepiej miec interpretację swojego problemu...poczytaj jak to sie pisze...są wzory specjalne
0 0

fineessa

#5970621 Napisano: 22.01.2015 22:19:24
asiabuczkowska napisał(a):

kalinea napisał(a):

napisał(a):kalinea napisał(a):Czy jest jakiś sposób aby ominąć płacenie podatku od sprzedaży wygranej w sytuacji gdy sprzedaż miała miejsce przed upływem 6 miesięcy od zdobycie nagrody?

poczytaj sobie w necie...o interpretacjach indywidualnych w sprawie podatku.... jesli to jest duza sprzedaz to lepiej miec interpretację swojego problemu...poczytaj jak to sie pisze...są wzory specjalne

Ok dziękuję na pewno sprawdzę
0 0

slonecznik1309

#5970627 Napisano: 22.01.2015 22:35:05

Ja napisałam na swoim przykładzie. Przeglądałam różne fora i były tam różne(niektóre inne) wiadomości niż uzyskałam w mojej skarbówce. Napisałam więc do regionalnej Izby Skarbowej i otrzymałam dokument, że mam NIE PŁACIĆ, mimo, że moja skarbówka miała inne zdanie. Mówię tu oczywiście o sprzedaży nagrody przed upływem 6 m-cy od dnia otrzymania.
Musiałam tylko (tak jak pisałam powyżej) uwzględnić w zeznaniu rocznym w pozycji "INNE PRZYCHODY"-dochód-koszty i stratę. Jeśli nagroda była warta powyżej 3 tys( nie pamiętam dokładnej kwoty)  to nawet jako studentka będziesz musiała wypełnić roczne zeznanie.

dokładnie miałam taką samą informację z Izby Sakrbowej (na pismie), a panie w skarbowce niestety tylko wprowadzały w błąd...
0 0

ace

#5973078 Napisano: 29.01.2015 12:30:23
Szukam hydraulika w Krakowie (Ruczaj/Kobierzyn) z uprawnieniami do gazu (chce przesunąć kuchenkę gazową by wcisnąć zmywarkę). Możecie polecić kogoś sprawdzonego? Będę wdzięczna emotka
0 0

constanza

#5973085 Napisano: 29.01.2015 12:43:07
Włączę sie do tej dyskusji o podarku z pytaniem emotka  czy te inny przychody trzeba wpisywać nawet jesli jest to kwota 20 czy 50 zl?
a jesli sprzedaje cos używanego na allegro albo cos co kupilam i sprzedaje nowe to pewnie tez powinnam wpisac do tych innych przychodów?? Nie znosze tych podatkowych zagadnień emotka
0 0

Gość: mikki85

#5973930 Napisano: 31.01.2015 02:28:41
czy jest jakiś sposób, aby przywrócić ustawienia grupy na FB z tajnej na zamkniętą ???

niby informują, że nie można, ale może ktoś zna jakiś sposób, klucz, hasło ???
0 0

Gość: spin

#5977069 Napisano: 07.02.2015 17:01:13
Pewna firma zorganizowała konkurs na swoje logo. do wygrania są pieniądze + nagroda rzeczowa - całość nagrody opiewa na kwotę przekraczającą 760 zł. W regulaminie konkursu nie ma jednak mowy o płatności przez organizatora podatku. Jest jednak mowa konieczności podpisania umowy o przeniesieniu praw autorskich do zwycięskiego logo.

Moja pytanie - w takim przypadku jaki podatek będzie do zapłaty od wygranej czy od umowy o przeniesieniu praw autorskich. Druga sprawa, kto ten podatek ma zapłacić - organizator czy zwycięzca?
0 0

Gość: giuliettaX

#5977072 Napisano: 07.02.2015 17:17:32
spin napisał(a):

Pewna firma zorganizowała konkurs na swoje logo. do wygrania są pieniądze + nagroda rzeczowa - całość nagrody opiewa na kwotę przekraczającą 760 zł. W regulaminie konkursu nie ma jednak mowy o płatności przez organizatora podatku. Jest jednak mowa konieczności podpisania umowy o przeniesieniu praw autorskich do zwycięskiego logo.

Moja pytanie - w takim przypadku jaki podatek będzie do zapłaty od wygranej czy od umowy o przeniesieniu praw autorskich. Druga sprawa, kto ten podatek ma zapłacić - organizator czy zwycięzca?

zazwyczaj za logo w konkach jest 1 tys. i podatek płaci organizator (co do zasady jest to zryczałtowany podatek dochodowy w wysokości 10% wartości nagrody), ale to zależy od reg. emotka bo może płacić i zwycięzca emotka trzeba się dobrze wczytać w przeniesienie praw autorskich, bo takie loga są "naprawdę " używane emotka emotka
0 0

Gość: spin

#5977079 Napisano: 07.02.2015 18:01:13
giulietta napisał(a):

spin napisał(a):Pewna firma zorganizowała konkurs na swoje logo. do wygrania są pieniądze + nagroda rzeczowa - całość nagrody opiewa na kwotę przekraczającą 760 zł. W regulaminie konkursu nie ma jednak mowy o płatności przez organizatora podatku. Jest jednak mowa konieczności podpisania umowy o przeniesieniu praw autorskich do zwycięskiego logo.

zazwyczaj za logo w konkach jest 1 tys. i podatek płaci organizator (co do zasady jest to zryczałtowany podatek dochodowy w wysokości 10% wartości nagrody), ale to zależy od reg. emotka bo może płacić i zwycięzca emotka trzeba się dobrze wczytać w przeniesienie praw autorskich, bo takie loga są "naprawdę " używane emotka emotka

Własnie brak jest w regulaminie jakichkolwiek informacji, co mnie irytuje.
0 0

Gość: giuliettaX

#5977081 Napisano: 07.02.2015 18:05:01
spin napisał(a):

giulietta napisał(a):

napisał(a):spin napisał(a):Pewna firma zorganizowała konkurs na swoje logo. do wygrania są pieniądze + nagroda rzeczowa - całość nagrody opiewa na kwotę przekraczającą 760 zł. W regulaminie konkursu nie ma jednak mowy o płatności przez organizatora podatku. Jest jednak mowa konieczności podpisania umowy o przeniesieniu praw autorskich do zwycięskiego logo.

Własnie brak jest w regulaminie jakichkolwiek informacji, co mnie irytuje.

to napisz do nich na pw czy jak , bo zasady muszą być jasne, za logo tysiąc, ale po przekazaniu praw autorskich to już nawet kilkadziesiąt tys. dla właściciela emotka  
0 0

madziulka2434

#5977568 Napisano: 09.02.2015 12:26:56
czy ma ktos na zbyciu klapkę do nokii 2700 classic,bo stara się rozregulowała?emotka
0 0

Gość: pamal73

#5978462 Napisano: 11.02.2015 08:00:02
Co mogło się stać?
Wczoraj nałożyłam do pralki pranie, włączyłam pobrała wodę jak zwykle ale nie ruszyła. Odczekam że może wyskoczy jakiś błąd, ale nic. Program przeleciał 1h25 min ale prania nie było. Potem przestawiłam na pompkę by oddesało wodę i wyłaczyłam.
Model pralki  indesit iwse 5105
0 0

Gość: mikki85

#5978471 Napisano: 11.02.2015 08:36:20
pamal73 napisał(a):

Co mogło się stać?
Wczoraj nałożyłam do pralki pranie, włączyłam pobrała wodę jak zwykle ale nie ruszyła. Odczekam że może wyskoczy jakiś błąd, ale nic. Program przeleciał 1h25 min ale prania nie było. Potem przestawiłam na pompkę by oddesało wodę i wyłaczyłam.

zapewne szczotki
0 0

Gość: pamal73

#5978482 Napisano: 11.02.2015 09:09:19
mikki85 napisał(a):

pamal73 napisał(a):Co mogło się stać?

zapewne szczotki

Nadmienię jeszcze że nie słychać pracy silnika.
0 0

erychta00

#5978494 Napisano: 11.02.2015 09:31:07
pamal73 napisał(a):

mikki85 napisał(a):

napisał(a):pamal73 napisał(a):Co mogło się stać?

zapewne szczotki

Nadmienię jeszcze że nie słychać pracy silnika.

Mam tak czasem ze zmywarką emotka wtedy wystarczy że ją klepnę z przodu emotka
0 0