Pomocy!!!!

pioge7

#5617849 Napisano: 21.03.2013 10:09:09
chochliczka napisał(a):

Prosze o pomoc gdyż odnosnie kurierów jestem laikiem.
Mam do wyslania kurierem paczke 10 kg lodówkę.
jak wyglada sprawa z kurierem?
jak to sie zglasza?
czy ja musze sobie drukowac sama jakies druki,naklejki miec itd?
paczke mam w kartonie,wiec w sumie wystarczy jak ją porządnie tasmą zakleje.
ile kosztuje naklejka uwaga szklo?
prosze pomocy,ktora firma kurierska najlepsza?
co myslicie o gls?

napisałem ci pw emotka
0 0

efelinkaaa

#5619834 Napisano: 23.03.2013 21:29:38
proszę o pomoc w temacie księgowości emotka

28.02 -> Allegro wystawia fakturę (ostatni dzień miesiąca);
05.03 -> data otrzymania faktury

i teraz mam dylemat: czy vat z tej faktury odliczam za luty (zgodnie z datą wystawienia) czy za marzec (zgodnie z datą otrzymania)? W książce księguję fakturę z datą jej wystawienia, ale jak jest z tym vatem to już nie mam pojęcia, a informacje w necie są sprzeczne emotka Może ktoś wie? emotka
0 0

Gość: tato999

#5619836 Napisano: 23.03.2013 21:33:58
efelinkaaa napisał(a):

i teraz mam dylemat: czy vat z tej faktury odliczam za luty (zgodnie z datą wystawienia) czy za marzec (zgodnie z datą otrzymania)? W książce księguję fakturę z datą jej wystawienia, ale jak jest z tym vatem to już nie mam pojęcia, a informacje w necie są sprzeczne emotka Może ktoś wie? emotka

ja vat odliczałamm zawsze w miesiacu wedlug ktorego ksiegowalam fakture no chyba ze byla to faktura za media ale allegro to nie dotyczy emotka
0 0

efelinkaaa

#5619844 Napisano: 23.03.2013 21:39:23
tato999 napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

ja vat odliczałamm zawsze w miesiacu wedlug ktorego ksiegowalam fakture no chyba ze byla to faktura za media ale allegro to nie dotyczy emotka

Fakturę zaksięgowałam z datą wystawienia, tylko nie wiem jak z tym odliczeniem emotka już nie mam koperty z allegro, ale fv na pewno była wysłana w marcu...
0 0

Gość: jola17

#5619852 Napisano: 23.03.2013 21:55:24
czy ktos jest z gliwic woj.slaskie
0 0

privatedo

#5619860 Napisano: 23.03.2013 22:14:03
efelinkaaa napisał(a):

Fakturę zaksięgowałam z datą wystawienia, tylko nie wiem jak z tym odliczeniem emotka już nie mam koperty z allegro, ale fv na pewno była wysłana w marcu...

Skoro fa ksiegujesz na luty, to i vat odliczaj tak samo emotka
0 0

efelinkaaa

#5619915 Napisano: 24.03.2013 09:18:22
Dziękuję za porady, już się dowiedziałam, że w kpir wpisywana jest data wystawienia dokumentu, a w ewidencji VAT data otrzymania dokumentu (lub data terminu płatności). Pozdrawiam
0 0

targicola

#5621141 Napisano: 25.03.2013 18:50:27
bardzo pilnie szukam pomocy kreatywnych forumowiczów w napisaniu hasełka reklamowego(długość jednego zdania)dotyczącego nowootwieranego w mojej pipidówie Media-Experta.\

http://sklepy.med...emieslnicza/konkurs/

aby zostać zwycięzcą trzeba być w dniu 28.03 o godz.11.00 na jego otwarciu osobiście.
ze swojej strony gwarantuję osobie,której hasełko pomogłoby mi wygrać 10% udział w "zysku" przelewem na wskazane konto.
ps.przed chwilką konkurs znalazłem i dodałem do bazy.nie wiem kiedy sie pojawi.
zainteresowanych zapraszam na pw lub gg emotka
0 0

Gość: chochliczka

#5622083 Napisano: 26.03.2013 19:17:37
Odnośnie paczki i kurierów - wszystko sobie wydrukowalam, list przewozowy jak i ten druk odebrania ode mnie paczki przez kuriera.
pytanie- czy obojętnie gdzie moge sobie nakleic ten druk przewozowy?sama mam to zrobic?czy czekac na kuriera?ja wiem ze to pytania debilne ale nigdy nie zamawiałam kuriera
0 0

baja31

#5622202 Napisano: 26.03.2013 21:04:05
chochliczka napisał(a):

Odnośnie paczki i kurierów - wszystko sobie wydrukowalam, list przewozowy jak i ten druk odebrania ode mnie paczki przez kuriera.
pytanie- czy obojętnie gdzie moge sobie nakleic ten druk przewozowy?sama mam to zrobic?czy czekac na kuriera?ja wiem ze to pytania debilne ale nigdy nie zamawiałam kuriera

Czekaj na kuriera. Kurier da Ci folie samoprzylepną na paczkę
0 0

Gość: chochliczka

#5622205 Napisano: 26.03.2013 21:06:46
baja31 napisał(a):

chochliczka napisał(a):

Czekaj na kuriera. Kurier da Ci folie samoprzylepną na paczkę

emotka
0 0

Gość: goralecka

#5622684 Napisano: 27.03.2013 13:39:47
potrzebuje jakiegos dobrego kremu i peelingu. Moja skora wyglada tragicznie, nie moge sobie poradzic z suchymi skorkami po obu stronach nosa. W ogole jakas taka nierowna jest i wcale nie gladka. Stosowalam kremy Vichy ale nic nie daja emotka moze ktos moglby mi polecic jakis dobry peeling, krem albo domowy sposob na wygladzenie skory?
0 0

ziolko

#5622733 Napisano: 27.03.2013 14:25:57
goralecka napisał(a):

potrzebuje jakiegos dobrego kremu i peelingu. Moja skora wyglada tragicznie, nie moge sobie poradzic z suchymi skorkami po obu stronach nosa. W ogole jakas taka nierowna jest i wcale nie gladka. Stosowalam kremy Vichy ale nic nie daja emotka moze ktos moglby mi polecic jakis dobry peeling, krem albo domowy sposob na wygladzenie skory?

osobiście polecam krem z Rossmana
http://nonicare.pl/cosmetics_pl.html

krem do twarzy z filtrem UV - koszt 15-19 zł.
Ma naturalne składniki i fajnie nawilża skórę.

Ewentualnie krem aloesowy Bielenda - 15 zł

Ewentualnie, sposób sprawdzony, smarowanie skóry sokiem aloesowym - nawilża, wycisza skórę. U mnie po 2-3 tyg smarowania zmniejszyły się wypryski, skóra nawilżona, gładsza.
Na wacik nalewasz soku i smarujesz skórę jak tonikiem. Zostawiasz do wyschnięcia. Możesz później posmarować się kremem, najlepiej aloesowym
0 0

Gość: goralecka

#5622752 Napisano: 27.03.2013 14:38:48
moze sprobuje z aloesem choc nie lubie jego zapachu w kosmetykach. Ale kremom juz nie ufam za bardzo emotka

dzieki emotka
0 0

Gość: awen6

#5622823 Napisano: 27.03.2013 15:50:06
czy ktoś z was brał udział w konkursie na nk.pl w badz jak randy własnie dostałam wiadomość ,że wygrałam główną nagrodę a nie pamiętam co nia jest i nie oriętuje się czy na nk.pl naprawdę można coś wygrać i czy za darmo?
0 0

efelinkaaa

#5627315 Napisano: 04.04.2013 11:10:03
Może ktoś się orientuje w temacie? Pytam z czystej ciekawości i oczywiście skonsultuje to w następnym tygodniu ze swoim Urzędem Pracy emotka

A więc, dostałam dotację na rozpoczęcie dg i w umowie mam: "Nie wolno podejmować zatrudnienia przez okres pierwszych 12 miesięcy".

Mam możliwość dorobienia sobie na umowę o dzieło (jako osoba prywatna - nie jako firma, obowiązki będą niezwiązane z moją działalnością)... Czy taka umowa cywilnoprawna jest Waszym zdaniem zatrudnieniem?
Czy może chodzi to tylko o umowę o pracę?
0 0

slavek

#5627316 Napisano: 04.04.2013 11:12:16
w naszym urzędzie umowa o dzieło traktowana jest na równi z umową o pracę
0 0

joan

#5627320 Napisano: 04.04.2013 11:13:34
efelinkaaa - w moim odczuciu umowa o dzieło nie ma związku z "zatrudnieniem". Gdyby chcieli wykluczyć takie umowy, napisaliby, że nie możesz "posiadać innych dochodów poza działalnością gospodarczą".
0 0

Gość: koza.k90

#5627321 Napisano: 04.04.2013 11:13:55
efelinkaaa napisał(a):

Może ktoś się orientuje w temacie? Pytam z czystej ciekawości i oczywiście skonsultuje to w następnym tygodniu ze swoim Urzędem Pracy emotka

A więc, dostałam dotację na rozpoczęcie dg i w umowie mam: "Nie wolno podejmować zatrudnienia przez okres pierwszych 12 miesięcy".

Mam możliwość dorobienia sobie na umowę o dzieło (jako osoba prywatna - nie jako firma, obowiązki będą niezwiązane z moją działalnością)... Czy taka umowa cywilnoprawna jest Waszym zdaniem zatrudnieniem?
Czy może chodzi to tylko o umowę o pracę?

najwyżej umowę o dzieło podpisz na osobę z rodziny
0 0

efelinkaaa

#5627329 Napisano: 04.04.2013 11:19:50
no właśnie, zdania podzielone emotka

W niektórych urzędach jest zdanie: "nie podejmowania zatrudnienia i innych form zarobkowych" czy jakoś tak, i wtedy to logiczne, że nie można żadnych umów.

Aż jestem ciekawa co u mnie powiedzą emotka Moim zdaniem zatrudnienie = umowa o pracę (Kodeks Pracy).. ale to tylko moje zdanie emotka

ps. koza - czy umowę o dzieło można podpisać z inną osobą?
0 0