Pomocy!!!!

Gość: mariolakal

#5637878 Napisano: 18.04.2013 22:29:11
Szukam miłej osóbki, która pracuje na poczcie lub jest kumata w kwestii wysyłki za pobraniem... Już tak dawno nic nie wysyłałam, że straciłam orientację... emotka
Otóż udało mi się wreszcie sprzedać pewnej osóbce towar za 19,99 zł. + koszty wysyłki /poza allegro i tymi innymi/...
Pyt. 1 Czy można wysłać za pobraniem list polecony, czy musi to lecieć jako paczka?
Pyt. 2 Kasę chcę na moje konto bankowe, znaczy się te 19,99 zł. Nie chciałabym płacić kosztów wysyłki... Jak to zrobić ? Chcę na moje konto te 19,99 zł., ale On musiałby dopłacić poczcie koszty przesyłki... Na blankiecie musiałabym wpisać 19,99 zł.??? A na dowodzie nadania + te koszty ??? Jak poczta się z Nim rozliczy ??? emotka
0 0

kurlandzki

#5637882 Napisano: 18.04.2013 22:41:17
Z tego co wiem to list tez mozesz wyslac za pobraniem.

Do kwoty towaru |listu musisz doliczyc koszta wysylki. I wpisujesz laczna kwote jako kwote pobrania.

To co zaplacisz za wysylke bedzie tobie zwrocone na nr konta lub przekazem.

emotka
0 0

#5637884 Napisano: 18.04.2013 22:44:18
kurlandzki napisał(a):

Z tego co wiem to list tez mozesz wyslac za pobraniem.

Do kwoty towaru |listu musisz doliczyc koszta wysylki. I wpisujesz laczna kwote jako kwote pobrania.

To co zaplacisz za wysylke bedzie tobie zwrocone na nr konta lub przekazem.

emotka

Dzięki, ale chodziło mi o to, że ja nie chcę opłacić tej przesyłki, gdyż jestem bez grosza... emotka emotka emotka
0 0

kurlandzki

#5637888 Napisano: 18.04.2013 22:48:11
Wg mnie niema takiej mozliwosci aby nie placic za wysylke , zawsze wysylajacy pokrywa koszty wysylki na poczcie. Ogolnie tansza opcja wysylki za pobraniem beda paczkomaty... ale nie znam dokladnie cennika.
0 0

Gość: size

#5637897 Napisano: 18.04.2013 22:56:35
kurlandzki napisał(a):

Wg mnie niema takiej mozliwosci aby nie placic za wysylke , zawsze wysylajacy pokrywa koszty wysylki na poczcie. Ogolnie tansza opcja wysylki za pobraniem beda paczkomaty... ale nie znam dokladnie cennika.

Ja nie mam 100% pewności jak to jest teraz, ale zwracałam kiedyś towar zakupiony na All i zwrot miał dotyczyć również poniesionych kosztów wysyłki. Przesyłka była odesłana za pobraniem, kasa była łączna - cena plus 2*wysyłka. Opcje: przekaz lub konto.
0 0

pecia

#5638017 Napisano: 19.04.2013 09:53:54
mariolakal napisał(a):

Szukam miłej osóbki, która pracuje na poczcie lub jest kumata w kwestii wysyłki za pobraniem... Już tak dawno nic nie wysyłałam, że straciłam orientację... emotka
Otóż udało mi się wreszcie sprzedać pewnej osóbce towar za 19,99 zł. + koszty wysyłki /poza allegro i tymi innymi/...
Pyt. 1 Czy można wysłać za pobraniem list polecony, czy musi to lecieć jako paczka?
Pyt. 2 Kasę chcę na moje konto bankowe, znaczy się te 19,99 zł. Nie chciałabym płacić kosztów wysyłki... Jak to zrobić ? Chcę na moje konto te 19,99 zł., ale On musiałby dopłacić poczcie koszty przesyłki... Na blankiecie musiałabym wpisać 19,99 zł.??? A na dowodzie nadania + te koszty ??? Jak poczta się z Nim rozliczy ??? emotka

Ad.1-nie ma czegoś takiego jak list polecony za pobraniem czy paczka za pobraniem usługa o którą pytasz to przesyłka pobraniowa(cennik znajdziesz w internecie) opłata za nią uzależniona jest od wagi,gabarytu i tego,czy chcesz aby pieniądze przyszły do Ciebie z powrotem przekazem pocztowym, czy trafiły na Twoje konto bankowe(jest taniej)
Ad.2-to Ty zlecasz poczcie jaką kwotę chcesz otrzymać z powrotem, to Ty jesteś zleceniodawcą usługi, a co za tym idzie poczta nie może rozliczać się dodatkowo z Twoim klientem tzn. brać od niego inne opłaty niż widnieją na zleceniu pobrania. Tak więc masz dwie opcje do wyboru- albo powiększysz kwotę pobrania o koszty przesyłki tzn 19,99+...i taką kwotę wpiszesz jako pobranie , albo wpiszesz na blankiecie tylko 19,99 i tyle odda Ci klient a Ty sama poniesiesz koszty wysyłki emotka
0 0

pecia

#5638020 Napisano: 19.04.2013 09:56:24
Dodam jeszcze, że nadawca ponosi koszty opłaty, więc za przesyłkę będziesz musiała zapłacić na poczcie Ty
0 0

#5638427 Napisano: 19.04.2013 21:44:14
Dzięki wszystkim za info a propos przesyłki za pobraniem... Byłam dziś na poczcie i doznałam szoku... Koszty wyniosły prawie 20 zł., chillliii tyle, co sam towar... Zdzierusy jedne !!! Podziękowałam i pocałowałam klamkę... emotka
0 0

Gość: rachel

#5640187 Napisano: 23.04.2013 10:33:27
Może ktoś z was wie jak rozwiazać problem z przesyłką:
wczoraj podczas mojej nieobecności był u mnie kurier. Otworzyła mu ciocia która zajmuje sie moją córką. Podpisała kwitek i mała zapłakała wiec cioca w biegu powiedziała zeby ten zostqawił apczkę i poszła do dziecka. Kiedy wróciła po sekundzie faceta nie było, nie było paczki. Drzwi zostawił otwarte.
Obdzwoniłam wczoraj czesc kurierów ale nie znam numeru przesyłki wiec w sumie lipa nie udzielaja zadnych informacji. Nie wiem co to mogło być. Cicocia pamięta faceta ale sam opis na niewiele sie zda.
Tą przesyłkę to już pal licho, ale ona sama nie moze dojsc do siebie, że dała sie tak wykołować.
Wiem tylko tyle że podpisywała sie na kartce na jakimś szkiełku....koszmar jakis
0 0

joan

#5640193 Napisano: 23.04.2013 10:36:49
rachel - tego się już nie da rozwiązać w żaden sposób. Bez numeru listu przewozowego żadna firma kurierska nie będzie chciała z Tobą rozmawiać (nawet, jeśli uda Ci się dojść do tego, jaki to kurier był).
0 0

Gość: spin

#5640198 Napisano: 23.04.2013 10:41:37
rachel, może gdzieś w okolicy (np. na bloku, sklepie) znajdziesz kamerę przemysłową lub monitoring wówczas można przejrzeć nagranie i wyłapać kolesia
0 0

marines27

#5640206 Napisano: 23.04.2013 10:45:52
rachel napisał(a):

Może ktoś z was wie jak rozwiazać problem z przesyłką:
wczoraj podczas mojej nieobecności był u mnie kurier. Otworzyła mu ciocia która zajmuje sie moją córką. Podpisała kwitek i mała zapłakała wiec cioca w biegu powiedziała zeby ten zostqawił apczkę i poszła do dziecka. Kiedy wróciła po sekundzie faceta nie było, nie było paczki. Drzwi zostawił otwarte.
Obdzwoniłam wczoraj czesc kurierów ale nie znam numeru przesyłki wiec w sumie lipa nie udzielaja zadnych informacji. Nie wiem co to mogło być. Cicocia pamięta faceta ale sam opis na niewiele sie zda.
Tą przesyłkę to już pal licho, ale ona sama nie moze dojsc do siebie, że dała sie tak wykołować.
Wiem tylko tyle że podpisywała sie na kartce na jakimś szkiełku....koszmar jakis

Jeżeli udałoby Ci się ustalić od jakiego kuriera to paczka to zapamiętaj godzinę "odbioru paczki" i zadzwoń do firmy kurierskiej i poproś o kontakt do kuriera. Przecież kurierzy rozwożą towar po określonych rewirach.

Może sąsiedzi zauważyli chociaż kolor samochodu?
0 0

joan

#5640209 Napisano: 23.04.2013 10:47:04
spin napisał(a):

rachel, może gdzieś w okolicy (np. na bloku, sklepie) znajdziesz kamerę przemysłową lub monitoring wówczas można przejrzeć nagranie i wyłapać kolesia

... i najwyżej mi z liścia strzelić. Podpisanie listu przewozowego przez ciotkę prawidłowo zakończyło usługę dostawy. Nawet, jeśli na kamerze będzie widać, że kurier wsiada do auta z kartonem, może powiedzieć, że "klientka odebrała paczkę i powiedziała, że karton mam zabrać, bo jej niepotrzebny". Sprawa nie-do-uratowania.
0 0

Gość: koza.k90

#5640210 Napisano: 23.04.2013 10:47:06
rachel, ale ciocia pamięta chyba gabaryty paczki

niczego się nie spodziewałaś, na komórkę nikt nie dzwonił ?

może po wpisach w Dziś Dotarła Nagroda dojdziesz do tego, co wczoraj wożono

ludzie zazwyczaj podają jaki kurier
0 0

#5640216 Napisano: 23.04.2013 10:51:13
- kamery przemysłowej u mnie nie ma:((
- ciocia pamięta tylko wygląd pana i to że podpisała katekę na szkiełku:/
- z moje dzisiejsze wygrane nic takiego nie ma na co czekam
- no i nikt nie dzownił

ja wczoraj obdzowniłam wszystkie firmy kurierskie w miescie, kilka z nich sprawdziło że to nie oni, rozmawiałam tez z kilkoma kurierami twierdza ze tez nie oni...ale w sumie tak jak piszecie maja juz podpisany odbiór wiec co im szkodzi...
z rzeczy na które wiem ze czekam to maskotka kubusia i zestaw z babyonline z konkursu "o matko"

ciocia mówi że facet w rekach nic nie miał jak przyszedł wiec w sumie mogłato byc koperta. zamawiałam ostatnuio karte smyka z gfk ale obni mówia ze wysyałaja mailem numer karty i w poczte sie nie bawia://
0 0

#5640219 Napisano: 23.04.2013 10:52:47
joan napisał(a):

spin napisał(a):

... i najwyżej mi z liścia strzelić. Podpisanie listu przewozowego przez ciotkę prawidłowo zakończyło usługę dostawy. Nawet, jeśli na kamerze będzie widać, że kurier wsiada do auta z kartonem, może powiedzieć, że "klientka odebrała paczkę i powiedziała, że karton mam zabrać, bo jej niepotrzebny". Sprawa nie-do-uratowania.

joan, warto spróbować

u mnie kiedyś kurier sam się podpisał odbiór, ale szybko dostał nauczkę

jeśli rachel udałoby się ustalić co to za przesyłka i jaki kurier, fakt, iż nie ona podpisała odbiór może się jej przydać
0 0

#5640222 Napisano: 23.04.2013 10:54:31
rachel napisał(a):

- kamery przemysłowej u mnie nie ma:((
- ciocia pamięta tylko wygląd pana i to że podpisała katekę na szkiełku:/
- z moje dzisiejsze wygrane nic takiego nie ma na co czekam
- no i nikt nie dzownił

ja wczoraj obdzowniłam wszystkie firmy kurierskie w miescie, kilka z nich sprawdziło że to nie oni, rozmawiałam tez z kilkoma kurierami twierdza ze tez nie oni...ale w sumie tak jak piszecie maja juz podpisany odbiór wiec co im szkodzi...
z rzeczy na które wiem ze czekam to maskotka kubusia i zestaw z babyonline z konkursu "o matko"

ciocia mówi że facet w rekach nic nie miał jak przyszedł wiec w sumie mogłato byc koperta. zamawiałam ostatnuio karte smyka z gfk ale obni mówia ze wysyałaja mailem numer karty i w poczte sie nie bawia://

u nas tylko UPS ma elektroniczne urządzonka do podpisu
0 0

joan

#5640227 Napisano: 23.04.2013 10:56:10
koza.k90 napisał(a):

joan, warto spróbować

u mnie kiedyś kurier sam się podpisał odbiór, ale szybko dostał nauczkę

jeśli rachel udałoby się ustalić co to za przesyłka i jaki kurier, fakt, iż nie ona podpisała odbiór może się jej przydać

Próbować można, ale na zasadzie "może zdarzy się cud". Z prawnego punktu widzenia, jest po ptokach.
0 0

#5640228 Napisano: 23.04.2013 10:56:14
no właśnie ta kartka na szkiełku to normalna kartka papieru, powiedziała że to nie to urzadzenie z rysikiem...w kazdym badz razie do upsa nie udało mi sie dotrzec bo oni strzega numeru kuriera jak twierdzy:/
0 0

marines27

#5640235 Napisano: 23.04.2013 11:04:16
rachel napisał(a):

no właśnie ta kartka na szkiełku to normalna kartka papieru, powiedziała że to nie to urzadzenie z rysikiem...w kazdym badz razie do upsa nie udało mi sie dotrzec bo oni strzega numeru kuriera jak twierdzy:/

Więc może spróbuj szukać u źródła.
Tzn. musisz dowiedzieć się od kogo ta przesyłka. Wtedy nadawca mógłby Ci udostępnić nr. przewozowy.

Konkursy: e-bobas a może Dunlop?
spróbuj wpisać swoję imie i nazwisko + zwycięzcy i poszukać w google.
Niektóre wyniki są ogólnodostępne.
0 0