Pomocy!!!!

joan

#5646457 Napisano: 03.05.2013 22:12:11
monika1985monik napisał(a):

Sprawa wygląda tak że na meila nie odpowiada telefonu nie odbiera wysłałam mu list coś podobnego jak pisze joan poleconym ale nie dotarł piszę że zostawione awizo więc pewnie specjalnie nie odebrał emotka kurde dla mnie to dużo kasy i chyba pozostaje mi iść z tym na policję tylko znając rzeczywistość oni z tym nic nie zrobią emotka

Ale masz jakieś potwierdzenie, że odebrał paczkę z towarem? Po numerze przesyłki można to potwierdzić.

Co do policji, to warto pójść chociażby po to, żeby im zepsuć statystyki emotka

Moim zdaniem, powinnaś mu wyznaczyć termin np. "jeżeli do 06.05.2013 do godziny 16:00 pieniądze nie zostaną zaksięgowane nie moim rachunku bankowym, udam się na komisariat policji celem zgłoszenia podejrzenia popełnienia przestępstwa z artykułów kodeksu Cywilnego XX, YY."

monikar - co do stronki Tablica.pl, jest to superancki portal. Trzeba jedynie pamiętać, że istnieje coś takiego, jak wysyłka za pobraniem albo sprawdzenie zawartości przesyłki przy odbiorze. Sama właśnie najczęściej na takich warunkach sprzedaję przedmioty, a cena takiej usługi to raptem coś 5 zł.
0 0

tereniagno

#5646465 Napisano: 03.05.2013 22:30:13
joan napisał(a):

Mój mąż wystawił przedmiot na sprzedaż na tablica.pl i kupił go jakiś facet któremu bardzo zależało na szybkiej przesyłce bo niby miał być to prezent przesłał potwierdzenie przelewu i paczka NIESTETY została wysłana ale pieniędzy nie ma na koncie do dziś a minęły ponad 2 tygodnie przedmiot był za 120 zł czy są jakieś szanse na odzyskanie pieniędzy np jak zgłosi to na policję ?? czy raczej szanse są zerowe ?

Spróbuj poszukać w necie info na temat wyłudzenia oraz oszustwa, rzuć facetowi konkretne paragrafy z Kodeksu Cywilnego. Napisz, że masz potwierdzenie odebrania przez niego paczki i na te dane zostanie wszczęte postępowanie. Chyba, że np. z powodu choroby przeoczył zrobienie przelewu. Wtedy dajesz mu czas do X.

A nie jest to z tych złodziei z Nigerii,bo oni tak robią?Już kiedyś napisałam o tym.Moja córka wystawiła na allegro telefon za 1200 zł+144zł przesyłka i poszedł latać telefon i kasa.Też przelew już miał być zrobiony,a to wszystko ściema.Śledziła przesyłkę,aż do rozdzielni w Nigerii i ślad zaginął.Po 4 dniach wstawili,że przesyłka została dostarczona.to długa historia,opisałam tylko w skrócie.
0 0

Gość: koza.k90

#5646468 Napisano: 03.05.2013 22:33:49
teraniagno, bałabym się handlować poza granicami

potem szukaj tatka latka

a Monika zapewne trafiła na cwaniaka, który wycofał przelew przed jego zaksięgowaniem - w wielu bankach jest taka opcja

nigdy nie wysyłam niczego jak nie mam kasy na koncie

i żadne prośby nie pomogą
0 0

tereniagno

#5646474 Napisano: 03.05.2013 22:46:40
koza.k90 napisał(a):

teraniagno, bałabym się handlować poza granicami

potem szukaj tatka latka

a Monika zapewne trafiła na cwaniaka, który wycofał przelew przed jego zaksięgowaniem - w wielu bankach jest taka opcja

nigdy nie wysyłam niczego jak nie mam kasy na koncie

i żadne prośby nie pomogą

To był mail z Polski.Też nie kazałam wysyłać do czasu,aż nie będzie wpływu na koncie.To naprawdę długa historia.Jak zorientowała się,że to oszuści,to było już po ptokach. Było to ok.2 lata temu emotka Człowiek uczy się na błędach,dlatego jestem ostrożna w takich sprawach.
0 0

malenka89

#5646479 Napisano: 03.05.2013 22:59:59
Tablica to jest ogólnie portal do sprzedawania z odbiorem osobistym, to że my handlujemy tam to już na własne ryzyko.

Zgłosić na policję nie zaszkodzi, jeśli dane na potwierdzeniu z konta są prawdziwe to może jeszcze coś zdziałają.
Wydrukuj wszystkie maile, potwierdzenie przelewu i skseruj potwierdzenie nadania.
Spróbować warto, aczkolwiek na wiele bym nie liczyła.
0 0

mia

#5646483 Napisano: 03.05.2013 23:07:26
Oni sami na tablicy.pl podkreślają, że: Jedyną rekomendowaną formą transakcji jest odbiór osobisty!
http://tablica.pl/pomoc/transakcja/
Tam nie ma żadnych zabezpieczeń (raj dla oszustów) - to nie Allegro. emotka
0 0

joan

#5646484 Napisano: 03.05.2013 23:13:29
mia napisał(a):

Oni sami na tablicy.pl podkreślają, że: Jedyną rekomendowaną formą transakcji jest odbiór osobisty!
http://tablica.pl/pomoc/transakcja/
Tam nie ma żadnych zabezpieczeń (raj dla oszustów) - to nie Allegro. emotka

Przecież wystarczy sprzedawać/kupować z opcją wysyłka za pobraniem albo sprawdzenie zawartości przesyłki przy odbiorze. Portal Tablica sam z siebie nie ingeruje w ewentualne spory, ale mnie to akurat nie przeszkadza. Allegro dla mnie przestało istnieć wiele lat temu -> niewygodne dziadostwo (i to drogie) emotka

monika1985monik - trzymam kciuki za happy end emotka emotka
0 0

Gość: merkana

#5646501 Napisano: 03.05.2013 23:55:05
tereniagno napisał(a):

joan napisał(a):

Mój mąż wystawił przedmiot na sprzedaż na tablica.pl i kupił go jakiś facet któremu bardzo zależało na szybkiej przesyłce bo niby miał być to prezent przesłał potwierdzenie przelewu i paczka NIESTETY została wysłana ale pieniędzy nie ma na koncie do dziś a minęły ponad 2 tygodnie przedmiot był za 120 zł czy są jakieś szanse na odzyskanie pieniędzy np jak zgłosi to na policję ?? czy raczej szanse są zerowe ?

Spróbuj poszukać w necie info na temat wyłudzenia oraz oszustwa, rzuć facetowi konkretne paragrafy z Kodeksu Cywilnego. Napisz, że masz potwierdzenie odebrania przez niego paczki i na te dane zostanie wszczęte postępowanie. Chyba, że np. z powodu choroby przeoczył zrobienie przelewu. Wtedy dajesz mu czas do X.

A nie jest to z tych złodziei z Nigerii,bo oni tak robią?Już kiedyś napisałam o tym.Moja córka wystawiła na allegro telefon za 1200 zł+144zł przesyłka i poszedł latać telefon i kasa.Też przelew już miał być zrobiony,a to wszystko ściema.Śledziła przesyłkę,aż do rozdzielni w Nigerii i ślad zaginął.Po 4 dniach wstawili,że przesyłka została dostarczona.to długa historia,opisałam tylko w skrócie.

Z tą Nigerią to i ja bym się nabrała... Tylko, że to ja sprzedawałam na ebayu, a ON zakupił. I wysłał mi jakiś mail niby od ebay, że portal ma taką procedurę, że mam najpierw wysłać paczkę, a potem dostanę kasę od ebaya. Coś jak PayU. Na szczęście w porę się ocknęłam i nie dałąm się nabrać. Masakra, rada jest tylko jedna- trzeba się mieć na baczności. emotka
0 0

monika1985monik

#5646545 Napisano: 04.05.2013 08:37:48
Paczka na pewno dotarła bo mam potwierdzenie odbioru. No nic w poniedziałek pójdę na policję zobaczymy co z tego będzie. Dzięki wszystkim za rady.
0 0

aurorcia

#5646555 Napisano: 04.05.2013 09:28:05
szukam kogoś kto zna się na monitorach lcd, potrzebuję pomocy/porady emotka pw
0 0

Gość: myszka222

#5647061 Napisano: 05.05.2013 13:39:48
Czy ktoś odbierał moze gałki lodów Grycan z akcji na FB w Rybniku w Plazie lub Focusie? Chodzi mi o to czy bez problemu mozna je odebrac pw
0 0

Gość: mariolakal

#5647310 Napisano: 05.05.2013 22:40:24
Help Me !!! Czy na sali jest lekarz ??? Około godziny temu wracałam do domu i na trasie zaczęło mi rąbać ścięgno /prawa noga, z tyłu kolana/... Nie pamiętam, jak to się fachowo nazywa... Powtarzało się to co jakieś 5 minut, ale aż tak, że musiałam krzyczeć... Teraz siedzę sobie przy kompie i łupie mnie co dwie minuty... Jeno krzyczeć już nie muszę... Nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło... Czy ktoś wie, o co kaman ??? emotka
0 0

monikar

#5647330 Napisano: 05.05.2013 23:19:14
Chciałabym sprzedać towar na allegro z opcją przesyłki pobraniowej. Interesuje mnie jednak kto ponosi koszty odesłania przesyłki jeśli klient nie przyjmie towaru od kuriera?
0 0

pecia

#5647345 Napisano: 06.05.2013 00:29:39
monikar napisał(a):

Chciałabym sprzedać towar na allegro z opcją przesyłki pobraniowej. Interesuje mnie jednak kto ponosi koszty odesłania przesyłki jeśli klient nie przyjmie towaru od kuriera?

Jeżeli chodzi o Pocztę Polską, to za zwrot płaci nadawca przesyłki. Jeżeli nie będzie chciał jej odebrać trafia ona wówczas do Urzędu Niedoręczalnych Przesyłek w Koluszkach. Na ich stronie powinien być cennik, wychodzi to dosyć drogo, bo płacisz za nadanie a potem jeszcze za ewentualny zwrot, no ale ktoś te koszty musi pokryć emotka
0 0

martuska11

#5647360 Napisano: 06.05.2013 07:59:34
mariolakal napisał(a):

Help Me !!! Czy na sali jest lekarz ??? Około godziny temu wracałam do domu i na trasie zaczęło mi rąbać ścięgno /prawa noga, z tyłu kolana/... Nie pamiętam, jak to się fachowo nazywa... Powtarzało się to co jakieś 5 minut, ale aż tak, że musiałam krzyczeć... Teraz siedzę sobie przy kompie i łupie mnie co dwie minuty... Jeno krzyczeć już nie muszę... Nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło... Czy ktoś wie, o co kaman ??? emotka

trzeba wziąść potas i magnez...a jak nie ma się wdomu to pomidora zjeść ( choć teraz nie wiem, czy tak dużo w nim potasu będzie):)
0 0

monikar

#5647738 Napisano: 06.05.2013 15:12:50
pecia napisał(a):

monikar napisał(a):

Jeżeli chodzi o Pocztę Polską, to za zwrot płaci nadawca przesyłki. Jeżeli nie będzie chciał jej odebrać trafia ona wówczas do Urzędu Niedoręczalnych Przesyłek w Koluszkach. Na ich stronie powinien być cennik, wychodzi to dosyć drogo, bo płacisz za nadanie a potem jeszcze za ewentualny zwrot, no ale ktoś te koszty musi pokryć emotka

dziękuję za odpowiedź emotka a jeśli chodzi o przesyłkę kurierską?
0 0

Gość: aneti

#5649383 Napisano: 08.05.2013 13:39:34
Kolega dał się nabrać na darmowe maszynki, dziś dostał list że niebawem je wysyłają emotka pytanie czy oni wysyłają je poleconym i można tego badziewia nie odebrać, czy wrzucają do skrzynki razem w drukiem przelewu? Jak się z tego wycofać? Na necie roi się od porad ale pewnie ktoś z was zna sprawę z autopsji...
0 0

jarko44

#5649655 Napisano: 08.05.2013 19:48:06
Szukam kontaktu telefonicznego z forumowiczką antikasc
0 0

martunik3

#5649656 Napisano: 08.05.2013 19:51:20
kto mi powie gdzie właściwe jest ten konkurs, powinien jeszcze być aktualny emotka

https://www.e-kon...111974/#.UYqPnMerusE

nie mogę go namierzyć
0 0

efelinkaaa

#5649671 Napisano: 08.05.2013 20:13:14
martunik3 napisał(a):

kto mi powie gdzie właściwe jest ten konkurs, powinien jeszcze być aktualny emotka

https://www.e-kon...111974/#.UYqPnMerusE

nie mogę go namierzyć

ja widzę listę laureatów, więc raczej nie jest aktualny...
0 0