Pomocy!!!!

doris1

#5739886 Napisano: 18.09.2013 22:00:03
sonyyy napisał(a):

Czy zna się ktoś na ekspresach do kawy? Chciałem kupic na prezent i jest ich tyle ze nie wiem co wybrac zeby bylo to do użytku emotka Są na kapsułki, jakies torebki (jak herbata) albo bezposrednio kawa, ktora zostanie zmielona. Może ktoś doradzic? Czy potem są dostępne do kupna te kapsułki czy torebki w sklepach Tesco etc?

Kwestia ceny:
przelewowe (o których nie wspominasz) - najbardziej popularne, najtańsze, sypiesz kawę zmieloną. Przy tych kawa wychodzi najtaniej, jeżeli rodzina jest większa,to najbardziej opłacalny i szybki, bo naraz zrobisz większą ilość.

kapsułki - w biedronce są tanie expresy na kapsułki i potem same kapsułki możesz też kupować w biedronie, ponoć kapsułki kupowane w innych sklepach nie pasuję do nich, i na odwrót. Zalety: kawy smakowe, dobre. Wada: jedna kawa wychodzi stosunkowo drogo.

torebki:) - podobny do tego na kapsułki. Niestety te torebki nie są takie tanie. Ja kupowałam na allegro. Osobiście robię z dwóch torebek, bo z jednej wychodzi słaba.
Torebki można też kupić w sklepach.

ciśnieniowy - z opcją mielenia kawy. Zalety: masz świeżo mieloną kawę, wady: expresy są drogie. Kawa dobra, expresy mają wiele funkcji, kwestia ceny. Ja bardzo lubię kawę świeżo mieloną, ponadto ustawiam jaką chcę.

Reasumując: każdy ma swoje wady i zalety:) Ja nacodzień mam przelewowy + ciśnieniowy. Czasem naprzemiennie kapsułki lub torebki. Goście zawsze wybierają ciśnieniowy:)
0 0

Gość: awi

#5741168 Napisano: 21.09.2013 19:29:14
Chciałabym zabrać do Irlandii 2 nowe szczoteczki elektryczne oral B - na prezent.
Może orientujecie się czy można je przewieźć bez opłat, będę sama na lotnisku i nie chcę by mi zabrali...
0 0

radosna

#5741183 Napisano: 21.09.2013 20:27:32
Dałam jednej z forumowiczek (za paragony) dwa kody do Cinema City. Pisaliście chyba, że bez przeszkód zamienia się kody w kasie na bilety. A jej dzisiaj nie wydano biletów, tylko żądano treści sms-a lub treści mejla. Głupio mi, bo nie wiem, jak się wymienia kody na bilety. Czy trzeba mieć wydrukowanego mejla? Ja dostałam te kody mejlem.
0 0

agamaty

#5741216 Napisano: 21.09.2013 21:49:33
radosna napisał(a):

Dałam jednej z forumowiczek (za paragony) dwa kody do Cinema City. Pisaliście chyba, że bez przeszkód zamienia się kody w kasie na bilety. A jej dzisiaj nie wydano biletów, tylko żądano treści sms-a lub treści mejla. Głupio mi, bo nie wiem, jak się wymienia kody na bilety. Czy trzeba mieć wydrukowanego mejla? Ja dostałam te kody mejlem.

ja miałam maila na wyświetlaczu telefonu, przesłałam go sobie z innego konta, bo nie miałam drukarki pod ręką. Pani kazała sobie kody przedyktować, wklepała w system i wydrukowała bilety.
0 0

mia

#5741235 Napisano: 21.09.2013 22:41:47
Mam pytanie do wszystkich zorientowanych:

Co w sytuacji, gdy organizator ma podany błędny numer Pesel a będzie odprowadzał podatek od nagrody?

Sprawa nie dotyczy bezpośrednio mnie tylko znajomego. Przez pomyłkę podał złą datę urodzin, a potem świadomie już nagiął PESEL. emotka
Nie mam zupełnie doświadczenia w tego typu historiach. Pierwsza moja myśl była taka, żeby zadzwonić i wyjaśnić (oczywiście zmyślając jakąś historię o nieumyślnym pomyleniu danych). Przyznanie się do umyślnego z wielu względów odpada - choćby dlatego, że podpisuje się to oświadczenie o odpowiedzialności karnej.

Nie mam pojęcia, czy organizator rozlicza się z tych podatków indywidualnie (tzn. na każdą osobę) - wtedy raczej musi się wydać, czy hurtem (np wymienione są osoby i PESELE), wtedy są duże szanse, że nikt tego sprawdzał nie będzie. emotka

Aha - rzecz dotyczy mało wartościowej nagrody, znacznie poniżej 760 zł.
0 0

privatedo

#5741248 Napisano: 21.09.2013 23:18:31
awi napisał(a):

Chciałabym zabrać do Irlandii 2 nowe szczoteczki elektryczne oral B - na prezent.
Może orientujecie się czy można je przewieźć bez opłat, będę sama na lotnisku i nie chcę by mi zabrali...

mozesz je przewiezc w bagazu podrecznym emotka
0 0

netka2000

#5741254 Napisano: 21.09.2013 23:52:37
mia napisał(a):

Co w sytuacji, gdy organizator ma podany błędny numer Pesel a będzie odprowadzał podatek od nagrody?

Sprawa nie dotyczy bezpośrednio mnie tylko znajomego. Przez pomyłkę podał złą datę urodzin, a potem świadomie już nagiął PESEL. emotka
Nie mam zupełnie doświadczenia w tego typu historiach. Pierwsza moja myśl była taka, żeby zadzwonić i wyjaśnić (oczywiście zmyślając jakąś historię o nieumyślnym pomyleniu danych). Przyznanie się do umyślnego z wielu względów odpada - choćby dlatego, że podpisuje się to oświadczenie o odpowiedzialności karnej.

Nie mam pojęcia, czy organizator rozlicza się z tych podatków indywidualnie (tzn. na każdą osobę) - wtedy raczej musi się wydać, czy hurtem (np wymienione są osoby i PESELE), wtedy są duże szanse, że nikt tego sprawdzał nie będzie. emotka

Organizator jako płatnik odprowadza podatek do właściwego Urzędu Skarbowego tzn. tego, do którego należy zwycięzca, podając za co i za kogo płaci. I z tej strony mogą być kłopoty. Zależy jak podejdą do sprawy, bo nieścisłość wykryją na pewną. A odezwać się mogą nawet po kilka latach, tak by ewentualna kara odpowiednio urosłą (odsetki).
0 0

Gość: awi

#5741262 Napisano: 22.09.2013 00:40:16
privatedo napisał(a):

awi napisał(a):

mozesz je przewiezc w bagazu podrecznym emotka

Tak? To super emotka Dziękuję emotka
0 0

Gość: iskierka

#5741377 Napisano: 22.09.2013 15:31:10
sonyyy napisał(a):

Czy zna się ktoś na ekspresach do kawy? Chciałem kupic na prezent i jest ich tyle ze nie wiem co wybrac zeby bylo to do użytku emotka Są na kapsułki, jakies torebki (jak herbata) albo bezposrednio kawa, ktora zostanie zmielona. Może ktoś doradzic? Czy potem są dostępne do kupna te kapsułki czy torebki w sklepach Tesco etc?

ja miałam przelewowy a teraz mam ciśnieniowy i jestem zadowolona.Na kapsułki raczej nie polecam do użytku codziennego wychodzi drogo bo te kapsułki trzeba dokupywać . Jak ma się troszkę więcej kasy to warto kupić ciśnieniowy z młynkiem i zarazem możliwością sypania kawy zmielonej ale z tego co widziałam to dobrze schodzą na allegro nawet używane emotka -sama się za takim rozglądałam .Ojciec miał taki ekspresik kupiony na allegro na jedną filiżankę, to chyba coś takiego jak w biedronce ale może i się sprawdza gdy w domu mało się kawy pija -dla mnie bez rewelacji.
0 0

Gość: goralecka

#5741424 Napisano: 22.09.2013 18:55:57
Pytanie do korzystajcych ze sprzetow Apple?warto pobierac iOs7?widze na fotkach, ze jakis takie bardziej splaszczone wszystko...mam ipada dwojke i boje sie, ze mega zwolni emotka
I jeszcze jedna sprawa bo to moje pierwsze uaktualnienie iOs...czy mimo wszystko bede zmuszona przerzucic sie na ta nowa wersje?czy moge sobie zostac na starej?
0 0

malenka89

#5741432 Napisano: 22.09.2013 19:09:25
sonyyy napisał(a):

Napisz do jakiej kwoty chcesz kupić taki ekspres, a napewno bardziej pomożemy emotka

Ja miałam chyba wszystkie możliwe ekspresy i oczywiście wygrywa ciśnieniowy z młynkiem, w całym domu pachnie poranną kawą, do tego spienione mleczko - niebo w gębie emotka

Ekspres na kapsułki jest dość tani, ale za to cena kapsułek zwala czasem z nóg, można komuś narobić więcej kłopotu niż przyjemności z takiego prezentu.

Przelewowy to najtańszy z ekspresów, wszystko zależy co kto lubi, jakie ma upodobania, na jaką kieszeń itd emotka

Ja kupiłabym jakiś tańszy ekspres ciśnieniowy, jeżeli w grę wchodzi mniejsza kwota kupiłabym przelewowy, ale z młynkiem emotka
0 0

mixik

#5743154 Napisano: 25.09.2013 13:01:56
goralecka napisał(a):

Pytanie do korzystajcych ze sprzetow Apple?warto pobierac iOs7?widze na fotkach, ze jakis takie bardziej splaszczone wszystko...mam ipada dwojke i boje sie, ze mega zwolni emotka
I jeszcze jedna sprawa bo to moje pierwsze uaktualnienie iOs...czy mimo wszystko bede zmuszona przerzucic sie na ta nowa wersje?czy moge sobie zostac na starej?

na nową wersję nikt Cie nie zmusi przejść, oczywiście cały czas będziesz miała "jedyneczkę" w rogu ikony "Ustawienia" oznajmiającą, że jest nowsza wersja, ale to tylko takie przypomnienie. Poza tym po podłączeniu do kompa i odpaleniu będzie wyskakiwać w iTunes, że jest dostępna nowa rwersja, czy ściągnąć? - ale łatwo można zaznaczyć "nie przypominaj o tym" i olać system emotka A jak Ci się zechce to zawsze będziesz mogła później zaktualizować

co do tego, czy warto pobierać - nie wiem, ja mam pierwszą wersję iPad'a (kiedy ja to wygrałem emotka ) i śmigam na wersji 5.0.1 (bo już od 6 jest nieobsługiwany) i nie narzekam
0 0

Gość: nice

#5743160 Napisano: 25.09.2013 13:06:21
sonyyy napisał(a):

ja polecam taki
http://www.electr...p;utm_content=139302
0 0

isiulka

#5743189 Napisano: 25.09.2013 13:51:27
netka2000 napisał(a):

mia napisał(a):

Organizator jako płatnik odprowadza podatek do właściwego Urzędu Skarbowego tzn. tego, do którego należy zwycięzca, podając za co i za kogo płaci. I z tej strony mogą być kłopoty. Zależy jak podejdą do sprawy, bo nieścisłość wykryją na pewną. A odezwać się mogą nawet po kilka latach, tak by ewentualna kara odpowiednio urosłą (odsetki).

W przyszlym roku przyjdzie do agencji list z urzedu ze sprostowaniem, wtedy agencja powinna sie skontaktowac z nim i on bedzie musial to poprawic. Ne ma konsekwencji. Kazdy ma prawo sie pomylic emotka
0 0

Aganaluzie

#5743422 Napisano: 25.09.2013 16:42:19
Szukam kogoś kto mieszka w ŚRODA ŚLĄSKA albo ma blisko wygrałam rodzinny bilet wstępu na basen 4 osoby i wstęp do Muzeum Regionalnego dla 4 osób kto chętny możemy się dogadać.Ja mam daleko więc nie pojadę.
0 0

kamil17

#5745481 Napisano: 28.09.2013 09:15:34
mam wielką prosbe do osób które wygrały cos w krzyżówkach wydawnictwa pheonix press , wydaje on takie tytuły jak;
Tina rozrywka ze smakiem , krzyżówki dla domu , Chwila na Relaks itp. pytam bo wysyłałem kiedyś przez pół roku ze wszystkich gazet tego wydawqnictwa i wygrałem tylko ksiazke a nagród były setki i były bardzo ciekawe, zresztą do teraz są jakies komputery ,laptopy czy ktoś jakąs większa nagrodę zgarnął ?? czy to ściema ??!!
bardzo prosze o info

http://www.phoenix.pl/Tytuly/Rozrywka
0 0

Gość: mariolakal

#5747504 Napisano: 01.10.2013 23:16:39
Szukam pomocy odnośnie aparatu foto OLYMPUS VR-340. Zakupiłam go dzisiaj droga pocztową i nijak nie mogę rozgryźć... Czy tam trzeba dokupić jakąś kartę pamięci czy cóś ??? On jako fabrycznie nowy /wygrany w konku ABC/ nie posiada samoistnie żadnej pamięci ??? Po włączeniu aparatu ukazuje się komunikat: brak pamięci... Kurde... czy ja muszę być zawsze taka zielona w tych sprawach ???
PS. Nadmieniam, że instrukcji nienawidzę, a o tej porze to nawet nie odczytam... emotka
0 0

dolly

#5747545 Napisano: 01.10.2013 23:52:51
Mariolakal, skoro jest info "brak pamięci" to musisz mieć kartę do niego. Niewiele (chyba) jest teraz aparatów z wbudowaną pamięcią własną.
0 0

Gość: mariolakal

#5747559 Napisano: 02.10.2013 00:07:06
dolly napisał(a):

Mariolakal, skoro jest info "brak pamięci" to musisz mieć kartę do niego. Niewiele (chyba) jest teraz aparatów z wbudowaną pamięcią własną.

Dzięki ! W jakiej nieświadomości i otępieniu człowiek żyje... emotka
Chillii: następny wydatek... emotka
PS. Czy ktoś się orientuje, ile taka karta pamięci kosztuje ?
0 0

fragles

#5750204 Napisano: 07.10.2013 00:14:18
Czy ktoś z Was ma problemy w Play z wysyłaniem sms-ów premium ? Bo mi całkowicie zablokowali 2 telefony. W obu jest na koncie kasa i są ważne ponad rok. Jak zadzwoniłem babka powiedziałam, że UWAGA ! złamałem regulamin generując sztuczny ruch emotka Ten sztuczny ruch telekomunikacyjny to 4 sms-y konkursowe na każdym numerze wysłane w ciągu miesiąca w odstępach kilku dni z telefonów, w których starter jest na stałe. emotka Żeby mi odblokowali muszę iść z dowodem, zarejestrować numer na siebie, napisać reklamację i zobowiązać się, że nie będę generować sztucznego ruchu. Czyli wysyłać sms-ów preminum. emotka Jestem w szoku...
A dodatkowo w nowym wczoraj zakupionym starterze Play "Zawsze 1 rok ważności" jest blokada na sms-y Premium i trzeba odblokować na infloinii lub rejestrując numer, ale potem może być jak wyżej.
0 0