Konkursowiczki w ciąży

Gość: minka77

#5544670 Napisano: 08.01.2013 12:39:34
koper i dolly dziękuję za odpowiedź, my też mamy nowy ale teraz trzeba kupić większy fotelik

koper a moje dziecko się nauczyło słowo cho..ra z telewizji , patrzylismy na serial Julia a tam w pewnym momencie ch....a i po filmie nagle słyszymy jak sobie powtarza, tłumaczenia,że to brzydko albo nie wolno tak mówić czasem nic nie dały, a jak film się skończył to i ch....a znikła, bynajmniej narazie, ale znowu inne słowa się przyplątały i też czasem niewiem reagowac czy nie bo każdy inaczej mówi,że jak się nie reaguje to dziecko przestanie powtarzać, a inni twierdzą aby zwracać uwagę
0 0

Gość: grusia

#5544686 Napisano: 08.01.2013 12:47:18
Mój cho**** przyniósł z przedszkola. Powiedziałam że to choroba i że równie dobrze może mówić zamiast tego słowa katar lub grypa:) i przestał bo poznał znaczenie słowa wtedy przestało być takie atrakcyjne. Swoją droga zadziwiające jak dzieci potrafią dopasować brzydkie słowa do sytuacji, idealnie wkoponowywuja je w zdanie w które pewnie i my byśmy tego słowa użyli. Ogólnie staramy się ignorować takie zachowanie. Ostatnio poszło w eter inne słowo pt h** , tu już nie tłumaczyłam znaczenia tylko zapytałam czy wie co to takiego takiego, odpowiedzial że nie , więc poradziłam by nie używał skoro nie wie co to i że ja też nie wiem dlatego tak nie mowie emotka . Póki co żadne słowo się nie pojawiło ponownie.
0 0

Gość: rynka

#5544713 Napisano: 08.01.2013 01:00:41
Czy posiada ktoś kod na Dax Perfecta Mama z rossnetu z 4 stycznia?
0 0

monika1985monik

#5544737 Napisano: 08.01.2013 01:10:12
Co jak co ale można naszym dzieciakom powtarzać powiedz to czy to milion razy i nie powiedzą a usłyszą coś raz brzydkiego i od razu umieją powtórzyć emotka
0 0

kalisto1986

#5544741 Napisano: 08.01.2013 01:11:26
U mnie najlepszy sposób na takie słowa to raz wytłumaczyć, że to brzydkie i więcej nie reagować, sprawdza się w 100 %
0 0

#5544746 Napisano: 08.01.2013 01:13:08
O tak brzydkie wyrazy rozplatuja języki maluchów emotka . Niektóre ledwo co mama i tata mówią ale chojeja wiedzie prym:)
0 0

koper

#5544761 Napisano: 08.01.2013 01:22:05
No właśnie najgorsze jest to, że usłyszała ode mnie emotka Zawsze myślałam, że jak przyniesie podobny kwiatek z podwórka, przedszkola itp, to wytłumaczę, że w naszym domu nie używa się takich słów.
Teraz na spokojnie z nią porozmawiałam, wytłumaczyłam, że to brzydkie słowo, że powiedziałam tak, bo się zdenerwowałam, ale, że nie powinnam tak mówić i, że już nie będę tak mówić i poprosiłam, żeby też tak nie mówiła, bo to brzydko.
Obie doszłyśmy do wniosku, że zamiast tego można mówić ojej, że pasuje tak samo.
A czy przyniosło skutek? Ciężko powiedzieć, bo teraz chodzi i powtarza ojej- tak, a o shit beeee emotka
Coś mi się wydaję, że jeszcze najem się przez to wstydu, może na piątkowej wizycie u alergologa... emotka
0 0

picola

#5544789 Napisano: 08.01.2013 01:40:02
moje dziecko nie przeklina, ale kiedyś w szatni przedszkolnej usłyszałam jak dyskutuje z kolegą na temat brzydkich słów. I ten kolega mówi do mojego: - Ty wiesz jakie są najbrzydsze słowa świata?

Synek z błyskiem w oku: Jakie????

Kolega: Ty niewykształcona świnio!!!!
myślałam, że padnę emotka
0 0

monika1985monik

#5544868 Napisano: 08.01.2013 02:30:08
Aż się boje co to będzie jak przyjdzie ten czas że mój będzie musiał iść do przedszkola emotka
0 0

benasia

#5544884 Napisano: 08.01.2013 02:46:58
wlasnie przyjechał najdroższy komplet z c&a z zamówienia - nie jst zly, będzie na wiosnę do latania.
0 0

anialistopad

#5544894 Napisano: 08.01.2013 02:58:23
to ja wam napiszę co moj ostatnio na stołówce powiedział,kucharka jest moja znajoma i mi opowiadala,podała mv obiad kasza gryczana i gulasz,a on do niej z tekstem,ze byle g...na on nie je. I nie zjadł tego obiadu
0 0

leoniu

#5544908 Napisano: 08.01.2013 03:18:09
grusia napisał(a):

O to to Dianek emotka
Zreszta po co porównywac ze niby inny kraj ma lepiej? Zyjemy w tym a nasz nie ma takich mozliwosci, daje co daje i tyle. A głupota jest wg mnie psioczenie ze polityka prorodzinna taka a taka - ja mam dzieci bo chce a nie bo Panstwo daje tyle a tyle kasy.Albo ze nie mam dzieci bo Panstwo mi pomoc nie chce. Dla mnie moglo by nie byc np tego becikowego ,nie zmieniloby to mojego podejscia do posiadania dzieci. Nie przeliczajmy dzieci na kase bo tak to wyglada własnie.
A kanciarze sa wszedzie - moja znajoma musi oddawac teraz roczny zasilek bo ktos ją podał ze mieszka z facetem ( ojcem dziecka ) a ta byla w papierach jako matka samotnie wychowujaca dziecko. I nawet kszty mi jej nie zal.To wlasnie w duzej mierze ludzie i to nie Ci biedni a Ci ktorych stac na wiele sprawiaja ze Panstwo nie moze pozwolic sobie na duzo.

Jak to mówila moja profesor od WOSu - to ludzie tworza Panstwo, oszukujac innych oszukuja siebie a jak im tak zle to granice sa otwarte emotka Oczywiscie zeby nie bylo pisze to juz tak dla rozluznienia a nie ze wyganiam kogos z kraju. Zyjemy gdzie zyjemy ,trzeba nauczyc sie liczyc na samego siebie a nie czekac az spadnie z nieba.
Ja jestem zadowolona ze swojego zycia - mam co mam, od nikogo nie biore i moge sobie pozwolic na dwoje dzieci emotka Nigdy od Panstwa pomocy sie nie domagalam.

Oj Grusiu, Grusiu, poczekamy, aż zaczniesz myśleć o studiach dzieci i zaczniesz za nie płacić emotka

Socjal jest zły, bo jest niewydolny, w każdym kraju są ludzie, którzy oszukują. Nie wyjadę, nie dlatego, że się boję, tylko dlatego, że nie wyobrażam sobie śniadania bez polskiej gazety i jakoś nie mam ochoty się kłócić w nieswoim języku, choć inny też znam biegle...
W Danii Dianek jest 50% podatku i ludzie to płacą. I nie oszukują. Dodam - Duńczycy nie oszukują, Polacy pewnie funkcjonują nieco inaczej.

Więc może fakt, zamiast najpierw zmieniać socjal, trzeba zmienić nas, z oszukiwaniem, z donoszeniem, z nielojalnością.

A co do twojej uwagi a propos pani od WOSu emotka jako nauczyciel wosu powiem ci, że teraz promuje się postawy wspólnotowe, postuluje zrzeszanie się w celu zmian. I to jest dobre i demokratyczne - na poziomie mikro. Więc bardzo smutne, że nauczyciel od wosu mówi, jak się nie podoba, to wyjechać... BO ja bym powiedziała: próbujcie to zmienić...

0 0

leoniu

#5544914 Napisano: 08.01.2013 03:24:45
Acha, gwoli jasności - nie wzięłam od tego państwa nic poza becikowym. No i może stypendium naukowym na bezpłatnych studiach emotka
0 0

#5544925 Napisano: 08.01.2013 03:34:06
Ale Polacy Tylko Narzekać Potrafią . Najlepiej Jakby Im Do Portfela Samo Leciało A Oni W Tym Czasie Wypoczywali Na Karaibach. Ot Cała Prawda.I Nie Sadze Bym Zdanie Zmienila. Sprowadzilam Dzieci Na Swiat I Nie Wymagam By Mi Je Panstwo Utrzymywało. Cale Moje Rodzenstwo Uczeszczalo Na Panstwowe Uczelnie Wiec Rodzice Placic Nie Musieli.Teraz Kazde Z Nas Samo Sie Utrzymuje. Naszego Panstwa Nie Stac Na Takie Działania Jak Gdzie Indziej Wiec Bez Sensu Porownywac.Nie Ten Poziom Gospodarczy. Gdyby Byloby Mi Tak Zle To Juz Dawno Mnie Tu Nie Ma I Nie Przeszkadzalby Mi Wtedy Jakis Tam Brak Gazety. Nic Sie Nie Zmieni Bo Taka Mentalnosc Nasza - Wiecznie Malo, Wiecznie Zle Chocby Nie Wiem Co Sie Dzialo.Nawet To Co Panstwo Daje To Dla Niektorych Smieszne Pieniadze A Przeciez Mogloby Nie Dawac Nic Prawda ? Czesci Po Prostu Nigdy Sie Nie Zadowoli I Czesto Jest To Akurat Ta Czesc Ktora Kasy Ma Sporo Ale Chcialaby Jeszcze Wiecej.
0 0

#5544929 Napisano: 08.01.2013 03:37:10
Ale mi sie dziwnie tekst napisal. Sorki.
I zeby nie bylo to tylko moje zdanie - wielu z nas ma mozliwosci ale nie ma checi i tyle. Ja cieszę się z tego co mam bo mogłabym nie mieć nic.
0 0

leoniu

#5544931 Napisano: 08.01.2013 03:38:41
O la la... To poszłaś grusiu... Bo zakładam, że do mnie pijesz.

A pomyślałaś kiedyś o innych??? Tych z chorymi dziećmi, z niesprawnymi intelektualnie? Itp. itd.?

Bo mnie się wydaje, że jest jeszcze jedna cecha naszej polskiej mentalności. Pierwsza to Ja, ja, ja... Druga: polskie warcholstwo, spory i zaparzanie się (polecam Jędrzeja Kitowicza, przednie emotka
0 0

leoniu

#5544933 Napisano: 08.01.2013 03:39:07
No, to dwie cechy są emotka
0 0

#5544966 Napisano: 08.01.2013 04:00:26
No oczywiście zapomniałam że nie można mieć swojego zdania emotka . Dla mnie koniec tematu bo nie chce mi się tego ciągnąć. Pisaliśmy o zwykłym Kowalskim a Ty wyskoczylas nagle z niepełnosprawnymi którzy podlegają innym niż zwykle zasadom i formom pomocy. A mało zawsze będzie pomocy jeśli chodzi o takich ludzi.
0 0

Gość: agasiam

#5544982 Napisano: 08.01.2013 04:10:37
Co do pomocy rodziną z chorymi dziećmi. W Polsce nie ma pomocy. I wierzcie mi jak się ma w rodzinie chore dziecko to się nie czeka na pomoc państwa tylko się zakasa rękawy i robi swoje. W Polsce system się nie sprawdza bo jest dla każdego kto spełnia kryteria a powinna być celowa.
0 0

agusia147

#5545014 Napisano: 08.01.2013 04:38:28
leoniu napisał(a):

Acha, gwoli jasności - nie wzięłam od tego państwa nic poza becikowym. No i może stypendium naukowym na bezpłatnych studiach emotka

Ja podobnie, dostałam becikowe od Państwa i na nic więcej liczyć nie mogę i nawet nie próbuję. W poprzedniej ciąży nie pracowałam na etat (umowa o dzieło wiadomo - się nie liczy), więc nawet macierzyńskiego nie było. Teraz mogę skorzystać z macierzyńskiego i to zrobię. Zawsze będzie łatwiej, albo kredyt się spłaci do końca.

PS. Skończyłam studia na prywatnej uczelni i dobrze mi z tym, gorsza się nie czuję, lepsza też nie. Niestety na rodziców nie mogłam liczyć, tylko na samą siebie, od nich dostawałam tylko 300zł na mieszkanie, resztę dorabiałam pracując najpierw na kasie w markecie, potem pracując w domu.
0 0